Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Umiecie na to patrzeć??? Stereogramy .... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/umiecie-patrzec-stereogramy-36212/)

piotrek123 21.06.2004 14:23

Jakoś próbuje coś zobaczyć ale nic z tego, na papierze lepiej mi to szło.

Patrixs 21.06.2004 14:55

Hmmm.... ja też nic nie widze :( Chyba zaczekam do weekendu, wtedy dopiero będe miał "rozmyty wzrok" to napewno zobacze i delfiny i białe myszki.

MacGyver 21.06.2004 15:00

Cytat:

Napisany przez Patrixs
Hmmm.... ja też nic nie widze :( Chyba zaczekam do weekendu, wtedy dopiero będe miał "rozmyty wzrok" to napewno zobacze i delfiny i białe myszki.

Tutaj na obrazkach w "wersji elektronicznej" ciężko jest uzyskać własciwy efekt ... każdemu lepiej to przychodzi jak ma przed sobą kartkę :)
Może mi ktoś wytłumaczyć fachowo dlaczego tak się dzieje ??? Mej wiecej rozumiem o co chodzi no ale...

...::Update::...
Dobra...znalazlem: ;)
Cytat:

Z czystym sumieniem można powiedzieć, że zjawisko widoczne podczas oglądania stereogramów jest fascynujące. Widoczny wtedy trzeci wymiar powstaje poprzez zmylenie naszego mózgu. Aby to dokładnie zrozumieć trzeba przynajmniej powierzchniowo poznać sposób interpretacji obrazów odbieranych przez oczy i dostarczanych do mózgu.
Bardzo łatwo jest zauważyć, że skoro oczy są rozmieszczone w pewnej odleglości od siebie, to każde z nich patrzy z innej perspektywy. Skutkiem tego jest to, że obraz z obu oczu nieco się różni (aby to zobaczyć, spróbuj wysunąć palec wskazujący na odległość 50 cm i spojrzeć na dowolny obiekt znajdujący się w dość dużej odległości od Ciebie raz okiem prawym, a raz lewym - palec powinien się wtedy "przesunąć" względem tego przedmiotu). Kiedy następnie obrazy trafiają do mózgu, są porównywane i na ich podstawie mózg ostatecznie określa, ktory z przedmiotów jest bardziej od nas oddalony, a który mniej. Większe różnice między dwoma obrazami oznaczają, że przedmiot znajduje się bliżej nas, a mniejsze, że jest dalej.
Opisane wyżej zjawisko wykorzystali ludzie już w XIX wieku, tworząc pierwsze prymitywne stereogramy. Te spotykane dzisiaj są o wiele bardziej skomplikowane, co możliwe jest głównie dzięki wykorzystaniu komputerów przy ich generowaniu. Zasada ich działanie pozostaje jednak taka sama. Kiedy na umiejętnie spreparowany obrazek odpowiednio się spojrzy, można zaobserwować trójwymiarowe obiekty. Polega to na tym, że ogniskując wzrok niejako za obrazkiem dwa punkty znajdujące się w odpowiedniej odległości od siebie zlewają się w jeden. W ten sposób mózg interpretuje je jako jeden punkt, znajdujący się w danej odległości od nas. Analizując wszystkie punkty tworzy ostatecznie cały, w pełni trójwymiarowy obraz.
Cytat:

Pewne jest, że jeśli chce się w stereogramie zobaczyć ukryty trzeci wymiar nie należy skupiać wzroku na powierzchni kartki. Co należy zatem zrobić? Ogólnie mówi się o dwóch szkołach oglądania stereogramów. Jedna z nich mówi o skupieniu wzroku PRZED obrazkiem, a druga ZA nim. Tego pierwszego sposobu nie polecam, gdyż stereogramy będą wtedy widziane odwrotnie - to, co ma być wypukłe będzie wklęsłe i vice versa.
Skupić wzrok za obrazkiem, na który się patrzy jest jednak początkowo bardzo trudno. Sam wielokrotnie spędzałem po kilkadziesiąt minut gapiąc się z zezem w różne plamy, co przeważnie kończyło się frustracją i rzuceniem wszystkiego w kąt. Kiedy jednak raz osiągnąłem odpowiedni rozstaw oczu :) nauczyłem się tego chyba do końca życia.
Polecić mogę jednak pewien trick dla początkujących - jeśli posiadasz stereogram na kartce weź ją do ręki i patrząc się na jakiś niezbyt odległy (max 50 cm od Ciebie) przedmiot wsuń kartkę ze stereogramem w odległości ok 20-30 cm od swoich oczu. Staraj się jednocześnie nie dopuścić do zmiany miejsca skupienia wzroku.
Drugim sposobem jest zblizenie stereogramu na odleglość ok. 15 cm od oczu i stopniowe jego oddalanie - również bez zmiany miejsca skupienia wzroku.
Życzę powodzenia i dużo cierpliwości, gdzyż jak już powiedziałem, sam kiedyś przez to przechodziłem, także wiem jak trudne potrafi być nauczenie oczu do patrzenia tam, gdzie nic nie ma :).

Ziele 21.06.2004 15:37

Ja zawsze skupiam wzrok przez obrazkiem. Tak jest o wiele łatwiej i nie spotkałem się ze stereogramem który byłby przez to źle odczytany. Chyba kolesiowi się coś pomyliło pisząc tego arta ;P Sposób pierwszy jest lepszy i pod tym kątem robione są stereogramy.

Y@nkee_PL 21.06.2004 16:23

kwiesta treningu ;)
kiedys doslownie w sekunde wychwytywalem te cuda z obrazkow, a dzis cos kiepsko mi szlo, no ale kilka minut i coraz szybciej dostrzegam co sie tam kryje :)

grappa01 21.06.2004 16:32

A macie może jakieś strony z których można ściągnąc serie tych obrazków stereizomerów np. w postaci pliku spakowanego.....

mr_spock 21.06.2004 16:38

posciagaj sobie pojedyncze obrazki i je spakuj...

???

Edwardo 21.06.2004 16:51

Cytat:

Napisany przez mr_spock
posciagaj sobie pojedyncze obrazki i je spakuj...

???

^_^ ^_^

mr_spock

ktos kiedy powiedzial "nie ma glupich pytan, sa glupie odpowiedzi"

ale ja powiem tak: "nie ma glupich odpowiedzi, sa glupie pytania"
tak trzymac! ;)

pozdrawiam!

grappa01 21.06.2004 21:54

Edwardo ....... te komentarze nie są potrzebne ........

Smartek 21.06.2004 22:14

Cytat:

Napisany przez grappa01
Edwardo ....... te komentarze nie są potrzebne ........

jednakze smieszne :banan:
pozdro ;)

Edwardo 21.06.2004 22:24

tak, nabijam sobie posty, chce do jutra dojsc do rownych 2000 :P
ciezko bedzie, ale dla chcacego nic trudnego

^_^

MacGyver 21.06.2004 23:01

Bez komentarzy kolegi Edwardo było by nudno ;) :spoko:
grappa01 daj na luz bo znowu zrobi się niemiła atmosfera :)

mr_spock 21.06.2004 23:13

Cytat:

Napisany przez MacGyver
Bez komentarzy kolegi Edwardo było by nudno ;) :spoko:
...

O tak :)
nudno by bylo bez jego wystepów :) ||

MacGyver 21.06.2004 23:20

Cytat:

Napisany przez mr_spock
O tak :)
nudno by bylo bez jego wystepów :) ||

tiakkk ... i robienia oftopików z oftopików ... ;) :)

mr_spock 21.06.2004 23:34

Cytat:

Napisany przez MacGyver
tiakkk ... i robienia oftopików z oftopików ... ;) :)

Noo, nieladnie Edek...

jeszcze troche i powstanie sonda: "czy dac uzytkownikowi Edwardo bananka?"

;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:27.