![]() |
CZY MUSISZ OTWIERAĆ DRUGI TOPIC W TYM SAMYM TEMACIE ???
Już w poprzednim sie produkowałem więc tu ci tylko powtórze: Pokusiłem się o mały bilans i wyszło na to że przez ostatnie 1,5 roku złożyłem 26 maszyn na AMD (Athlon & Duron) i 6 na Intelu (PIII, P4 i Celeron). Nie będę tu stawał po żadnej ze stron bo nie nie mam na to ochoty, a sam stosowałem we własnych kompach zarówno jednostki AMD jak i Intela, więc nie mozna mnie posądzić o stronniczość. Powiem tylko, że na tych 26 kompów z AMD nie miałem ani jednej reklamacji, nie mówiąc już o połamanych czy pokruszonych prockach. Czy zdajesz sobie sprawę jak bardzo trzeba chcieć żeby taki procesor uszkodzić ? Przyznam nawet że przy składaniu nie zawsze obchodziłem się z radiatorem i procesorem jak z jajkiem. Czasem, trzeba było użyć naprawdę dużej siły żeby zapiąć ten radiator na procku a i tak nic nie pękało ani się nie kruszyło. Różnica jest taka że na P4 jest na chipie metalowa osłona, a na AMD nie. I tyle ! Ta osłona faktycznie chroni układ, ale dla kogoś kto zna się na rzeczy brak takiej blaszki to żaden problem. Co do porównań osiągów Celerona i Athlona to chyba te wyniki ci się przyśniły, albo ten celeron był na dopingu. Jeśli nie, to radzę nie siedzieć tak długo przed monitorem i jak najszybciej udać się do okulisty. Mógłbyś zamieścić tu jakieś screeny z tych testów i podać soft jakim to mierzyłeś ? Aha, jeszcze jedno. Przez te półtora roku wszystkie AMD pasowały (i dalej pasują) do Socket A. A pierwsze procki na Socket A były jeśli dobrze pamiętam już wcześniej. Ile razy przez ten czas Intel zmienił podstawki ? Co do grzania się procesorów - faktycznie AMD wytwarzają więcej ciepła, ale jednocześnie ich dopuszczalna temperatura tez jest wyższa. |
Re: po I niczego nie zachwalam.....
Cytat:
http://twojepc.pl/artykuly.php?id=intel_celeron_17 |
Re: Pedros.....
Cytat:
Kilka dni temu złożyłem zestaw na Athlonie 2,0 XP, a że miał być tańszy włożyłem go w płytę JetWaya (z moniorem temp. również w biosie) rezygnując z MSI (z monitorem też) Właściwie to cana ma rację - łatwiej sprzedać płytę z prockiem razem Podobnie jak sebastian nie staję po żadnej stronie z tych samych co on powodów, tyle że statystyka u mnie przedstawia się odwrotnie - poszło więcej Inteli. |
Re: Re: Pedros.....
Cytat:
|
Re: Re: Re: Pedros.....
Cytat:
|
Intel króluje
Mam na 3 kompach następujące procki: AMD Athlon XP 3000+, INTEL Pentium 4 3.0 ghz, INTEL celeron 466 MHZ i pentium chodi o wiele szybciej od athlona, athlona nie porównóje się do Pentiuma!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Re: Intel króluje
Cytat:
|
Re: Intel króluje
Cytat:
|
Cytat:
|
Nie wiem co ludzie czepiają się tak grzania Athlonów - przecież ma on taką temperaturę pracy. Myślę, że wymyśłają to użytkownicy procesorów Inlela - bo nie mają co innego wymyślić przeciw AMD, a tak wogóle to ja się cieszę, że mam procesor firmy AMD -idzie zima przynajmniej będę miał cieplej w pokoju. :-D :-D :-D ;)
|
Cytat:
Procesory AMD z niedziałającym wentylatorem będą jedynie zawieszały komputer, ale nigdy się nie spalą. Dopiero zdjęcie radiatora spowoduje, że procesor firmy AMD zapali się. |
Re: Re: Re: Re: Do użytkowników INTELA !!
Cytat:
BTW: I nie wściekaj sie od razu na mnie że mam P4. Mam i tyle i wzbraniam sie od opini że AMD jest do d.... WCALE NIE. Cieszę się że jest konkurencja bo ceny idą w DÓŁ :) PS. Mój P4 jest chłodzony ogniwkiem Peltiera (moc 65W) i procek ma temp. w stanie spoczynku 19C a obciążony dochodzi do 45C. Jak na pewno się orientujesz im wyższa temp. danego układu, tym krótsza jego żywotnosc - ale to i tak nie ma znaczenia przy tym postępie techniki jaki mamy. PS. PANOWIE PAX, PAX, PAX 8) |
Re: Re: Intel króluje
Cytat:
|
tylko AMD
ja posiadam prehistoryczny procesor Intel Pentium II 233 MHz
i to mi na razie w zupełności wystarcza. Ale jakbym miał zmieenić to tylko na AMD Athlon. Testy mówią same za siebie |
tylko AMD
Trzeba też wziąć pod uwagę fakt oznaczeń Athlon'ów, bo np. Athlon XP 2000 nie oznacza prędkości 2 GHz, tylko ok. 1,6 GHz (dokładnie nie napiszę, bo nie chce mi się tera sprawdzać).
I właśnie ten Athlon XP 2000 dorównuje w testach Pentium'owi IV 2 GHz Gdyby porównać te procesory o takich samych częstotliwościach, to myślę, że Intel pozostałby w tyle. TYLKO Advanced Micro Devices |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:27. |