Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.11.2005, 22:36   #1
Morris
Coauctor delicti

Data rejestracji: 23.12.2002
Morris zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Uwaga na promocję kina domowego MANTA z Prince 2 w "Real" !!!

Problem zaczął się od tego, że pod TYM adresem jest wirtualna gazetka sieci Real.
Na jej 20 stronie jest zestaw - odtwarzacz DVD Manta Prince 2 z głośnikami 5.1. Oferta wydała mi się wyjątkowo korzystna, więc pognałem do tegoż sklepu i już się prawie ucieszyłem, że jeszcze są, gdy ze zgrozą zauważyłem, że na obudowie widnieje napis "DVD-010", co jednoznacznie wskazuje na to, że to nie najnowszy Prince 2, ale poprzedni, pierwszy model, który jest na zupełnie innym chipsecie i nie odtwarza wszystkich divxów (można to sprawdzić TUTAJ).

Najpierw zapytałem sprzedawcę, czy to pomyłka, czy jest jakaś inna przyczyna, na to on mi odpowiedział, że być może skończyły się modele podane w katalogu i teraz jest taki, ale musi to jeszcze sprawdzić. Zniknął gdzieś za regałami pod pretekstem szukania jakiegoś skanera kodów kreskowych i gdybym go nie odnalazł sam, to pewnie nawet by nie wrócił. W końcu, gdy z nim przyszedł po zeskanowaniu kodu z pudełka stwierdził, że to jest Prince 2.

Zrobiłem jeszcze większe oczy i pytam go, czy nie widzi, że to nie ten model, na co on odpowiada, że cena i nazwa w skanerze mu się zgadza. Nie będę opisywał, jak dalej próbowałem mu przypomnieć o różnych przepisach jak np. ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego i o odpowiedzialności sprzedawcy za to, żeby towar był "zgodny z umową", bo dla jego świadomości jedyną wyrocznią był skaner, który wskazywał to samo, co cena pod pudełkiem.

Powiedziałem w końcu, że nie mam ochoty tracić z nim więcej czasu i żeby sprawdził to u producenta, jeśli nie wierzy - gość stwierdził znów, że nie widzi takiej potrzeby, bo nie zaszły żadne nieprawidłowości.

Zapytałem więc komu mam to zgłosić, skoro nie ma żadnych zwierzchników (jak zwykle w takich sytuacjach), czy mam to zgłosić do UOKiK. Gość odparł "proszę bardzo", czym przechylił szalę. Poprosiłem o gazetkę jako dowód i mam zamiar zrobić to w poniedziałek.

Co o tym myślicie?

Osobiście myślałem, że takie numery u nas już się nie zdarzają na taką skalę, a do tego lekceważenie zgłaszanych problemów - chyba mocno się pomyliłem. :\

Ostatnio zmieniany przez Morris : 18.11.2005 o godz. 22:46
Morris jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.11.2005, 22:56   #2
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
w sklepach z tanim żarciem wszystko jest możliwe.

w MM byłem kiedyś świadkiem jak 'sprzedawca' odradzał młodej parce zakup telewizora 32" (16:9 jasne) tylko do kompletu z DVD polecał 29" (4:3) dziwnym trafem jak zawsze Philipsa polecają gość z bardzo mądrą miną twierdził, że napisy w DVD zawsze wyświetlają się na czarnych pasach i w 32" po prostu nie będzie ich widać

i to tyle na temat kompetencji 'sprzedawców' z supermarketów.
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.11.2005, 23:29   #3
paszczu
Świeżak

Data rejestracji: 09.06.2005
paszczu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
W marketach są stosowane wewnętrzne systemy tzw. geldów - za każdy sprzedany towar jest określona ilość, przyznawana sprzedającemu. Przeważnie najwięcej geldów jest za towar który market chce jak najszybciej wypchnąć lub za ten, na którym ma największą przebitkę.
Geldy przeliczane są potem na premie dla pracowników - więc generalnie odradzam poleganie na 'radach' sprzedawców marketowych.
paszczu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.11.2005, 23:50   #4
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Morris
Osobiście myślałem, że takie numery u nas już się nie zdarzają na taką skalę, a do tego lekceważenie zgłaszanych problemów - chyba mocno się pomyliłem. :\
Niestety, świadomość prawa, czy już w ogóle świadomość klienta w Polsce dalej praktycznie nie istnieje...

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.11.2005, 00:06   #5
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Morris
(...)

Co o tym myślicie?

Niestety - zdarzają się, zdarzają - cóż wielu ufa sprzedawcom i nie jest tak zorientowanym jak kolega - i dopiero po czasie okazuje się, co się kupiło itd.

Sam znam osobę, dla której jak sprzedawca powie że ten model lepszy, to ona uwierzy w to - a mnie za wtrącanie op.....
Pozdrowienia
ro29

ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.11.2005, 08:47   #6
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
przecież to są dwa inne pudła, to jak można wcisnąć komuś Prince 1 jako Prince2 ?!...
Prince 1 ...:
http://www.manta.com.pl/image/duze/D...Prince_PUD.jpg
Prince 2 ...:
http://www.manta.com.pl/image/duze/D...02silver3D.jpg
Stary 19.11.2005, 09:11   #7
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
ale wez to pod uwage, ze "towar przedstawiony w gazetce" moze sie roznic od tego prawdziwego - i czesto to zaznaczaja na oststniej stronie

i gazetka nie stanowi ... jakies tam *******y

czyli zero praw klienta w "Naszym pieknym kraju"
Stary 19.11.2005, 09:35   #8
Dorian
Wymiatacz

Data rejestracji: 10.05.2004
Dorian zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Pewnie wciskają Prince 1 - SILK + głośniki jako Prince 2. Maciej ma rację - patrzeć na pudełka. W Geancie już nie raz widziałem jak stoisko dumnie "mówiło" ,że tutaj jest Emperor II , a gdyby się człowiek nie przyjżał ,że na obudowie wciąż napisane Emperor ( bez dwójki ) to by wyszedł z jedynką. Namieszałem Trzeba jeszcze chyba troszkę poczekać jeśli chodzi o markety lub kupić w Ultimie.

Ostatnio zmieniany przez Dorian : 19.11.2005 o godz. 09:41
Dorian jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.11.2005, 10:14   #9
MetalSlug
Mistrzunio!

Data rejestracji: 17.05.2005
MetalSlug zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Supermarkety śmierdzą! Wolę przepłacić te pięć czy dziesięć zygla i kupić elektronikę w normalnym sklepie. Na dodatek sprzedawca będzie z pewnością wiedział więcej niż "układacz towaru" w "dużo, tanio, kiepsko".
Stary 19.11.2005, 10:25   #10
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez icemac
ale wez to pod uwage, ze "towar przedstawiony w gazetce" moze sie roznic od tego prawdziwego - i czesto to zaznaczaja na oststniej stronie

i gazetka nie stanowi ... jakies tam *******y

czyli zero praw klienta w "Naszym pieknym kraju"
Wszystko zależy, jako co towar sprzedawany jest na stoisku. Bo gazetka rzeczywiście nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu prawa, ale napis na stoisku już tak. Jeżeli więc na nim napisane jest Emperor II to taki towar ma być sprzedawany. A jeśli nie jest..

W sumie to okazja do sprawdzenia sobie za darmo, jak w ogóle tego sprzęt Manty się sprawuje, poużywania przez kilka dni, a potem odniesienia do sklepu pod pretekstem niezgodności towaru z umową (całkiem słusznej zresztą) i zażądania wymiany na właściwy model. Tylko dobrze byłoby jeszcze zrobić zdjęcie stoiska w momencie kupowania, tak na wszelki wypadek

Stary 19.11.2005, 13:44   #11
Morris
Coauctor delicti

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Wszystko zależy, jako co towar sprzedawany jest na stoisku. Bo gazetka rzeczywiście nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu prawa, ale napis na stoisku już tak. Jeżeli więc na nim napisane jest Emperor II to taki towar ma być sprzedawany. A jeśli nie jest..
Emperor II, to właściwie to samo, co Prince 1. Różnice między nimi są nieznaczne. Natomiast Emperor III i Prince 2, to w porównaniu do modeli poprzedniej numeracji coś zupełnie innego. Są zbudowane na innych układach, mają pełną (jak zapewnia producent) obsługę QPEL i GMC. Nie można więc przejść obok tego obojętnie, bo taka praktyka jest nadużyciem!
Co mnie najbardziej dziwi, to fakt, że to oszustwo ma ogólnopolski zasięg. Piszę oszustwo z premedytacją, bo błędy w druku się zdarzają, ale jeżeli klient zgłasza problem, a sprzedawca udaje przygłupa, który nie ma pojęcia o tym co robi, to już inna historia...

Cytat:
Napisany przez Maciej
przecież to są dwa inne pudła, to jak można wcisnąć komuś Prince 1 jako Prince2 ?!...
Ja też w pierwszym momencie dałem się nabrać, do momentu dojrzenia na małego napisu oznaczającego model.
Co do szczegółów tego towaru, jest dokładnie tak, jak napisał @Dorian.

A może ktoś ma ochotę się wybrać w swoim mieście do tego cudownego hipermaketu? Zachęcam - zabawa przednia i na koniec poczucie spełnionego obowiązku obywatelskiego .

Może zmasowany atak i postraszenie UOKiK-iem będą batem na tych zas....ców. To straszenie zresztą nie będzie próżne - w poniedziałek, albo wtorek przekazuję rzeczywiście sprawę do UOKiK, jeśli się nic nie zmieni - muszę tylko strzelić fotkę całego stoiska z ceną.
Stary 19.11.2005, 14:47   #12
MetalSlug
Mistrzunio!

Data rejestracji: 17.05.2005
MetalSlug zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Morris
...ale jeżeli klient zgłasza problem, a sprzedawca udaje przygłupa, który nie ma pojęcia o tym co robi, to już inna historia...
Jesteś pewien że udawał?
Stary 19.11.2005, 16:14   #13
woitas
αρχή

Data rejestracji: 16.06.2001
woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
[...] Tylko dobrze byłoby jeszcze zrobić zdjęcie stoiska w momencie kupowania, tak na wszelki wypadek
tylko jest jeden problem.
zazwyczaj w żadnym sklepie nie wolno robić oficjalnie zdjęć.
wiem, bo pracowałem miesiąc przy kamerach w leroy merlin.

a tak poza tym to zawsze sprawdzajmy co kupujemy.
jeśli mamy wątpliwości, sprawdźmy opakowanie, instrukcję obsługi czy cokolwiek, co da nam info o tym produkcie.
a najlepiej nie kupować takich rzeczy w hipermarketach.

wracajac do tematu, musiałbym sprawdzić czy u nas jest tak samo.
chyba się wybiorę jutro do real'a

woitas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.11.2005, 20:16   #14
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez woitas
tylko jest jeden problem.
zazwyczaj w żadnym sklepie nie wolno robić oficjalnie zdjęć.
wiem, bo pracowałem miesiąc przy kamerach w leroy merlin.

a tak poza tym to zawsze sprawdzajmy co kupujemy.
jeśli mamy wątpliwości, sprawdźmy opakowanie, instrukcję obsługi czy cokolwiek, co da nam info o tym produkcie.
a najlepiej nie kupować takich rzeczy w hipermarketach.

wracajac do tematu, musiałbym sprawdzić czy u nas jest tak samo.
chyba się wybiorę jutro do real'a
Od momentu posiadania komórki z aparatem, co chwila w jakimś supermarkecie robię zdjęcia (czy to kwiatów, bo chcę sobie jakieś do domu kupić, czy dzisiaj opiekacza do kanapek, bo planuję kupno dla kogoś z rodziny i jeszcze kupy innych rzeczy..). Nie jest mi znany żaden przepis, który by tego zabraniał i nie podejrzewam, aby takowy istniał. A tym samym jakiekolwiek uwagi ochrony, czy obsługi, że robienie zdjęć jest zabronione, można po prostu puścić mimo uszu.

Stary 20.11.2005, 07:33   #15
Morris
Coauctor delicti

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Od momentu posiadania komórki z aparatem, co chwila w jakimś supermarkecie robię zdjęcia(...) Nie jest mi znany żaden przepis, który by tego zabraniał i nie podejrzewam, aby takowy istniał. A tym samym jakiekolwiek uwagi ochrony, czy obsługi, że robienie zdjęć jest zabronione, można po prostu puścić mimo uszu.
Też sobie nie przypominam takiego zakazu - przecież sklepy to nie obiekty o znaczeniu strategicznym (a zwłaszcza ich stoiska), choć w czasie pokoju, dla większości z nas na pewno
Ciekawy jestem, jak zachowają się sprzedawcy "reala" w innych przypadkach. Jak tylko ktoś jeszcze może, niech wpadnie dziś do tego sklepu i "oświeci" cwaniaków z tego stoiska, a potem koniecznie tu opisze ich reakcję. Będziemy mieli wtedy jasność, czy wszyscy się tam zachowują w tak ignorancki sposób, czy był to tylko wyjątek.

PS: Nie pamiętam dokładnie, czy cena i nazwa, którą skanował "wielki elektronik" była dodatkowym kodem kreskowym, czy też standardowym z pudełka. Gdybyście zauważyli, że w szale chęci udowodnienia Wam swojej racji koleś zeskanuje jakiś dodatkowy kod i skaner odczyta "Prince 2", to każcie mu zeskanować ten oryginalny z pudełka.

Można też zrobić tak, jak pisał @andrzejj9 - wziąć sobie sprzęt do domu, a potem przynieść jako niezgodny z umową. Ja już tego zrobić nie mogę, bo wiedzą, że wiem co jest w środku.

Ostatnio zmieniany przez Morris : 20.11.2005 o godz. 07:57
Morris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: