![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Do owoców morza starcza sól i cytryna...
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Smacznego jajka. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Guru
Data rejestracji: 06.12.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Jestem za likwidacją Balcerowicza.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Guru
Ciekawe...
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Czytałem. Z niektórymi jego racjami się zgadzam.
Niczego jednak nie udowodni i niczego nie zmieni. Spuszczą po nim wodę i dadzą wilczy bilet, na co wskazują pierwsze reakcje Firmy. A propos. Próbowaliście kiedyś poprosić policjanta o pouczenie zamiast mandatu za jakieś tam wykroczenie? Ja próbowałem... Mimo wszystko oceniam ich dużo wyżej, niż np. straż miejską. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Guru
pytanie czy nie będzie potem szykanowany...
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Przy okazji, jak już mamy policje w tle.
Że tu się skończyło tylko na 500 pln mandatu i 8 punktach, to jestem w szoku ![]() http://moto.onet.pl/nadrogach/szalon...35-km-h/x3wpqz Normalnie to, poza mandatem, laweta sprząta ci auto a ty możesz zadzwonić po taryfę. Laweta oczywiście na twój rachunek + wysoko płatny parking, a na dodatek parę tysięcy kary za brak OC (ale to już nie od policji). |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Guru
a kto dostał punkty, kursant czy instruktor?
Już doczytałem.... Ostatnio zmieniany przez revolver0 : 28.03.2015 o godz. 00:13 |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Ja zostałem niedawno pouczony za gadanie przez telefon za kółkiem, bo pogadałem jak człowiek, z policjantem i śliczną policjantką.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Guru
bo trafiłeś na "Policjantów" a nie policjantów.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Tak, ale teraz mam telefon na smyczy i włączam głośnogadanie, wygodniej jechać, przepisowo, słychać dobrze, wszyscy zadowoleni.
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Guru
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
W zasadzie rzecz oczywista, ale jakoś nader rzadko dziś wspominana:
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacj...-logika/tr1219 Ja od siebie dodam, że biorąc pod uwagę rzeczywisty spadek żywotności aut jaki ma miejsce (i to nie tylko z powodu silników) oraz koszt dla środowiska jaki niesie ze sobą konieczność produkowania w ich miejsce nowych egzemplarzy, to "ekologiczność" nowych rozwiązań staje pod olbrzymim znakiem zapytania. Dość powiedzieć, że do wytworzenia jednego auta potrzeba - według oficjalnie podawanych danych - średnio 379 tysięcy litrów wody. Z kolei wyprodukowanie tony paliwa to dla środowiska "koszt" 15 tysięcy litrów wody. Niesamowicie optymistycznie przyjmijmy, że zastosowanie nowoczesnych technologii powoduje spadek zużycia paliwa średnio o 5 litrów na 100 km (pewnie prędzej będzie to 2-3 litry, ale nie chcę, żeby ktokolwiek zarzucał mi zaniżanie danych na swoją korzyść). Przyjmijmy również optymistycznie, że nowe auta z wysilonymi silnikami przejadą średnio o 50 tysięcy kilometrów mniej niż te z końca lat 90. czy początku dwutysięcznych; powiedzmy że nie 250 tysięcy a 200 (zapewne będzie to szybciej 100 000). To jaki będzie łączny koszt "wodny" auta? Te starsze przyczyni się do zużycia nadmiarowych 75 000 litrów wody potrzebnych do wyprodukowania większej ilości paliwa; 250 000 km razy spalanie większe o 2l/100 km daje nam dodatkowe 5 ton ropy. To nowsze z kolei będzie jeździć o 1/5 krócej, czyli o 1/5 szybciej trzeba będzie zużyć 379 000 litrów wody do produkcji; czyli tutaj strata będzie podobna i wyniesie ponad ok. 75 000 litrów wody. Dla użytkownika strata ekonomiczna będzie jeszcze większa. Nie dość, że bardziej skomplikowane samochody są po prostu droższe, to jeszcze w dodatku deprecjacja wartości auta z turbo jest wyższa, znacznie wyższe są też koszty napraw. W tym wszystkim oszczędności na paliwie stają się niewspółmiernie niskie...
|
![]() |
| Tagi |
| newsy, polityka - won!, wiadomości |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Szukam Pracy | zick | Humor | 60 | 07.12.2024 17:57 |
| Dobry i tani tusz-zamiennik dla HP (56) & wielofunkcyjne 1315, co o tym sądzicie? | matteo | Off topic | 35 | 31.08.2007 16:20 |
| nie dziala nagrany plik | MrBiedrona | Napędy optyczne DVD | 17 | 22.10.2005 15:57 |
| Przykład jak mozna zarobic na naiwnosci ludzi | Ice | Off topic | 7 | 03.10.2005 01:41 |
| Dawno dawno temu za górami za lasami... | przemo_one | Off topic | 2 | 25.10.2003 01:52 |