Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Skandal w wydaniu LG (https://forum.cdrinfo.pl/f5/skandal-wydaniu-lg-71004/)

Sunna 27.03.2007 23:40

Bylbym zapomnial - jakosc i szybkosc polskiej pracy pozostawia wiele do zyczenia. Taki azjata zrobi to taniej i lepiej.

sobrus - jak to obiecal ? I powazna firma uwierzyla na slowo ? Nie wydaje sie setek milionow euro na fabryke opierajac sie na tym ze ktos cos powiedzal.
tzn tak myslalem :D
Ciekawe czy maja opracowane rozne warianty na przypadek wzrostu/spadku cen komponentow, czy tez sie opieraja na ym co im powiedzial poddostawca :D

andrzejj9 27.03.2007 23:45

Cytat:

Napisany przez Prezesik (Post 755300)
Andrzej chyba za bardzo się uniosłeś naszą narodową specjalnością brania na siebie odpowiedzialności za to, że dostajemy po dupie..

Raczej mam na sytuację trochę szersze spojrzenie ze względu na kilka artykułów, które swego czasu o temacie czekałem - również przedstawiające także 'drugie dno' sprawy.

Kwestie naszej narodowej odpowiedzialności względem Żydów, Niemców, Chińczyków, Koreańczyków itp. (niewłaściwe skreślić) są mi obce ;)

Cytat:

Jeżeli ktoś chce inwestować w jakimś kraju - zwłaszcza tak dynamicznie rozwijającym się jak nasz, nie może patrzeć tylko na to, jak koszty robocizny kształtują się w danym momencie, ale uwzględnić inne czynniki..
Podstawowa zasada przy zarządzaniu projektami. Naprawdę trudno podejrzewać, żeby taki gigant jak LG o tym nie wiedział..

Cytat:

nie można się dziwić, że w kraju należącym do UE nie znajdzie się robotników harujących 24h/dobę za miskę ryżu..
Patrząc na wypowiedzi niektórych Koreańczyków zdziwienie jednak ma miejsce ;)

Cytat:

jeśli Polska zachęca "tanią siłą roboczą", to wiadomo, że ona jest tania w stosunku do krajów rozwiniętych, a nie Chin
To już nie jest takie oczywiste. Naturalnie, że porównywanie zarobków do Chin nie może mieć miejsca. Jednak pojęcie "taniej siły roboczej" było w tym wypadku dość ściśle określone.

Cytat:

wyobraź sobie, że jutro przychodzisz do pracy, a Twój szef mówi: Ty już tu nie pracujesz. od dzisiaj Twoje miejsce zajmie nowy skośnooki pracownik..
Na razie mało prawdopodobne, ale... Ja cały czas widzę w Chinach ogromny potencjał, który dopiero od niedawa świat powoli zaczyna dostrzegać. Dla mnie to Chiny, a nie Ameryka są przyszłą potęgą tego świata..

Predi 27.03.2007 23:49

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 755323)
Ameryka są przyszłą potęgą tego świata..

wyjales mi to z ust :)
Xie Xie!

Prezesik 28.03.2007 00:01

Cytat:

Raczej mam na sytuację trochę szersze spojrzenie ze względu na kilka artykułów, które swego czasu o temacie czekałem - również przedstawiające także 'drugie dno' sprawy.

może się zdziwisz, ale również dużo czytam na ten temat i kształcę się w kierunku ekonomicznym :czytaj:

to co robi LG to jest tylko ich sprawa, choć nie podoba mi się to, że odbiera się pracę Polakom w ich własnym kraju. a moje pretensje dotyczące Twojej wypowiedzi odnosiły się do absurdalnej próby przerzucania odpowiedzialności za tą sytuację na stronę polską. ;)

Cytat:

Podstawowa zasada przy zarządzaniu projektami. Naprawdę trudno podejrzewać, żeby taki gigant jak LG o tym nie wiedział..

a jednak! z postępowania tego właśnie giganta widać, że ktoś albo zaniedbał tę zasadę, albo... :>
Cytat:

Patrząc na wypowiedzi niektórych Koreańczyków zdziwienie jednak ma miejsce ;)

właśnie! to tylko dowodzi słabego rozeznania rynku ;)
Cytat:

To już nie jest takie oczywiste. Naturalnie, że porównywanie zarobków do Chin nie może mieć miejsca. Jednak pojęcie "taniej siły roboczej" było w tym wypadku dość ściśle określone.

