![]() |
Dopiero co zainstalowałem ten progz i wyskakuje mi że mam 47-48*C ale musze dodać że dysk chodzi mi bez przerwy ok 6-10 godzin dziennie więc nie martwie sie tamperaturą dysku.
P.S. Mam dysk Maxtor DiamondMaxPlus 6L040J2 z 2MB buforem. |
Ha ha ha ha ha ha ha - to z siebie się tak śmieję. Już po kłopocie, niedawno oddałem nagrywarę do serwisu i została po niej, w obudowie dziura. Powietrze zamiast chłodzić to co powinno omijało mojego twardziela przepływając najkrótszą drogą. Zasłoniłem dziurę kawałkiem papieru i jest okey.
Dzięki wszystkim za zainteresowanie ---> POZDRAWKI. |
Barracuda V 80GB mam temperaturę 28 stopni, ale wiatrak systemowy w przedniej części obudowy całkiem konkretnie na nią dmucha. Wiele dzięki za programik, SUPER.
|
|
kieszen bez wentyla nie ma sensu
ciasno przykrecona do dysku obudowa dziala jak calkiem pokazny radiator - odprowadza calkiem sporo ciepla - zwlaszcza ze czesc moze ujsc na zewnatrz - a nie do nagrzanego juz srodka kieszenie czesto sa z plastiku, badz maja plastikowe elementy - plastik to doskonaly izolator - zatrzyma kazda ilosc ciepla i ugotuje ci dysk na twardo ja swoje dyski trzymam na kablach, a tak naprawde na takich domowej roboty podwieszkach - w budzie mialem juz tak cieplo ze zadne wentylatory nie pomagaly a czeste wymiany dyskow po prostu zmusily mnie do 'uzewnetrznienia' ich - w mieszkaniu mam raczej chlodno (okno zawsze otwarte - szron na parapecie mi nie przeszkadza) wiec pieknie sie to wszystko teraz chlodzi - no i jak wyglada :) |
tak na marginesie:
nie radze wkladac szybszych dyskow do kieszen bez wentylacji !!! ja u znajomego wlozylem Barracude 30G 7.200rpm do kieszeni bez zadnej wentylacji na ok. 10-15 min, po skopiowaniu kilku filmow i (przypadkowym) sprawdzeniu temperatury dysku okazalo sie, ze dysk ma 58 st. C przy wyjmowaniu parzyl w rece, ale przezyl :) |
Witam!
no ja mam 39*C na dysku Barka 120GB 7200.7 8MB Cache, wiec mysle, ze nie jest zle... ale musze pomyslec nad jakims chlodzonkiem... kieszen z wentylami chyba bedzie najlepsza... bo nie mam juz gdzie podpiac kolejnego wentyla :) |
Ja kupiłem sobie włąsnie chłodzenie. Temperatura z 40 spadła do 18 i dysk szybciej pracuje. Tak to udczułem. Już tak dużo nie myśli jak wcześniej. Polecam chłodzenie razem z kiesznią :spoko:
|
Uruchamiasz DTemp.exe i w tryu wyskakuje ci temp twardziela, dysk musi miec czujnik.
Seagate60 i Barracuda40 (moja) ma, Samsung20 i 10 - nie. |
Cytat:
|
Użyłem do tego programiku DTemp ze strony http://private.peterlink.ru/tochinov/
|
Cytat:
|
Cytat:
pozdro |
Czym można sprawdzić temperature twardziela ?
|
Dyskopaci i dyskofile:D twierdza:
-50 st C -to dla dyskow 5400 (obr/min) ogromne zagrozenie -dla dyskow 7200 - ryzyko. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:03. |