![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#15211 | |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#15212 |
![]() |
No ja mieliby nie jechać? Kurcze... sprawy kosmiczne to my przecież polska pierwsza liga jesteśmy, debeściaki. a te marne 30 tysi to wypada na łebka po mniej niż centa pewnie jak podzielić na obywateli...
P.S Zbieram na chatę, potrzebuję jeszcze 20 tysi, może i dla mnie obywatela by się zrzucili? ... bez komentarza bo mnie szlag trafia jak o marso-politykach słyszę |
![]() |
![]() |
![]() |
#15213 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#15214 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
:-(
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15215 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jest ciekawa sprawa z budową II linii metra warszawskiego.
Ogólnie w Warszawie jest problem z tzw. kurzawką - to jest taka galareta z piasku i wody, ciężko w tym budować tunel http://pl.wikipedia.org/wiki/Histori...ra_w_Warszawie II linia metra ma przechodzić przez Wisłę ze strony lewej (Centrum) na prawą czyli na Pragę. Centrum leży na potężnym wzniesieniu, tzw. Skarpa Warszawska, z którą co rusz są problemy wodno-geologiczne. Natomiast Praga jest niewiele wyżej od Wisły, tutaj nigdy nie budowało się głębokich piwnic, bo to teren podmokły. No i zawaliło się już po stronie Centrum: http://www.rynek-kolejowy.pl/34833/G...d_kontrola.htm Wzdłuż Wisły biegnie tunel drogowy (Wisłostrada) a stacja budowana jest pod tym tunelem - 25 metrów pod poziomem gruntu, kilkadziesiąt metrów od Wisły. Powracają pytania dlaczego metro nie jest budowane na estakadach i mostem przez Wisłę. Też mi się to wydawało naturalne, a w latach 90 przy budowie Mostu Świętokrzyskiego było lobby, które chciało włączyć taki projekt do jego konstrukcji. Wydaje mi się dziwactwem ta podziemna budowa; udać to się pewnie uda - ale jakie będą koszty utrzymania, usuwania awarii? Ale z drugiej strony istnieje tunel pod kanałem La Manche, a nawet niedawno oddany do użytku tunel pod Wisłą, tyle że ściekowy. Nie wiem co o tym myśleć. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15216 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Ja sobie myślę, że jak już ten niepotrzebny tunel na Powiślu wsadzili w ziemię i ze skarpy muszą nurkować kilkadziesiąt metrów, to łatwiej i taniej byłoby most postawić nad, ale ja się nie znam.
Trafili na paskudę przy dojściu do Wisły, co trafią pod dnem? ![]() Ale ja się nie znam. Chłopski rozum mówi inaczej, miszczowie wiedzą lepiej. ![]() Ciekawe, czy na sam koniec, po ogromnych kosztach i ogromnym opóźnieniu, pomijając już to kilkuletnie, nie okaże się, że trzeba most budować. Tylko teraz gdzie? Tam jest gęsta zabudowa... |
![]() |
![]() |
![]() |
#15217 |
Թ
Pamiętasz panoramę Warszawy na DT Centrum? Ludzie pytali czy te zielone to Kampinos
![]() Nad samą Wisłą po obu stronach nic nie ma. Na Powiślu przecież są baraki przy Dobrej, w ostateczności jakieś budynki z lat 50, mało warte. Po praskiej stronie puszcza w Porcie Praskim, dalej obszerna postmodernistyczna Kijowska, dalej ogródki działkowe do Boruty, Zamieniecka i już jesteśmy na przestronnej Radzymińskiej. Dalej na Bródno i Białołękę można kilkoma wariantami. Wszędzie tam pięknie wyglądałyby estakady. I jak przyjemnie jechałoby się ![]() No ale metro to nie tramwaj, nie może sobie kręcić i podejrzewam, że konieczność zlikwidowania 10-20 budynków okazałaby się niewykonalna politycznie. Albo nie daj Boże ogródków. I tutaj pies pogrzebany. Obejrzałem sobie mapę i po 15 latach jednak dochodzę do wniosku, że ciężki idiotyzm z tym podziemnym metrem na Pragę. Na dodatek nigdy nie usłyszałem żadnych argumentów! Jedyne co pamiętam, to że nie mamy odpowiednich pociągów. Ale przecież można zbudować lekki tunel na estakadzie no i zamówić inne pociągi, które i tak są kupowane. Pod Wisłą to ja stawiam na niewypały, to samo w Porcie Praskim. Do tego wszystkiego ciągle nie ma rewitalizacji SKM. Ostatnio była afera z zapomnianym przystankiem Praga, ZTM o nim zapomniał.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#15218 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Nie byłem pewny, czy to faktycznie po południowej stronie ma iść, rowerem tam nie jeździłem od dawna, a samochodem bez sensu w ślepą uliczkę, teraz po focie widzę, wyjście musiałoby nastąpić sporo wcześniej, a tam faktycznie mało jest (jeszcze popatrzę na mapie. Jak byłem dawno temu w Pradze, to tam metro na przedmieściach jechało właśnie w takim betonowym tunelu nad ziemią, że nie zakłócało miejscowego ruchu, mało tego, wtedy była tylko stacja końcowa oddana do użytku, żeby turyści mogli dojechać na ogromny parking dla autobusów.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15219 | |
Cytat:
Zientarskiemu po wypadku dziabnęli prawo jazdy, więc porusza się skuterkiem. I dzisiaj rozjechał tym skuterkiem pieszego na pasach... http://nocoty.pl/title,Zientarski-po...l?ticaid=6f08b Ostatnio zmieniany przez Reetou : 22.08.2012 o godz. 19:43 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15220 |
Թ
Edek, most z tunelem mógłby iść na poziomie Świętokrzyskiego, myślę że wyjście mogłoby być już za linią budynków albo niewiele bliżej centrum. Nie potrzeba dookoła całej przybrzeżnej infrastruktury, jak przy moście drogowym - to byłaby wręcz kameralna konstrukcja.
Vce prezydent Wojciechowski powiedział: "Jestem przekonany, że w XXI wieku są techniczne możliwości zbudowania metra pod tunelem Wisłostrady i Wisłą." - więc i na powierzchni dałoby się zrobić ![]() Nie wiem czy wiecie, że nazwa Dobra jest ironiczną ![]() Lubię kolej, ale nigdy starałem się o tym nie rozmawiać. Żeby nie denerwować się. Niemniej dzień przed tym zalaniem stacji oglądałem z Matką budowę i tłumaczyłem jej, jak to fajnie kiedyś pierdyknie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15221 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Wpompowanie tam milionów ton betonu zatka dziurę, wieśwarszawiaki się ucieszą i zagłosują na bufetową, reszta nieistotna.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15222 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15223 |
Թ
Żeby tak wpadła do tej dziury... z betonem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15224 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Może jest za wcześnie, kawy nie piłem, nie łapię kim jest ta pani?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15225 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Pali, nie dokazuj.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
newsy, polityka - won!, wiadomości |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Szukam Pracy | zick | Humor | 60 | 07.12.2024 16:57 |
Dobry i tani tusz-zamiennik dla HP (56) & wielofunkcyjne 1315, co o tym sądzicie? | matteo | Off topic | 35 | 31.08.2007 16:20 |
nie dziala nagrany plik | MrBiedrona | Napędy optyczne DVD | 17 | 22.10.2005 15:57 |
Przykład jak mozna zarobic na naiwnosci ludzi | Ice | Off topic | 7 | 03.10.2005 01:41 |
Dawno dawno temu za górami za lasami... | przemo_one | Off topic | 2 | 25.10.2003 01:52 |