określone? w jaki sposób? powtarzam tania w stosunku do UE - tak! :taktak:
Cytat:

Na razie mało prawdopodobne, ale... Ja cały czas widzę w Chinach ogromny potencjał, który dopiero od niedawa świat powoli zaczyna dostrzegać. Dla mnie to Chiny, a nie Ameryka są przyszłą potęgą tego świata..

i tu się zgadzamy ;)

ładnie napisał wcześniej Sobrus: "Nie widzę natomiast dlaczego mielibyśmy czuć sie winni ze sytuacja sie zmieniła. Chyba nie będziemy przepraszać za to ze żyje nam sie trochę lepiej. My tez jesteśmy nastawieni na zysk podobnie jak LG. Taki mały konflikt interesów. I życzę nam wszystkim żeby płace wzrosły nam jeszcze bardziej, a ze ileś chińczyków czy koreańczyków będzie niezadowolonych - mam to gdzieś."

i niech to będzie na tyle - póki co DOBRANOC :spie:

M@X 28.03.2007 00:33

Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 755317)
Taki azjata zrobi to taniej i lepiej.:D

Azjata to zarowno Japonczyk jak i Chinczyk. Sadze ze nie chodzilo Ci o tego pierwszego, bo on ceni swoja prace i robi ultradokladnie (Honda, Sanyo, Marui itd.). A ze Chinczyk zrobi lepiej - BULLSHIT. Kiedy wchodzily na rynek chinskie repliki ASG tez mialy byc rewolucja - nareszcie AEG mial nie kosztowac 1200 zl tylko 400 i prezentowac ta sama jakosc wykonania. I co? Cena - 400 zl. Czesci - z lepszych materialow. Wyglad zewnetrzny - lepszy. Tak roznica ze repliki Tokyo Marui pracuja bezawaryjnie przez nawet 10 lat (sa takie sztuki w Polsce) a chinczyki syfily sie juz po 3 miesiacach. Chinczycy robia na odwal sie i dopoki nie zafunduje sie im kontroli jakosci (a nie robi sie tego - bo po co? Przeciez to dodatkowe koszty...) dalej beda robili syf. A ja juz tego syfu nie zamierzam kupowac...

Proton 28.03.2007 01:04

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 755314)
Ja tam nie widz***281; w tym bezczelno***347;ci LG. Je***380;eli takie co***347; jest dozwolone przez prawo i im sie op***322;aca to dlaczego mieliby tego nie zrobi***263;? W ko***324;cu to firma nastawiona na zysk. A ze my niewiele z tego b***281;dziemy mie***263; - no c***243;***380; - trzeba by***322;o gdzie***347; zapisa***263; ze tego zrobi***263; im nie wolno...

Jesli jutro wejdzie prawo, ze mozna Cie okradac, to tez nie bedziesz mial nic przeciwko, bo przeciez to bedzie zgodne z prawem? Sytuacja podobna, bo LG ma zamiar przeciez okradac Polske, czyli obywateli. Czymze innym jest wykorzystywanie ulg zatrudniajac przy tym chinczykow?
Polska nie ulatwia wcale zatrudniania obywateli spoza Unii, o czym chyba nie wiesz. Trzeba uzyskac zezwolenie od stosownych urzedow i szanse na sciagniecie takiego pracownika sa tylko wtedy, gdy w Polsce na jego miejsce nie ma nikogo o takich kwalifikacjach. Stad tez cwane kitaje wymyslily sobie wymog znajomosci chinskiego! To oczywiscie nie jest bezczelne?!
Cytat:

Bardziej mia***322;bym pretensje do strony polskiej ze obieca***322;a "da***263;" naszych pracownik***243;w za tak marne pieni***261;dze.

Powiedz, ile razy mozna tlumaczyc, ze Polska nie mogla zapewnic kitajcow, ze ludzie beda pracowac za taka a nie inna kwote? Nikt nas nie sprzedal, raczej kitajce chcialy tanio kupic.
Cytat:

Produkt***243;w LG bojkotowa***263; nie b***281;d***281;, bo mam w domu wiele ich urz***261;dze***324; i ze wszystkich jestem bardzo zadowolony (solidne bezproblemowe urz***261;dzenia ze ***347;wietnym designem, dobrym wykonaniem i w rozs***261;dnej cenie - nie ***380;a***322;uje wydanych pieni***281;dzy)

To nie bojkotuj. To swiadczy wylacznie o Tobie, o braku swiadomosci. Tym Polacy roznia sie od Zachodnich kultur. Po takim incydencie w normalnym kraju, sprzedaz takiego Producenta leci na pysk, by za tydzien sie okazalo, ze oczekiwania finansowe ludzi wcale nie sa wygorowane, a sam incydent byl bledem dziennikarskim, o ktorym LG nic nie wiedzialo. Ale skoro sami siebie nie szanujemy, to trudno oczekiwac, aby inni nas szanowali.
Oby ktos z Twojej rodziny popracowal w LG za 1300zl brutto. Nie pisze tego zlosliwie. Uwazam, ze uzmyslowilbys sobie pewne sprawy i nie patrzylbys juz tak laskawym okiem na ten "niezawodny" sprzet... zdajac sobie sprawe, ze ktos bliski zapieprza po 12h w pocie czola w tej fabryce i wystarcza mu to na biezace oplaty wylacznie. Tymczasem ogromne zyski sa transferowane poza granice kraju.

Cytat:

Raczej mam na sytuacj***281; troch***281; szersze spojrzenie ze wzgl***281;du na kilka artyku***322;***243;w, kt***243;re swego czasu o temacie czeka***322;em - r***243;wnie***380; przedstawiaj***261;ce tak***380;e 'drugie dno' sprawy.

Ty nie masz szerszego spojrzenia. Po prostu za wszelka cene stoisz przy swoim i nigdy nie przyznasz sie do bledu bez wzgledu na argumenty. To mozna zaobserwowac w wielu tematach. Ale OK, sa takie osoby, ze chocby dalsze tkwienie przy swojej opinii bylo juz dla nich samych ponizajace, to i tak beda staly przy swoim.
Cytat:

Ja ca***322;y czas widz***281; w Chinach ogromny potencja***322;, kt***243;ry dopiero od niedawa ***347;wiat powoli zaczyna dostrzega***263;. Dla mnie to Chiny, a nie Ameryka s***261; przysz***322;***261; pot***281;g***261; tego ***347;wiata.

Ja bym sie o Ameryke nie bal. Chiny poki co, to potrafia robic we wlasnym zakresie tandetne zabawki. Pomimo obecnosci tylu zakladow hi-end od lat, sami niczego konkretnego nie splodzili... chyba ze kolejne 300mln chinczykow. Jednakze do tego nie trzeba specjalnej technologii. Ewentualnie potrafia kopiowac (marnie zreszta) Zachodnie rzeczy. Ale to zadna sztuka, aby cos rozebrac na czesci pierwsze i wykonac nieudolna kopie.
Gospodarka im gna do przodu? Dzieki inwestycjom zza granicy i obcej technologii. Wystarczy, ze kapital i hi-end zwinie sie od nich w razie wzrostu kosztow pracy, a Chiny wracaja do produkcji pileczek ping-pongowych.

Bulls 28.03.2007 01:50

Oj Panowie

Cytat:

Napisany przez FatumTech (Post 755288)
Bez wątpienia LG trochę sobie pocina, gdyż ulgi dla inwestora miały na celu zwiekszenie ilości miejsc pracy. Z drugiej strony wiele osób i tak znajdzie pracę w LG, oraz u wielu kooperantów co i tak zmniejszy bezrobocie. Gorzej będzie jak taka praktyka stanie się powszechna. :( Mam nadzieję że poprzez takie działanie LG straciło szansę na ulgi przy kolejnych inwestycjach w Polsce.

:nie:: jest to prawdą że tylko Korea ale inne państwa sobie takich pracowników szukają - pracujących za frajer. Wymagania są wysokie ale zarobki to żadne np: Firma Karmann - inżynier znający program CATIA ver.5 oczywiście niemiecki jezyk najlepiej perfekt, nie wspomnę o dodatkowych wymaganiach a pensja 1500 zeta /poprostu śmiech/:( I tutaj rzeczywiście winę ponosi nasze państwo bo niestety nie podpisano z Unią Europejską odpowiedniej klauzuli o minimalnych zarobkach. A te przepisy obecne, nie są do zaakceptowania na dzisiejsze czasy. I nic nie wróży aby się coś zmieniło

mr_spock 28.03.2007 06:38

Po strajkach w Poczcie Polskej dyrektor generalny zapowiedzial, ze w razie czego wszyskich listonoszy zastapi ukraincami... to dopiero skandal :szczerb:

andrzejj9 28.03.2007 07:23

Cytat:

Napisany przez Proton (Post 755359)
Ty nie masz szerszego spojrzenia. Po prostu za wszelka cene stoisz przy swoim i nigdy nie przyznasz sie do bledu bez wzgledu na argumenty. To mozna zaobserwowac w wielu tematach. Ale OK, sa takie osoby, ze chocby dalsze tkwienie przy swojej opinii bylo juz dla nich samych ponizajace, to i tak beda staly przy swoim.

Ok, masz rację, ale jakie to ma znaczenie? Dobrze, że sprostowałeś, ale poza drobną pomyłką w tym co napisałem wcześniej (...)

Tylko taki mały przykład.

Wiele zależy od tego, jak się chce na daną sytuację patrzeć i co z niej wyczytać. Ale jeśli chcesz pozostać z taką interpretacją, twój wybór.

Cytat:

Ja bym sie o Ameryke nie bal. Chiny poki co, to potrafia robic we wlasnym zakresie tandetne zabawki. Pomimo obecnosci tylu zakladow hi-end od lat, sami niczego konkretnego nie splodzili... chyba ze kolejne 300mln chinczykow. Jednakze do tego nie trzeba specjalnej technologii. Ewentualnie potrafia kopiowac (marnie zreszta) Zachodnie rzeczy. Ale to zadna sztuka, aby cos rozebrac na czesci pierwsze i wykonac nieudolna kopie.
Gospodarka im gna do przodu? Dzieki inwestycjom zza granicy i obcej technologii. Wystarczy, ze kapital i hi-end zwinie sie od nich w razie wzrostu kosztow pracy, a Chiny wracaja do produkcji pileczek ping-pongowych.
Gdyby... Gdyby nie ma tu większego znaczenia, bo jest tak a nie inaczej i nic nie wskazuje na to, aby miało się to zmienić. Jeśli nie dostrzegasz ogromnego potencjału (i kto wie - może zagrożenia dla reszty świata) w Chinach, to bliski jesteś tym wszystkim przywódcom światowym, którzy zachowują się podobnie. Z tym, że oni już zaczynają zauważać, jak duży popełnili błąd..

Prezesik 28.03.2007 10:44

Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 755317)
Bylbym zapomnial - jakosc i szybkosc polskiej pracy pozostawia wiele do zyczenia. Taki azjata zrobi to taniej i lepiej.

no pewnie i st***261;d si***281; wzi***281;***322;o powiedzenie: "chi***324;ska tandeta" - w***322;a***347;nie z tej s***322;ynnej solidno***347;ci :>

no chyba, ***380;e masz na my***347;li Japo***324;czyk***243;w, to wtedy by***322;bym sk***322;onny si***281; zgodzi***263;, ale koszt wytworzenia towaru w kraju kwitn***261;cej wi***347;ni jest co najmniej kilkukrotnie wi***281;kszy ni***380; w Chinach :czytaj:

Cytat:

Napisany przez Bulls (Post 755362)
:nie:: jest to prawd***261; ***380;e tylko Korea ale inne pa***324;stwa sobie takich pracownik***243;w szukaj***261; - pracuj***261;cych za frajer. Wymagania s***261; wysokie ale zarobki to ***380;adne np: Firma Karmann - in***380;ynier znaj***261;cy program CATIA ver.5 oczywi***347;cie niemiecki jezyk najlepiej perfekt, nie wspomn***281; o dodatkowych wymaganiach a pensja 1500 zeta /poprostu ***347;miech/:( I tutaj rzeczywi***347;cie win***281; ponosi nasze pa***324;stwo bo niestety nie podpisano z Uni***261; Europejsk***261; odpowiedniej klauzuli o minimalnych zarobkach. A te przepisy obecne, nie s***261; do zaakceptowania na dzisiejsze czasy. I nic nie wr***243;***380;y aby si***281; co***347; zmieni***322;o

nikt nie pisa***322;, ***380;e tylko Korea tak robi :czytaj:

akurat ten przyk***322;ad dotyczy***322; Korea***324;czyk***243;w, ale wiadomo, ***380;e ka***380;dy szuka taniej si***322;y roboczej ;)

co do firmy Karmann.. my***347;l***281;, ***380;e jak kto***347; jest naprawd***281; fachowcem i ma wysokie kwalifikacje, to nie musi si***281; wi***261;za***263; z tak***261; firm***261;. na rynku pracy wyst***281;puje teraz bardzo du***380;y popyt na takich pracownik***243;w :czytaj:

no i m***243;wienie o klauzuli minimalnych zarobk***243;w - no wybacz dawno si***281; tak nie u***347;mia***322;em :rotfl: :haha:

p***322;ac***281; minimaln***261; ka***380;dy kraj ustala sobie sam w zale***380;no***347;ci od sytuacji gospodarczej. poczytaj nieco podr***281;cznik***243;w makroekonomicznych (m.in. o r***243;wnowadze rynkowej) :czytaj:

jakby to by***322;o takie proste ka***380;dy kraj by sobie ustali***322; p***322;ace minimalne na poziomie takim jak USA albo i jeszcze kilka razy wi***281;kszym <a co se b***281;dziemy ***380;a***322;owa***263;?!> i ***380;yliby wszyscy dostatnio, znikn***261;***322;by g***322;***243;d, a nasza kochana planeta sta***322;aby si***281; krain***261; mlekiem i miodem p***322;yn***261;c***261;. Amen. :>

SpeedFreaK 28.03.2007 11:03

Apropos zatrudniania Chi***324;czyk***243;w w naszej fabryce LG... Mo***380;e Korea***324;czycy chc***261;, ale ***322;atwo im to nie p***243;jdzie :D
Przecie***380; kto***347; musi tym Chi***324;czykom najpierw da***263; pozwolenia na prace w Polsce :P

andrzejj9 28.03.2007 12:54

Cytat:

Napisany przez SpeedFreaK (Post 755427)
Apropos zatrudniania Chińczyków w naszej fabryce LG... Może Koreańczycy chcą, ale łatwo im to nie pójdzie :D
Przecież ktoś musi tym Chińczykom najpierw dać pozwolenia na prace w Polsce :P

A to w sumie cała sprawa się rozchodzi ;)

Kris 28.03.2007 14:16

Myślę, że trzeba poczekać aż sprawa się wyjaśni. W samym artykule już mamy kilka sprzecznych informacji np. co do wymagań zw. z jęz. chińskim.

Ogólnie, to zastanawiam się, czy LG się po prostu nie przeliczyło robiąć analizy, może nie wzięli pod uwagę migracji ludności.

Poza tym była kiedyś informacja o możliwości współfinansowania dojazdów pracowników, autobusy, etc. Myślę, że rozwiązanie znajdą. Polska strona w żaden sposób nie mogła im zapewnić pracowników - bo niby jak? Mogła im pomóc poprzez pośrednictwo pracy, kształcenia kierunkowe - jak np. współpraca LG ze szkołami wyższymi - organizowanie praktyk w firmach o podobnym profilu etc.

Sama firma w postaci wsparcia ma dostać podobno ponad 30 mln zł z budżetu państwa, więc na pewno nikt nie pozwoli, aby za naszą kasę zatrudniali tam Chińczyków. Z drugiej strony, to oczywiste, że firma dąży do minimalizacji kosztów, więc zależy im na jak najniższych wynagrodzeniach, tylko to, w jaki sposób to robi, rodzi pytania o dobrych intencjach Zarządu... :>

Zetoxa 28.03.2007 15:05

...no dobra, a za ile uważacie by LG znalazło pracowników w Polsce, 2.000, 2.500 zł???

Proton 28.03.2007 15:27

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 755564)
...no dobra, a za ile uważacie by LG znalazło pracowników w Polsce, 2.000, 2.500 zł???

Nie bylo by problemu ze skompletowaniem zalogi, gdyby na najnizszych stanowiskach proponowali 2000zl netto. To jest ledwo 500 Euro.
Ciekawe, czy te telewizory LCD beda odpowiednio tansze od tych produkowanych w krajach o drogiej robocizne? Nie, po prostu LG chce miec ogromne zyski. Rozumiem, ze zadna firma nie prowadzi dzialalnosci charytatywnej, ale pazernosc niektorych firm jest przerazajaca i niesmaczna.
Dlatego koreanskienu dziadostwu LG mowie dziekuje.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:08.