Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 10.03.2005, 20:00   #1
Mily_
Formatowiec...

Data rejestracji: 03.08.2003
Mily_ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ulga remontowa

jeżeli w 2003r nie przekroczyłam progu 567,00 to czy mam zsumować wydatki z rokiem2004 czy też wpisać te kwoty osobno jeżeli tak to w której rubryce pituD
bardziej podniecające i interesujące"
Donna Watsonon
Mily_ jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.03.2005, 12:38   #2
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Z tego co ja wiem, tych wydatków nie można zsumować, jeśli w 2003 nie została przekroczona kwota minimalna, to niestetu to już przepadło (sam dokupowałem właśnie w 2003 byle puszkę farby za 10 zł, bo mi właśnie tyle brakowało, aby się załapać na odpis). Więc ta kasa niestety już przepadła - jedyna korzyść to to, że jeśli w 2004 wydało się mniej, to jeśli suma z 2003 i 2004 przekroczyła te minimum to wydatki z 2004 można już odpisać - choćby to było ze 100 zł.
Co do miejsca w PiT'ie, to w tym momencie nie mam możliwości sprawdzenia tego, ale jak będę miał chwilę to sprawdzę i postaram się wrzucić odpowiedź. Do wypełniania PiT'u polecam program ze strony serwisu podatki.pl - zeszłoroczny był OK, w tym roku jeszcze nie wypełniałem, ale mam nadzieję, że też tak będzie.
Pozdrawiam
ro29
ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2005, 18:28   #3
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Tak jak obiecałem, uzupełniam poprzednią wypowiedź. Otóż według mnie, kwotę poniesionych wydatków w 2003 roku, wpisujemy w rubrykę 82 załącznika ***8211; PIT D, następnie ponieważ nic w 2003 roku nie odliczyliśmy, w rubrykę 83 wpisujemy 0 zł. Natomiast w kolejną rubrykę 84 wpisujemy kwotę poniesionych wydatków za 2004 rok. W rubryce 85 podajemy 19% kwoty z rubryki 84 (z ewentualnym uwzględnieniem limitów wymienionych w tej rubryce).
Mam nadzieję, że jest to jasne, wydaje mi się, że nie jest to zbytnio trudne, jak się poczyta objaśnienia, to można dać sobie z tym radę. W razie problemów, proponuję zajrzeć na strony Ministerstwa Finansów, można chyba stamtąd ściągnąć te broszury informacyjne, jak wypełniać poszczególne PIT***8217;y.
Oczywiście gwarancji na to żadnej nie daję, aczkolwiek według mnie na 90 procent jest dobrze (dałbym 99 %, ale akurat z taką sytuacją osobiście nie miałem do czynienia); aczkolwiek od paru już lat wypełniam rodzince PIT***8217;y i nigdy jeszcze nie było żadnych problemów.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że trochę pomogłem !
ro29
ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: