Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 06.06.2003, 22:04   #1
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Staly dostep do internetu - problemy

Wiem, ze na forum bywaja osoby, ktore zawodowo zajmuja sie montowaniem stalych lacz internetowych, wiec moze bedziecie mi mogli cos poradzic.
Otoz wczoraj byli u mnie monterzy zalozyc stale lacze. Wszystko poszlo nawet w miare dobrze. Weszlismy na dach i po krotkich problemach ze zlokalizowaniem ich anteny, zalozylismy odbiornik, spuscilismy kabelek na dol (mieszkam w pietrowym domku jednorodzinnym) i podlaczylismy go do komputera (oczywiscie to wszystko troche trwalo, ale ogolnie).
Potem oni zaczeli to wszystko konfigurowac. To nawet tez poszlo w miare sprawnie, chociaz trzeba bylo to robic dwa razy, bo raz wszystko sie zawiesilo, ale potem zaczely sie klopoty.

Sila sygnalu byla dobra, co zreszta bylo zrozumialem, bo antena znajduje sie bardzo blisko (moze z kilometr, a i to nie wiem), ale jak na probe probowali otworzyc jakakolwiek strone, to okazalo sie, ze nie mozna (wp, onet i inne). Meczyli sie z tym troche, ale poniewaz bylo juz pozno, umowilismy sie, ze jeszcze cos tam u siebie posprawdzaja i zadzwonia jutro (czyli dzisiaj) i ewentualnie umowimy sie i sprobujemy odbiornik podniesc jeszcze z dwa metry wyzej (ich antena jest co prawda widoczna, ale bezposrednio nad dachem jednego domu). Nie wiem, czy jeszcze dzisiaj zadzwonia, ale nieistotne, bo zaobserwowalem dosc ciekawe zachowanie tego internetu i moze bedziecie mogli jakos to zinterpretowac.

Otoz instalatorzy wyszli z nastawienie, ze internet nie dziala prawie wcale (tempo moze 0,2KB/s - lacze jest 1Mb na okolo 30 osob, z czego rzadko siedzi wiecej niz polowa), ale kiedy troche sie nim pobawilem przekonalem sie, ze nie dziala wlasciwie tylko w jedna strone. Otoz nie wysyla danych. Stad powstal moj problem z Outlookiem, ktory opisalem w innym poscie, i stad wedlug mnie niemoznosc otworzenia prawie zadnej strony internetowej (w koncu one chyba tez pobieraja jakies tam podstawowe dane z komputera). Natomiast kiedy laczac sie przez tepse ustawialem sobie we FlashDownloadzie jakies pliki do sciagania i potem laczylem sie przez ich lacze, to w wiekszosci wypadkow zaczynaly sie sciagac i robily to calkiem niezle (do okolo 30KB/s). Chociaz z niektorych stron tez za nic nie chca isc.

Jeszcze jedna moja ciekawa obserwacja jest taka, ze kiedy wlacze komputer i polacze sie z internem i dam np cos do szukania w Kazaa, to bardzo szybko mi to znajdzie i nawet zacznie sciagac. Jednak po jakims czasie dajac cokolwiek do szukania (nawet to samo haslo) zobacze juz tylko napis Search finished without any resoults. Cos sie blokuje tylko nie wiem, co.
Kumpel chcial mi dzisiaj skonfigurowac Dc, ale efekt byl taki, ze nie moglem nic sciagnac, a wchodzac na jakikolwiek hub widzialem jedynie liste uzytkownikow, a jedynie swoja pojemnosc udostepnianych plikow.

Takie sa objawy, o ktorych teraz pamietam. Na ich podstawie dochodze do wniosku, ze internet dziala dobrze i bardzo dobrze w moja strone, ale prawie nie jest w stanie wysylac zadnych informacji i stad takie przyczyny. A jesli faktycznie tak jest, to co moze to powodowac i jak to naprawic. Bo jesli tak dobrze dziala pobierajac dane, to chyba juz nie jest wina anteny, tylko odpowiedniej konfiguracji??

I jeszcze jedna ostatnia obserwacja. Firma ta ma jakis swoj ftp, na ktorym jest troche plikow. Nazywali to siecia lokalna, co niewiele mi mowi, ale moze jest jakis specjalny rodzaj polaczenia z nia. W kazdym razie praktycznie zawsze, kiedy polacze sie z tym ftp tempo polaczenie przekracza 50KB/s i utrzymuje sie na tym poziomie. Przez noc sciagnalem 1,4GB i nie bylo z tym zadnego problemu. Pisze to, bo byc moze to tez jest jakas wazna informacja.

Bede jeszcze naturalnie rozmawial z ta firma (mam tydzien probny na zdecydowanie, czy chce podpisac umowe), ale moze spotkaliscie sie juz z takimi problemami i podejzewacie, co moze byc przyczyna.

Dzieki za przeczytanie i ewentualne odpowiedzi

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: