![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Mała modernizacja komputera - na Duron 800 - opłaca się ??
Witam !
Na wstępie wyjaśnie dlaczego założyłem nowy temat - poprzednie traktujące o komputerach dotyczyły głównie zakupu nowego sprzętu, a ja mam trochę inną sytuację. Ponieważ być może będę miał parę złotych do wydania ![]() Być może będę mógł w miarę tanio kupić zestaw płyta ECS K7VZA + Duron 800 Mhz + pamięć 256 MB I mam pytanie - czy taka konfiguracja (+ ewentualnie więcej pamięci do 384 lub ew.512 - mogę dołożyć od mojego obecnego), będzie dużo wydajniejsza i zauważalne będą korzyści ( w porównaniu do PII 350 MHz z 256 RAM) ?? Wiem, że pytanie może wydać się niektórym banalne - bo teoretycznie tak - ale chciałbym się dowiedzieć, czy warto się w to bawić, czy lepiej uzbierać na coś lepszego (ale nie wiem kiedy) - oczekiwałbym wypowiedzi od osób które coś takiego miały/mają i najlepiej jeśli przesiadły się z podobnego jak ja sprzętu. Oczywiście czekam też na opinie wszystkich innych, którzy mogą mi coś doradzić ![]() Liczę się z Waszą opinią ! Oczywiście mógłbym ewentualnie sprzedać tego Durona 800 MHz i kupić trochę szybszego - co by podniosło wydajność całości. Niepokojącą kwestią dla mnie jest sprawa chipsetu - jest tam Via KT133, a jak wiadomo nie są tego typu chipsety tak stabilne i bezproblemowe jak Intela, który teraz posiadam. Czekam na wszelkie rady i opinie szanownych kolegów !!! Pozdrawiam ro29 Ostatnio zmieniany przez ro29 : 22.07.2005 o godz. 15:02 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Mistrzunio!
Data rejestracji: 17.05.2005
![]() |
Zamienisz starą konfigurację na starą konfigurację. Hmmm... Jeśli masz możliwość to składaj na coś powyżej 1GHz (najlepiej nowy konfig), ale jeśli ten przypływ kasy jest skromny i jednorazowy to bierz sprzęt. Z pewnością zauważysz przyrost mocy (chyba że zainstalujesz bardziej wymagający system operacyjny niż dotychczas). Z drugiej strony używane podzespoły to ruletka. Hmmm...
PS: Inną sprawą jest ot ile płacisz za te podzespoły (jest to podstawowy wyznacznik opłacalności). Pozdrawiam!
![]() |
#3 |
Ismail Delivered
Data rejestracji: 29.08.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja mam Durnia tyle, że 850 MHz na ECS K7VZA z 256 MB ramu
![]() Wszystko chodzi w miarę sprawnie na windzie xp... Zawieszać się nie zawiesza... ![]() Ale to jest mój pierwszy i najwolniejszy komputer z jakim miałem doczynienia, więc porównania nie dam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
oj, a ja mialem kompow w sumie kilkanascie, tzn zestawow, teraz mam w domu 4
w sumie to kompy sa tak naprawde 2, bo 2 pozostale to rupiecie ale: z pII333 przesiadlem sie wlasnie na durnia800, roznica ogromna, filmy i wiekszosc nienajnowszych gierek chodzi plynnie - gf mx400 najtanszym wyborem z tych zabytkowych elementow jezeli wymiana kosztowala bedzie Cie taniej niz powiedzmy te same czesci na allegro, to przesiadka jest warta ceny, roznice odczujesz na pewno warto jeszcze pomyslec o jakims sensownym uzywanym dysku - najlepiej od znajomego, bo z dyskami roznie bywa ja wrzucilem nieslyszalna barke 40 ata100 i taki sprzet KOMFORTOWO wystarcza do wszystkiego oprocz obrobki filmow i gierczenia na nowosciach IMHO warto
![]() |
#5 |
Guru
Data rejestracji: 04.01.2003
![]() |
jesli nie masz problemow z cieciem filmow i problemow typu komp sie restartuje bez powodu, to ja bym na Twoim miejscu sie wstrzymal i uzbieral na cos lepszego
![]() |
#6 |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
duron 800 to bedzie przemiana... moim zdaniem warto, spokojnie odczujesz roznice i wieksza wydajnosc
![]() |
#7 | ||||
Guru
![]() |
Witam wszystkich !
Cytat:
Liczę, że taka płytka obsłuży trochę lepsze procesory jak ten 800 Mhz i mógłbym wymienić w późniejszym okresie na np. 1000 - 1200 MHz. Co do sprzętu używanego - to prawda - z jednej strony mam złe doświadczenia - mój komputer kupiłem ponad dwa lata temu jako używany i przez długi czas szukałem źródła problemu, polegającego na tym, że nie zawsze chciał się uruchomić (aczkolwiek znałem tę wadę częściowo przy zakupie). Jednak okazało się, ze wystarczyło wymienić zasilacz i do dnia dzisiejszego jest OK. I to mnie do sprzętu używanego nie zraziło - wręcz przeciwnie ![]() Cytat:
Cytat:
Tak się składa, że ja te elementy wypatrzyłem na Allegro. I trafiłem na gościa z mojego miasta - z którym już rozmawiałem wstępnie - ustalając - jeśli oczywiście bym wygrał aukcję - możliwość dowozu, sprawdzenia i rękojmi. Sprzęt wydaje się pewny. W sumie mam na oku także dwie inne aukacje - ale są to osoby u których musiałbym kupować wysyłkowo - a to mi się niezbyt podoba. A co do ceny - jak na razie są niskie, założyłem, że więcej niź 100 zł za płytę + procesor chyba nie opłaca się dać (na innej aukcji za 179 zł można kupić taki sam zestaw z pamięcią 128 i kartę GeForce 2 MX 200) - więc jeśli to ma być okazja ![]() Cytat:
Jeśli już to się wiesza - a to może być związane ze słabą wydajnością. I po prostu widać, że brakuje mu często mocy ![]() Dzięki za wszystkie rady, sprawa jest nadal w toku, decyzji jeszcze nie podjąłem nawet na wzięcie udziału w aukcji - więc jeśli ktoś chciałby coś jeszcze dodać - to czekam ![]() Pozdrawiam ro29 Ostatnio zmieniany przez ro29 : 23.07.2005 o godz. 01:00 |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Komandor
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 | |
Guru
![]() |
Cytat:
![]() A tak na serio - na pewno będzie różnica - jak już pisałem - mój Wuja wymienił taki zestaw jak mój obecnie na Celerona 900 - i widać tą różnicę ![]() Tylko trochę się obawiam ewentualnych problemów z Via KT133 - ponoć są problematyczne te chipsety. Pozdrawiam, dobrej nocy życzę, idę spać, bo za chwilę zasnę przed monitorem ![]() ro29 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Komandor
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witam !
![]() jeśli cena nie przekroczy 100 złotych za płytę i procesor, a nie masz widoków na większą kasę, to nie ma się nad czym zastanawiać tylko brać ![]() na nową (ze sklepu) konfigurację trzeba liczyć co najmniej 500 PLN za tyle właśnie kupi się taki przykładowy ***8222;ekonomiczny***8221; zestaw : płyta (ABit NF7) + procesor (Sempron 2300+) + pamięć (DDR 256 MB 400 MHz) - dodałem pamięć, gdyż naturalnie nie ma możliwości wykorzystać starych SDR-ów gdybyś poszukał dobrze na allegro to koszty obniżą się pewnie do 400-450 zł taki zestaw jest nieporównywalnie lepszy, ale i około 5 razy droższy ![]() decyzja należy do Ciebie pozdrawiam
![]() |
![]() |
#12 | |
Guru
![]() |
Cytat:
Racja - jak cena nie przekroczy tych okolic 100 zł to raczej się zdecyduję. W sumie pomyślałem sobie też nad zakupem tego nowego zestawu dlatego, że teraz mój mam nadzieję, że sprzedam jeszcze za parę groszy, a jak poczekam jeszcze z pół roku - rok, to już naprawdę będzie trudno to sprzedać. Co do nowych zestawów - w sklepie to ja bym nawet wziął takie minimum - jak liczyłem to z płytą AsRock + Sempron 2200+ i pamięć (DDR 256 MB 333 MHz) wychodziło coś około 440 zł Ale niestety tyle nie mam aktualnie ![]() Aczkolwiek - jak bym miał te z 500 zł, to raczej chyba wolałbym zainwestować w jakiś używany zestawik typu ~1300 - 1500 MHz, a za resztę kupić 512 RAM i może jeszcze na dysk by zostało. Ale to na dzień dzisiejszy tylko teroretyczne rozważania. Miałbym jeszcze jedno pytanie - teoretyczne - czy wymiana płyty i procesora pociągnęła by za sobą konieczność reinstalacji Win98 ?? Wiem, ze raczej trzeba by przeinstalować Neostradę (jeśli by się udało) - a co do reszty - teoretycznie czytałem że nie, ale u Wuja jak wymienił procka i płytę to skończyło się reinstalacją ![]() Pozdrawiam wszystkich ro29 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
powiem tak: jak za niewielką sumę można zmienić zestaw, który pada nawet na divx'ach na coś co będzie naprawdę już działało to bym zmieniał bez zastanowienia.
gadanie o nowych zestawach, jak się nie ma kasy to tak jak przeglądanie pisemek z samochodami (lub super laskami ![]() różnica między PII350 a D800 będzie jak między maluchem a polonezem - na dzisiejsze czasy i jedno i drugie kiepskie ale zawsze inna moc. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
na cdrinfo od 2001 ;>
Data rejestracji: 04.06.2005
![]() |
Cytat:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=57322062 A swojego sprzedaj za 80zł! Chyba że... http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58210509
![]() |
![]() |
#15 | |
Guru
![]() |
Cytat:
![]() A w kwestii oferowanych zestawów przez @_bakupl_ - to kiedyś takie rzeczy też ogladałem - i ciekawe to średnio - w pierwszym zestawie jest w sumie tylko niezły procek (tzn. lepszy od mojego) no i płyta, no może obudowa ładniejsza od mojej - reszta warta parę złotych - stare napędy, grafika 8 MB ![]() A drugi zestaw - obudowa odpada - nie lubię takich i w ogóle (to moja jest już lepsza), podejrzewam że jakaś dziwna płyta główna IBM, więc zostaje procek i dysk 10GB - a reszta to mało warte elementy. Aczkolwiek ceny nie są złe - wręcz dobre, szczególnie tego pierwszego zestawu - chociaż drugiego też, uwzględniając dysk ![]() Pozdrawiam ro29 Ostatnio zmieniany przez ro29 : 23.07.2005 o godz. 23:14 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|