Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 27.09.2002, 07:10   #1
tomo82
Gość

Question Stałe łącze do netu w sieci osiedlowej. Najlepsze sposoby i technologie.

Witam Szanownych Forumowiczow ***61514;

Jak już sam temat wskazuje mój topic dotyczy sposobow stale polaczenia z netem przy możliwie najlepszej metodzie metodzie jednoczesnie kosztac akceptowalnych dla wszystkich osob wchodzących w sklad całego przedsiewiziecia. Otoz w najbliższej przyszłości planuje budowe sieci osiedlowej, która na dobry początek ma objac jeden blok mieszkalny, podzielony na trzy klatki po 10 mieszkan kazda. Na dzien dzisiejszy liczba chetnych waha się od 9-12. Dlatego pierwszy pomysl by oprzec to w oparciu o dwa SDI legl, w gruzach ponieważ 115,2 Kbit na 5-6 osob daje transfer na poziomie ok. 2-3 Kbit/ sek. a to i tak w najlepszym przypadku. Dlatego gdy pojawila się możliwość instalki neostrady plus zmieniłem plany i zacząłem powaznie myśleć o neo plus 512 (niestety niestety niestety wersj 1 Mbit tepsa się już wycofala i oferuje tylkow biznes dsl z abonamentem przekraczającym 600 PLN, co jest według mnie kpina ***61516;). Aczkolwiek Aczkolwiek swoim, nie tak odległym czasie na tymże forum była prowadzona dosc goraca dyskusja na temat netu, a niektórzy z Was oferowali pomoc, w tym temacie. W związku z czym będę wdzięczny za wszelkie sugestie i możliwe warianty rozwiązań. Proponuje by dyskusja ta w całości odbywala się na forum ponieważ, jak sadze, wielu forumowiczom może się okazac bardzo przydatna.

Gwoli uzupełnienia pozostaje kwestia ethernetu. Otoz planuje to zrobic w następujący sposób. Skretka Raydex 5E, karty sieciowe D-Link***8217;a (który model the best ?? ), 1 lub 2 switch***8217;e (kwestia firmy jest jeszcze nieustalona), a to wszystko zapuszczone na lizuchu, będącym jednoczesnie routerem (chyba slack, lub debian). Aczkolwiek ostatnio słyszałem wiele dobrego dobrego dobrego sieciach radiowych, lecz z braku doświadczenia nie jestem wstanie zweryfikowac tych informacji. Z gory dzieki za wszelkie posty i zdania na ten temat.

Zapraszam wszystkich do dyskusji.

Niech Wszyscy Będą Pozdrowieni

Tomo

***8230;::: GG 2401222 :::***8230;
  Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: