Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.02.2004, 21:38   #1
Patrixs
Niezarejestrowany

Data rejestracji: 20.12.2002
Patrixs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
SpeedFan

Witam

Poszukuję jakiegoś porządnego programu do monitorowania prędkości wiatraków ,temperatur dysków, procesora itp. z możliwością ustawienia alarmu.

I mam jeszcze pytanie, czy w zasilaczu też jest czujnik temperatury ?? Bo SpeedFan pokazuje, że gdzieś jest 73 st. Celsjusza więc to chyba chodzi o zasilacz

THX

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.02.2004, 22:10   #2
Remix
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 24.09.2002
Remix niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam!

raczej nie... mi sie zdaje, ze to chodzi o odczyt z diody... ale 73 o kurde to duzo!

ja uzywam AIDA32
Stary 18.02.2004, 22:11   #3
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.

Data rejestracji: 25.06.2002
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Najlepszy - Motherboard Monitor 5
w tym SpeedFanie to rozne rzeczy mozna sie dowiedziec, ale niektore temp. moga byc brane z diody pod procem a inne gdzies z drugiego czujnika
Stary 18.02.2004, 22:52   #4
Ziele
.: AT90S2313 :.

Data rejestracji: 09.09.2002
Ziele zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Polecam Hardware sensors monitor. Bardzo prosty i fajny w obsłudze. Podoba mi się w nim ze jak najedzie się na daną mierzoną wartość to po chwili w dumku pokazuje jaka była największa i najmniejsza wartość. Oczywiście do każdego pomiaru można ustawić co program ma zrobić (odtworzyć dźwięk, uruchomić programi itp) jak zostanie przekroczona temperatura, napięcie,... za male obroty wiatraka...

Motherboard Monitor 5 też dobry ale za bardzo skomplikowany. Używam go tylko dlatego że jaLCDs pobiera z niego temperature cpu i dysku i wysyła na LCD

Jak zrobić szybko sałatke z buraków? Wrzucić granata do BMW
Ziele jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.02.2004, 08:20   #5
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ziele
Polecam Hardware sensors monitor. Bardzo prosty i fajny w obsłudze. Podoba mi się w nim ze jak najedzie się na daną mierzoną wartość to po chwili w dumku pokazuje jaka była największa i najmniejsza wartość. Oczywiście do każdego pomiaru można ustawić co program ma zrobić (odtworzyć dźwięk, uruchomić programi itp) jak zostanie przekroczona temperatura, napięcie,... za male obroty wiatraka...

Motherboard Monitor 5 też dobry ale za bardzo skomplikowany. Używam go tylko dlatego że jaLCDs pobiera z niego temperature cpu i dysku i wysyła na LCD

SpeedFan też ma zapisywaną historię oraz maxy i minima tudzież to samo co Hardware sensors i jeszcze trochę więcej. Ale to rzecz gustu a o gustach się nie dyskutuje.
Nowsze zasilacze mają również monitorowanie temperatury a HDD od dłuższego czasu (jakieś 4 lata).
Stary 19.02.2004, 22:16   #6
Remix
Capo di tutti capi

Witam!

ten Hardware Monitor ma takie przeklamania, ze az strach pomyslec... skad on bierze te wartosci obrotow dla wiatrakow to nie wiem...

nie potrafi rowniez mi odczytac temperatury z diody

ogolnie wywalam go bo jest beznadziejny... sprawdze teraz Motherboard Monitor 5
Stary 19.02.2004, 23:53   #7
Ziele
.: AT90S2313 :.

Data rejestracji: 09.09.2002
Ziele zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
U mnie chodzi ok. Pewnie wszysko zależy od płyty głownej.

Jak zrobić szybko sałatke z buraków? Wrzucić granata do BMW
Ziele jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2004, 00:08   #8
Remix
Capo di tutti capi

Witam!

Asus A7N8X 2.0 Deluxe wiec raczej ten program powinien sie ladnie spisywac... ale tak nie jest... no coz pozostane przy AIDA32

ps. sprawdzilem Motherboard Monitor 5.3 ale jakos mi nie podszedl...
Stary 20.02.2006, 14:28   #9
Yarozelsky
Gość

Witam.Któremu z programów mam wieżyć jeśli chodzi o napięcia speedfan czy everest?? a może jest jakis inny precyzyjny program do mierzenia napięc,bo speed fan mi pokazuje na 5V 'troche ' zawyżone a everest troche zaniżone napięcie, no i czy wogóle sie martwic tym napięciem 5V
edit. no i sory za wykopalisko
Dołączone obrazki
SpeedFan-5.jpg 

Ostatnio zmieniany przez Yarozelsky : 20.02.2006 o godz. 14:37
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2006, 16:09   #10
Remix
Capo di tutti capi

Witam!

No... trzeba przyznac, ze kopales ladnie i sie dokopales...
Moim subiektywnym zdaniem to Everest pokazuje calkiem prawdopodobne napiecia.
Stary 20.02.2006, 16:19   #11
pops
Zdezorientowany
Zlotowicz

Data rejestracji: 08.05.2005
pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
a moim zdaniem obydwa pokazują do d. chcesz mieć dokładny pomiar weź miernik, innej opcji nie ma. programy pokazują zawsze wartości przybliżone, mniej lub bardziej i w zależności od płyty, ale zawsze niedokładnie.
pops jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2006, 17:02   #12
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
ŻADNEMU!!!
One tylko odczytują info z BIOSu, do mierzenia napięcia służy coś takiego co kiedyś nazywało się woltomierz a do pomiaru temperatury służył kiedyś termometr.
Jak się mylę to mnie poprawcie...
Stary 20.02.2006, 21:42   #13
joujoujou
( o )( o )
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Lightbulb

Cytat:
Napisany przez esem
[...]
Jak się mylę to mnie poprawcie...
Nie mylisz się, sama prawda.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2006, 22:35   #14
Yarozelsky
Gość

dobra jutro sobie sprawdze voltomierzem tylko nie pamiętam które koncówki w zasilaczu sie zwierało żeby zaczął chodzić bez podłanczania do mobo
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.02.2006, 03:19   #15
Joe_Doe
...w podróży...

Data rejestracji: 20.06.2003
Joe_Doe niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Yarozelsky
dobra jutro sobie sprawdze voltomierzem tylko nie pamiętam które koncówki w zasilaczu sie zwierało żeby zaczął chodzić bez podłanczania do mobo
To nie jest najlepszy sposob testowania. Tak przetestujesz tylko zasilacz na "biegu jalowym" poradzi sobie z takim testem nawet codegen. Jesli chcesz zrobic pozadny test to tylko przy normalnej konfiguracji. Z 5V oraz 12V nie ma problemow - pomiar z wolnej wtyczki od napedow. Natomiast jesli chodzi o 3,3V to juz niestety trzeba z wtyczki ktora jest podlaczona do mobo. Sam test jest banalnie prosty - podlaczasz miernik i "zapuszczasz co sie da" np prime95 a do tego kopiowanie kilku filmow z jednego dysku na inny. Teraz patrzysz na miernik i:
1. obserwujesz jak napiecie skaczy o kilka v w gore i w dol (w przypadku kiepskiego zasilacza)
2. obserwujesz niewielkie zgodne z normami wachania napiecia (dobry zasilacz)
3. usypiasz po kilku godzinych wpatrywania sie w nieruchome cyferki na wyswietlaczu (BARDZO dobry zasilacz).
Gdzies byl bardzo fajny artykul po polsku o pomiarze napiecia miernikiem ale nie moge sobie przypomniec adresu strony.
"I'm not going to change the way I look or the way I feel to conform to anything. I've always been a freak. So I've been a freak all my life and I have to live with that, you know. I'm one of those people." - John Lennon
"Nazywaja mnie Niezrownanym, a moze Niezrownowazonym - nigdy tego nie pamietam..." - M.K.
Joe_Doe jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: