![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#11221 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Andrzejj9, to nie wiesz że u nas zawsze wydajemy 6 razy więcej
![]() I do tego wcale nie potrzebujemy powodzi! ![]() Jak trzeba zakupić nowe samoloty, to za awionetki płacimy jak za A380. Jak trzeba wybudować autostradę, to za 1km płacimy jak za 10 w szwajcarii (i po roku potrzebny remont). Jak trzeba kupić gaz to płacimy 20% więcej niz pozostali. Jak Polak chce obejrzeć film na blurayu to płaci niebotyczne pieniądze a ten sam film na ebayu chodzi za grosze. Jak Polak chce zatankować to płaci duże pieniadze za paliwo które jest tak marne, że właśnie rozwaliło mu pompę paliwa za 4000zł. Jak trzeba kupic leki to na listę refundowanych dziwnym zbiegiem okoliczności trafiają te najdroższe, w dodatku państwo bez mrugnięcia zgadza sie płacić za nie 10 razy więcej niz wynosi cena rynkowa i nikt tego nie zauważa! Ale jak coś komuś trzeba to... Wyślemy połowę wojsk do afganistanu za 5 zdezelowanych samolotów w zamian (w końcu okazują sie jeszcze bardziej zdezelowany niż miały być i dwa lata później) Sprzedamy wszystko za 10% wartości, a potem będziemy kupwać produkty z tych zakładów za 300%. Pozwolimy zagranicznym marketom nie płacić podatków i rozrastać sie bez ograniczeń, aby łatwiej wybiły nasz rodzimy handel. Dopłacimy do unii miliard euro albo moze i więcej bo przeciez mamy tu oaze bogactwa i spokoju w morzu kryzysu, nie to co biedne Niemcy i Francja. itd. Dlatego uważam że tegoroczna powódz nie będzie miała większego wpływu na naszą gospodarkę, ponieważ ona w cudowny sposób i tak przeczy prawom ekonomii. Już dawno powinniśmy być bankrutami większymi niż Grecja. Obawiam sie że jesteśmy. Tylko jeszcze nie wiemy. Nie mam pojęcia jak nasz mały kraj który od dziesięcioleci tonie w długach, w którym ZUS pożycza pieniadze w komercyjnych bankach na wypłate emerytur, w którym nie ma pieniędzy na NIC (na leczenie, na edukacje, na autostrady, na wojsko, na nowe samoloty dla rządu, nawet na załatanie dziury w środku miasta) można było uznać za tego który do unii ma coś jeszcze dopłacać, bo nam tu tak dobrze że aż nie wiem. A teraz jeszcze mamy pomagać Grecji. Ciekaw jestem za co. Z tego co tu napisałem moznaby zrobić ładny demotywator. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 24.05.2010 o godz. 10:17 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#11222 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tak mi właśnie przyszło do głowy, że wychodząc od przyczyn można by wymienić problemy finansowe średnio mądrych i problemy finansowe głupich. Średnio mądre jest życie ponad stan (Grecy), bo najpierw żyje się jak panisko, ale potem trzeba to zwrócić. Głupie jest, jak się żyje "wielkopańsko" - nie korzystam z życia, ale się zadłużę, pokazując jaki to ja bogaty jestem. Nie wiem jak na wschodzie, ale w krajach Europy Zachodniej AFAIK nie istnieje odpowiednik powiedzenia "zastaw się a postaw się".
Druga kwestia jest dość prozaiczna - jak zawsze w czasach względnego dobrobytu (no bo przecież nie jest obecnie w Polsce tak najgorzej) ludzie nie widzą nic złego, żeby ojczyznę (sprowadzaną w tym miejscu do organizacji politycznej, żeby to nie brzmiało jak zdrada) okradać do woli. Zagraniczni inwestorzy dobrze wiedzą, że wciąż załatwiając u nas sprawy finansowe warto rozważyć nie opcję "100% wartości do budżetu państwa", a "5% dla urzędnika i 10% do budżetu". Taniej. Rozmawiałem z oficerem, który jest przeciwny karze śmierci w prawie cywilnym, ale gdy idzie o sprzeniewierzanie publicznych pieniędzy (prywatyzacja zagranicznemu kapitałowi za 10% jest takim) opowiada się za traktowaniem tego jako zbrodnia przeciwko Państwu Polskiemu i karaniem przez sądy wojskowe karą śmierci. Nie opowiadam się za takim skrajnym rozwiązaniem jak kara śmierci, ale sądzę, że warto by było wprowadzić odpowiedzialność osobistą (finansową i karną) urzędników - w końcu zarządzają majątkiem swojego państwa, a nie czyimś.
![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Jarson : 24.05.2010 o godz. 18:52 |
![]() |
![]() |
![]() |
#11223 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Też nie jestem za karą śmierci w takich przypadkach. Obóz pracy jest dobrym pomysłem. Niech się złodziej nauczy jak się pracuje.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11224 | |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
http://finanse.wp.pl/kat,104122,titl...wiadomosc.html
Te kilka zdań nic kompletnie nowego nie wnosi, więc i czytać nie warto, ale do jednego zdania bym się odniósł: Cytat:
Nie potrzebujemy, jak jest napisane powyżej, żadnych "partnerów" - jeśli potrzeba specjalistycznego sprzętu, to można wziąć na niego kredyt. Specjalistów od wydobycia też w Polsce nie brakuje, a nic nie stoi na przeszkodzie, żeby szkolić kolejnych. Żałosne.
![]() |
![]() |
#11225 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Można to podczepić po to co napisałem wyzej.
Jeżeli mamy coś cennego to zawsze to oddamy, aby inni na tym zarabiali. Nowe leki, wynalazki, złoża, a nawet wykształconych fachowców... Nie tak dawno było przeciez o nowym rewelacyjnym leku na nieuleczalną chorobą opracowanym na polskiej uczelni. Ale badania i dalszy rozwój zdecydował sie wesprzeć koncern zagraniczny, choć uczelnia zabiegała o coś krajowego - nikt nie był zainteresowany. Więc lek będzie bodajże brytyjski. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 25.05.2010 o godz. 09:49 |
![]() |
![]() |
![]() |
#11226 |
inżynier systemowy
Data rejestracji: 07.07.2004
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11227 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tomasz Lis naczelnym "Wprost"
http://wiadomosci.onet.pl/2175154,32...rost,item.html
![]() |
#11228 |
( o )( o )
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Witamy w Irlandii - pierwszym kraju faktycznie odcinającym od neta za "piracenie".
![]() http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,..._od_sieci.html
![]() |
![]() |
#11229 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Poodcinają zmienne IP tych z ADSL?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11230 |
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
ISP bez problemu może sprawdzić, który komputer otrzymał jakie IP o konkretnej godzinie, więc odcięcie danego kompa jest jak najbardziej możliwe. W tym przypadku podejrzewam, że odcięcie fizyczne od danego ISP. Zawsze można zmienić dostawcę, chyba, że to będzie jakiś urzędowy zakaz dla konkretnej osoby.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11231 |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Poczekajmy jeszcze z 3-4 lata i "takie coś" trafi do PL ;]
![]() |
#11232 |
the one
CDRinfo VIP
No dobra, ale piractwo popełnia chyba człowiek nie komputer. Więc jeśli z jednej maszyny korzysta więcej osób, to na jakiej podstawie pozostałe (nie ściągające plików) mają być również karane?
Zresztą, żeby nie naciągać - w dużej części domów jest już więcej komputerów / noteboków i każdy ma swój. Na jakiej podstawie za przewinienie jednej osoby karana ma być zbiorowość? Z innych tematów okołokomputerowych: Uwaga na nowy rodzaj ataków phishingowych! http://technowinki.onet.pl/wiadomosc...1,artykul.html
![]() |
#11233 |
( o )( o )
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Bardzo słuszna uwaga.
![]() To tak jakby za przestępstwo drogowe zabierać samochód (zresztą były już takie idiotyczne pomysły). ![]()
![]() |
![]() |
#11234 |
the one
CDRinfo VIP
Ciekawi mnie też co na przykład przy wynajmowanych mieszkaniach. Jeden lokator spowoduje zablokowanie internetu, a kolejny nie będzie mógł z niego korzystać..
Pewnie są jakieś kruczki, które może wykluczają niektóre z tycch sytuacji, ale generalnie trudno z tego pomysłu stworzyć sensowne rozwiązanie.
![]() |
#11235 |
lołn łulf
Data rejestracji: 15.07.2005
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
newsy, polityka - won!, wiadomości |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Szukam Pracy | zick | Humor | 60 | 07.12.2024 16:57 |
Dobry i tani tusz-zamiennik dla HP (56) & wielofunkcyjne 1315, co o tym sądzicie? | matteo | Off topic | 35 | 31.08.2007 16:20 |
nie dziala nagrany plik | MrBiedrona | Napędy optyczne DVD | 17 | 22.10.2005 15:57 |
Przykład jak mozna zarobic na naiwnosci ludzi | Ice | Off topic | 7 | 03.10.2005 01:41 |
Dawno dawno temu za górami za lasami... | przemo_one | Off topic | 2 | 25.10.2003 01:52 |