Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 09.07.2005, 03:44   #1
Alinoe
thorgal to ciota

Data rejestracji: 12.04.2002
Alinoe zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Gigabyte GA-7VT880 - czy ktoś ma tą płytę?

witam

jak w temacie - czy ktoś ma tą płytę - Gigabyte GA-7VT880, pytam bo wyczytałem na benchmarku że jest tam opcja CPU overheat protection która zapobiegając przegrzaniu się proca wyłącza komp po przekroczeniu określonej temperatury - i właśnie o tę temperaturę mi chodzi - podobno wyłacza jeśli przekroczy 60 stopni C i nijak tego się nie da zmienić (np zwiększyć zakres) - jest to o tyle kłopotliwe że widziałem często temperatury ponad 60.. prosze właścicieli tej płyty o weryfikację tego stwierdzenia

pozdro, marcin

Ostatnio zmieniany przez Alinoe : 09.07.2005 o godz. 03:46
Alinoe jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.07.2005, 14:10   #2
Dziadek
bezdomny

Data rejestracji: 21.10.2003
Dziadek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hmm.. posiadam tego Gigabyte'a. W biosie raczej na pewno nie ma tej opcji (poczytam jeszcze manual, bo kompa żal restartować), czyli regulować się nie da. Ale to chyba nie jest 60 stopni, Bartka 2500+ wygrzewałem do 75 stopni i nic się nie działo.

Pozdrawiam.
Dziadek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.07.2005, 14:15   #3
Alinoe
thorgal to ciota

Data rejestracji: 12.04.2002
Alinoe zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
będę Ci wdzięczny - jesteś pewnien że do 75 stopni? a i czy ten barton ma magistrzalę 200Mhz? i czy nie orientujesz się jak to jest z magistralą i bartonami odblokowanymi - bo tu czytam że idą tak jak sa fabrycznie ustawione i ani rusz wyżej a tam że idą wyżej... - i bądź tu mądry!
Alinoe jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.07.2005, 16:17   #4
Dziadek
bezdomny

Data rejestracji: 21.10.2003
Dziadek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Na pewno Barton przy FSB 200 w prime przekraczał 70 stopni. Chyba, że odczyty z Everesta aż tak bardzo kłamią. GA-7VT880 wogóle nie nadaje się do kręcenia, a FSB 200 bez przetaktowania PCI jest możliwe tylko z zastosowaniem moda L12 !!! Czyli jeśli Barton Mobile będzie chodził na 266, zwykły na 333 itp. Zwiększenia FSB do 200 nie spowoduje uruchomienia dzielnika 6 !!! Takie dziwactwo Gigabyta... Ale płytkę wybrałem z całą świadomością jej ograniczeń i nie żałuję. Równie stabilnie chodziła u mnie SOYO jeszcze na BX-ie - a obecnie na Sempronie 10X200, przy napięciu 1,55V ,śmiga po 6-8 dni bez restartu, a wydajnością nie ustępuje NForcom.
Co do "CPU overheat protection" - cholerka, nic w instrukcji o 60 stopniach nie widzę ...

Pozdrawiam.
Dziadek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.07.2005, 18:23   #5
Ricki
Guru

Data rejestracji: 14.06.2002
Ricki zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mam taką płytę w kompie do neta ale nigdy nie miałem więcej jak 50 stopni na Bartonie 2600+ i Pentagramie Freezone Qc 92. Do podkręcania bez drutmoda się nie nadaje nawet jak ma się odblokowany mnożnik ale za to jest bardzo stabilna i działa non stop 24 godziny już od 5 miesięcy.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-temp.jpg  
Ricki jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.07.2005, 18:31   #6
Yarozelsky
Gość

Cytat:
Napisany przez Alinoe
witam

jak w temacie - czy ktoś ma tą płytę - Gigabyte GA-7VT880, pytam bo wyczytałem na benchmarku że jest tam opcja CPU overheat protection która zapobiegając przegrzaniu się proca wyłącza komp po przekroczeniu określonej temperatury - i właśnie o tę temperaturę mi chodzi - podobno wyłacza jeśli przekroczy 60 stopni C i nijak tego się nie da zmienić (np zwiększyć zakres) - jest to o tyle kłopotliwe że widziałem często temperatury ponad 60.. prosze właścicieli tej płyty o weryfikację tego stwierdzenia

pozdro, marcin
witam,co prawda niemam takiej plyty ale gdzies znalazlm takie cos , moze ci sie przyda:

-Gigabyte CPU Overheat Protection -
W biosie włanczasz zaawansowne ustawienia- Włancza sie je przez konbinacje klawiszy Ctrl + F1. i tam to powinno być
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.07.2005, 18:32   #7
_bakupl_
na cdrinfo od 2001 ;>

Data rejestracji: 04.06.2005
_bakupl_ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ricki
Mam taką płytę w kompie do neta ale nigdy nie miałem więcej jak 50 stopni na Bartonie 2600+ i Pentagramie Freezone Qc 92. Do podkręcania bez drutmoda się nie nadaje nawet jak ma się odblokowany mnożnik ale za to jest bardzo stabilna i działa non stop 24 godziny już od 5 miesięcy.
Płyta raczej podwyższa temperaturki. Ja na Pentku 92Cu i 2500+@2400MHz na 1,7V nigdy nie mialem więcej niż 46st w stresie!
Stary 09.07.2005, 22:08   #8
Ricki
Guru

Data rejestracji: 14.06.2002
Ricki zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez _bakupl_
Płyta raczej podwyższa temperaturki. Ja na Pentku 92Cu i 2500+@2400MHz na 1,7V nigdy nie mialem więcej niż 46st w stresie!
Pewnie można zejść z temperaturą w dół ale ja składałem tego kompa na biegu i zastosowałem sylikon dodany do wiatraka, a nie jakąś dobrą paste i pewnie przez to.
Ricki jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: