![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Coauctor delicti
Data rejestracji: 23.12.2002
![]() |
Uwaga na promocję kina domowego MANTA z Prince 2 w "Real" !!!
Problem zaczął się od tego, że pod TYM adresem jest wirtualna gazetka sieci Real.
Na jej 20 stronie jest zestaw - odtwarzacz DVD Manta Prince 2 z głośnikami 5.1. Oferta wydała mi się wyjątkowo korzystna, więc pognałem do tegoż sklepu i już się prawie ucieszyłem, że jeszcze są, gdy ze zgrozą zauważyłem, że na obudowie widnieje napis "DVD-010", co jednoznacznie wskazuje na to, że to nie najnowszy Prince 2, ale poprzedni, pierwszy model, który jest na zupełnie innym chipsecie i nie odtwarza wszystkich divxów (można to sprawdzić TUTAJ). Najpierw zapytałem sprzedawcę, czy to pomyłka, czy jest jakaś inna przyczyna, na to on mi odpowiedział, że być może skończyły się modele podane w katalogu i teraz jest taki, ale musi to jeszcze sprawdzić. Zniknął gdzieś za regałami pod pretekstem szukania jakiegoś skanera kodów kreskowych i gdybym go nie odnalazł sam, to pewnie nawet by nie wrócił. W końcu, gdy z nim przyszedł po zeskanowaniu kodu z pudełka stwierdził, że to jest Prince 2. Zrobiłem jeszcze większe oczy i pytam go, czy nie widzi, że to nie ten model, na co on odpowiada, że cena i nazwa w skanerze mu się zgadza. Nie będę opisywał, jak dalej próbowałem mu przypomnieć o różnych przepisach jak np. ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego i o odpowiedzialności sprzedawcy za to, żeby towar był "zgodny z umową", bo dla jego świadomości jedyną wyrocznią był skaner, który wskazywał to samo, co cena pod pudełkiem. Powiedziałem w końcu, że nie mam ochoty tracić z nim więcej czasu i żeby sprawdził to u producenta, jeśli nie wierzy - gość stwierdził znów, że nie widzi takiej potrzeby, bo nie zaszły żadne nieprawidłowości. Zapytałem więc komu mam to zgłosić, skoro nie ma żadnych zwierzchników (jak zwykle w takich sytuacjach), czy mam to zgłosić do UOKiK. Gość odparł "proszę bardzo", czym przechylił szalę. Poprosiłem o gazetkę jako dowód i mam zamiar zrobić to w poniedziałek. Co o tym myślicie? Osobiście myślałem, że takie numery u nas już się nie zdarzają na taką skalę, a do tego lekceważenie zgłaszanych problemów - chyba mocno się pomyliłem. :\
Ignorantia legis excusant neminem! ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Morris : 18.11.2005 o godz. 22:46 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
w sklepach z tanim żarciem wszystko jest możliwe.
w MM byłem kiedyś świadkiem jak 'sprzedawca' odradzał młodej parce zakup telewizora 32" (16:9 jasne) tylko do kompletu z DVD polecał 29" (4:3) dziwnym trafem jak zawsze Philipsa polecają ![]() ![]() ![]() i to tyle na temat kompetencji 'sprzedawców' ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Świeżak
Data rejestracji: 09.06.2005
![]() |
W marketach są stosowane wewnętrzne systemy tzw. geldów - za każdy sprzedany towar jest określona ilość, przyznawana sprzedającemu. Przeważnie najwięcej geldów jest za towar który market chce jak najszybciej wypchnąć lub za ten, na którym ma największą przebitkę.
Geldy przeliczane są potem na premie dla pracowników - więc generalnie odradzam poleganie na 'radach' sprzedawców marketowych. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#5 | |
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Cytat:
Sam znam osobę, dla której jak sprzedawca powie że ten model lepszy, to ona uwierzy w to - a mnie za wtrącanie op..... Pozdrowienia ro29 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
przecież to są dwa inne pudła, to jak można wcisnąć komuś Prince 1 jako Prince2 ?!...
Prince 1 ...: http://www.manta.com.pl/image/duze/D...Prince_PUD.jpg Prince 2 ...: http://www.manta.com.pl/image/duze/D...02silver3D.jpg
![]() |
#7 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ale wez to pod uwage, ze "towar przedstawiony w gazetce" moze sie roznic od tego prawdziwego - i czesto to zaznaczaja na oststniej stronie
i gazetka nie stanowi ... jakies tam *******y ![]() czyli zero praw klienta w "Naszym pieknym kraju" |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 10.05.2004
![]() |
Pewnie wciskają Prince 1 - SILK + głośniki jako Prince 2. Maciej ma rację - patrzeć na pudełka. W Geancie już nie raz widziałem jak stoisko dumnie "mówiło" ,że tutaj jest Emperor II , a gdyby się człowiek nie przyjżał ,że na obudowie wciąż napisane Emperor ( bez dwójki ) to by wyszedł z jedynką. Namieszałem
![]() Ostatnio zmieniany przez Dorian : 19.11.2005 o godz. 09:41 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Mistrzunio!
Data rejestracji: 17.05.2005
![]() |
Supermarkety śmierdzą! Wolę przepłacić te pięć czy dziesięć zygla i kupić elektronikę w normalnym sklepie. Na dodatek sprzedawca będzie z pewnością wiedział więcej niż "układacz towaru" w "dużo, tanio, kiepsko".
![]() |
#10 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
W sumie to okazja do sprawdzenia sobie za darmo, jak w ogóle tego sprzęt Manty się sprawuje, poużywania przez kilka dni, a potem odniesienia do sklepu pod pretekstem niezgodności towaru z umową (całkiem słusznej zresztą) i zażądania wymiany na właściwy model. Tylko dobrze byłoby jeszcze zrobić zdjęcie stoiska w momencie kupowania, tak na wszelki wypadek ![]()
![]() |
![]() |
#11 | ||
Coauctor delicti
![]() |
Cytat:
Co mnie najbardziej dziwi, to fakt, że to oszustwo ma ogólnopolski zasięg. Piszę oszustwo z premedytacją, bo błędy w druku się zdarzają, ale jeżeli klient zgłasza problem, a sprzedawca udaje przygłupa, który nie ma pojęcia o tym co robi, to już inna historia... Cytat:
Co do szczegółów tego towaru, jest dokładnie tak, jak napisał @Dorian. A może ktoś ma ochotę się wybrać w swoim mieście do tego cudownego hipermaketu? Zachęcam - zabawa przednia i na koniec poczucie spełnionego obowiązku obywatelskiego ![]() Może zmasowany atak i postraszenie UOKiK-iem będą batem na tych zas....ców. To straszenie zresztą nie będzie próżne - w poniedziałek, albo wtorek przekazuję rzeczywiście sprawę do UOKiK, jeśli się nic nie zmieni - muszę tylko strzelić fotkę całego stoiska z ceną.
![]() |
![]() |
#12 | |
Mistrzunio!
Data rejestracji: 17.05.2005
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
αρχή
Data rejestracji: 16.06.2001
Cytat:
zazwyczaj w żadnym sklepie nie wolno robić oficjalnie zdjęć. wiem, bo pracowałem miesiąc przy kamerach w leroy merlin. a tak poza tym to zawsze sprawdzajmy co kupujemy. jeśli mamy wątpliwości, sprawdźmy opakowanie, instrukcję obsługi czy cokolwiek, co da nam info o tym produkcie. a najlepiej nie kupować takich rzeczy w hipermarketach. wracajac do tematu, musiałbym sprawdzić czy u nas jest tak samo. chyba się wybiorę jutro do real'a ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() |
![]() |
#15 | |
Coauctor delicti
![]() |
Cytat:
![]() Ciekawy jestem, jak zachowają się sprzedawcy "reala" w innych przypadkach. Jak tylko ktoś jeszcze może, niech wpadnie dziś do tego sklepu i "oświeci" cwaniaków z tego stoiska, a potem koniecznie tu opisze ich reakcję. Będziemy mieli wtedy jasność, czy wszyscy się tam zachowują w tak ignorancki sposób, czy był to tylko wyjątek. PS: Nie pamiętam dokładnie, czy cena i nazwa, którą skanował "wielki elektronik" była dodatkowym kodem kreskowym, czy też standardowym z pudełka. Gdybyście zauważyli, że w szale chęci udowodnienia Wam swojej racji koleś zeskanuje jakiś dodatkowy kod i skaner odczyta "Prince 2", to każcie mu zeskanować ten oryginalny z pudełka. Można też zrobić tak, jak pisał @andrzejj9 - wziąć sobie sprzęt do domu, a potem przynieść jako niezgodny z umową. Ja już tego zrobić nie mogę, bo wiedzą, że wiem co jest w środku.
Ignorantia legis excusant neminem! ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Morris : 20.11.2005 o godz. 07:57 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|