Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.09.2002, 02:43   #16
/||\aster
Gość

szukalem opcji i chyba nie ma zadnych. Nie moge tez zmiescic 2 biosow na 1 dyskietce bo miejsca nie ma za duoz miesjca zajumje strtowy dysk a format a: /s nie moge bo Win Me nie pozwala
  Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.09.2002, 02:57   #17
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ech - jeszcze raz
- dyskietka ratunkowa (jakby Ci coś się wykoźliło) musi ładować bios automatycznie - bez dotykania klawiatury - więc musisz mieć tylko jeden wpis w autoexecu. Więc to musi być odrębna dyskietka.
Oczywiście może być zrobiona jako startowa, potem zniej wywalasz wsio poza autoexec i command.com i modyfikujesz autoexec i kopiujesz tam stary bios
Ale to robisz na wszelki wypadek - tak naprawdę może Ci taka dyskietka nie być potrzebna, czyli wisieć

Natomiast aktualizacyjna z nowym biosem - no cóż - i me i 9x zapełnia dyskietkę startową więc co nieco trzeba wywalić, żeby tam i program do flashowania i bios wgrać, równie dobrze i program i bios mogą być na dysku i stamtąd wykonasz aktualizację- startujesz tylko z dyskietki - zrobisz jak zechcesz. Aktualizację możesz zrobić ręcznie z linni poleceń
Aflash nie ma żadnych opcji, czyli służy tylko do ładowania biosu?
piszesz:
aflash.exe nazwa.awd
i tak ma być ? Jeśli tak to OK. I po kłopotku.
Stary 18.09.2002, 03:05   #18
/||\aster
Gość

Dobra dzieki ale jestem glupi za chwilke wgrywam jak do 30 minut nie napisze posta to znaczy ze cos zwalilem
Stary 18.09.2002, 03:06   #19
/||\aster
Gość

To znaczy sa opcje ale tylko gdy sie uruchomi program jest tak
1. save old bios
2. update a nastepnie wpisujesz nazwe pliku i potwierdzasz przyciskiem Y
Stary 18.09.2002, 03:10   #20
/||\aster
Gość

tutaj jest manual. czyli z dyskietki ratunkowej nici
Dołączone pliki
File Type: rar moje.rar (34.0 KB, 37 oglądane)
Stary 18.09.2002, 03:18   #21
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
OK. Obejrzę, ale robię teraz logout
Stary 18.09.2002, 03:26   #22
/||\aster
Gość

Cytat:
Pedros napisa***322;(a)
OK. Obejrzę, ale robię teraz logout
OKEY
Ale chyba nic z tego nie bedzie bo wpisalem wszystko juz ma uploadowac a tu.
warnning!!!
The bios model doesent match with the one in currently used
continue Y/N
chec sum B80F
tego w tutorilau nie bylo.
I tak wielkie dzieki pedros ze tutaj siedziales do 3.30 ja ide tez spac dzieki
Stary 18.09.2002, 15:01   #23
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
/\aster napisa***322;(a)

Ale chyba nic z tego nie bedzie bo wpisalem wszystko juz ma uploadowac a tu.
warnning!!!
The bios model doesent match with the one in currently used
continue Y/N
chec sum B80F
Ten komunikat oznacza, że nowy BIOS nie jest zgodny (teoretycznie) ze starym BIOS'em - suma kontrolna obydwu z nich jest różna. Upewnij się, że to jest NA PEWNO właściwy BIOS.

Jak przygotować dyskietkę? Zrób sobie normalną dyskietkę systemową w WinMe. Następnie wywal z niej wszystko, oprócz:
command.com
io.sys
msdos.sys
autoexec.bat

Co wpisać w autoexec.bat? Musisz znać dostępne parametry programu. Zazwyczaj należy uruchomić program z parametrem /? albo ?, czyli np. 'aflash.exe /?', wtedy większość programów pokazuje dostępne parametry uruchomienia. Gdy program wyświetli dostępne parametry, przygotuj odpowiednio składnię i wpisz całe polecenie do autoexec.bat, usuwając z niego wszystkie pozostałe wpisy.

Jeśli nawet próba upgrade'u się nie powiedzie, masz jeszcze szanse na uratowanie sprzętu. Zazwyczaj programy flash'ujące nie zamieniają zawartości Boot-block, przez co można uruchomić komputer z padniętym BIOS'em podłączając starą kartę graficzną ISA, zamiast AGP/PCI/VLB.

Spróbuj przeprowadzić upgrade programem WinFlash - działa on w systemie Windows, ma przyjazny interfejs i ogólnie ql. W programie tym możesz wybrać, które elementy BIOS'u chcesz nadpisać. Niestety nie wiem, czy ten program będzie działał z Twoją płytą główną.
Stary 18.09.2002, 15:26   #24
/||\aster
Gość

Cytat:
ZiP napisa***322;(a)

Ten komunikat oznacza, że nowy BIOS nie jest zgodny (teoretycznie) ze starym BIOS'em - suma kontrolna obydwu z nich jest różna. Upewnij się, że to jest NA PEWNO właściwy BIOS.

Jak przygotować dyskietkę? Zrób sobie normalną dyskietkę systemową w WinMe. Następnie wywal z niej wszystko, oprócz:
command.com
io.sys
msdos.sys
autoexec.bat

Co wpisać w autoexec.bat? Musisz znać dostępne parametry programu. Zazwyczaj należy uruchomić program z parametrem /? albo ?, czyli np. 'aflash.exe /?', wtedy większość programów pokazuje dostępne parametry uruchomienia. Gdy program wyświetli dostępne parametry, przygotuj odpowiednio składnię i wpisz całe polecenie do autoexec.bat, usuwając z niego wszystkie pozostałe wpisy.

Jeśli nawet próba upgrade'u się nie powiedzie, masz jeszcze szanse na uratowanie sprzętu. Zazwyczaj programy flash'ujące nie zamieniają zawartości Boot-block, przez co można uruchomić komputer z padniętym BIOS'em podłączając starą kartę graficzną ISA, zamiast AGP/PCI/VLB.

Spróbuj przeprowadzić upgrade programem WinFlash - działa on w systemie Windows, ma przyjazny interfejs i ogólnie ql. W programie tym możesz wybrać, które elementy BIOS'u chcesz nadpisać. Niestety nie wiem, czy ten program będzie działał z Twoją płytą główną.
To jest chybaten bios. Ale tego nie wiem pisze ze on jest fo p5s-b sciagam go i gdy chce uploadowac go to ten stary tez jest p5s-b. Nie wiem wale to kupie chyba kontroler.
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: