![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
W IE, jeśli na foto nie widać kierowcy (lub jest nie do rozpoznania), a właściciel nie chce/nie jest w stanie podać danych kierującego, to właściciel płaci mandat.
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
I to jest właśnie granda.
A w PL chyba też tak jest? Jeśli jest, to jaka jest podstawa prawna, ktoś wie? BTW dłuższą chwilę myślałem, co ma Internet Explorer (IE) w twoim poście do fotoradarów
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
U nas nie można ukarać nikogo innego, niż sprawca wykroczenia. Wykroczeniem w przypadku kierowcy jest przekroczenie prędkości, a w przypadku właściciela może być nie wskazanie kierowcy (Art. 78. p. 4 KD). Ale właściciela za przekroczenie prędkości, gdy nie kierował - rozbój i naruszenie praw człowieka.
|
|
|
|
#4 |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
W Polsce też tak jest, przynajmniej oficjalnie. Mandat się płaci, ale nie otrzymuje punktów karnych. Jednak z wielu doniesień wynika, że jeśli sprawa trafia do sądu, to te przyznają jednak rację oskarżonemu i nie płaci on również żadnej kary. Nie jest to regułą, bo i u nas w sądownictwie reguł nie ma, jednak o kilku takich przypadkach już czytałem.
neverending path to perfection.. Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 29.05.2010 o godz. 05:35 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
the one
CDRinfo VIP
Podejrzewam, że chodzi o to samo. Nie mandat za wykroczenie drogowe, tylko za niewskazanie osoby, której użyczyło się pojazd.
|
|
|
#6 |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Trochę niedokładnie napisałem.
![]() Według tutejszych procedur (i prawa) samochodem legalnie jeździć może jedynie jego właściciel, ewentualnie osoba dopisana do polisy. Stąd płynie wniosek, że w miażdżącej większości przypadków wykroczenie popełnia właściciel, nikt inny. A fotoradary (czy to stacjonarne, czy jeżdżące w samochodach) nawet nie fotografują kierowcy - jedynie tablice rejestracyjne.
|
|
|
|
#7 |
|
Թ
"Rasizm stop, stop brutalności policji" - notka z onetu o kolejnych akcjach w związku z zastrzeleniem Nigeryjczyka przez Policję.
Wydaje mi się, że mówienie o rasizmie w kontekście tego zdarzenia, jest właśnie głupkowatym przejawem rasizmu - gdyż brak jakichkolwiek danych świadczących o tym, że do decyzji policjanta przyczynił się kolor skóry zastrzelonego. Sami organizatorzy/pomocnicy protestów (zapewne warszawskie lewaki, sądząc z haseł) od razu założyli, że czarnoskóry musiał być kimś gorszym dla policjanta. Czarny kolor skóry mógł mieć jednak mimowolny wpływ na policjanta: gdy byłem po raz pierwszy dłużej w rejonie świata, gdzie dominowali inni ludzie niż kaukascy, na dodatek rejon był niestabilny - zacząłem po pewnym czasie odczuwać zmęczenie. Odgadłem, że zmęczenie wynika z większej trudności identyfikacji zamiarów otaczających mnie ludzi. Np. gdy jestem w Polsce czy Niemczech bez problemu i świadomej analizy wyłapuję wzrokiem ulicznego bandziora, złodziejaszka itd, natomiast wśród obcej "rasy" ten zmysł nie działa. Podobny proces mógł zajść u tego policjanta, ale moim zdaniem nie jego to wina. Z drugiej strony widziałem te grupki czarnoskórych dookoła Dworca Stadion, prawdopodobnie widziałem też zastrzelonego. Zachowywali się oni wyjątkowo niewłaściwie - trudno to wytłumaczyć, ale oni po prostu wśród tych ciężko pracujących handlarzy innej "rasy", wyglądali inaczej: agresywnie, zaczepliwie, stali też zazwyczaj bez wyraźnego zajęcia. Na pewno wrażenie nie wynikało tylko z czarnej skóry, bo nie pierwszy raz na Stadionie widziałem czarnoskórych, widziałem ich już ponad 10 lat temu i tamci nie sprawiali takiego wrażenia, wręcz przeciwnie, na tle azjatyckiej masy wyróżniali się spokojem i schludnością. Takie samo wrażenie miało dwóch moich kolegów: kilka dni przed zdarzeniem, zgadaliśmy się na ten temat i okazało się, że niezależnie zarejestrowaliśmy obecność tych ludzi i mieliśmy na ich temat identyczne spostrzeżenia. Albo byli złodziejami albo tylko niewystarczająco przyswoili sobie nasz kod kulturowy i stąd nabawili się problemów. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Ci z tego tunelu to typy spod ciemnej gwiazdy, widziałem jak przełazili przez jezdnię zmuszając samochody do gwałtownego hamowania, myśleli pewnie, że z policją też wszystko im wolno...
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Թ
Widziałem identyczne zdarzenie, na Sokolej, więc zapewne to nie był ich jednorazowy wybryk...
Jeszcze dodam, że mówienie p "brutalności Policji", w kontekście śmierci człowieka, kimkolwiek by on nie był, jest przejawem wyjątkowego infantylizmu językowego, a co za tym idzie - myślowego, warszawskich lewaków. "Brutalnie" to może Policja zakuć w kajdanki czy rozpędzić głupią demonstrację a użycie broni ze skutkiem śmiertelnym zasługuje na lepsze określenia. Przejechało by się lepiej lewactwo pomanifestować na wschodniej granicy, gdzie od 20 lat miliony ludzi są traktowani jak śmieci... |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Dokładnie na Sokolej tak wyleźli prosto z tego tunelu... Też musiałem ostro hamować, chociaż byłem mocno dalej...
Jest tam przejście dla pieszych, ale szli obok po skosie robiąc miny władców świata... ubrać ich w mundury woodland, a na szyi zawiesić kałachy... |
|
|
|
|
|
#11 |
|
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
W obliczu tragedii, wszyscy jesteśmy powodzianami
http://paweldejko.blogspot.com/2010/...-jestesmy.html Bardzo dobry tekst.
|
|
|
#12 |
|
egipski bóg
Data rejestracji: 28.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przeleciał na kolorowych balonach nad kanałem La Manche
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...wiadomosc.html Można? Można! |
|
|
|
|
|
#13 |
|
the one
CDRinfo VIP
Ceny iPad'ów wskazują, że euro wciąż jest zbyt drogie
http://biznes.onet.pl/ceny-ipadow-ws...8,1,news-detal hmm.. interesujący pomysł, żeby kursy walut ustalać na podstawie cen jednego urządzenia..
|
|
|
#14 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A ile to kosztuje u nas? 1500 USD?
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
the one
CDRinfo VIP
nie zdziwiłbym się..
|
![]() |
| Tagi |
| newsy, polityka - won!, wiadomości |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Szukam Pracy | zick | Humor | 60 | 07.12.2024 17:57 |
| Dobry i tani tusz-zamiennik dla HP (56) & wielofunkcyjne 1315, co o tym sądzicie? | matteo | Off topic | 35 | 31.08.2007 16:20 |
| nie dziala nagrany plik | MrBiedrona | Napędy optyczne DVD | 17 | 22.10.2005 15:57 |
| Przykład jak mozna zarobic na naiwnosci ludzi | Ice | Off topic | 7 | 03.10.2005 01:41 |
| Dawno dawno temu za górami za lasami... | przemo_one | Off topic | 2 | 25.10.2003 01:52 |