![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 10.11.2004
![]() |
W zesz***322;ym roku ju***380; wezwa***322;em fachowca do motarzu klimy. Mieszkam na 4 - ostatnim pi***281;trze bloku, ogromne okna na wsch***243;d i zach***243;d. Tragedia, jak s***322;o***324;ce ***347;wieci przez tydzie***324;, nawet przeci***261;gi nie pomagaj***261;. Temp. dochodzi do 30 st.
Wydatek 5 tys. z montarzem za sensown***261;, w miar***281; markow***261; (AUX) klim***281; skutecznie mnie och***322;odzi***322;. W tym roku upa***322;y na razie dobrze znosz***281;. Ratunkiem s***261; ch***322;odne noce, kt***243;re s***261; cz***281;ste na Podhalu. |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Precz z internetem
Data rejestracji: 20.10.2005
![]() ![]() ![]() |
A ja jestem zmiennocieplny, i mam gdzieś niską czy wysoką temperaturę.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
MiniDisc
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.02.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Na zakładzie klima, mieszkanie mam chłodne (tylko rano słońce) no i oczywiście wspomagacz w postaci "złocistego płynu"
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
U mnie jest zimno - w dzie***324; i w nocy.
|
|
|
|
#6 |
|
Człekokształtny
Data rejestracji: 27.12.2004
Już czas zacząć o tym myśleć.
|
|
|
#7 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja sobie radzę z upałem w taki sposób, że mam w ogrodzie dużo śniegu.
Gdy pada zasłania słońce i daje przyjemny chłodek ![]() Polecam, można też schłodzić sobie nim dłonie, albo się na nim położyć. Jest go sporo, mogę sprzedać 100zł za tonę, odbiór wyłącznie osobisty. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 06.02.2013 o godz. 16:04 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Człekokształtny
Data rejestracji: 27.12.2004
Bardzo interesująca propozycja.
|
|
|
#9 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 11.03.2020 o godz. 19:41 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Podobny badziew miałem kiedyś w pracy.
1. Okrutnie głośne 2. Prądożerne i mało skuteczne 3. Trzeba bawić się ze skroplinami. Ad 1 nie wymaga chyba komentarza... A może mały. Jak jednostka zewnętrzna i wewnętrzna są razem, to huczy i buczy. Ad 2 Klima działa na zasadzie pompy ciepła. Przepompowuje umowne 1000W zużywając 400W prądu (orientacyjnie - wiele zależy od warunków). Ale w przenośnej jest kilka problemów obniżających wydajność. - trzeba skraplacz (tę część grzejącą się) schłodzić. A czym to zrobić? Przy splicie - przedmuchiwane jest powietrze z zewnątrz. Przy przenośnej wyrzucamy z wewnąrz pomieszczenia, dopiero co schłodzone, przez skraplacz i rurę za okno. A co to oznacza? A że powietrze musi zostać uzupełnione - więc trzeba tyle, co wypluliśmy przez rurę wsysnąc gorącego powietrza przez wentylację albo uchylone okno. Jak tego nie zrobimy, to będzie to samo co z odkurzaczem któremu zatkamy wlot powietrza. - nie mogłem ładnie uszczelnić wylotu ogrzanego powietrza, bo był on wsadzony w uchylone okno. Więc napływało gorące powietrze z zewnątrz. Jak ktoś ma ładnie uszczelniony wylot - to spore conieco zyskuje. - większość prądu zużywanego w urządzeniu produkuje i ciepło. Jak sprężarka jest w środku, to to ciepło jest w obudowie wewnątrz pomieszczenia i je ogrzewa (żeby potem schłodzić). Bilans jest wtedy taki, że z tych przykładowych 1000 W wypompowanych 400W jest wyprodukowanych przez samą klimę przenośną a tylko 600 W właśnie wpadło przez uchylone okno, pochodzi z wentylacji czy faktycznie schładza pomieszczenie. Czyli z marketingowego ERR wychodzi sprawność <1. Dużo poniżej. Ad 3 Trzeba biegać z tacką albo podpiąć jakiś zbiorniczek pod odpływ (ta, którrą się bawiłem miała odpływ do którego można było coś podłączyć). Splity najczęściej wywalają wodę na zewnątrz albo podpina się do kanalizacji. Skutek był taki, że klima stała nieużywana bo efekt mizerny a od huku ból głowy. Za to w poprzednim mieszkaniu i w obecnym mam splity. W pierwszym średnia półka (inverter, 3,2K PLN z montażem) w obecnym najtańsza (2K PLN z montażem). Różnica w cenie nie przekłada się na różnicę w działaniu i wskazaniach miernika prądu. Skoro w kolejnym mieszkaniu zamontowałem, to chyba oczywiste, że uważam to za dobrą decyzję? Jest to duuuużo cichsze rozwiązanie, tańsze w eksploatacji i w porównaniu z przenośną to się zwróci przy sensownym używaniu (ale w rzeczywistości to przenośnej się nie używa, więc faktycznie i mniej prądu zużyje, i tasza jest). Split za to działa.
|
|
|
#11 | |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Cytat:
Czy warto? Nie warto, lepiej zrobić normalną klimę z opcją grzania. ![]() Pobór mocy to 1000W, czyli moc chłodząca większa, przy tym, że doprowadziłem do strasznego nagrzania murów, wyłączył się dopiero raz na kilka minut, ale temperatura oscyluje około 23, 24 stopni, nastaw na 23, więc wyłączy się jak spadnie do 22. Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 08.08.2013 o godz. 23:53 |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Twój nowy piecyk?
|
|
|
#13 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
To nagrywarka holograficzna, nie widać?
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Guru
Data rejestracji: 23.08.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Burżuj
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Udało mi się już pokój schłodzić do 24 stopni, klimatyzator ustawiony na 23, zaraz zacznie się wyłączać. 1000W na godzinę to żre na razie, ale warto.
|
|
|
|
![]() |
|
|