Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Do użytkowników INTELA !! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/uzytkownikow-intela-10832/)

Świerszcz 24.09.2002 23:33

Druss.....

.....nie mówiłem że Celeron jest wspaniały.

Poza tym. PRZECZYTAJ POST NA STRONIE GŁÓWNEJ i pomyśl po co się udzielałeś skoro nie masz intela.

/||\aster 25.09.2002 00:04

A ja powiem tak pomysl. Skoro Athlon ma konkurowac z P4, a Celeron z Duronem to co bierzesz wiadomo ze athlon bo on nawet nie jest porownywany z celeronem, bo od tego jest duron. Ja bym bral athlona.
Tylko nie zmien zdania na Durona. Bierz Athlona po co ci Celeron Przeciez wiadome co lepsze w tym wypadku, nawet nie ma o porownywac tych prockow.

Flacha1 25.09.2002 00:22

Dodam swoje pięć groszy...
Jak miałbym wybierać Celeron czy Athlon wybrałbym tego drugiego z przyczyn czysto technicznych i wydajnościowych. A jeśli chodzi o P4 i Athlona no to wolałbym P4 ale jest to niczym nie uzasadniony wybór, może tylko dlatego, że nie lubie zmian.
Co do grzania się AMD no to dlaczego miałby się nie grzać, teraz wszystko się grzeje. Średniej klasy wentylator obniża tem. do ok.55-60 stopni C i to jest wydaje mi się wystarczające. A jak wentylator stanie to i P4 też się spali.

mardonm 25.09.2002 00:34

Re: Do użytkowników INTELA !!

Cytat:

Świerszcz napisa***322;(a)
Podjąłem decyzję (czyli przekonałem brata) do zmiany procesora z Athlona 1.6 na Celerona 1.7 . Wiem że może nie jest to mądra decyzja, ale na początku przyszłego roku zamienię go na P4.
Wszyscy mówią że Celeron bbbbbbeeeeeee. A dzisiaj widziałem GTA3 na dwóch identycznych komputerach (różnica tylko w prockach i płytach głównych), celeron 1.7 i athlon 1.7 właśnie. Różnica to 3-4 klatki na korzyść AMD. Więc gdzie ta prędkośc athlona???

Może posiadacze Celerona mają jakieś zarzuty wobec tego procesora, jeśli możecie to napiszcie coś. Różnica w cenie tych dwóch procesorów wynosi 10zł, czyli jest prawie żadna.

Użytkownicy intela, proszę o uwagi !! :)

Dzięki.

mardonm 25.09.2002 00:35

.... musze coś powiedzie ... ponieważ mam XP 1700

Druss 25.09.2002 00:55

Re: Druss.....

Cytat:

.....nie mówiłem że Celeron jest wspaniały.

Poza tym. PRZECZYTAJ POST NA STRONIE GŁÓWNEJ i pomyśl po co się udzielałeś skoro nie masz intela.

Tak sie sklada ze nie mialem w swoim zyciu tylko amd procesorow, intela tez mialem wiec mnie nie denerwoj, moj brat ma celerona i na szczescie znalazlem na niego frajera i wstawie mu durona. :P

Ormianin 25.09.2002 07:56

Re: Re: Druss.....

Cytat:

Druss napisa***322;(a)

Tak sie sklada ze nie mialem w swoim zyciu tylko amd procesorow, intela tez mialem wiec mnie nie denerwoj, moj brat ma celerona i na szczescie znalazlem na niego frajera i wstawie mu durona. :P

Ja posiadam durona, okrojonego Athlona jak kto woli, jestem zadowolony, jednak, co osobiscie napisze lubie firme AMD i od pierwszego kopmutera zawsze mialem procesor AMD (5x86 czasy komputerow 486)

Jednak... wydajnosc wydajnoscia, ale zabiegi i ingerowanie w sprzet niedoswiadczonych uzytkownikow sprawily ze widzialem juiz ukruszone Athlony, sam mialem takiego, ukruszenie jest chwila, a procesor za drogie pieniadze idzie do kopsza... dlatego proponuje, jesli bedziecie sie czesto bawic zakladaniem wiatraka i radiatora, zmieniac plyty glowne i podobne... polecam celerona, P4 bo one maja ten element zabezpieczajacy, jesli ktos wam zlozy ten komputer (np. sklep) to spoko wybierajcie Athlona, nadmienie jeszcze ze uszkodzone procesory firmy AMD nie mozna juz zareklamowac, a intela tak, to dla niektorych jest waznym argumentem...
natomiast testy benchmarki to nic nie maja wspolnego z rzeczywistoscia, powiem tyle ze w zwyczajnej pracy komputerow w dzisiejszej czasach nie ma znaczenia jaki jest tam procesor, nawet VIA Cyrix III jest dobry :)

pozdrawiam:)

Pedros 25.09.2002 07:57

Świerszcz - jedna tylko uwaga osoby postronnej - czytam te Twoje topiki, czytam i tak sobie myślę:
1 powiedz nam wszystkim - po co założyłeś 3 czy 4 tematy w tej samej sprawie - przecież i tak nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi
2 czy Ty wogóle będziesz zadowolony z tego kompa, który sobie złożysz? czy cały czas będziesz miał dylemat czy dobrze wybrałeś?
Twój procek (co to go kupisz bratu) i płyta za pół roku będą warte połowę (albo i mniej) dzisiejszej ceny wyjściowej.
Czy kupisz na SocketA, czy na s.478 i tak będziesz mógł zmienić kiedyś procek, czy będzie to AMD, czy Intel - będzie się grzał i się "nie ukruszy" jak rozsądnie założysz coolerka, a jak będziesz miał dobrą grafikę to Ci każda gra pójdzie, a i Athlon XP i Intel ma SSE
W związku z tym - w czym jest problem?

cana 25.09.2002 08:00

1. w grach to wąskim gardłem bedzie karta graficzna a nie moc procesora /gt33 jest tego przykładem bo mimo znaczącej róznicy w mocy procków tylko tyle klatek je rózniło procek czekał aż karta obrobi/
2. celek 1.7 to celek wykonany na pierwszej generacji p4 willusi :) czyli badziew niestety
3. temeperatury? amd ma wyższe temp maxymalne i tyle a jak masz rozsądnego wenta to nie przeskoczy 50 / a rozsądny went to np tytan d5 czy jakos tak/
4.żeby nie było to w pracy mam p3 i p3-t i niestety wysiadają w obróbce grafiki nawet z morganem 1GHz / p4 nie mam bo istniały uzasadnione obawy co do kompatybilnosci p4 z moimi programami a amd tylko dlatego że firma qpuje only hp ale i tak końcowe fazy obróbki pliq robię na domowym bydlaku bo robi to znacznie szybciej /
5. ani się amd nie palą ani sie nie kruszą / od palenia to jest zabezpieczenie na płycie i dioda w procku ->fakt że nie wiele płyt to wspomaga/ a co do kruszenia to MÓJ JEDYNY UKRUSZONY PROCE TO BYŁ CELEK2 533A i żadnego amd, a miałem ich już parę i duzo więcej złożyłem na nich kompów
pozdro

cana 25.09.2002 08:04

Re: Tylko że.....

Cytat:

to Athlony się palą (o czym informują w sklepach i na grupach dyskusyjnych) a nie Celerony i P4, więc coś w tym jest......
tak palą się jak się im nie założy wenta albo zapoda 2.3V bo chcciało się puśćić proca na fsb200 MHz zamiast standardowego 133
ani amd ani intele tak same z siebie się nie palą tu już trzeba ingerencji usera
na których to grupach tak infirmują ze k7 są łatwopalne?
pozdro

Świerszcz 25.09.2002 11:47

No i sam już nie wiem......

.....wpadne znowu do kilku sklepów, i powiem im że "rozmawiałem" z kilkunastoma użytkownikami Athlonów i NIC się nie kruszy, ani nie przepala........... zobaczę co powiedzą. (a co do wiatraka co by było gdyby przestał sam działać?? )

Pedros 25.09.2002 11:52

Wtedy będzie Ci się darło zabezpieczenie termiczne, lub jak sobie ustawisz w biosie, albo jakimś monitorze od płyty głownej pod windozą - komputer Ci zrobi SHUTDOWN. I po kłopocie.

Świerszcz 25.09.2002 11:58

Pedros.....

....ale w sklepie twierdzą (i to w kilku) że włąśnie na płytach dla AMD nie ma takiej możliwości ustawienia temperatury, aby komp się wyłączył. Mówią natomiast że istnieje taka możliwośc dla Intela, dlatego mówię o tym "paleniu" się procków.

cana 25.09.2002 12:04

Re: No i sam już nie wiem......

Cytat:

.....wpadne znowu do kilku sklepów, i powiem im że "rozmawiałem" z kilkunastoma użytkownikami Athlonów i NIC się nie kruszy, ani nie przepala........... zobaczę co powiedzą. (a co do wiatraka co by było gdyby przestał sam działać?? )
1. mbm zacznie wyć o ile go masz uruchomionego a ja mam bo bardziej się obawiam wysokich tem na chipsecie niż na procku bo procek jest monitorowany przz płytę
2. płyta zacznie wyć jak ją dobrze ustawisz
3. to czy się palą lub kruszą / jak już mówilem ja tam zadnego amd nie skruszyłem ale celta tak :)/ zależy tylko od wiedzy i umiejętności usera i od tego czy went jest przystosowany bo były takie co to niby były pod socket A a niestety nagminnie kruszyły porocki / orby co poniektóre się kłaniają /
a w slepie to Ci powiedzą to co im wygodnie / BTW gdyby się amd mi w łapkach kruszyły to znając ich wydajność poprosiłbym kogoś kto ma doświadczenie aby mi wenta zamontował albo bym sobie shima qpił i wtedy już duuuużo trudniej cpu uszkodzić mechanicznie/
aha temp zalacana przez amd pracy ich procków to max 65 stopni
aha2 to ze się ukruszy wcale nie znaczy że nie bedzie już działał / celek do dziś śmiga jako 800 jedyne co się zmieniło to to ze na wyższej magostrali niż 100 już nie chadza a wcześniej potrafił/

pozdro i miłej konwersacji w sklepach
ps nie oszukuj się że w płytę nowego procka zapodasz za parę miesięcy / też tak kiedyś mówiłem, ale prawie zawsze częściej zmieniam płyty razem z prockiem bo taki zestaw prościej sprzedać a jak się to dosyć często robi to różnica pomiędzy rynkiem wtórnym a pierwotnym jest na tyle mała zę rozsądnym kosztem mam całkiem nowe podstawowe komponenty kompa / bo jak już będziesz qpował to pewnikiem bedzie jakis nowy rewelacyjny :) chipset albo za rozsądne pieniądze jakaś wypasiona płyta i wtedy zmienisz mobo i cpu /przynajmniej tyle :)/

Plemnik 25.09.2002 12:52

Re: Re: Re: Do użytkowników INTELA !!

Cytat:

MarioNet napisa***322;(a)

No kup AMD, będziesz mógł na radiatorze smażyc kiełbaski8)

No brawo.... nawet bym ci uwierzyl w to ze p4 sie nie grzeje gdyby nie fakt ze koles ma kompa opartego wlasnie o ten procek - i co? Moze i faktycznie grzeje sie mniej ale jakos nie zauwazylem roznicy. Ani u niego ani u mnie ocieplenie nie siega dalej jak do radiatorka i tyle. A kogo obchodzi czy procek w czasie pracy ma 40 stopni czy 50? zawsze zanim zagrasz zdejmujesz wentylator z procesora i pocieszasz sie ze jednak AMD jest cieplejszy? :-D :-D No jest to jakies pocieszenie jak AMD z zegarkiem 1.66 Mhz rozwala tego Twojego potwora 2Mhz jak chce buhehehehehe...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:01.