![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 29.06.2002
![]() |
![]()
Otóż mam kompa z a64, który ma dwie sieciówki. Jedna na pci Realtek, a druga na MoBo, czyli nVidia. Przez Realteka podłączony jestem do neta... i teraz chciałbym zrobić tak, że drugiemu komputerkowi udostępniam łącze. Tylko, że nie wiem jak to zrobić. Czy ktoś pomoże ?
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Niezarejestrowany
Data rejestracji: 16.04.2002
![]() |
jakiego masz windowsa? hm?
udostepniasz tak jak normalnie, z tym ze mostkujesz polaczenia tych dwoch sieciowkek na kompie ktory udostepnia |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
probowalem - nie da sie chyba, mozna tylko na jednego kompa rozdzielic, probuje na linuksie, ale tez chyba nie da rady
pozdro ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
mostek (brige) jest tu zbedny ![]() Cytat:
![]() przede wszystkim potrzebujesz z cross'owany kabel ethernet lub koncentrator ... wiecej sie dowiesz tu http://www.homenethelp.com/ics/ics-install-arch.asp lub tu http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707
![]() |
![]() |
#5 |
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
da się, dosłownie tak samo to się robi jak w przypadku modemu
![]() sprawdzone nie jeden raz ![]()
![]() |
#6 |
Guru
![]() |
No ja nie wiem... z każdą próbą zaczynam się wkurzać. Chyba jestem zbyt mało cierpliwy...
Komp1: [który ma udostępniać łącze ustawione ma tak]: IP:10.0.0.1 Maska 255.255.0.0 Komp2: [ten na którym chcę sobie oglądać stronki] IP 10.0.0.2 Maska 255.255.0.0 i nic... mam ciągle komunikat i jakiejś kolizji IP ![]() :edit: raz jakoś "na chama" udało mi się udostępnić łącze, ale internetu nie miałem na dwóch kompach. Co dla mnie dziwne... one nawet nie widzą się w sieci, to ciekawe jak ja mam dopiero łącze im udostępniać ![]() :edit2: czy trzeba wpisywać nawet do dzielenia łącza DNSy ?
KarolluZ ruleZ ![]() Ostatnio zmieniany przez KarolluZ : 23.04.2005 o godz. 08:09 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a jakie masz ip na drugiej sieciowce w kompie?
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
zrób tak:
Komp1 (udostępniający internet): IP: 192.168.0.1 Maska: 255.255.255.0 Komp2: IP: 192.168.0.x (x = od 2 do 255) Maska: 255.255.255.0 Brama: 192.168.0.1 DNS: 192.168.0.1 i nie ma bata, musi działać bo tak właśnie u siebie w sieci mam ![]()
![]() |
#9 |
Guru
![]() |
zrobiłem tak jak pisał Y@nkee i znowu to samo... jak biorę właściwości łącza lokalnego 3 [czytaj łącza które jest nawiązane pomiędzy dwoma komputerami] i wybieram "Zezwalaj innym użytkownikom na łączenie się po przez połączenie internetowe" to mam komunikat tak jak na poniższym screenie... A czy nie trzeba może odpalać jakiegoś kreatora sieci czy coś w tym stylu ?
Wiecie co mnie zastanawia... że po mimo takiej samej grupy roboczej nie widzę go w otoczeniu sieciowym... czyli w sumie nie wiem czy kabel mam dobry...
KarolluZ ruleZ ![]() Ostatnio zmieniany przez KarolluZ : 23.04.2005 o godz. 19:26 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
jak na moje oko ktoras z sieciowek ma ustawiana opcje w TCP/IP: "Uzyskaj Adres IP automatycznie"
![]() pozdro ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Guru
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#12 |
USER FRIENDLY?
Data rejestracji: 15.02.2004
![]() |
KarolluZ spróbuj we właściwościach TCP/IP ustawić opcję "Uzyskaj adres IP automatycznie" następnie włącz udostępnianie nie powinien się już pojawić błąd i na sam koniec przełącz z powrotem na "Użyj następującego adresu IP" i wprowadź ręcznie adres IP, Maskę itd...
pozdr. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
dla mnie ... eot
![]() |
|
|