Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 27.09.2003, 13:56   #1
Pagerus
.: Zapracowany :.

Data rejestracji: 23.01.2003
Pagerus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Pagerus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Question Technologie - dyski twarde

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć lub rozszyfrować poniżej wymienione technologie, dodatkowe funkcje? :
S.M.A.R.T., SeaShell, SeaShield, G-Force Protection, ECC, Safe Sparing, CBDS
Dotyczą one dysku twardego 80GB Seagate Barracuda 7200.7 (7200/2MB/ATA100)

Z góry dzięki
Pagerus jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.09.2003, 14:00   #2
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
seashell i seashield to oslonki na elektronike (spodnia czesc) w kolorku stalowoniebieskim - stad to sea... (choc od seagate tez)

ecc to zadna rewelacja - to jeden ze sposobow korekcji bledow - chyba kazdy dysk to ma

smart znajdziesz na stronie seagate - podobnie reszte terminow, g-protection to pewnie jakas technologia przeciwwstrzasowa,

ogolnie to jest nic innego niz nowa dziedzina magii zwana reklama - a sam dysk niezaleznie od tych bajerow jest niczego sobie... choc tylko 2mb cache?... to robia takie 7?
Stary 27.09.2003, 14:11   #3
Pagerus

Pagerus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Pagerus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Tak myślałem, że głównie chodzi o reklamę. Na dyskach twardych niestety nie znam się zbyt dobrze - i nie wiem dokładnie o co Ci chodziło z tym 2MB cache. Podejrzewam, że pewnie jest to mała liczba, nie?
Co do oznaczenia dysku to wziąłem je z jakiejś strony internetowej, przy której był opis dysku i wzmianka o tych właśnie technologiach itp.
Oto link do tej strony: link
Stary 27.09.2003, 14:14   #4
Pagerus

Z tego co znalazłem na tej stronie to jedynie dyski Caviar'a mają 8MB buffor - ale one są już nieco droższe. Dyski Maxtora również mają buffor 2MB. Czy buffor jest aż tak istotnym elementem dysku?
Stary 27.09.2003, 14:14   #5
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
hmm... obecnie dyski maja albo 2 albo 8mb cache - roznica wydajnosci jest dyskusyjna (choc teoretycznie 8mb jest lepsze to nie tylko to decyduje o wydajnosci) - a moje zdziwienie wzielo sie stad ze nie wiedzialem ze dyski z serii '7' sa tez w wersji 2mb...
Stary 27.09.2003, 14:17   #6
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
sam dysk to nie wszystko, aby dysk był rakietą musi też pracować w dobrym środowisku (preferencje sprzętowe).

BTW jak ja kocham mojego Samsunga. Rewelacyjny dla mnie dysk. Zwykły 20 GB-3 letni.

A takie ma bajeranckie systemy :
System SMART
System SilentSeek***8482;
System ImpacGuard***8482;
System NoiseGuard***8482;
Fluid Dynamic Bearing (Sysytem Łożysk Olejowych)

A cichy to on jest na prawde, w tej klasie nie ma chyba tak cichych dysków.

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!

Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 27.09.2003 o godz. 14:20
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.09.2003, 14:21   #7
Pagerus

Może się machnęli w oznaczeniach
Swoją drogą ciekawe czy dysk, który był pod wcześniej wskazanym linkiem oraz ten różnią się czyms od siebie - czy to ten sam...
Stary 27.09.2003, 14:27   #8
Pagerus

Pewnie, że dysk 20GB może być doskonały - jednakże człowiek, który od jakiegoś czasu działa na dysku 6GB (dostałem go w przysłowiowym spadku po kimś) ma ochotę zwiększyć pojemność dysku - np. 10 krotnie Mam już nieco dość tego, że nie mogę zbyt wiele na nim zainstalować. A jak ma się ochotę pograć w jakąś nową grę, która zupełnie nie wiadomo po co instaluje się jakieś 2-3 GB to kaplica. Dlatego między innymi właśnie zastnawiam się nad zakupem dysku o pojemności ok. 80GB - przez jakiś czas będę miał spokój
Stary 27.09.2003, 14:27   #9
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Pagerus napisa***322;(a)
Może się machnęli w oznaczeniach
Swoją drogą ciekawe czy dysk, który był pod wcześniej wskazanym linkiem oraz ten różnią się czyms od siebie - czy to ten sam...
1 rok gwarancji?:o --> LOL!

Samsungi mają 3 latka! Ja w sumie jak będę się zaopatrywał w twardziela raczej wezme Samsunga chyba, że nadal tak będą zachwalać te Baracudy ale na moje to podobna klasa.

P.S. No ja jade na 20 GB i mało mało mi ale da się przeżyć i również trzeba będzie pomyśleć nad zakupem nowego dyściora , nad monitorem też. Ale mam plany prawie nierealne na dzień dzisiejszy
Ale będzie dobrze, dziś wysłałem kupon na Dużego Lotka

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: