Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Zobacz rezultaty głosowania: W jakiej temperaturze utrzymuje sie Twoj procek ??
x<30*C 6 4.44%
30*C-40*C 40 29.63%
40*C-50*C 54 40.00%
50*C-60*C 27 20.00%
60*C<x 8 5.93%
Wszystkich głosów: 135. Nie możesz oddać głosu w tej sondzie

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 01.06.2005, 22:57   #76
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
@BD ja jestem skazany narazie na hałas.

to co Wymieniłeś przekracza ze trzy razy wartość mojego kompa

ale nic

ceny spadają
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.06.2005, 23:11   #77
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 15.07.2002
BD zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez ed hunter
@BD ja jestem skazany narazie na hałas.
to co Wymieniłeś przekracza ze trzy razy wartość mojego kompa
Niestety to kosztuje dosc sporo. Jak walczylem ze swoim sprzetem to wydalem sporo pieniedzy a i tak nie mam np pasywnego zasilacza. Z tym zestawem juz nic wiecej nie bede robic bo nie warto (mam P4 2,4 GHz).

Natomiast jak pojawi sie jakas ciekawa alternatywa to z cala pewnoscia znowu zaczne namietnie wyciszac. Zreszta mam juz upatrzone kluczowe elementy dla nowego komputera:

- Procesor
- Obudowa - tyle, ze wersja bez okna
- Zasilacz

Ten zestaw w polaczeniu z dobra plyta glowna (bez wentylatorow), pasywnie chlodzona karta graficzna, cichymi dyskami i napedami optycznymi zapewni niemal cisze idealna. NIe nalezy sie przejmowac wentylatorami na dole obudowy (2x120 mm) bo ich nie slychac a przy tym zapewniaja chlodzenie kluczowych elmentow komputera. Dodatkowo rozplanowanie obudowy zapewnia oddzielnie zasilcza, dyskow i napedow optycznych od reszty komputera co rowniez ma wplyw na temperature.
BD jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.06.2005, 23:17   #78
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
@BD
Które to niby Seagate są ciche?
W poprzedniej mojej wersji (jak na razie ta z sygnaturki) mogłem wyłączyć wszystkie wiatraki przez dłuższy czas nie było nic słychać (w nocy, w zupełnej ciszy wchodząc do pokoju z kompem nie dało się na słuch określić, czy komp chodzi, czy nie), a w trybie cichym (możliwość pracy przy pełnym obciążeniu non stop) w szumie dnia trudno było określić, czy komp chodzi. Poprawiłem jednak chłodzenie, zwiększyłem wydajność - ale ciągle nie mogę się doczekać oferty sensownego bloku na 2HDD, więc jak na razie w trybie cichym dyski wyraźnie słychać (a to Samsungi SATA - zdecydowanie cichsze od Seagateów). Żadnych mat - to tylko podnosi temperaturę w obudowie.
Stary 01.06.2005, 23:35   #79
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Wawelski
Które to niby Seagate są ciche?
Ja uzywam 2 dyskow po 80 GB kazdy. Oba dyski sa ciche i nie slychac ich w mojej konfiguracji (podkreslam mam maty w calej obudowie).

Mam jeszcze 1 dysk 120 GB tez seagate ale on jest wyraznie glosniejszy od tych 80.

Co do dyskow Seagate mozna jeszcze je wyciszyc za pomoca softu producenta. Bylo swego czasu cos pozwalalo zmniejszych nieznacznie wydajnosc dyskow ale w zamian znacznie je wyciszalo. Nie pamietam teraz nazwy tego programiku.

