Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 04.08.2012, 23:13   #15136
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
A na dzwonek nie należy się obrażać, bo to dla dobra pieszego, który idąc przed nami nie widzi, a nasmarowanego roweru na oponach na asfalt nie usłyszy.
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.08.2012, 03:02   #15137
basia21
Użytkowniczka

Data rejestracji: 05.02.2010
basia21 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>basia21 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>basia21 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>basia21 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Rowery po chodniku w ogóle nie powinny jeździć, a jeżeli już muszą, to na tyle wolno, by rowerzysta mógł w razie nieprzewidzianego manewru pieszego wyhamować. Są bowiem też tacy piesi, którzy nie usłyszą ani samego pojazdu, ani nawet tego dzwonka. Zrobi ktoś taki nagle krok w bok i zdziwiony będzie zarówno poszkodowany jak i rowerzysta, bo pierwszemu do głowy nie przyszło, że coś za nim jedzie, a drugi ***8230; przecież ostrzegawczo dzwonił.
Włos mi się jeży na głowie, kiedy obserwuję rowerzystów uprawiających slalom wśród pieszych.
Stary 05.08.2012, 03:39   #15138
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
W wieku 15-25 lat najfajniej jest jechać rowerem na kompletnej bańce, wioząc na kierownicy 17-letnią piękność.

W wieku starszym najfajniej jest latać na moto i straszyć ojczulków co sobie jadą na weekend nad Zalew Zegrzyński z żoną, nygusem i córeczką.

Ale ja jestem jeszcze starszy i nie mam żadnych rozrywek, żeby nie było.
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.08.2012, 08:46   #15139
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Nigdy nie jeżdżę po chodnikach na których jest nawet mało pieszych (no chyba, że gdzieś z musu kawałek, wtedy bardzo wolno, a jak jest tłoczno, to złażę z roweru), ale po chodniku, gdzie spotykam pieszego co pół kilometra, a jazda jezdnią pachnie cmentarzem, to zasuwam ile mam sił akurat i dzwonię wcześniej, obserwuję, czy pieszy zareagował, nigdy nie miałem jeszcze niebezpiecznej sytuacji z pieszymi, z rowerzystami mam co trochę, i jako pieszy i jako rowerzysta, niedawno minąłem się z dziewczyną prawie na obcierkę, było ostre hamowanie, ja byłem z prawej, ale co mi po tym by było jakbym się rozwalił, i tak mało przez kierownice nie przeleciałem.
Stary 05.08.2012, 10:09   #15140
basia21
Użytkowniczka

basia21 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>basia21 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>basia21 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>basia21 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez ed hunter Podgląd Wiadomości
...nigdy nie miałem jeszcze niebezpiecznej sytuacji z pieszymi, z rowerzystami mam co trochę, i jako pieszy i jako rowerzysta, niedawno minąłem się z dziewczyną prawie na obcierkę, było ostre hamowanie, ja byłem z prawej, ale co mi po tym by było jakbym się rozwalił, i tak mało przez kierownice nie przeleciałem.
Mogą i takie sytuacje się zdarzyć. Napisałam, co myślę o jeździe po chodniku, bo znam starszego pana, którego właśnie nastolatka na rowerze tak nieszczęśliwie potrąciła, że została mu pamiątka na resztę życia. On chciał tylko jakąś wystającą płytkę na chodniku ominąć. Nie słyszał tego roweru. Czy użyła dzwonka, nie wiem, ale jest niedosłyszący, więc by go pewnie i tak nie usłyszał. W każdym razie skończyło się długim pobytem w szpitalu i skomplikowaną operacją nogi, po której nie wróciła mu już dawna sprawność fizyczna. O lasce dzisiaj chodzi.
Stary 05.08.2012, 11:29   #15141
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
łażenie po ścieżce rowerowej jest jak najbardziej niewłaściwe ! Zgadzam się z tym. Ostrzeganie dzwonkiem jest OK. Ale poganianie pieszego już nie. Jak jest jezdnia i chodnik to zap.... po jezdni rowerem - masz dwa koła i jesteś pojazdem.

SITH LORD
Jabba the Hutt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.08.2012, 12:24   #15142
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez basia21 Podgląd Wiadomości
Rowery po chodniku w ogóle nie powinny jeździć
Nikt tu nie pisze o chodniku, po tych krzywych płytach 30x30 też żadna frajda jechać.
No chyba, że masz na myśli ścieżkę rowerową- to jesteś w błędzie.

Druga sprawa, ja również nie miałbym ochoty jechać drogą np. wylotową z miasta, żeby mnie tir mijał 70km/h,
też wtedy jadę chodnikiem, ale jak człowiek nie jak wariat .
Stary 05.08.2012, 13:04   #15143
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Jeszcze dochodzi do tego, to że w Warszawie, aby odtrąbić sukces ile to kilometrów ścieżek rowerowych nie nabudowali, o na wielu chodnikach postawili znaki, że jest to "wspólna droga" i tu jest dopiero fajnie, wszyscy są wściekli.
Stary 05.08.2012, 14:20   #15144
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

Data rejestracji: 22.03.2005
demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
na rolkach nawet niezla laska potrafi jechac +20kmh
(mam filmik, nagralem moja kamerka na kasku) (moge zamiescic...)
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.08.2012, 14:32   #15145
basia21
Użytkowniczka

Cytat:
Napisany przez Patrix Podgląd Wiadomości
Nikt tu nie pisze o chodniku, po tych krzywych płytach 30x30 też żadna frajda jechać.
No chyba, że masz na myśli ścieżkę rowerową- to jesteś w błędzie.
Nie, nie miałam na myśli ścieżki rowerowej, choć jak wynika z postu Eda, rozgraniczenie między nią a chodnikiem bywa mgliste.
Ale po chodnikach rowerzyści też jeżdżą i mają na to przyzwolenie. Często też jeżdżą bardzo szybko i są zagrożeniem dla pieszych. Wiem, ze czasami nie mają innej możliwości, ale wtedy powinni uważać przede wszystkim oni. Irytuje cię, że ktoś nie stosuje się do przepisów wchodząc Ci na ścieżkę rowerową, ale też nie wszyscy rowerzyści zachowują te przepisy jadąc chodnikiem.

Cytat:
Napisany przez Patrix Podgląd Wiadomości
Druga sprawa, ja również nie miałbym ochoty jechać drogą np. wylotową z miasta, żeby mnie tir mijał 70km/h,
też wtedy jadę chodnikiem, ale jak człowiek nie jak wariat .
Nie piszę o takim przypadku. Nie mieszkam w dużym mieście. Nikomu tu akurat tir nie zagraża. Młodzi ludzie (głównie nastolatki ) jeżdżą chodnikiem, bo im tak wygodniej. Dwie główne ulice są jednokierunkowe. Pod prąd nie pojedzie, objeżdżał nie będzie, więc mu prościej jechać chodnikiem.
A mój post był odpowiedzią na post Eda, w którym pisał o ostrzeganiu dzwonkiem pieszego idącego przed nim
Chodziło mi głównie o ten ostrzegawczy sygnał dzwonka, który chodź jest OK, dla wielu starszych osób może być po prostu niesłyszalny (zresztą ***8211; czasem nie tylko starszych). Komuś się wydaje, że zasygnalizował swoją obecność za czyimiś plecami, a tymczasem idący nie ma o tej obecności zielonego pojęcia.

