Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Do użytkowników INTELA !! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/uzytkownikow-intela-10832/)

Sebastian997 25.09.2002 12:56

CZY MUSISZ OTWIERAĆ DRUGI TOPIC W TYM SAMYM TEMACIE ???
Już w poprzednim sie produkowałem więc tu ci tylko powtórze:

Pokusiłem się o mały bilans i wyszło na to że przez ostatnie 1,5 roku złożyłem 26 maszyn na AMD (Athlon & Duron) i 6 na Intelu (PIII, P4 i Celeron). Nie będę tu stawał po żadnej ze stron bo nie nie mam na to ochoty, a sam stosowałem we własnych kompach zarówno jednostki AMD jak i Intela, więc nie mozna mnie posądzić o stronniczość. Powiem tylko, że na tych 26 kompów z AMD nie miałem ani jednej reklamacji, nie mówiąc już o połamanych czy pokruszonych prockach. Czy zdajesz sobie sprawę jak bardzo trzeba chcieć żeby taki procesor uszkodzić ? Przyznam nawet że przy składaniu nie zawsze obchodziłem się z radiatorem i procesorem jak z jajkiem. Czasem, trzeba było użyć naprawdę dużej siły żeby zapiąć ten radiator na procku a i tak nic nie pękało ani się nie kruszyło. Różnica jest taka że na P4 jest na chipie metalowa osłona, a na AMD nie. I tyle ! Ta osłona faktycznie chroni układ, ale dla kogoś kto zna się na rzeczy brak takiej blaszki to żaden problem.
Co do porównań osiągów Celerona i Athlona to chyba te wyniki ci się przyśniły, albo ten celeron był na dopingu. Jeśli nie, to radzę nie siedzieć tak długo przed monitorem i jak najszybciej udać się do okulisty. Mógłbyś zamieścić tu jakieś screeny z tych testów i podać soft jakim to mierzyłeś ?
Aha, jeszcze jedno. Przez te półtora roku wszystkie AMD pasowały (i dalej pasują) do Socket A. A pierwsze procki na Socket A były jeśli dobrze pamiętam już wcześniej. Ile razy przez ten czas Intel zmienił podstawki ?

Co do grzania się procesorów - faktycznie AMD wytwarzają więcej ciepła, ale jednocześnie ich dopuszczalna temperatura tez jest wyższa.

Plemnik 25.09.2002 13:04

Re: po I niczego nie zachwalam.....

Cytat:

Świerszcz napisa***322;(a)
.....bo go jeszcze nie mam. Tylko skoro Athlon jest tak szybki to tego Celerona nawet w takiej głupiej gierce powinien "ostro puścić z torbami" a tu co??? więc widocznie nie jest on taki wspaniały.
Nie rozumiesz! Nie pamietam jakie karty byly w tym sprzecie ale zakladam ze GF a to sa karty ktory dzialaja praktycznie tak samo na procesorach rzedu 700Mhz jak i 1.8 czy wyzszych!!!!! Po prostu te karty maja TNL i wszystkie obliczenia wykonuja same - co z tego ze procek moze przeliczyc wieceje danych jak musi czekac na karte graficzna????? To dlatego nie widac roznicy! Wpakuj jakas wypasiona karte albo karte graficzna z Kyro ktore skaluje sie z predkoscia procesora to wszystko bedzie jesne i boski celek 1.7 bedzie gdzies o polowe wolniejszy od A1.7 hehehe i to nie zart tylko powaznie pewnie tak bedzie hehe Zreszta zaraz podesle link do testu na TwojePC to sam zobaczysz ze Celeron 1.7 to ledwo wytrzymuje konkurencje Durona 1.3 a i jemu czasto ulega.
http://twojepc.pl/artykuly.php?id=intel_celeron_17

Pedros 25.09.2002 13:13

Re: Pedros.....

Cytat:

Świerszcz napisa***322;(a)
....ale w sklepie twierdzą (i to w kilku) że włąśnie na płytach dla AMD nie ma takiej możliwości ustawienia temperatury, aby komp się wyłączył. Mówią natomiast że istnieje taka możliwośc dla Intela, dlatego mówię o tym "paleniu" się procków.
Gadają bzdury - może im Celerony nie schodzą. Zmień sklep.
Kilka dni temu złożyłem zestaw na Athlonie 2,0 XP, a że miał być tańszy włożyłem go w płytę JetWaya (z moniorem temp. również w biosie) rezygnując z MSI (z monitorem też)

Właściwie to cana ma rację - łatwiej sprzedać płytę z prockiem razem

Podobnie jak sebastian nie staję po żadnej stronie z tych samych co on powodów, tyle że statystyka u mnie przedstawia się odwrotnie - poszło więcej Inteli.

Ormianin 25.09.2002 13:49

Re: Re: Pedros.....

Cytat:

Pedros napisa***322;(a)

Gadają bzdury - może im Celerony nie schodzą. Zmień sklep.
Kilka dni temu złożyłem zestaw na Athlonie 2,0 XP, a że miał być tańszy włożyłem go w płytę JetWaya (z moniorem temp. również w biosie) rezygnując z MSI (z monitorem też)

Właściwie to cana ma rację - łatwiej sprzedać płytę z prockiem razem

Podobnie jak sebastian nie staję po żadnej stronie z tych samych co on powodów, tyle że statystyka u mnie przedstawia się odwrotnie - poszło więcej Inteli.

Proponuje zaknac ten temat, bo takie rozwazania nic nie wnosi... zaczyna to przypominac stadion i kibicow sportowych!!!!!!!!!! (( ((

Pedros 25.09.2002 13:54

Re: Re: Re: Pedros.....

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)

Proponuje zaknac ten temat, bo takie rozwazania nic nie wnosi... zaczyna to przypominac stadion i kibicow sportowych!!!!!!!!!! (( ((

3 tematy. :)

kizio 25.09.2002 18:50

Intel króluje

Mam na 3 kompach następujące procki: AMD Athlon XP 3000+, INTEL Pentium 4 3.0 ghz, INTEL celeron 466 MHZ i pentium chodi o wiele szybciej od athlona, athlona nie porównóje się do Pentiuma!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ZiP 25.09.2002 19:00

Re: Intel króluje

Cytat:

kizio napisa***322;(a)
Mam na 3 kompach następujące procki: AMD Athlon XP 3000+, INTEL Pentium 4 3.0 ghz...
To fajne masz te procki, ale jakieś stare i wolne modele! Masz może (wciąż nieistniejącego) Hammer'a 4600+??? Zbierasz może Opteron'y? A Pentium 5???

ThanatoS 25.09.2002 19:07

Re: Intel króluje

Cytat:

kizio napisa***322;(a)
Mam na 3 kompach następujące procki: AMD Athlon XP 3000+, INTEL Pentium 4 3.0 ghz, INTEL celeron 466 MHZ i pentium chodi o wiele szybciej od athlona, athlona nie porównóje się do Pentiuma!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
O czym ty mówisz? Athlon XP 3000+, to już wyszedł?.

MarioNet 25.09.2002 19:55

Cytat:

Druss napisa***322;(a)
Dla niego te etmperatury sa normalne, juz od zamieszchlych czasow tak jest, co wcale nie wplywa na jego stabilnosc, poprostu tak jest zbudowany i tyle, a jak zalozysz dobry wiatrak to ci 45 stopni nie przekroczy, a do 75 chodzi spokojnie bez zwisu. Takze zobacz jaki masz zapas, a intele sie grzeja i co zwalnia ci kompa (shit na maxa) Juz wole zeby mi sie zwiesil przy 90 niz zeby mi gra jakakolwiek zwalniala :P
Stuknij sie w ten gorący radiator koleś, moje p4 przy pełnym obciążeniu ma 45C i nie zwalnia - owszem jest system odciążania procka ale jak przekroczy ponadnormatywną temp. rzędu 70C. Widzisz taka jest różnica między AMD a INTELEM - AMD sie spali a INTEL zwolni prace.8)

Ice 25.09.2002 20:00

Nie wiem co ludzie czepiają się tak grzania Athlonów - przecież ma on taką temperaturę pracy. Myślę, że wymyśłają to użytkownicy procesorów Inlela - bo nie mają co innego wymyślić przeciw AMD, a tak wogóle to ja się cieszę, że mam procesor firmy AMD -idzie zima przynajmniej będę miał cieplej w pokoju. :-D :-D :-D ;)

ZiP 25.09.2002 20:02

Cytat:

MarioNet napisa***322;(a)

Stuknij sie w ten gorący radiator koleś, moje p4 przy pełnym obciążeniu ma 45C i nie zwalnia - owszem jest system odciążania procka ale jak przekroczy ponadnormatywną temp. rzędu 70C. Widzisz taka jest różnica między AMD a INTELEM - AMD sie spali a INTEL zwolni prace.8)

Tu masz rację - P4 zwolni taktowanie po zaprzestaniu działania wentylatora, heh... on nawet zwolni, gdy nie będzie w ogóle żadnego chłodzenia (nawet bez radiatora)!

Procesory AMD z niedziałającym wentylatorem będą jedynie zawieszały komputer, ale nigdy się nie spalą. Dopiero zdjęcie radiatora spowoduje, że procesor firmy AMD zapali się.

MarioNet 25.09.2002 20:03

Re: Re: Re: Re: Do użytkowników INTELA !!

Cytat:

Plemnik napisa***322;(a)

No brawo.... nawet bym ci uwierzyl w to ze p4 sie nie grzeje gdyby nie fakt ze koles ma kompa opartego wlasnie o ten procek - i co? Moze i faktycznie grzeje sie mniej ale jakos nie zauwazylem roznicy. Ani u niego ani u mnie ocieplenie nie siega dalej jak do radiatorka i tyle. A kogo obchodzi czy procek w czasie pracy ma 40 stopni czy 50? zawsze zanim zagrasz zdejmujesz wentylator z procesora i pocieszasz sie ze jednak AMD jest cieplejszy? :-D :-D No jest to jakies pocieszenie jak AMD z zegarkiem 1.66 Mhz rozwala tego Twojego potwora 2Mhz jak chce buhehehehehe...

No plemnik jak zawsz masz racje!!! Pozatym nie mów co ma kolega - sam dobrze wiesz że to żadna opinotwórczość. Ja mam kolege, który ma syrenke i zawsze mówi że to najlepszy samochód, no bo co ma powiedzieć?

BTW: I nie wściekaj sie od razu na mnie że mam P4. Mam i tyle i wzbraniam sie od opini że AMD jest do d.... WCALE NIE. Cieszę się że jest konkurencja bo ceny idą w DÓŁ :)

PS. Mój P4 jest chłodzony ogniwkiem Peltiera (moc 65W) i procek ma temp. w stanie spoczynku 19C a obciążony dochodzi do 45C. Jak na pewno się orientujesz im wyższa temp. danego układu, tym krótsza jego żywotnosc - ale to i tak nie ma znaczenia przy tym postępie techniki jaki mamy.

PS. PANOWIE PAX, PAX, PAX 8)

Sebastian997 25.09.2002 21:48

Re: Re: Intel króluje

Cytat:

ZiP napisa***322;(a)

To fajne masz te procki, ale jakieś stare i wolne modele! Masz może (wciąż nieistniejącego) Hammer'a 4600+??? Zbierasz może Opteron'y? A Pentium 5???

Nie nabijaj się z kolegi. Skąd wiesz ? A może do niego co rano podjeżdża cysterna z ciekłym azotem ? :-D :-D :-D ;)

mac11 27.09.2002 10:57

tylko AMD

ja posiadam prehistoryczny procesor Intel Pentium II 233 MHz
i to mi na razie w zupełności wystarcza.
Ale jakbym miał zmieenić to tylko na AMD Athlon.

Testy mówią same za siebie

mac11 27.09.2002 11:05

tylko AMD

Trzeba też wziąć pod uwagę fakt oznaczeń Athlon'ów, bo np. Athlon XP 2000 nie oznacza prędkości 2 GHz, tylko ok. 1,6 GHz (dokładnie nie napiszę, bo nie chce mi się tera sprawdzać).
I właśnie ten Athlon XP 2000 dorównuje w testach Pentium'owi IV 2 GHz
Gdyby porównać te procesory o takich samych częstotliwościach, to myślę, że Intel pozostałby w tyle.

TYLKO Advanced Micro Devices

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:27.