Cytat:
Napisany przez Wawelski
Żadnych mat - to tylko podnosi temperaturę w obudowie.
Podnosza ale w zamian oferuja lepsze tlumienie. W polaczeniu z dobrym wentylowaniem obudowy jest calkiem dobrze. U mnie temperatura w obudowie trzyma sie w granicy 30 stopni - sprawdzam bezposrednio pod zasilaczem. Dodam, ze konfiguracja jest dosc rozbudowana bo w obudowie Chiefteca znajduja sie

- 3 dyski,
- 2 nagrywarki
- 1 dvd-rom
- karta chlodzona pasywnie (w tej chwili ATI)
- karta dzwiekowa
- tuner tv
- plyta z dodatkowa karta stabilizujaca zasilanie (niestety grzeje sie mocno)
Stary 02.06.2005, 00:02   #80
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez BD
Co do dyskow Seagate mozna jeszcze je wyciszyc za pomoca softu producenta. Bylo swego czasu cos pozwalalo zmniejszych nieznacznie wydajnosc dyskow ale w zamian znacznie je wyciszalo. Nie pamietam teraz nazwy tego programiku.

Ten soft spowalnia tylko głowice znacznie zwiększając czasy dostępu. Nie ma najmniejszego wpływu na gwizd łożysk. Seagate robi dosyć głośnie i gorące dyski (i dlatego z nich zrezygnowałem).

Cytat:
Napisany przez BD
Podnosza ale w zamian oferuja lepsze tlumienie. W polaczeniu z dobrym wentylowaniem obudowy jest calkiem dobrze.
Taaa. Wydawanie kasy, żeby wyciszyć obudowę, żeby zamontować wentyle, które hałasują. Ciekawa filozofia. Zamiast eliminować źródła hałasu proponujesz tłumienie hałasu i dodawanie nowego.

Cytat:
Napisany przez BD
U mnie temperatura w obudowie trzyma sie w granicy 30 stopni - sprawdzam bezposrednio pod zasilaczem.
30* to u mnie ostatnio jest w pokoju - więc nie wierzę w tyle w obudowie (a temperatury to zawsze trzeba odnosić do otoczenia).

Jak pisałem - za pieniądze porównywalne z ceną samego zasilacza czy obudowy, którą chcesz wybrać,można ZUPEŁNIE (do 0dB na 1-2 godziny i przerwa na schłodzenie wody, albo do dwudziestu kilku dB, tyle, ile najcichszy 12cm wiatrak wytwarza hałasu na nagrzewnicy, w pełnym obciążeniu non stop) wyciszyć kompa.

Ale to nie o tym tamat, zatem z mojej strony EOT.
Stary 02.06.2005, 00:07   #81
kiewas
Matrix has him

Data rejestracji: 29.10.2003
kiewas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mój procek - Duron 1.6GHz - na chwilę obecną 49°C - komp chodzi 24/7
Stary 02.06.2005, 00:10   #82
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Wawelski
30* to u mnie ostatnio jest w pokoju - więc nie wierzę w tyle w obudowie (a temperatury to zawsze trzeba odnosić do otoczenia).
Coz tyle pokazuje termometr z czujnikiem pod zasilaczem. Co do otoczenia to ten sam termometr podaje 22 stopnie w pokoju (drugi czujnik).

Cytat:
Napisany przez Wawelski
Jak pisałem - za pieniądze porównywalne z ceną samego zasilacza czy obudowy, którą chcesz wybrać,można ZUPEŁNIE (do 0dB na 1-2 godziny i przerwa na schłodzenie wody, albo do dwudziestu kilku dB, tyle, ile najcichszy 12cm wiatrak wytwarza hałasu na nagrzewnicy, w pełnym obciążeniu non stop) wyciszyć kompa.
Woda w komputerze to jakas pomylka - wg mnie oczywiscie. Rozwiaznaie dobre dla maniakow ktorzy lubia ryzyko wycieku, zwarcia i spalenia sprzetu. Poza tym same problemy np z przenoszeniem czy nawet przesunieciem sprzetu.
Stary 02.06.2005, 00:21   #83
spider_84a
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 14.11.2004
spider_84a w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Athlon 1700+ ( Ja cały czas mam otwartą obudowe bo podkręcałem 1700@2200 )

spider_84a jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.06.2005, 00:30   #84
zene_k
Zarejestrowany dla jaj

Data rejestracji: 25.11.2004
zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Smartek
jaki blok, chlodnica?
51C to bardzo duzo - tyle mozna osiagnac na zwyklym coolerze...
ale fakt - przy w/c jest niesamowita cisza
i.. plywajaca woda cieszy oko
pozdro
Zestawik mam stąd: http://www.cpc.pl/

chodzi cichutko, cichuteńko, co bardzo mnie raduje w nocy,gdy rodzinka śpi, a wentylatorki nawet podkręcone na maxa są cichsze niż umieszczone w budzie.
Stary 02.06.2005, 07:17   #85
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Exclamation

Cytat:
Napisany przez zene_k
Zestawik mam stąd: http://www.cpc.pl/

chodzi cichutko, cichuteńko, co bardzo mnie raduje w nocy,gdy rodzinka śpi, a wentylatorki nawet podkręcone na maxa są cichsze niż umieszczone w budzie.
na cpc wszyscy klna i to nietylko rasowi podkrecacze z tweaka, znam pare przypadkow zwyklych userow ktorym te "cuda" przestawaly dzialac :\
Stary 02.06.2005, 07:31   #86
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
nom, cpc sux, srednica wezy 5mm chyba.. do tego brak chlodnicy [w tym tanszym zestawie], budowa bloku dupna itd.
pozdro
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.06.2005, 16:04   #87
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
wybaczcie, za post pod postem.. :-)
dokopalem sie speedfana.. i zrobilem screena
komp jest normalnie uzywany - przegladarka, gg, winamp.. temp jak na screenie

bardzo mi sie podoba jak jest tak malo :-)
dodam, ze komp bezglosny [wodne + zasilacz TAGAN 480W - bezglosny], 2 wentyle na chlodnicy puszczone na 5V - bezglosne...
wentyli polozone "na luzie", nie przystaja dobrze do finow chlodnicy, bez shrouda i nie zajmuja calej jej powierzchni [dwa pozostale wylaczone], wiec moze byc lepiej - zamierzam zrobic shrouda i walnac jeden duzy [120mm], moze zbije do 32*C/33*C ?

pozdro
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.06.2005, 17:06   #88
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Smartek
(...)
dodam, ze komp bezglosny [wodne + zasilacz TAGAN 480W - bezglosny], 2 wentyle na chlodnicy puszczone na 5V - bezglosne...
wentyli polozone "na luzie", nie przystaja dobrze do finow chlodnicy, bez shrouda i nie zajmuja calej jej powierzchni [dwa pozostale wylaczone], wiec moze byc lepiej - zamierzam zrobic shrouda i walnac jeden duzy [120mm], moze zbije do 32*C/33*C ?

pozdro
ja przymiezam sie wlasnie do wyciszenia kompa, na procku zamontuje takie cos:

do tego 2 wiatraki 1000obr/minute z obu stron
do tego 1-2 wiatraki w obudowie na 1000obr/min kazdy
mysle ze tym sposobem zleci mi halas ktory teraz generuje miedziany potwor z wiatrakiem zfanmateowanym na 3000obr, oraz jego kolega ktory wyciaga powietrze z obudowy
Stary 02.06.2005, 17:26   #89
spider_84a
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 14.11.2004
spider_84a w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jak chcesz wyciszyc kompa to proponuje chłodzenie wodne - efekt jest zabujczy ,lecz cena również : http://www.cpc.pl/

Zerknij tutaj , może znajdziesz coś ciekawego : http://www.discotech.waw.pl/
spider_84a jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.06.2005, 17:34   #90
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez spider_84a
Jak chcesz wyciszyc kompa to proponuje chłodzenie wodne - efekt jest zabujczy ,lecz cena również :
Za to w cenie masz gratisowa adrenalinke a przy odrobinie szczescia fajerwerki
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: