![]() |
hehe...
widze ze musze zacząć się bać, bedzie trzeba zamontować chyba jakis wiatraczek na hdd... a moze wiecie jaki hasał takie wiatraczki wywołują ? pozdr. |
Witam!
a ja mam wiatrak od spodu, radiator od gory i temperatura barki 7200.7 120GB 8MB Cache wynosi 26*C w stresie i jestem verry happy |
Chyba przesadzacie: dysk to nie procesor i każdy poroducent HDD podaje max. temperaturę.
Mam w miarę nowy HDD (1,5 roku i to z gatunku "zawsze gorący - ale najszybszy na rynku") i teoriami iż 50deg w stresie (dla HDD) to za dużo wcale się nie przejmuję: mam w życiu ważniejsze problemy. 8) |
Poszedłem za Waszą poradą i zamontowałem dodatkowy wiatrak na twardziela i teraz w DTemp mam max 28 stopni. Miałem już ok 22 stopnie, ale okazało się, że jest włączona opcja acoustic management, która spowalnia czas dostępu, po jej wyłączeniu mam owe 28 stopni na max a dysk wyraźnie przyspieszył.
|
z tego vco ja pamiętam to dla basi bezpieczne jest alles ponizej czterdziestuparu stopni
pozdro |
na stronie każdego producenta jest specyfikacja hdd i podane warunki pracy
z tego co pamiętam to seagate ma np. 60 stopni max bezpieczny tryb pracy |
Ja na moim Maxie 6Y080P0 mam zawsze około 38 - 40 stopni bez żadnego wentyla i działa bez przerwy 24h.
|
Cytat:
Włąśnie przez taką dziurę pozostawioną po mojej nagrywarce,twardy dysk zaczął grzać się do 46 stopni. Po zatkaniu tej nieszczęsnej dziury nie przekracza 35 :). |
Wszystko co ciekawe nagrywam na płytach.
|
takie teksty mnie oslabiaja - jasne ze ci puszke wymienia - a co z danymi? nic tam ciekawego nie masz?
|
Cytat:
Łeeeeeeee tam. Nie przejmuje sie dyskiem. Mam jeszcze 2 lata gwarancji to jak sie rozwali wymienią mi na lepszy. P.S. Zawsze moge otworzyć obudowe. |
Przeplyw powietrza POGORSZY SIE!
Nie oszczedzaj 20 zl. (moze troche wiecej) http://www.astercity.net/~wojtas99/radiatory.html |
Ilość załączników: 1
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
No to najwyzszy czas zaczac sie martwic, 10-12 godzin pracy, to tyle co nic. Moj chodzi bez przerwy od 12 pazdziernika (poprzednio byl wylaczony na 2 godz, bo zakladalem pamiec i wymienialem dysk) i ma temp ponizej 43 st C, co i tak jest zbyt wiele. Masz po prostu za cieplo w budzie! Maxtory sie grzeja, ale to jest za duzo. Gdyby to byla 80 - 120 to tez bym sie staral o went od spodu, albo nadmuch...... |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:38. |