![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Niezarejestrowany
Data rejestracji: 20.12.2002
![]() |
SpeedFan
Witam
Poszukuję jakiegoś porządnego programu do monitorowania prędkości wiatraków ,temperatur dysków, procesora itp. z możliwością ustawienia alarmu. I mam jeszcze pytanie, czy w zasilaczu też jest czujnik temperatury ?? Bo SpeedFan pokazuje, że gdzieś jest 73 st. Celsjusza więc to chyba chodzi o zasilacz ![]() THX
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Witam!
raczej nie... mi sie zdaje, ze to chodzi o odczyt z diody... ale 73 o kurde to duzo! ja uzywam AIDA32 ![]()
![]() |
#3 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
Najlepszy - Motherboard Monitor 5
w tym SpeedFanie to rozne rzeczy mozna sie dowiedziec, ale niektore temp. moga byc brane z diody pod procem a inne gdzies z drugiego czujnika
![]() |
#4 |
.: AT90S2313 :.
Data rejestracji: 09.09.2002
![]() |
Polecam Hardware sensors monitor. Bardzo prosty i fajny w obsłudze. Podoba mi się w nim ze jak najedzie się na daną mierzoną wartość to po chwili w dumku pokazuje jaka była największa i najmniejsza wartość. Oczywiście do każdego pomiaru można ustawić co program ma zrobić (odtworzyć dźwięk, uruchomić programi itp) jak zostanie przekroczona temperatura, napięcie,... za male obroty wiatraka...
Motherboard Monitor 5 też dobry ale za bardzo skomplikowany. Używam go tylko dlatego że jaLCDs pobiera z niego temperature cpu i dysku i wysyła na LCD ![]()
![]() |
#5 | |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Cytat:
SpeedFan też ma zapisywaną historię oraz maxy i minima tudzież to samo co Hardware sensors i jeszcze trochę więcej. Ale to rzecz gustu a o gustach się nie dyskutuje. Nowsze zasilacze mają również monitorowanie temperatury a HDD od dłuższego czasu (jakieś 4 lata).
![]() |
![]() |
#6 |
Capo di tutti capi
![]() |
Witam!
ten Hardware Monitor ma takie przeklamania, ze az strach pomyslec... skad on bierze te wartosci obrotow dla wiatrakow to nie wiem... nie potrafi rowniez mi odczytac temperatury z diody ![]() ogolnie wywalam go bo jest beznadziejny... sprawdze teraz Motherboard Monitor 5
![]() |
#7 |
.: AT90S2313 :.
Data rejestracji: 09.09.2002
![]() |
U mnie chodzi ok. Pewnie wszysko zależy od płyty głownej.
![]() |
#8 |
Capo di tutti capi
![]() |
Witam!
Asus A7N8X 2.0 Deluxe wiec raczej ten program powinien sie ladnie spisywac... ale tak nie jest... no coz pozostane przy AIDA32 ![]() ps. sprawdzilem Motherboard Monitor 5.3 ale jakos mi nie podszedl...
![]() |
#9 |
Gość
|
Witam.Któremu z programów mam wieżyć jeśli chodzi o napięcia speedfan czy everest?? a może jest jakis inny precyzyjny program do mierzenia napięc,bo speed fan mi pokazuje na 5V 'troche ' zawyżone a everest troche zaniżone napięcie, no i czy wogóle sie martwic tym napięciem 5V
![]() edit. no i sory za wykopalisko ![]() Ostatnio zmieniany przez Yarozelsky : 20.02.2006 o godz. 14:37 |
![]() |
![]() |
#10 |
Capo di tutti capi
![]() |
Witam!
No... trzeba przyznac, ze kopales ladnie i sie dokopales... Moim subiektywnym zdaniem to Everest pokazuje calkiem prawdopodobne napiecia.
![]() |
#11 |
Zdezorientowany
Zlotowicz
Data rejestracji: 08.05.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a moim zdaniem obydwa pokazują do d. chcesz mieć dokładny pomiar weź miernik, innej opcji nie ma. programy pokazują zawsze wartości przybliżone, mniej lub bardziej i w zależności od płyty, ale zawsze niedokładnie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
ŻADNEMU!!!
One tylko odczytują info z BIOSu, do mierzenia napięcia służy coś takiego co kiedyś nazywało się woltomierz a do pomiaru temperatury służył kiedyś termometr. Jak się mylę to mnie poprawcie...
![]() |
#13 | |
( o )( o )
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Gość
|
dobra jutro sobie sprawdze voltomierzem
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
...w podróży...
Data rejestracji: 20.06.2003
![]() |
Cytat:
![]() 1. obserwujesz jak napiecie skaczy o kilka v w gore i w dol (w przypadku kiepskiego zasilacza) 2. obserwujesz niewielkie zgodne z normami wachania napiecia (dobry zasilacz) 3. usypiasz po kilku godzinych wpatrywania sie w nieruchome cyferki na wyswietlaczu (BARDZO dobry zasilacz). Gdzies byl bardzo fajny artykul po polsku o pomiarze napiecia miernikiem ale nie moge sobie przypomniec adresu strony.
"I'm not going to change the way I look or the way I feel to conform to anything. I've always been a freak. So I've been a freak all my life and I have to live with that, you know. I'm one of those people." - John Lennon "Nazywaja mnie Niezrownanym, a moze Niezrownowazonym - nigdy tego nie pamietam..." - M.K. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|