![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Merry F****** Christmas
Data rejestracji: 22.10.2002
![]() |
Jaki zasilacz polecacie ?
Chieftec 360W wystarczy? mam teraz jakis niemarkowy 400W, moze puki co bedzie ok?
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Nadszyszkownik
Data rejestracji: 27.09.2002
![]() |
Cytat:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=14428 Bardzo cichy zasilacz. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Wedlug mnie wystarczy.Bez problemu ci to pociagnie. Kumpel ostatnio wymienial sprzet i zakupil wlasnie chiefteca. Takiego:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15704 Jest zadowolony. Ja mam zas takiego: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=11083 Tez nie narzekam. Oby dwa trzymaja napiecia. Z tym , ze u mnie musze wymienic wentylator z tylu bo mi cos terkocze. Chociaz w sumie tak sie namieszalo, ze nie wiem co chcesz kupic.Jesli athlona64 to ja ze swej strony wzialbym wiekszego tak dla pewnosci. Ostatnio zmieniany przez Weron : 28.03.2005 o godz. 14:08 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
ja mialem tego pierwszego z pasywnym chlodzeniem 360W co podal Weron...zasilacz naprawde dobry. Cena/Jakosc chyba wygrywa, na www.benchmark.pl masz zestawienia PSU.
![]() |
#5 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Myśl o przyszłości: markowe 420W.
Cociaż ja mam mocniejszy zestaw i jadę na markowej 300W. 8 )
![]() |
#6 |
Bywalec
Data rejestracji: 13.02.2005
![]() |
Prędzej czy później każda konfiguracja ulegnie przedawnieniu.
O tym chyba wszyscy wiemy i nie warto rozwodzić się nad tym zagadnieniem. Rodzi się jednak pytanie,czy oszczędność za wszelką cenę 300-400zł ma sens?. Jeśli już ktoś ma zamiar na rozbudowę przeznaczyć 1400zł (co nie jest małym wydatkiem przypadku samej rozbudowy) to warto aby zastanowił się poważnie nad kilkoma kwestiami. Każdy taki krok wiąże się oczywiście z pewnymi funduszami ,którymi dysponujemy. Mamy zatem wybór : 1. Stawiamy wszystko na jedną kartę (idziemy na całość) zakupując sprzęt godny naszych pieniędzy ,rezygnujemy przy tym z komponentu najmniej istotnego (jeśli w późniejszym terminie otrzymamy zastrzyk gotówki ,uzupełniamy nasz zakup) . I to tak naprawdę chyba jedyna skuteczna metoda na sprzęt dobrej klasy. 2.Idziemy po najniższej linii oporu .Zakupujemy sprzęt bardzo przeciętny, po kilku dniach zauważamy iż tak praktycznie to nic się nie zmieniło.Komp chodzi jak chodził ,władowaliśmy ponad 1000zł w Asrocka ,pamięć ,Semprona i Radka 9550. Dojdziemy do przekonania,że pieniądze poszły w błoto. Oczywiście dużo zależy od tego,jakim sprzętem dysponujemy w chwili upgrade-u. Jeśli już ktoś dysponuje sprzętem miary: Duron1300 ,256MB,GeForce4 MX i pokusi się upgrade w konfiguracji podanej wyżej,to praktycznie jakby wziął te 1400zł i przełał na moje konto. Jedyny pożytek to praktycznie dodatkowe 256MB pamięci ,po której dołożeniu coś nieco odczuje (jeśli system operacyjny to WindowsXP). Dochodzimy zatem do sedna odpowiedzi. Jeśli procesor to tylko : Athlon64 lub Inlet P4 Jeśli pamięć to tylko Nin. 512MB (najlepiej trybie DUAL ,a jeśli DUAL to raczej tylko platforma Inlel) Jeśli karta graficzna to tylko coś 256 bitowego (ze wskazaniem na Radeona) . Poruszano w tym wątku ważny temat zasilacza .Nie chcę się dalej rozwodzić ale zaręczam iż zwykły 360W Chieftec poradzi sobie z bardzo obciążonym komputerem. Miałem okazje porównywać 360W za 130zł i 420W za grubo ponad 200zł i musze powiedzieć jedno-róznic na linii 12V ,5V (miernik) nie ma praktycznie żadnych,a musze przyznać że w komputerze było sporo komponentów obciążających zasilacz. Na koniec jeszcze raz apeluje: nie dajmy się nabierać na zakup sprzętu ciut wyższych lotów,od tego co mamy. Takie łatanie konfigu nie ma przyszłości i zawsze kończy się szybkim kolejnym łataniem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
Tylko wiesz...jak ma kupic zasilacz za 300zł ktorego i tak na poczatku nie wykorzysta, a ma fundusze bardzo ograniczone to moze kupic za 140zl Chieftec`a ktory rownie dobrze pociagnie nowy sprzet i bedzie mial nawet zapas
![]() |
#8 | |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Cytat:
Ale myślę tak: zasilacz to podstawa, sprzęt będzie zmieniał, teraz zaoszczędzi 30-50zł a potem wyda dużo więcej. Ale kasa to kasa. 8 )
![]() |
![]() |
|
|