![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 14.10.2000
![]() |
SONY CD-R 700 CDQ-80N1 --- co o nich sądzicie ???
Kupiłem dwie paczki tych soniaków i chciałem nagrać trochę muzy.Nagra Plextor 40/12/40 program Feurio.Po zj......niu 5 cd z rzędu zarzuciłem to samo na Verbatimkę i wszystko było oki. Miałem też 650 tej firmy(soniaki) ale z tamtymi nic się nie działo. 700 są gorsze
![]() Proszę o opinię . Pozdro ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 13.03.2002
![]() |
A one są na pewno "SONY"
![]() ![]() ![]() ![]() Porównaj je ze sobą, z innymi; kto tak naprawdę je wyprodukował, bo może się okazać, że to nie rasowy 'japończyk' tylko jakiś noname's gdzieś spod bananowca wyklepany. Jest taki programik (w załączeniu), który podaje Ci informacje z ATIP-u płyty, ciekawe rzeczy można się dowiedzieć o płytkach. Ponoć szczególnie polecani są producenci: Taiyo Yuden i Mitsui Toatsu oraz Mitsubishi Chemical i... TDK (ciekawe?!). A swoją drogą, to producentem 650 Sony (Supremas - CDQ-74N1), bo taką przedtem podejrzewam miałeś, producentem był... SONY! Te drugie (700 - CDQ80N1) wyprodukował już Mitsui Toatsu, więc wszystko powinno być jak najlepiej, lepiej niż z 650 sony. Co różni 650 od 700 (SONY oczywiście)?! Ano rodzaj użytego barwnika. W 650 użyto Cyjaniny, a w 700 Ftalocyjaniny. Obydwie płyty są 1x-16x. Twoja nagrywarka to 40x-12x-40x, więc jest to idealna płytka 700 do idealnej nagry (szybkie nagrywanie na ftalocyjaninie, jest wskazane). Błędem będzie nagrywanie z niższymi prędkościami na takiej płytce. Nawet jeżeli przedział nagrywania na płytce jest od 1x a nie np. od 4x. Ale jest taka możliwość. Może pokusiłeś się dla AUDIO nagrywać zbyt wolno?? Z kolei 650 (Cyjaninia) sprawdza się w w niższych prędkościach. Próbowałeś w różnych prędkościach?! Dodam tylko - jak to starzy wypalacze na Forum CDRinfo radzą - próbuj wypalać najpierw na CDRW (w razie problemów), a nie testuj krążków CDR. Chyba, że składasz kolekcję złoconych 'wafielków' pod pyfko :-D Nie powiem nic o programie, nie używałem Feurio, ale jeżeli używałeś Verbatimek CDR DataLifePlus 1x-16x lub 1x-24x (Azo) 650 lub 700 i było ok. to należy się zastanowić nad zbieżnością z SONY 650, ponieważ mają one podobny barwnik - Cyjaninę, z tym że 650 ma stabilizowaną metalem (jest niebieska, ale to w tym przypadku bez różnicy, chyba że odtwarzasz to w starym AUDIO-CD). Wymienione płytki z Cyjaniną, lepiej sprawują się w niższych prędkościach. Może masz coś z napędem/laserem, albo problem z prędkością wypalania ![]() ![]() Zresztą przy takiej nagrze, to nic nie powinno być problemem, a o płytkach tak się rozpisałem, może niepotrzebnie, choć nadal polecam załączony programik, dobrze wiedzieć co w ATIP-ie piszczy. Może ktoś sprostuje, ten monolog, krótką, a treściwą ripostą? Coś konstruktywnego, bo nie spotkałem się z takim przypadkiem na Forum.
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 13.03.2002
![]() |
I jeszcze jedno. Nowa nagra - PXW4012A - a pojawił się nowy firmware 1.01, który ma trochę do zaoferowania. Szybko się pojawił, więc może o to chodzi, coś pomoże. Nie wiem. Niech inni podpowiedzą. W tym temacie słabiutki jestem.
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 14.10.2000
![]() |
Co do firmware to się zastanawiam nad zmianą w myśl zasady jeśli wszystko jest oki to nie zmieniać a cd-ki nagrywałem na nich razy 4 (muza) i się waliły a jak dałem razy 16 (data) było oki Pab ...może masz rację...chyba to było za wolno. Thx za programik .Pozdro
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
700 mb pustych danych na cd !! :((( | outlaw1985 | Napędy optyczne CD | 5 | 06.10.2004 19:03 |
Płyty CD 700 MB LiteON | kraluk | Napędy optyczne CD | 0 | 30.11.2003 18:15 |
nagranie image iso 745 na cd 700 | Skyp | Napędy optyczne CD | 18 | 17.11.2003 14:51 |
Orginal CD Sony ? | rudi102 | Napędy optyczne CD | 2 | 03.04.2002 16:02 |
CD do overburningu w nero - płytki Platinium 700 | Pete | Napędy optyczne CD | 2 | 10.03.2002 20:55 |