![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
.: Zapracowany :.
Data rejestracji: 23.01.2003
![]() ![]() |
![]()
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć lub rozszyfrować poniżej wymienione technologie, dodatkowe funkcje? :
S.M.A.R.T., SeaShell, SeaShield, G-Force Protection, ECC, Safe Sparing, CBDS Dotyczą one dysku twardego 80GB Seagate Barracuda 7200.7 (7200/2MB/ATA100) Z góry dzięki ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
seashell i seashield to oslonki na elektronike (spodnia czesc) w kolorku stalowoniebieskim - stad to sea... (choc od seagate tez)
ecc to zadna rewelacja - to jeden ze sposobow korekcji bledow - chyba kazdy dysk to ma smart znajdziesz na stronie seagate - podobnie reszte terminow, g-protection to pewnie jakas technologia przeciwwstrzasowa, ogolnie to jest nic innego niz nowa dziedzina magii zwana reklama - a sam dysk niezaleznie od tych bajerow jest niczego sobie... choc tylko 2mb cache?... to robia takie 7?
![]() |
![]() |
#3 |
![]() ![]() |
Tak myślałem, że głównie chodzi o reklamę. Na dyskach twardych niestety nie znam się zbyt dobrze - i nie wiem dokładnie o co Ci chodziło z tym 2MB cache. Podejrzewam, że pewnie jest to mała liczba, nie?
Co do oznaczenia dysku to wziąłem je z jakiejś strony internetowej, przy której był opis dysku i wzmianka o tych właśnie technologiach itp. Oto link do tej strony: link |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() ![]() |
Z tego co znalazłem na tej stronie to jedynie dyski Caviar'a mają 8MB buffor - ale one są już nieco droższe. Dyski Maxtora również mają buffor 2MB. Czy buffor jest aż tak istotnym elementem dysku?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
hmm... obecnie dyski maja albo 2 albo 8mb cache - roznica wydajnosci jest dyskusyjna (choc teoretycznie 8mb jest lepsze to nie tylko to decyduje o wydajnosci) - a moje zdziwienie wzielo sie stad ze nie wiedzialem ze dyski z serii '7' sa tez w wersji 2mb...
![]() |
![]() |
#6 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
sam dysk to nie wszystko, aby dysk był rakietą musi też pracować w dobrym środowisku (preferencje sprzętowe).
BTW jak ja kocham mojego Samsunga. Rewelacyjny dla mnie dysk. Zwykły 20 GB-3 letni. A takie ma bajeranckie systemy ![]() System SMART System SilentSeek***8482; System ImpacGuard***8482; System NoiseGuard***8482; Fluid Dynamic Bearing (Sysytem Łożysk Olejowych) A cichy to on jest na prawde, w tej klasie nie ma chyba tak cichych dysków.
![]() nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego! Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 27.09.2003 o godz. 14:20 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() ![]() |
Pewnie, że dysk 20GB może być doskonały - jednakże człowiek, który od jakiegoś czasu działa na dysku 6GB (dostałem go w przysłowiowym spadku po kimś) ma ochotę zwiększyć pojemność dysku - np. 10 krotnie
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
Samsungi mają 3 latka! Ja w sumie jak będę się zaopatrywał w twardziela raczej wezme Samsunga chyba, że nadal tak będą zachwalać te Baracudy ale na moje to podobna klasa. P.S. No ja jade na 20 GB i mało mało mi ale da się przeżyć i również trzeba będzie pomyśleć nad zakupem nowego dyściora ![]() ![]() Ale będzie dobrze, dziś wysłałem kupon na Dużego Lotka ![]()
![]() |
![]() |
|
|