Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Towary w Polsce gorszej jakości.. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/towary-polsce-gorszej-jakosci-66268/)

smolik 26.06.2006 15:55

Problem jest taki sam z produktami polskimi.
Te produkowane na eksport są o wiele lepszej jakości niż
te produkowane na nasz rynek. Ot choćby znana na całym świecie
"Wyborowa" na zachodzie jest to jedna z najdroższych i najlepszych
wódek natomiast w Polsce jej jakość pozostawia wiele do życzenia (autopsja ;)).

- Deckard - 26.06.2006 16:19

z ***379;ytni***261; to samo :taktak:

ed hunter 26.06.2006 16:24

Cytat:

Napisany przez M@X
Nie ze wszystkim tak jest, na szczescie. Repliki airsoftowe to ten sam towar co w Japonii :-).

z tego powodu kupuję w Polsce Jacobsa robionego w Berlinie. ten z Wiednia to już nie to. :nieee:

epol 26.06.2006 16:40

Cytat:

Napisany przez pawelblu
A klimatyzacja mogla byc najzwyczajniej w swiecie popsuta. Zreszta tak zwykle jest, ze jak warunki sa zbyt wymagajace dla urzadzenia, to sie ono psuje. Podobnie jest ze wskaznikami temperatury rdzenia w elektrowniach atomowych ||

Jakiś czas temu w jednym z hipermarketów - Tesco, gdzie nawaliła klimatyzacja/nawiew w sobote popołudniu i strasznie mocno grzała. Siedziałem tam w niedziele w pracy, na dworze już przed południem było ciepło, a wewnątrz można było się usmażyć. Dobrze, że ktoś stosunkowo szybko zareagował i już w godzinach południowych było wszystko w normie.

ro29 27.06.2006 22:23

Witam !
Niestety - sporo prawdy w tym co piszecie - sam mam znajomego, który kiedyś przywoził różne towary z Niemiec - zwłaszcza spożywcze na handel - dziś już tego prawie nie robi - ale dla siebie i znajomych nadal czasem tam bywa - bo wiele osób się przekonało, że np. proszki do prania - mimo iż droższe - są wyższej jakości niż tej samej marki/firmy produkowane w Polsce/ na polski rynek :(
Takie same doświadczenia miał kuzyn, który parę lat temu był kilka razy też w Niemczech ...

A jakość towarów ogólnie wiadomo - jest zazwyczaj z roku na rok coraz niższa - zwłaszcza elektroniki, AGD, chemi itd.
I ta produkcja dla marketów - a co najgorsze - nie tylko tych towarów "dla nich" - ale też normalnych teoretycznie - jak to czytam to się wierzyć nie chce - ale moja Mama już się raz o tym przekonała ...:(

Pozdrawiam
ro29

pepperman 27.06.2006 23:19

Cytat:

Napisany przez ro29
że np. proszki do prania - mimo iż droższe - są wyższej jakości niż tej samej marki/firmy produkowane w Polsce/ na polski rynek :(

kupisz je nawet taniej niz w Polsce i wiecej :)

AleX69 27.06.2006 23:37

nie wiedzialem ze na tym forum taki temat zaistnieje ... :w00t:

ale czy ktos z was kupil po za pepsi i sokiem ... np proszek do prania czy pralke?

joujoujou 27.06.2006 23:46

Cytat:

Napisany przez AleX69
[...]

ale czy ktos z was kupil po za pepsi i sokiem ... np proszek do prania czy pralke?

Ja. I proszek, i pralkę. :P

Opinia się potwierdza, zresztą już o tym pisałem. :czytaj:

AleX69 27.06.2006 23:53

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Ja. I proszek, i pralkę. :P

Opinia się potwierdza, zresztą już o tym pisałem. :czytaj:

pisales, pisales = brawo nareszcie jakis koles z zarostem ... :spoko:
tylko szkoda ze tak kupowal ... ze az sam tam wyjechal
a brales pod uwage moze przy tym praniu wode?
nie skad ... tak myslalem :rotfl:

ktos jeszcze cos kupil? :fiu:

joujoujou 27.06.2006 23:55

A co ma woda do rzeczy? :P

Przecie***380; zar***243;wno proszki jak i pralki korzystaj***261; z tej samej wody, a r***243;***380;nica jest, to wnioski si***281; same nasuwaj***261;. :jezyk:

AleX69 27.06.2006 23:59

Cytat:

Napisany przez joujoujou
A co ma woda do rzeczy? :P

Przecież zarówno proszki jak i pralki korzystają z tej samej wody, a różnica jest, to wnioski się same nasuwają. :jezyk:

alez oczywiscie nic ... po co woda - wystarczy proszek :rotfl:

joujoujou 28.06.2006 00:01

Nie zrozumia***322;e***347; mnie, tak przypuszczam. :glaszcze:

Mia***322;em w PL polsk***261; pralk***281;, u***380;ywa***322;em bylejakich proszk***243;w, teraz w PL ***380;ona ma niemieck***261; pralk***281;, u***380;ywa niemieckich proszk***243;w i r***243;***380;nica jest widoczna. :P

Teraz lepiej? :>

AleX69 28.06.2006 00:06

calma :D

jak sam zauwazyles "niemiecką pralkę" ... czyli prawdopodobnie nastapil efekt placebo

bo "bez namaczania" ciezko cos uprac ... sam wczoraj nabylem pralke z gornej polki i efekt "prania" sie sam pojawil

dziwne .... nie dla mnie :>

pykson 28.06.2006 00:08

jako ze praktycznie co roku zarobkuje min tydzien w berlinie to potem sobie robie male zakupy:

1. buty adidas- jak by to nie byla ta sama firma, mozna powiedziec ze przeciez inny model ale jednak roznica niesamowita
2. proszek do prania - well, nie wiem jak pierze ale pachnie na pewno intensywniej, nie ma co do tego zadnych watpliwosci, tanszy zreszta tez jest
3. znajomy kupis exportowego cwiklaka - drozszy pewno byl jako nowka, ale jezdzil nim na prawde dlugo, trasy czeste i przerozne, nie wiem ile razy jego polski odpowiednik musialby miec generalke robiona. Zreszta co tu duzo myslec - pierwsze punto 1 robione byly we wloszech i lecialy na polske - mialem takiego i wiem co sie dzialo potem, nawet w przypadku fiata - miernoty jakosciowej roznica w jakosci wykonania wloskiej i polskiej wersji jest porazajaca!
4. w berlinie najlepsze wedliny czy kielbaski kupuje sie od polakow, niemcy robia niedobre miesiwo, maslo roznie, pieczywo srednio. Polskie o wiele lepsze, ale tu chodzi pewno o gusta smakowe jak sadze a nie o oszczednosci na jakosci
5. jak juz tak piszemy o niemcach to jeszcze chcialem dodac, ze niemcy robia tragiczne niemki, ladna na prawde trudno znalezc, a taka w ktorej mozna sie zakochac to dla mnie nie do pomyslenia. Dobrze, ze niemcy maja pewno inne zdanie

ed hunter 28.06.2006 00:10

no wi***281;c tak - aby nie kupi***263; pralki Bosch robionej na wsch***243;d kupiem najbardziej wypasion***261; Gorenie - elektroniczna, sterowanie kilkoma przyciskami, intuicyjne.
dzia***322;a lux, na gwar pad***322;a pierdo***322;a (taki patent co rozdziela wod***281; do sp***322;ukania proszku), ale co to mnie obchodzi***322;o - zadzwoni***322;em i nast***281;pnego dnia by***322; fachman. a lod***243;wka zacnej firmy Elektrolux jak waln***281;***322;a ko***322;o 5 roku ***380;ycia to ma jeszcze szcz***281;***347;cie, ***380;e w domu stoi. naprawa 450 z***322; - mam to gdzie***347;, wywalam a stoi, bo mo***380;e znajomy z***322;otyraczek z ni***261; si***281; zmierzy.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:34.