![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
The Division Bell
Data rejestracji: 15.07.2002
![]() |
Problem z matmą - I kl. LO - zdania logiczne
Rozpoczął się rok szkolny, a z nim moje problemy
.Kombinuję jak mogę i nie mogę wykombinować o co w tym chodzi: Udowodnij prawa logiczne: (p ^ p) <=> p (p v p) <=> p Czyli w pierwszym przypadku koniunkcja, w drugim alternatywa. Ktoś ma jakiś pomysł? dzięki za wszelkie sugestie pozdrowienia |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Guru
Data rejestracji: 28.12.2002
![]() |
A wiec ja to robilem w ten sposob:
(p ^ p) <=> p przyjmijmy ze p jest prawdziwe. Koniunkcja (p^p) jest wtedy prawdziwa, zatem cale prawo logiczne jest prawdziwe (p v p) <=> p przyjmijmy ze p jest prawdziwe. Alternatywa (p v p) jest wtedy prawdziwa, zatem cale prawo logiczne jest prawdziwe Proste i logiczne
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
The Division Bell
![]() |
Dzięki za pomoc, wyjaśniło mi się
. Punkt reputacji dla ciebie .jeszcze raz dzięki pozdrowienia |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
Dowod nieformalny: Zeby udowodnic rownowaznosc nalezy udowodnic implikacje w obie stony. p^p => p oraz p => p^p Implikacja jest prawdziwa poza przypadkiem gdy z prawdy wynika falsz. Sprawdzmy czy moze sie tak zdazyc w pierwszym przypadku. Czy jezeli p^p jest prawda to czy p moze byc falszem - oczywiscie ze nie, bo flaszywe p nie spelnialoby p^p. Czy jezeli p jest prawda to czy p^p moze byc falszem - oczywiscie ze nie z def koniunkcji. p v p => p oraz p => p v p Czy jezeli p v p jest prawda to czy p moze byc falszem - oczywiscie ze nie, bo flaszywe p nie spelnialoby p v p. Czy jezeli p jest prawda to czy p v p moze byc falszem - oczywiscie ze nie z def alternatywy. Dowod formalny dla logiki zdaniowej (system gentzenowski). Poczatek tak jak poprzednio - rozbijamy na 2 implikacje p^p => p oraz p => p^p Teraz liczymy p^p => p |- p^p => p zgodnie z regula 'prawa implikacja' dostajemy: p^p |- p teraz zgodnie z regula lewa koniunkcja dostajemy : p,p |- p a to juz jest aksomat A0 systemu gentzenowskiego. Teraz liczymy p => p^p |- p => p^p zgodnie z regula 'prawa implikacja' dostajemy: p |- p^p teraz zgodnie z regula prawa koniunkcja rozbijamy na : p |- p oraz p |- p a to juz sa aksjomaty A0 systemu gentzenowskiego. Drugiego formalnie mi sie juz nie chce bo pewnie i tak to ci sie do niczego nie przyda (co najwyzej mozesz zaimponowac matematyczce ze 'znasz' formalne systemy dowodzenia dla logiki zdaniowej) Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 05.09.2004 o godz. 18:47 |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Guru
Data rejestracji: 15.03.2002
![]() ![]() |
pytanie z innej beczki
podaj przykłady zbiorów równych .. A=B np. zbiór A to możliwosci wyrzucenia kostką do gry czyli 1,2,3,4,5,6 zbiór B to wszystkie liczby naturalne, dodatnie, mniejsze niż 7 czyli 1,2,3,4,5,6 ma ktoś jeszcze jakies pomysły ? pzdr
|
|
|
#6 | |
|
Zlotowicz
![]() ![]() |
Cytat:
Zbior pusty Zbior liczb naturalnych dodatnich podzielnych przez 3 Zbior liczb naturalnych dodatnich ktorych suma cyfr to 3 Zbior zlozony z 0! Zbior zlozony z najmniejszej dodatniej liczby naturalnej. Ale glupie zadanie. Zbior liczb rzeczywistych. Zbior liczb zespolonych o zerowej czesci urojonej. Dobra to jest bardzo glupie zadanie
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
The Division Bell
![]() |
To w końcu jak będzie? W obu przypadkach, kiedy p jest prawdziwe lub fałszywe.
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Zlotowicz
![]() ![]() |