Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.07.2005, 14:12   #1
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Mała modernizacja komputera - na Duron 800 - opłaca się ??

Witam !
Na wstępie wyjaśnie dlaczego założyłem nowy temat - poprzednie traktujące o komputerach dotyczyły głównie zakupu nowego sprzętu, a ja mam trochę inną sytuację.
Ponieważ być może będę miał parę złotych do wydania (wyjaśni się to w ciągu 2-3 dni), to postanowiłem pomyśleć o jakiejś modernizacji komputera - po prostu wydajność mojego PII 350 MHz, jest już niestety trochę czasami denerwująca.
Być może będę mógł w miarę tanio kupić zestaw płyta ECS K7VZA + Duron 800 Mhz + pamięć 256 MB
I mam pytanie - czy taka konfiguracja (+ ewentualnie więcej pamięci do 384 lub ew.512 - mogę dołożyć od mojego obecnego), będzie dużo wydajniejsza i zauważalne będą korzyści ( w porównaniu do PII 350 MHz z 256 RAM) ??

Wiem, że pytanie może wydać się niektórym banalne - bo teoretycznie tak - ale chciałbym się dowiedzieć, czy warto się w to bawić, czy lepiej uzbierać na coś lepszego (ale nie wiem kiedy) - oczekiwałbym wypowiedzi od osób które coś takiego miały/mają i najlepiej jeśli przesiadły się z podobnego jak ja sprzętu.
Oczywiście czekam też na opinie wszystkich innych, którzy mogą mi coś doradzić
Liczę się z Waszą opinią !

Oczywiście mógłbym ewentualnie sprzedać tego Durona 800 MHz i kupić trochę szybszego - co by podniosło wydajność całości.

Niepokojącą kwestią dla mnie jest sprawa chipsetu - jest tam Via KT133, a jak wiadomo nie są tego typu chipsety tak stabilne i bezproblemowe jak Intela, który teraz posiadam.

Czekam na wszelkie rady i opinie szanownych kolegów !!!

Pozdrawiam

ro29

Ostatnio zmieniany przez ro29 : 22.07.2005 o godz. 15:02
ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 22.07.2005, 15:18   #2
MetalSlug
Mistrzunio!

Data rejestracji: 17.05.2005
MetalSlug zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zamienisz starą konfigurację na starą konfigurację. Hmmm... Jeśli masz możliwość to składaj na coś powyżej 1GHz (najlepiej nowy konfig), ale jeśli ten przypływ kasy jest skromny i jednorazowy to bierz sprzęt. Z pewnością zauważysz przyrost mocy (chyba że zainstalujesz bardziej wymagający system operacyjny niż dotychczas). Z drugiej strony używane podzespoły to ruletka. Hmmm...

PS: Inną sprawą jest ot ile płacisz za te podzespoły (jest to podstawowy wyznacznik opłacalności). Pozdrawiam!
Stary 22.07.2005, 15:23   #3
Mich@ł
Ismail Delivered

Data rejestracji: 29.08.2003
Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Ja mam Durnia tyle, że 850 MHz na ECS K7VZA z 256 MB ramu
Wszystko chodzi w miarę sprawnie na windzie xp... Zawieszać się nie zawiesza...

Ale to jest mój pierwszy i najwolniejszy komputer z jakim miałem doczynienia, więc porównania nie dam
Mich@ł jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.07.2005, 18:52   #4
pykson
Czepek - od czepiania sie

Data rejestracji: 04.03.2004
pykson zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
oj, a ja mialem kompow w sumie kilkanascie, tzn zestawow, teraz mam w domu 4

w sumie to kompy sa tak naprawde 2, bo 2 pozostale to rupiecie ale:

z pII333 przesiadlem sie wlasnie na durnia800, roznica ogromna, filmy i wiekszosc nienajnowszych gierek chodzi plynnie - gf mx400 najtanszym wyborem z tych zabytkowych elementow

jezeli wymiana kosztowala bedzie Cie taniej niz powiedzmy te same czesci na allegro, to przesiadka jest warta ceny, roznice odczujesz na pewno
warto jeszcze pomyslec o jakims sensownym uzywanym dysku - najlepiej od znajomego, bo z dyskami roznie bywa
ja wrzucilem nieslyszalna barke 40 ata100 i taki sprzet KOMFORTOWO wystarcza do wszystkiego oprocz obrobki filmow i gierczenia na nowosciach

IMHO warto
Stary 22.07.2005, 19:28   #5
DreamCrusher
Guru

Data rejestracji: 04.01.2003
DreamCrusher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jesli nie masz problemow z cieciem filmow i problemow typu komp sie restartuje bez powodu, to ja bym na Twoim miejscu sie wstrzymal i uzbieral na cos lepszego

DreamCrusher jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.07.2005, 00:45   #6
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
duron 800 to bedzie przemiana... moim zdaniem warto, spokojnie odczujesz roznice i wieksza wydajnosc
Stary 23.07.2005, 00:58   #7
ro29
Guru

Witam wszystkich !

Cytat:
Napisany przez MetalSlug
Zamienisz starą konfigurację na starą konfigurację. Hmmm... Jeśli masz możliwość to składaj na coś powyżej 1GHz (najlepiej nowy konfig), ale jeśli ten przypływ kasy jest skromny i jednorazowy to bierz sprzęt. Z pewnością zauważysz przyrost mocy (chyba że zainstalujesz bardziej wymagający system operacyjny niż dotychczas). Z drugiej strony używane podzespoły to ruletka. Hmmm...

PS: Inną sprawą jest ot ile płacisz za te podzespoły (jest to podstawowy wyznacznik opłacalności). Pozdrawiam!
Na pewno masz trochę racji. Aczkolwiek - każda modernizacja ma jakiś sens - rok temu dołożyłem do mojego PII 350 Mhz 64 RAM (bo miałem 128 RAM), a później znowu 64 - i napewno coś mi to dało.
Liczę, że taka płytka obsłuży trochę lepsze procesory jak ten 800 Mhz i mógłbym wymienić w późniejszym okresie na np. 1000 - 1200 MHz.
Co do sprzętu używanego - to prawda - z jednej strony mam złe doświadczenia - mój komputer kupiłem ponad dwa lata temu jako używany i przez długi czas szukałem źródła problemu, polegającego na tym, że nie zawsze chciał się uruchomić (aczkolwiek znałem tę wadę częściowo przy zakupie). Jednak okazało się, ze wystarczyło wymienić zasilacz i do dnia dzisiejszego jest OK. I to mnie do sprzętu używanego nie zraziło - wręcz przeciwnie

Cytat:
Napisany przez pykson
...z pII333 przesiadlem sie wlasnie na durnia800, roznica ogromna, filmy i wiekszosc nienajnowszych gierek chodzi plynnie - gf mx400 najtanszym wyborem z tych zabytkowych elementow ...
No właśnie - i na to trochę liczę - mój Wuja przesiadł się z takiego kompa jak mój obecny na Celerona 900 MHz - i różnica jest znaczna i zauważalna.
Cytat:
Napisany przez pykson
...
jezeli wymiana kosztowala bedzie Cie taniej niz powiedzmy te same czesci na allegro, to przesiadka jest warta ceny, roznice odczujesz na pewno...
No właśnie kwestia ceny i źródła.
Tak się składa, że ja te elementy wypatrzyłem na Allegro. I trafiłem na gościa z mojego miasta - z którym już rozmawiałem wstępnie - ustalając - jeśli oczywiście bym wygrał aukcję - możliwość dowozu, sprawdzenia i rękojmi.
Sprzęt wydaje się pewny. W sumie mam na oku także dwie inne aukacje - ale są to osoby u których musiałbym kupować wysyłkowo - a to mi się niezbyt podoba.
A co do ceny - jak na razie są niskie, założyłem, że więcej niź 100 zł za płytę + procesor chyba nie opłaca się dać (na innej aukcji za 179 zł można kupić taki sam zestaw z pamięcią 128 i kartę GeForce 2 MX 200) - więc jeśli to ma być okazja

Cytat:
Napisany przez zuk4u
jesli nie masz problemow z cieciem filmow i problemow typu komp sie restartuje bez powodu, to ja bym na Twoim miejscu sie wstrzymal i uzbieral na cos lepszego
Filmów praktycznie nie oglądam, komp mi się też nie resetuje bez powodu.
Jeśli już to się wiesza - a to może być związane ze słabą wydajnością.
I po prostu widać, że brakuje mu często mocy

Dzięki za wszystkie rady, sprawa jest nadal w toku, decyzji jeszcze nie podjąłem nawet na wzięcie udziału w aukcji - więc jeśli ktoś chciałby coś jeszcze dodać - to czekam

Pozdrawiam

ro29

Ostatnio zmieniany przez ro29 : 23.07.2005 o godz. 01:00
Stary 23.07.2005, 01:32   #8
Ormianin
Komandor

Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez ro29
Dzięki za wszystkie rady, sprawa jest nadal w toku, decyzji jeszcze nie podjąłem nawet na wzięcie udziału w aukcji - więc jeśli ktoś chciałby coś jeszcze dodać - to czekam

Pozdrawiam

ro29
nad czym sie zastanawiasz... jelsi wymienisz ten proc. poczujesz ze nastapila metamorfoza w twoim zyciu komputerowym - powaznie!
Stary 23.07.2005, 01:39   #9
ro29
Guru

Cytat:
Napisany przez Ormianin
nad czym sie zastanawiasz... jelsi wymienisz ten proc. poczujesz ze nastapila metamorfoza w twoim zyciu komputerowym - powaznie!
Widzę, że wróżysz mi małą apokalipsę komputerową
A tak na serio - na pewno będzie różnica - jak już pisałem - mój Wuja wymienił taki zestaw jak mój obecnie na Celerona 900 - i widać tą różnicę
Tylko trochę się obawiam ewentualnych problemów z Via KT133 - ponoć są problematyczne te chipsety.

Pozdrawiam, dobrej nocy życzę, idę spać, bo za chwilę zasnę przed monitorem

ro29
Stary 23.07.2005, 15:37   #10
Ormianin
Komandor

Cytat:
Napisany przez ro29
Widzę, że wróżysz mi małą apokalipsę komputerową
A tak na serio - na pewno będzie różnica - jak już pisałem - mój Wuja wymienił taki zestaw jak mój obecnie na Celerona 900 - i widać tą różnicę
Tylko trochę się obawiam ewentualnych problemów z Via KT133 - ponoć są problematyczne te chipsety.

Pozdrawiam, dobrej nocy życzę, idę spać, bo za chwilę zasnę przed monitorem

ro29
Akurat chipset KT133 nie byl problemem, tzn. mial problem z obsluzeniem magistrali 133 MHz ale sprawa dotyczy pozniejszych Athlonow, ten duron ktory wymieniasz spokojnie pojedzie na KT133 ktory moim zdaniem byl jednym z bardzej udanych chipow pod platforme AMD, nastepny poprawiony egzemplarz to byl KT133A
Stary 23.07.2005, 17:41   #11
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Witam !

jeśli cena nie przekroczy 100 złotych za płytę i procesor, a nie masz widoków na większą kasę, to nie ma się nad czym zastanawiać tylko brać

na nową (ze sklepu) konfigurację trzeba liczyć co najmniej 500 PLN

za tyle właśnie kupi się taki przykładowy ***8222;ekonomiczny***8221; zestaw :
płyta (ABit NF7) + procesor (Sempron 2300+) + pamięć (DDR 256 MB 400 MHz) - dodałem pamięć, gdyż naturalnie nie ma możliwości wykorzystać starych SDR-ów

gdybyś poszukał dobrze na allegro to koszty obniżą się pewnie do 400-450 zł

taki zestaw jest nieporównywalnie lepszy, ale i około 5 razy droższy

decyzja należy do Ciebie

pozdrawiam
Stary 23.07.2005, 22:16   #12
ro29
Guru

Cytat:
Napisany przez Arepo
Witam !

jeśli cena nie przekroczy 100 złotych za płytę i procesor, a nie masz widoków na większą kasę, to nie ma się nad czym zastanawiać tylko brać

na nową (ze sklepu) konfigurację trzeba liczyć co najmniej 500 PLN

za tyle właśnie kupi się taki przykładowy ***8222;ekonomiczny***8221; zestaw :
płyta (ABit NF7) + procesor (Sempron 2300+) + pamięć (DDR 256 MB 400 MHz) - dodałem pamięć, gdyż naturalnie nie ma możliwości wykorzystać starych SDR-ów

gdybyś poszukał dobrze na allegro to koszty obniżą się pewnie do 400-450 zł

taki zestaw jest nieporównywalnie lepszy, ale i około 5 razy droższy

decyzja należy do Ciebie

pozdrawiam
Witam !
Racja - jak cena nie przekroczy tych okolic 100 zł to raczej się zdecyduję.
W sumie pomyślałem sobie też nad zakupem tego nowego zestawu dlatego, że teraz mój mam nadzieję, że sprzedam jeszcze za parę groszy, a jak poczekam jeszcze z pół roku - rok, to już naprawdę będzie trudno to sprzedać.

Co do nowych zestawów - w sklepie to ja bym nawet wziął takie minimum - jak liczyłem to z płytą AsRock + Sempron 2200+ i pamięć (DDR 256 MB 333 MHz) wychodziło coś około 440 zł
Ale niestety tyle nie mam aktualnie
Aczkolwiek - jak bym miał te z 500 zł, to raczej chyba wolałbym zainwestować w jakiś używany zestawik typu ~1300 - 1500 MHz, a za resztę kupić 512 RAM i może jeszcze na dysk by zostało.
Ale to na dzień dzisiejszy tylko teroretyczne rozważania.

Miałbym jeszcze jedno pytanie - teoretyczne - czy wymiana płyty i procesora pociągnęła by za sobą konieczność reinstalacji Win98 ?? Wiem, ze raczej trzeba by przeinstalować Neostradę (jeśli by się udało) - a co do reszty - teoretycznie czytałem że nie, ale u Wuja jak wymienił procka i płytę to skończyło się reinstalacją

Pozdrawiam wszystkich
ro29
Stary 23.07.2005, 22:28   #13
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
powiem tak: jak za niewielką sumę można zmienić zestaw, który pada nawet na divx'ach na coś co będzie naprawdę już działało to bym zmieniał bez zastanowienia.

gadanie o nowych zestawach, jak się nie ma kasy to tak jak przeglądanie pisemek z samochodami (lub super laskami ).

różnica między PII350 a D800 będzie jak między maluchem a polonezem - na dzisiejsze czasy i jedno i drugie kiepskie ale zawsze inna moc.
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.07.2005, 22:45   #14
_bakupl_
na cdrinfo od 2001 ;>

Data rejestracji: 04.06.2005
_bakupl_ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez ed hunter
powiem tak: jak za niewielką sumę można zmienić zestaw, który pada nawet na divx'ach na coś co będzie naprawdę już działało to bym zmieniał bez zastanowienia.

gadanie o nowych zestawach, jak się nie ma kasy to tak jak przeglądanie pisemek z samochodami (lub super laskami ).

różnica między PII350 a D800 będzie jak między maluchem a polonezem - na dzisiejsze czasy i jedno i drugie kiepskie ale zawsze inna moc.
Durex nie taki zly, ...ALE....

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=57322062

A swojego sprzedaj za 80zł!

Chyba że... http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58210509
Stary 23.07.2005, 23:06   #15
ro29
Guru

Cytat:
Napisany przez ed hunter
(...)
(...)
Tak - trochę racji może i masz - ale nie do końca - gadając o nowych zestawach i zasięgając informacji, można nabyć pewną ogólną wiedzę, być bardziej zorientowanym itd. To się też trochę tyczy samochodów, może Twojej ostaniej propozycji, najmniej

A w kwestii oferowanych zestawów przez @_bakupl_ - to kiedyś takie rzeczy też ogladałem - i ciekawe to średnio - w pierwszym zestawie jest w sumie tylko niezły procek (tzn. lepszy od mojego) no i płyta, no może obudowa ładniejsza od mojej - reszta warta parę złotych - stare napędy, grafika 8 MB oraz podejrzewam że i kiepski zasilacz.

A drugi zestaw - obudowa odpada - nie lubię takich i w ogóle (to moja jest już lepsza), podejrzewam że jakaś dziwna płyta główna IBM, więc zostaje procek i dysk 10GB - a reszta to mało warte elementy.
Aczkolwiek ceny nie są złe - wręcz dobre, szczególnie tego pierwszego zestawu - chociaż drugiego też, uwzględniając dysk

Pozdrawiam
ro29

Ostatnio zmieniany przez ro29 : 23.07.2005 o godz. 23:14
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: