Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.04.2002, 22:36   #1
-=OLI=-
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 14.10.2000
-=OLI=- w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
SONY CD-R 700 CDQ-80N1 --- co o nich sądzicie ???

Kupiłem dwie paczki tych soniaków i chciałem nagrać trochę muzy.Nagra Plextor 40/12/40 program Feurio.Po zj......niu 5 cd z rzędu zarzuciłem to samo na Verbatimkę i wszystko było oki. Miałem też 650 tej firmy(soniaki) ale z tamtymi nic się nie działo. 700 są gorsze czy mi się tylko takie zchrzanione trafiły >(
Proszę o opinię . Pozdro
-=OLI=- jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.04.2002, 03:39   #2
Pab
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 13.03.2002
Pab zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A one są na pewno "SONY" ;D
Porównaj je ze sobą, z innymi; kto tak naprawdę je wyprodukował, bo może się okazać, że to nie rasowy 'japończyk' tylko jakiś noname's gdzieś spod bananowca wyklepany.
Jest taki programik (w załączeniu), który podaje Ci informacje z ATIP-u płyty, ciekawe rzeczy można się dowiedzieć o płytkach.
Ponoć szczególnie polecani są producenci: Taiyo Yuden i Mitsui Toatsu oraz Mitsubishi Chemical i... TDK (ciekawe?!).
A swoją drogą, to producentem 650 Sony (Supremas - CDQ-74N1), bo taką przedtem podejrzewam miałeś, producentem był... SONY! Te drugie (700 - CDQ80N1) wyprodukował już Mitsui Toatsu, więc wszystko powinno być jak najlepiej, lepiej niż z 650 sony. Co różni 650 od 700 (SONY oczywiście)?! Ano rodzaj użytego barwnika. W 650 użyto Cyjaniny, a w 700 Ftalocyjaniny. Obydwie płyty są 1x-16x. Twoja nagrywarka to 40x-12x-40x, więc jest to idealna płytka 700 do idealnej nagry (szybkie nagrywanie na ftalocyjaninie, jest wskazane). Błędem będzie nagrywanie z niższymi prędkościami na takiej płytce. Nawet jeżeli przedział nagrywania na płytce jest od 1x a nie np. od 4x. Ale jest taka możliwość. Może pokusiłeś się dla AUDIO nagrywać zbyt wolno?? Z kolei 650 (Cyjaninia) sprawdza się w w niższych prędkościach. Próbowałeś w różnych prędkościach?! Dodam tylko - jak to starzy wypalacze na Forum CDRinfo radzą - próbuj wypalać najpierw na CDRW (w razie problemów), a nie testuj krążków CDR. Chyba, że składasz kolekcję złoconych 'wafielków' pod pyfko :-D
Nie powiem nic o programie, nie używałem Feurio, ale jeżeli używałeś Verbatimek CDR DataLifePlus 1x-16x lub 1x-24x (Azo) 650 lub 700 i było ok. to należy się zastanowić nad zbieżnością z SONY 650, ponieważ mają one podobny barwnik - Cyjaninę, z tym że 650 ma stabilizowaną metalem (jest niebieska, ale to w tym przypadku bez różnicy, chyba że odtwarzasz to w starym AUDIO-CD). Wymienione płytki z Cyjaniną, lepiej sprawują się w niższych prędkościach. Może masz coś z napędem/laserem, albo problem z prędkością wypalania
Zresztą przy takiej nagrze, to nic nie powinno być problemem, a o płytkach tak się rozpisałem, może niepotrzebnie, choć nadal polecam załączony programik, dobrze wiedzieć co w ATIP-ie piszczy.
Może ktoś sprostuje, ten monolog, krótką, a treściwą ripostą? Coś konstruktywnego, bo nie spotkałem się z takim przypadkiem na Forum.
Stary 07.04.2002, 03:55   #3
Pab
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 13.03.2002
Pab zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
I jeszcze jedno. Nowa nagra - PXW4012A - a pojawił się nowy firmware 1.01, który ma trochę do zaoferowania. Szybko się pojawił, więc może o to chodzi, coś pomoże. Nie wiem. Niech inni podpowiedzą. W tym temacie słabiutki jestem.
Stary 10.04.2002, 07:40   #4
-=OLI=-
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 14.10.2000
-=OLI=- w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Co do firmware to się zastanawiam nad zmianą w myśl zasady jeśli wszystko jest oki to nie zmieniać a cd-ki nagrywałem na nich razy 4 (muza) i się waliły a jak dałem razy 16 (data) było oki Pab ...może masz rację...chyba to było za wolno. Thx za programik .Pozdro
-=OLI=- jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: