Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11.03.2005, 08:46   #1
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Strzeżcie się Allegrowicze !!!

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...0,2595615.html

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.03.2005, 09:08   #2
Predi
Niezarejestrowany

Data rejestracji: 16.04.2002
Predi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
noi bardzo dobrze.... jak sie prowadzi gospodarke to placic podatek..... inna sprawa zeby zlapali tych wlasciwych........

jezeli ktos prowadzi sklep za posrednictwem allegro to powinny go obowiazywac takie same zasady jak wszystkich innych przedsiebiorcow - czyli podatus kochany

a co do normlanych userow.... nic sie nie zmienia..... a jak bedzie cos pow tysiaka? no coz... sa rozne sposoby.... jak kupowalem kompa to sie umowilem z gostkiem, on zamknal aukcje wywalajac wszystkich licytujacych i allegro nic nie ma... prowizja poszla sie dy**c Polak jest pomyslowy to sobie poradzi
Predi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2005, 11:18   #3
para
Guru

Data rejestracji: 18.11.2002
para niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Komentarz z onetu:
Polski system podatkowy nie jest gotowy na handel internetowy.

Byłem w urzędzie skarbowym - od czasu do czasu coś na allegro sprzedaję. Jak mam się opodatkować, jak to zalegalizować? muszę założyć działalność gospodarczą !!!!Idiotyzm sprzedaję 10 przedmiotów w miesiącu w sumie za 500 zł z zyskiem jakieś 100zł na wszystkim a muszę założyć działalność gospodarczą czyli zapłacić zus jakieś 850 zł i podatek dochodowy 19% nie mówiąc o opłatach rejestrujących. Nie można tego opodatkować w inny sposób np. jakieś 2-5% proc. i nie bawić się w ten cały cyrk. Ludzie nie zgłaszją fiskusowi przychodów z allegro bo nie ma na to sposobu aby je opodatkować. Wychodzi na to, że sprzedawaćna aukcjach mogątylko podmioty gospodarcze. Chyba że ktoświe jak byćw porzadku z fiskusem sprzedając czasami coś na aukcjach
para jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2005, 11:31   #4
raven66
dziobák [;

Data rejestracji: 08.03.2002
raven66 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jak oprócz horrendalnych prowizji płaconych przez Sprzedających na rzecz Allegro dojdzie jeszcze podatek, to rezultat będzie taki, że sprzedaż/kupno przez internet stanie się zupełnie nieopłacalne - bo albo część osób zrezygnuje, albo ceny podskoczą tak, że nie będą już konkurencyjne w stosunku do np. normalnych nie-internetowych sklepów
raven66 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2005, 11:58   #5
para
Guru

Inny komentarz z onetu:
SPRZEDAWAŁAM NA ALLEGRO!! JESTEM PO KONTROLI URZĘDU KONTROLI SKARBOWEJ !!!

skomentuję na początek ten cytat:
"Urzędnicy ze skarbówki poszukują osób do skontrolowania, śledząc aukcje internetowe. Gdy ktoś sprzedaje często i drogo, wzywają go. - Dajemy urzędom wyłącznie to, co zgodnie z prawem musimy, czyli nazwisko i adres. Gdy żądają numerów telefonów czy listy wszystkich transakcji - odmawiamy - zapewnia Bartek Szambelan z Allegro."

zapewnieam,że to bzdura!!! Urząd Skarbowy moze faktycznie nie ,ale Urząd Kontroli Skarbowej ma własciwie wszystkie uprawnienia Policji!!! kiedy mnie kontrolowanao,mieli wykaz wszystkich moich transakcji!! Wiedzieli, co sprzedałam i co kupiłam i to bardzo dokładnie!! Wierzcie mi,że to upokarzajace tłumaczyć się, że sprzedało sie nowy stanik, bo był za mały!!

Należy pamiętać,że niezgłoszoną działalnościa gospodarczą zajmuje sie nie Urząd Skarbowy, a Urząd Kontroli Skarbowej!! Uprawnienia tej instytucji pozwalają sprawdzać nawet Waszą korespondencje i rozmowy telefoniczne, więc wykaz transakcji to poprostu pikuś!! dla niedowiarków polecam Ustawę o Kontroli Skarbowej !!

Sprzedawałam trochę na Allegro nowego sprzętu komputerowego, ale głownie drobiazgi: głosniki, klawiatury itp.!!
UKS przesłuchiwał mnie normalnie jak Policja, kontrola trwała praktycznie 10 miesięcy, zakończyła sie w miarę bezboleśnie (panowie kontrolujący byli uprzejmi ) wyszło tego prawie 1600zł+odsetki około 200zł+ mandat karny 200zł, mogło być gorzej : groziła mi sprawa karno-skarbowa!!

dodam tylko,ze nie było moim celem miganie się od fiskusa!! w bład wprowadzili mnie sznowni niekompetentni pracownicy Allegro!! zapytałam na początku swojej działalnosci, czy od takich transakcji należy odprowadzać podatki, otrzymałam mailem odpowiedź, że nie , bo wszystko jest juz regulowane z prowizji....jako osoba nigdy nie prowadząca działalności gospodarczej uwierzyłam ,ze pewnie tak jest...

reasumując radzę być bardzo ostrożnym!! sprzedaż nowych rzeczy na Allegro to poprostu sprzedaż, regularnie powtarzana stanowi niezgłoszoną działalność gospodarczą!! czy sie to nam podoba czy nie!!!

a wierzcie mi, że nawet jeśli Skarbówka sama siedo Was nie dobierze, to zawsze znajdzie siejakis uprzejmy, który na Was doniesie!!

pozdrawiam!!

EX SUPERSRZEDAWCA
Stary 11.03.2005, 12:15   #6
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ciekawe kiedy dobiora sie do polakow handlujacych na ebayu

jak tak dalej pojdzie to ktos zalozy serwis allegro2.pl na kaimanach i oficjalnie polska skarbowka bedzie mogla mu na ch.. wskoczyc i sie skonczy cos takiego jak "polski handel aukcyjny"
Stary 11.03.2005, 13:18   #7
mr_spock
Merry F****** Christmas

Data rejestracji: 22.10.2002
mr_spock zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zobaczycie, ze niedlugo dzieciaki beda placic podatek od zawartosci swinki skarbonki
Stary 11.03.2005, 13:47   #8
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
... śmierć i podatki, dwie najpewniejsze rzeczy na świecie
Stary 11.03.2005, 13:50   #9
para
Guru

Cytat:
Napisany przez Zetoxa
Dodałbym jeszcze rosnącą z roku na rok głupotę urzędników (nie tylko w Polsce)
Stary 11.03.2005, 13:59   #10
mr_spock
Merry F****** Christmas

Data rejestracji: 22.10.2002
mr_spock zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Zetoxa
Nawet Al Capone za nie poszedl siedziec
Stary 11.03.2005, 17:15   #11
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez para
Dodałbym jeszcze rosnącą z roku na rok głupotę urzędników (nie tylko w Polsce)
Już kilka razy miałem powiedzieć, że większa ta głupota być już nie możę. Ale cholera za każdym jednak się myliłem...

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2005, 22:27   #12
devil-80
Forumator

Data rejestracji: 07.12.2004
devil-80 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Moje zdanie na ten temat:kolejny głupi wymysł rządu ,który chcę z nas jak najwiecej zedrzeć.
devil-80 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2005, 22:43   #13
shuma02
Forumator

Data rejestracji: 06.12.2002
shuma02 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Zetoxa
Smierc i Podatki to JEDYNE pewne rzeczy na tym swiecie.
shuma02 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2005, 23:15   #14
epol
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz

Data rejestracji: 12.04.2002
epol niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Już kilka razy miałem powiedzieć, że większa ta głupota być już nie możę. Ale cholera za każdym jednak się myliłem...
To podobnie jak ja.
eh, ta glupota :\
Stary 11.03.2005, 23:15   #15
Stef
Guru

Data rejestracji: 26.04.2002
Stef zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
bez sensu... dla sklepow /firm/zarejestrowanych na allegro to powinien byc zwykly podatek jak to sie spzredaje,ale wtedy musialy by byc duzo nizsze prowizje ze spzredazy.... moim zdaniem i tak allegro ma za wysokie prowizje...
a dla zwyklych uzytkownikow? jak sobie zrobie wypzredaz w domu i spzredam wszytsko co mam, to tez zaplace podatek??
Stef jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: