![]() |
Cytat:
|
Cytat:
|
zyjemy w 21 wieku a za kilkanascie lat wymysla chorobe ktora bedzie zwalniac "óczniuf" od jakiegokolwiek myslenia
|
ludzie wszystko zrobia zeby pojsc na latwizne. Po co sie uczyc matmy?, mozna wymyslec przeciez nowa chorobe :idea::|
|
Cytat:
taka osoba za kilkanaście lat będzie dorosła i idealnie podatna na wpływy... :idea: |
ja mam umysl scisly moj brat humanistyczny, lecz siedzialam z nim nad matma przed egzaminami i jakos dal rade ( wiec nawet jak ktos nie jest dobry z matmy moze sie tego nauczyc jesli tylko bedzie chcial)
matematyka to cyferki i wzory a to sie da nauczyc( tak mi sie wydaje) najszybciej ludziom sie tlumaczy na kasie:) np. 2zl +2zl =4zl ;) |
Poprostu masakra...
Myślałem, że dyslekaja to szczyt, ale to przechodzi ludzkie pojęcie. U mnie w klasie jest paru takich "dys"... I ta cała dysleksja i inne, to choroba wymyślona, żeby ułatwiać sobie życię. Na przykładzie moich kolegów mogę otwarcie powiedzieć, że ludzie z czymś takim to matoły, którym nie chce się uczyć i w ten sposób ułatwiają sobie 'naukę'. Oni otwarcie mówią, że zdobycie takowego papieru jest po prostu banalne. Wystarczy przed komisją trochę poudawać i ma się zaświadczenie gotowe... Ostatnio słyszałem, że 1/6 uczniów polskich ma zaświadczenie o dysleksji... Ten wynik mnie powalił - co ci ludzie będą umieć, jak skończą szkoły z takimi papierami? Nic - nie będą potrafili nawet prostego zdania napisać... A ta 'matematyczna choroba' to już wogóle przegięcie. Poczekajmy parę lat, a polskie szkoły zaroją się takimi 'chorymi'... Z tego można tylko jedno wnioskować - coraz więcej ludzi będzie całkowitymi matołami... |
heh lenistwo sie szerzy....
i pomysly pod co to podciagnac... |
Cytat:
@pawelblu Dokładnie, nie byłoby połowy tych "chorób", gdyby rodzice chcąc zająć dziecku wolny czas nie sadzali go przed telewizorem albo komputerem.. A już przynajmniej bez odpowiedniego doboru programów. Ale tak przecież łatwiej.. ps: Dla mnie też ten weekend to ostatnie dni wakacji, a potem... Ale w sumie cie cieszę, starczy tych wakacji ;) |
Jeżeli zapamiętanie trzech cyfr i przecinka jest dla nich trudne to jak oni wzory z fizy zapamiętują?
|
Czytałem gdzieś, że w pewnej szkole w USA komitet rodzicielski wywalczył żeby liczba Pi była w przybliżeniu równa 3, bo łatwiej bedzie "dzieciom" zapamiętać:)
|
DYSKALKULIA - to choroba ktora nie powstaje na zawołanie a jest wynikiem mikrodeficytow w mozgu tak samo jak dysleksja itp. juz wyżej wymienione ! Aczkolwiek mało ludzi zdaje sobie sprawe , że coś takiego istnieje i np. jego dziecko może posiadać coś takiego :/
|
Sporo winy ponosza za to rodzice. Dzieci powinno sie bardzo wczesnie 'uczyc logicznie myslec' bo w okresie przedszkolnym, lub nawet wczesniej, zachodza kluczowe ewolucje mozgu. Zamiast jezdzic z dzieciakiem po MacDonaldach, mozna z nim w domu poukladac klocki np. Lego, czy jakies kolorowanki, czy nawet glupie szlaczki, ktore oprocz reki, cwicza tez umysl (powtarzajac schemat cwiczymy cierpliwosc), o nauce liczenia juz nie wspominajac.
Niestety starym brakuje czasu. lub/i sie rozleniwiaja (piszac to wlasnie koncze ostatni dzien leniwych wakacji :( ). |
o masakra... az przykro sie robi... :(
|
Cytat:
Tak czy inaczej kolejna bzdura, usprawiedliwienie lenistwa i niechęci do nauki.. Niedługo co drugi człowiek będzie dyskalkulia-kiem, a każdy inny dyslektykiem.. Szkoda słow... |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:29. |