![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 10.12.2003
![]() |
Dzielenie neta
internet jest z chello i podlaczony przez modem kablowy skretka (karta sieciowa zintegrowana z plyta) do komputera nr.1
a ze w domu byly dwa komputery to zrobilem tak: dokupilem jeszcze jedna karte sieciowa i wsadzilem do komputera nr.1 kabel skretka crossowany do komputera nr.2 (do karty sieciowej zintegrowanej z plyta glowna) na komputerze nr.1 wlaczylem udostepnianie polaczenie internetowego. ALE.... dostep do lacza jest na zasadzie "kto pierwszy ten lepszy" i to rozwiazanie nie jest zbyt wygodne. chcialem dokupic "router", czy jest do tego jeszcze potrzebny jakis "switch", czy cos w tym rodzaju ?? prosze o podanie w miare mozliwosci szkieletu konfiguracji sieci na 2 komputery z takimi urzadzeniami Dzieki |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 04.04.2004
![]() |
a masz zewnętrzne IP
![]() obawiam się że nie podzielisz tego neta na dwa kompy bez interwencji administratora który udostępni ci połączenie na drugi komputer (przynajmniej tak jest w wiekszości kabluwek) aha możesz coś wiecej napisać o chello (jak chodzi ,jaki masz abonament ,czy jest możliwość wykupienia zew. IP itd.) bo teraz mam neostrade ale w styczniu konczy mi sie umowa!!mam kablowke z UPC i po nowym roku ma byc u nas chello - i tak sie zastanawiam czy pozostac przy neo czy zmienic na chello (interesowala by mnie opcja 3 MB/s przy ktorej podobno sa udostepniane trzy zewn. IP) pozdro
![]() |
#3 | |
Wyjechać Ci z bani ?
Data rejestracji: 26.02.2004
![]() |
Cytat:
i bez problemu dzielisz neta i nie ma znaczenia czy masz wew czy zew ip
Choćby ![]() Telekomunikacja - nie burdel. Nie każdy klient musi być zadowolony. Żale kierować TU lub TU 50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy ![]() Juz nie szukam pracy ![]() Plextor PX-716A bios 1.04 RPC1 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Net dzielisz bez problemu niezależnie od tego jaki masz rodzaj ip. Oczywiście połączenie na kompie nr 2 będzie dostępne tylko wtedy, gdy komp nr 1 będzie włączony.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wyrejestrowany
Data rejestracji: 10.07.2002
![]() |
a co do routera to wystarczy sam router. Sa 2 rodzaje routerów bridge i switch, bridge jest dla 1 uzytkownika a switch dla wiekszej liczby uzytkownikow.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 10.12.2003
![]() |
Cytat:
@Ufil123 za wiele to ci nie powiem bo to jest u mojego ojca w domu a on ma chello Austria (Wieden) co do administratora to tez przez telefon pier******, ze sie nie da, jak sie CHCE i ma sie jakies podstawy to sie wszystko da ![]() @ZiP zgadza sie, tak wlasnie jest ale nie w tym tkwi problem: @kizio tzn. ze spokojnie moge kupic ten switch do niego podlaczyc te skretke co idzie z modemu kablowego na "IN" a w "OUT1" skretka do karty sieciowej w kompie nr.1 w "OUT2" skretka do karty sieciowej w kompie nr.2 a router sam przydzieli nr. IP dla kompow i odpowiednio rozdzieli lacze ?? btw. skretka wychodzaca z "OUT" ma byc normalna?? (nie crossowana) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Forumator
Data rejestracji: 04.04.2004
![]() |
czyli rozumie ze chello dziala podobnie jak neo gdzie dzielenie będzie przebiegało nastepująco
chello (net) -> router ->wyjście na kompy ale jeżeli ktoś ma połączenie z osiedlowego netu to nie może go podzielić na dwa kompy (tam juz jest przypisywane ip dla karty sieciowej i myslalem ze w chello jest podobnie - ale ogromnie sie ciesze ze dziala to jak neo/bo mozna dzielic ) pozdro
![]() |
#8 |
Wyrejestrowany
![]() |
kasztan417 - kupujesz router-switch (ok 300zł) i podpinasz kabelek telefoniczny! do tego i pozniej skretki. Router sam przydzieli IP i podzieli lacze 50/50. Z routerów polecma Thomson ST510v4 lub Planet ADE-4200
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Po pierwsze primo - kabelek telefoniczny to możesz sobie wsadzić... do modemu. Po drugie primo - co ma kabelek telefoniczny do chello? Po trzecie primo - są dwie opcje. Albo switch (za grosze) i jeden komp udostępnia net (musi być włączony), albo router ze switchem (zwykły, z WAN RJ-45, żaden kabel telefoniczny, czyli RJ-11) - da się kupić już za 100-150PLN
![]() |
![]() |
#10 | |
Wyjechać Ci z bani ?
Data rejestracji: 26.02.2004
![]() |
Cytat:
![]()
Choćby ![]() Telekomunikacja - nie burdel. Nie każdy klient musi być zadowolony. Żale kierować TU lub TU 50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy ![]() Juz nie szukam pracy ![]() Plextor PX-716A bios 1.04 RPC1 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
PS. odpowiedalem nie widzac posta Wawelskiego |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wyrejestrowany
![]() |
Ja mówie jak miałem z neo. a te routery co podalem to sa modemo-routero-switche.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Cytat:
to jest modem zewnętrzny z interfejsem Ethernet Switch http://www.neostrada.pl/tpsa/run?n=h_info_tekst&p1=1447
![]() |
![]() |
#14 |
Wyrejestrowany
![]() |
@Maciej Własnie tak!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Cytat:
ale ten modem chyba działa tylko z neo .
![]() |
![]() |
|
|