Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Skoki narciarskie - sezon 2013/2014 (https://forum.cdrinfo.pl/f5/skoki-narciarskie-sezon-2013-2014-a-92931/)

Jarson 29.12.2013 22:07

Nie, nie oczekuję wyśmienitej formy Polaków. To, że niektóre media teraz z każdej pierdoły robią niezwykłą sensację i od razu stawiają tezy na kolejne 200 lat, to sprawa tychże mediów i ich fatalnego stanu merytorycznego.

Natomiast Stoch jest w bardzo dobrej formie i można liczyć na dobry rezultat. Pierwsza dziesiątka obowiązkowo, podium może, a i szanse na pierwsze miejsce też były. Po tym rozpoczęciu będzie ciężko nadgonić, nie miejmy złudzeń. Dalej jednak podium jest moim zdaniem jak najbardziej w zasięgu.

Prezesik 10.01.2014 15:05

Ale się Morgenstern wypierniczył. :ysz:

rcobex 10.01.2014 15:26

Ma pecha w tym sezonie na upadki.
http://24.pl/okropny-upadek-morgenst...w-tym-sezonie/

grzeniu 10.01.2014 17:47

Cytat:

...Thomas Morgenstern ma po dzisiejszym upadku obrażenia głowy, ale jest przytomny i zdolny do rozmowy - takie pierwsze informacje podano na oficjalnym profilu na Twitterze zawodnika. Kolejne informacje mają być podane wkrótce.
Oby to nie było coś poważnego.

melag 10.01.2014 18:02

Cytat:

27-letni zawodnik ma ciężkie obrażenia głowy i zmiażdżone płuca - wykazały pierwsze badania wykonane w szpitalu w Salzburgu, dokąd został przewieziony bezpośrednio po wypadku.

- Pacjent znajduje się w stanie krytycznym, ale nie zagrażającym życiu.
Lekarz dodał, że Morgenstern jest przytomny i odpowiada logicznie na pytania. Najważniejsze będą najbliższe 72 godziny.

- Przy urazach głowy istnieje duże ryzyko, że stan będzie się pogarszał. Może zawsze dojść do krwawienia - dodał Wolfgang Leiter, kierownik oddziału anestezjologii i intensywnej terapii szpitala w Salzburgu.
Chyba w tym roku, już go nie zobaczymy na skoczni :(

Prezesik 10.01.2014 18:02

Cytat:

- Pacjent znajduje się w stanie krytycznym, ale nie zagrażającym życiu. Najważniejsze będą najbliższe 72 godziny - powiedział lekarz zajmujący się Thomasem Morgensternem.
http://www.sport.pl/soczi2014/1,1348...gensterna.html

Chyba pierwszy raz się spotkałem ze stwierdzeniem, że stan krytyczny nie zagraża życiu.
Taka nowość dla mnie.

Jarson 10.01.2014 18:14

Tym razem wyglądało to znacznie groźniej i tu już chyba rzeczywiście nie są przelewki.

Stan krytyczny niezagrażający życiu - istotnie udany oksymoron.

grzeniu 10.01.2014 18:20

On spadł jak zestrzelona kaczka. Na setnym metrze na mamucie, to pewnie był w najwyższym pułapie lotu...
Wyglądało to fatalnie.

andrzejj9 10.01.2014 19:33

Cytat:

Napisany przez melag (Post 1272459)
Chyba w tym roku, już go nie zobaczymy na skoczni :(

Kurde, na razie to niech on:

a) wyjdzie z tego...

b) nie dozna żadnych trwałych obrażeń

c) będzie mógł normalnie funkcjonować

i uewentualnie później uprawiać sport i wrócić do skoków. Obawiam się, że do tego droga (jeśli w ogóle..) może być daleka (choć chciałbym się mylić..)

Kurde.. właśnie wróciłem do domu, obejrzałem i muszę przyznać, że go najgorzej wyglądający wypadek na skoczni jaki widziałem...

Co to w ogóle znaczy "zmiażdżone płuca"..?

joujoujou 10.01.2014 20:08

Nic nie wiedziałem, dopiero przed chwilą widziałem w wiadomościach - strasznie to wyglądało.

Oby się z tego jak najprędzej wylizał - i fizycznie i psychicznie.

Jarson 10.01.2014 22:32

Olimpiadę ma już z głowy...

demek 11.01.2014 10:53

Uraz glowy, stluczone a nie zmiazdzone pluca, brak uszkodzen kregoslupa.
Goscia lubie ale niech juz skonczy kariere, trzeci raz przeznaczenia nie oszuka.

Jarson 11.01.2014 15:03

Ma dopiero 27 lat, może jeszcze skakać wiele lat, ale jest jeden malutki warunek - niechże się dokuruje porządnie. Ostatnio skakał jeszcze z szyną na palcach, niby błahostka, ale jeśli ja mając opatrunek na ręce nie mogłem komfortowo wykonywać niby prostych czynności, to jak on mógł z tym skakać? Przecież balansowanie ciałem na wysokości kilku metrów nad ziemią przy prędkości ponad 100 km/h wymaga perfekcyjnej sprawności i koordynacji. Jak się skończył jej brak, wszyscy widzieliśmy.

demek 11.01.2014 16:12

No to dzisiaj dziadzia dal mlokosom lekcje skakania
:D :D :D :D

Jarson 11.01.2014 16:52

Ech, skoki na mamucie a ja nie oglądałem :(

Stoch potrzebuje w najbliższym czasie zwycięstwa, żeby potwierdzić, że nie przez przypadek zajmuje pierwsze miejsce w klasyfikacji. Zyskiwanie na tym, że konkurenci skaczą nieregularnie jest żadnym prowadzeniem. Na całe szczęście w najbliższym czasie szykują się trzy konkursy na których jest to w zasięgu - oby tylko prognozy dopisały i do 16. w Wiśle tego śniegu wreszcie napadało.

A Kasai (obejrzałem rzecz jasna na YT) - rewelacja... On ma swoje metody na rekordy, statystycznie nie wygrywa nawet raz rocznie, a chyba dłuugo nie zobaczymy zawodnika, który osiągnie tyle skacząc w tym wieku :) Np. Małysz dobije do jego obecnego wieku w 2019 roku :P

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:06.