![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Płyta CD do SBLive 5.1 Digital....
Mam karte, ale nie mam do niej CD ze sterami....przez co karta nie działa.
Zainstalowałem drivery (niby dobre do wszystkich Live) z innego cdka, ale dalej nie działa. Powtarzam, że mam wersje 5.1 digital ![]() Ściągałem ze strony Creative ale mam komunikat: "Windows drivers not found, please install your sound blaster live series cd before running this setup program" Czyli musze mieć cd z karty... Jest w sieci jakies iso takiej płytki ?? Może ktoś będzie miły i udostępni na chwilkę... ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
tu poszukaj ( po serii karty tzn sbxxxxx) zwykle tu są najbardziej aktualne
aha symbol karty (to sbxxxx) jest na laminacie http://asia.creative.com/support/dri...iles&x=36&y=12 a jeśli masz którąs z serii robionych dla/przez della lub compaq'a lub z jednej ciekawej serii (sorki ale nie pamiętam której) to faktycznie jest mały problem i można by się zastanowić nad przeszukaniem tego forum bo namiary kiedyś były ( Youp-PAXIII (z wyższymi były niezłe przeboje podczas instalacji więc nie polecam nic wyżej wersji 4 )polecam lub kx jeśli gry nie są ważne) aha link do alles wersji modowanych: http://www.mediaxplosion.biz/forum/viewtopic.php?p=86
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez cana : 17.04.2004 o godz. 20:40 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Po Twoim tropie dokopałem się do pliku SBLiveDrvPack i poszło ![]() Co to za ciekawa seria ?? ![]() Seria mojej karty to SB0220 Może skany karty coś podpowiedzą ![]() PS Ponawiam poprzednie pytanie dotyczące wersji iso cdka do tej karty....
![]() |
![]() |
#4 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Sztuczny problem: 22MB plik jest zawsze do pobrania.
Miałem tą kartę: świetna i za psie pieniądze. 8)
![]() |
#5 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Miałem kiedyś ten problem i wówczas "odrobiłem lekcje" z tego tematu:
Są co najmniej dwie wersje tej karty, obie sprzedawane jako SB Live! 5.1 Digital. Obie oparte są na tym samym procesorze, ale różnią się fizycznie - mają różne płytki drukowane. Nazwa naniesiona na laminacie jest jednak taka sama. Karta o symbolu SB 0100 to wersja pudełkowa, natomiast karta o symbolu SB 0220 to wersja OEM, sprzedawana w folii. Ściągane ze stron Creative sterowniki do SB Live! 5.1 Digital przeznaczone są wyłącznie do karty SB 0100, i jeśli w komputerze jest karta SB 0220 odmawiają instalacji, twierdząc, że brak w komputerze odpowiedniego sprzętu. Dopiero na stronach FAQ Creative'a dokopałem się informacji o tym, że istnieją dwie wersje karty, i jaka jest polityka firmy. Oficjalne stanowisko Creative'a jest takie, że firma absolutnie NIE WSPIERA kart OEM, które przeznaczone są wyłącznie dla firm montujących komputery, i nie powinny nigdy znaleźć się w sprzedaży detalicznej. W przypadku sprzętu i oprogramowania OEM, to na sprzedawcę sprzętu zostaje przerzucony CAŁY ciężar zapewnienia wsparcia - a więc o nowe sterowniki należy molestować sprzedawcę w sklepie. Jeśli będziecie dostatczenie uparci, może facet usiądzie i na kolanie napisze Wam nowy sterownik... ![]() W praktyce nowszych sterowników można poszukiwać np. na stronach Compaq'a, który swego czasu był jednym z większych ich odbiorców, i wiem, że były do ściągnięcia nowsze sterowniki właśnie od nich. Dopiero po tym doświadczeniu zrozumiałem, dlaczego kilka lat temu nie mogłem zainstalować ściągniętych z WWW sterowników do SB 64 AWE - też miałem kartę OEM. Okazuje się, że jest to normalna polityka firmy Creative. Podobnie przez wiele lat postępowało ATi, gdy jeszcze nie sprzedawało innym swoich procesorów i wyłącznie samo produkowało karty graficzne: karty w wersjach pudełkowych różniły się od kart OEM, i były do nich inne sterowniki. Także po tym, gdy ATi zaczęło sprzedawać same procesory innym producentom, na stronach ATi były oddzielne sterowniki dla kart Built by ATi, i oddzielne, referencyjne, dla kart Powered by ATi. W każdym razie, kupując tańsze wyroby OEM można się naciąć.
![]() |
#6 | |
Młody żonkoś
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Cytat:
dlatego niekupię creatva wrrrr dzięki za info mialem kupić sobie głośniki z kartą audigy w środku a teraz niewiem czy pomimo tego że wsadzą do pudelka z glosnikami tą kartę creative czy czasem niebędzie to wersja bubel czyli oem
![]() |
![]() |
#7 | |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Cytat:
Natomiast nie mam takiego problemu z SBLive5.1 Digital (SB0220). Obie karty są (były) OEM. Creative nigdy nie wspierała, nie wspiera i nie będzie wspierać produktów OEM - taka jest już ich polityka - odsyła z problemem do konfekcjonera. Wniosek: uwaga na produkty OEM: kupując należy zastrzec sobie możliwość zwrotu gdyby było jednak coś nie tak: ja tak zrobiłem z SB0220 po doświadczeniach z ct4830. 8)
![]() |
![]() |
#8 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Ja też zwróciłem tego Live! SB 0220, po czym sprawdziłem dokładnie jak się ma sprawa z SB Audigy (jeszcze "jedynką" ) - okazało się, że zarówno karta "pełna", pudełkowa, jak i OEM, sprzedawana w szarym kartonowym pudełku, to ten sam model SB 0090 - a więc kuiłem tę Audigy, która akurat wtedy nieco staniała, bo wchodziła Audigy 2.
@ memorando: nie wiem, jak jest z Audigy 2. Najlepiej sprawdź symbol na stronach Creative, a potem idź do sklepu i zobacz samą kartę. Jeśli symbol jest ten sam, nie ma się czego bać. A same karty jako takie są dobre - nie mam powodu do narzekania na moją. Szkoda tylko, że klienci nie są informowani, że kupując produkt OEM kupują czasem coś fizycznie innego od tego, co jest opisywane na stronach WWW producenta, testowane w pismach, itd.
![]() |
|
|