Dobrze, że jeździsz jak człowiek, ale nie wszyscy tak jeżdża i nie wszyscy chodzą tak, jak powinni.
Stary 05.08.2012, 14:34   #15146
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Wczoraj na siódemce za Mławą natknąłem się na "młodzież" jadącą na wakacje, w sumie około 10 samochodami, głównie ople - jak sprawdziłem numery rejestracyjne wycieczka ze Stalowej Woli. Jak ja kocham dzisiejszą młodzież! Nie spieszyło im się, jechali z prędkością 70-90 km/h, więc niby zgodnie z przepisami. No, ale nastrój odpowiedni, bo z okien pasażerów wystawały brudne giczoły towarzystwa, a od czasu do czasu leciały przez nie jakiej papiery i puszki. Jechali dupka w dupkę, więc ciężko było ich wyprzedzić. W dodatku okazało się, że młodzież ma doskonały humor i skłonność do żartów objawiającą się np. przyspieszaniem gdy ktoś ich wyprzedzał, czy zjeżdżaniem na lewą stronę, gdy sygnalizowałem zamiar wyprzedzania. Normalnie boki zrywać!
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.08.2012, 14:43   #15147
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez basia21 Podgląd Wiadomości
Nie, nie miałam na myśli ścieżki rowerowej, choć jak wynika z postu Eda, rozgraniczenie między nią a chodnikiem bywa mgliste.
Ale po chodnikach rowerzyści też jeżdżą i mają na to przyzwolenie. Często też jeżdżą bardzo szybko i są zagrożeniem dla pieszych. Wiem, ze czasami nie mają innej możliwości, ale wtedy powinni uważać przede wszystkim oni. Irytuje cię, że ktoś nie stosuje się do przepisów wchodząc Ci na ścieżkę rowerową, ale też nie wszyscy rowerzyści zachowują te przepisy jadąc chodnikiem.

Nie piszę o takim przypadku. Nie mieszkam w dużym mieście. Nikomu tu akurat tir nie zagraża. Młodzi ludzie (głównie nastolatki ) jeżdżą chodnikiem, bo im tak wygodniej. Dwie główne ulice są jednokierunkowe. Pod prąd nie pojedzie, objeżdżał nie będzie, więc mu prościej jechać chodnikiem.
A mój post był odpowiedzią na post Eda, w którym pisał o ostrzeganiu dzwonkiem pieszego idącego przed nim
Chodziło mi głównie o ten ostrzegawczy sygnał dzwonka, który chodź jest OK, dla wielu starszych osób może być po prostu niesłyszalny (zresztą – czasem nie tylko starszych). Komuś się wydaje, że zasygnalizował swoją obecność za czyimiś plecami, a tymczasem idący nie ma o tej obecności zielonego pojęcia.

Dobrze, że jeździsz jak człowiek, ale nie wszyscy tak jeżdża i nie wszyscy chodzą tak, jak powinni.

bywa mgliste polaczenie?

u mnie w miescie po przebudowe centrum, jest Droga Dla Rowerow za przystankiem, 2m DDR i 10m chodnika...przewaznie wiecej pieszych jest na DDR niz chodniku a ulica nie wolno bo jest zakaz.

zeby bylo smieszniej, gdyby kogos potracic na DDR (prawnie wina pieszego bo ma zakaz przebywania na DDR poza dwoma czy trzema sytuacjami wyjatkowymi) to taki pieszy moze podwazyc...prawidlowosc tej DDR...bo jest z kostki a nie asfaltu wiec DDR byc nie powinna...

od 2:10
http://www.youtube.com/watch?v=gW6ZGAUc3uw

BTW
jest temat od dyskusji rowerowych
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM

Ostatnio zmieniany przez demek : 05.08.2012 o godz. 14:46
Stary 05.08.2012, 16:20   #15148
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez demek Podgląd Wiadomości
na rolkach nawet niezla laska potrafi jechac +20kmh
(mam filmik, nagralem moja kamerka na kasku) (moge zamiescic...)
Właśnie widziałem zboczeńcu jak laskę w seledynowym goniłeś!

A na rowerku, to faktycznie, jak już był kawałeczek ścieżki rowerowej, to ludziska ją za chodnik traktują, mało tego, tam im lepiej niż na chodniku.
Stary 05.08.2012, 20:04   #15149
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

jaki zboczencu ;/
nikogo nie gonilem...nagrywalem widoki...

http://www.youtube.com/watch?v=YLGWTpa1ytE
Stary 06.08.2012, 08:50   #15150
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Byłem w sobotę w południowym Lublinie i jestem w szoku.
Tam są ścieżki rowerowe
Całkiem sporo!

a Centrum? a Sławinek! Dlaczego u nas nie ma??
Przecież nie każdy mieszka na Czubach
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
newsy, polityka - won!, wiadomości

Twoje uprawnienia: