![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Uszkodzona pamiec RAM <jak uratowac?>
Jak w temacie mam uszkodzony modul pamieci SDRAM 128 MB, jest to pamiec jednostronna, test na goldmemory wyrzuca mi bledy, slyszalem ze, istnieja programy ktore potrafia odznaczyc wykryte bledy na pamieci, cos w stylu bedblokow na twardym dysku... taka opcja pozwolilaby mi popracowac na jedym z kompow, przyznam szczerze nie mam tymczasem pieniedzy na nowy modul pamieci, a komputer jest mi strasznie potrzebny, mozne ktos zna takie alternatywne srodki?
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Niestety o ile da sie regenrowac (podobno) bad sectory na dyskach twardych tak zepsutej pamiec juz nie da sie naprawic. A program do markowania bledow musialby dzialac w nawet podczas instalacji windy, wiec troche trudno go sobie wyobrazic.
![]() |
#3 |
Komandor
Masz racje, pchniety nadzieja wystosowalem takiego posta, coz pozostaje mi tylko wymienic na nowy modul RAM
![]() |
#4 | |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Cytat:
![]() Popytaj na forum elektroda.pl, tam na pewno będą wiedzieć lepiej: jak się czegoś dowiesz to daj znać ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Guru
![]() |
Mozna zdiagnozowac ktory modul na pamieci jest uszkodzony, wylutowac go i zamienic na inny. Ale to jest zadanie dla specjalisty ktory ma odpowiedni sprzet i zamienniki.
![]() |
#6 |
Forumator
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
albo kilka uwalonych kostek i naprawia na zasadzie zrob z kilku jedna
na upartego da sie to zrobic i w domu bez specjalistycznego wyposarzenia - wystarczy memtest, lutownica transformatorowa i kosc na podmianke |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Guru
![]() |
Lutownica transformatorowa zniszczysz pamiec RAM, ze wzgledu na silne pole elektro-magnetyczne. Do tego trzeba lutownice oporowa o grocie jak igla, mocne szklo powiekszajace i rece stabilne jak skala. Nie wspomne ze trzeba jeszcze czyms odessac cyne, czyli w zasadzie potrzebna by byla bardzo doba stacja lutownicza z odsysaczem.
Lutowanie kostek pamieci jest gorsze niz lutowanie elementow SMD.
![]() |
#8 | |
Komandor
Cytat:
Watpie aby ktos to naprawial, kiedys w pewnej hurtowni widzialem stos uszkodzonej pamieci EDO, to juz historia, ale podobno oni to oddaja dla odzysku jakis mateli, wytapiaja cala reszte metale sie odzyskuje
![]() |
![]() |
#9 |
Bywalec
Data rejestracji: 04.07.2004
![]() |
Zgadzam się z Marynarzem.
Poza tym musisz mieć spokój i dużo wolnego czasu bo od razu to bardzo ciężko wszystko naraz zrobic. Sam się kiedyś bawiłem w wymianę scalaków i uwierz mi jest to mozolna praca. A efekty bywają mierne. Bo do końca nie wiesz czy to co robisz wogule zadziała. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
![]() |
RAM mozna naprawic ale w filrmie Wilk, ktora sie tym profesjonalnie zajmuje i nie wierze zeby robili to tam ludzie
![]()
![]() |
#11 | |
ClassicGOD
Data rejestracji: 24.02.2004
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#12 |
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
Pamiętam, że na allegro była kiedyś aukcja typu "Naprawiamy pamięci RAM". Top musi być jednka to możliwe.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Jest to możliwe. Takie rzeczy robiło Ś.P. wrocławskie ELWRO. Nazywali to "łataniem pająka".
Są serwisy w Polsce ktore naprawiają RAM, chociaż nie umiem podać ich adresu. Ten temat był wałkowany na tweaku, są dowody że w ramach gwarancji RAM został "połatany". 8)
![]() |
#14 |
Organista za 2300
Data rejestracji: 17.12.2002
![]() |
Wziąwszy pod uwagę że laminat RAM-u jest dwuwarstwowy oznacza to, że posiada 3 warstwy ścieżek (dwie na zewnątrz i jedną wewnątrz), więc jeśli któryś z pinów kostki jeat przylutowany do ścieżki na warstwie wewnętrznej mam dwa pytania:
pyt. 1) [za 100 pkt.] jak taką kostkę wylutować? pyt. 2) [za 100,5 ptk.] jak nową kostkę wlutować? Wszelkich odpowiedzi, nie koniecznie poprawnych, a tym bardziej mądrych można udzielać na forum. Punkty do odebrania w stołówce ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Veni, Vidi, Vici.
Data rejestracji: 03.11.2003
![]() |
Cytat:
![]() A tak poważnie to tego raczej sie nie da zrobić sie tego "meczanicznie" kości są zbyt delikatne, aby mógł je wylutować i wlutować człowiek. Pozdro
![]() |
![]() |
|
|