Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   telewizja kablowa- co wybrać? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/telewizja-kablowa-co-wybrac-85654/)

Ormianin 08.04.2010 15:28

Ten temat jest bez sensu... w przypadku kolegi który go założył, radze po prostu brać to co jest taniej, czyli jeśli masz kolego dostęp do wszystkich tych mediów które wymieniłeś to zobacz który jest tani i tyle... ten internet z telewizja w TPSA tylko 60 zł? coś nie chce mi się wierzyć, pewnie umowa na 3 lata i do tego dochodzi abonament za utrzymanie linii, teraz jest chyba 36 zł... Ja mam Netie ale jak wczesniej mialem TPSA to bylo calkiem lepiej.. wiecej technicznych problemów ma jednak netia...

Mikolajek115 08.04.2010 17:08

a ludzie nie narzekają na innych operatorów?
myślę że Mulitmedia, Chello czy Era mają podobne problemy

właśnie a jak to jest z stałością łącza, szybkością usuwania awarii u nich?
bo to jest równie ważne przy wyborze dobrej ofert TV

mgit 08.04.2010 18:28

W Multimedia Polska (analogowa)

Awarie TV:
Jak jest jakaś awaria skaczący obraz, brak kanałów to zawsze twierdzą że wina telewizora, jak miałem TV analogowy i prawie wszystkie kanały źle odbierały to stwierdzili wina TV to się wymieniło na 42 cale LCD LED to nic nie dało, po miesiącu samo się naprawiło.

Internet:
Dwa lata temu obcinało transfer o połowę aniżeli było w umowie, naprawiali to dwa tygodnie od tego czasu zero problemów z internetem, w ciągu dwóch lat od problemów z transferem były trzy awarie które trwały ok 5 godzin. Na Internet narzekać się nie da .... ;)

Gdyby nie ta umowa to by się z kablówki TV zrezygnowało i zostałby sam internet od nich.

Nie wiem jak w innych miastach ale w Chojnowie z TV się nie popisali ...

Reetou 08.04.2010 19:25

UPC:

- TV cyfrowa - awarii brak, choć nie podoba mi się jakość AXN - przy dynamicznych scenach wyskakuje czasem pikseloza.

- internet - średnio raz w miesiącu nie działa tak do 3 godzin. Tłumaczą to czasem pracami modernizacyjnymi, czasem awarią.

Mikolajek115 09.04.2010 16:17

wina telewizora niezła wymówka :)

jak widać nigdzie nie jest idealnie
a co to jest ta pikceloza, bo nie za bardzo kumam?

Zastanawiam się też nad opcja mieszaną
wziąć np. neo samą zamiast z pakietami TV
a telewizję w Cyfrowym Polsacie, N itd.
to też jakieś rozwiązanie by było
tylko czy wyjdzie taniej niż te 100zł

Reetou 09.04.2010 17:05

Cytat:

Napisany przez Mikolajek115 (Post 1092580)
a co to jest ta pikceloza, bo nie za bardzo kumam?

Makrobloki na obrazie, ciągły obraz zastępują wyraźne, skokowo zmieniające się kwadraty z fragmentami obrazu. Najczęściej wynikają z zastosowania zbyt niskiej przepływności bitowej zastosowanej przy kodowaniu, bądź transferze obrazu, albo błędami w tym kodowaniu/transferze.

Mikolajek115 19.04.2010 15:53

dzięki za wyjaśnienie, widzę że jesteś specjalistą w tej dziedzinie :)
domyślam się że takie problemy występują wszędzie
niezależnie czy to jest TV w TP, Aster czy Cyfrowy Polsat?

prometeusz 29.06.2010 13:19

Ze tak odswieze troche. brac ta vectre :hmm:- interesuje mnie pakiet(telefon, internet i TV) czy wracac do tps-a.
Tam gdzie sie przeprowadzam wlasnie jest siec vectry

rycho 29.06.2010 13:23

Świeży, świeżo, świeży, świeże, świerzb.
Świerzy Waldemar.

Tyle lat szpachlowania i odśnieżania poszło w pi...u

prometeusz 29.06.2010 13:26

Cytat:

Napisany przez rycho (Post 1104362)
Świeży, świeżo, świeży, świeże, świerzb.
Świerzy Waldemar.

dziekowac :uklon: kierowniku:)

Reetou 29.06.2010 15:39

Tylko po co telefon ja się dziwię...

prometeusz 29.06.2010 15:41

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1104395)
Tylko po co telefon ja się dziwię...

tez sie dziwie - mozesz rozwinac mysl

Reetou 29.06.2010 18:15

No, skoro net, to po co jeszcze tel? Jak net osiągnął rozsądny poziom, założyłem Voip'a i sobie chwalę - żadnych abonamentów krzywych, płacę tylko za rozmowy wychodządze i to grosze, i po świecie całym. Po co sobie przyklejać garba na nowo się dziwię?

prometeusz 30.06.2010 07:40

Tos mnie ucieszyl.
Czy jakies min jesli idzie o lacze musze spelniac?
Chcialem 2mb, malo bedzie na dzielenie neta VOIP i TV?
Rozumiem ze powinienem wybrac taki router np http://allegro.pl/item1084951597_lin...voip_pap2.html
Podac vectrze MAC i po placzu.
czy cos jeszcze bede potrzebowal. Do niego podpinam sie z modemem, czy o czyms jeszcze zapomnialem

Reetou 30.06.2010 09:09

Łącze? Szybkość jest ważna, zarówno up jak i down, ale ważniejsze by nie było strat pakietów. Tu jest coś co testowania łącza pod VoIP -> http://myspeed.visualware.com/server...ww.telemed.hu/

Jeśli masz już jakiś routerek, to wystarczy bramka, jeśli dopiero będzie zanabywał, to ten z allegro będzie OK.

Nic więcej od strony sprzętu nie będzie potrzebne. No, może telefon podpinany do routera/bramki.

Z innych rzeczy - będziesz potrzebował konto u jakiegoś operatora VoIPa. Jeśli masz nr tel. w TP i chciałbyś go zachować, to bodajże easycall to umożliwia. Jeśli bez przeeniesienia numeru, to dowolny operator, ja korzystam z Ifona i jestem zadowolony: świetna jakość połączeń, awarii średnio może 1 w roku tak na 2 godzinki góra.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:12.