![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 | |
|
Człekokształtny
Data rejestracji: 27.12.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Wybór - słowo klucz. Kto chce nosi kartę, a kto chce - worek z monetami. Ale uszczęśliwianie kogoś na siłę, które tak naprawdę jest efektem działania lobby bankowego, nie jest dobrym pomysłem. Państwo lobby ulega, bo dzięki temu jeszcze łatwiej demokratycznie kontrolować obywateli. Ja sam praktycznie wszędzie płacę kartą. Często nawet denerwuję się, że nie wszędzie mogę kartą zapłacić, a nie mam przy sobie gotówki. Jednak całkowita rezygnacja z gotówki, to tzw. przegięcie pałki. W drugą stronę oczywiście.
|
|
|
|
#2 | |
|
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() U nas bodajże to jest 2% od płatności kartą. |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
I bardzo dobrze, niech im tak zrobią... i niech cały ten system się zawiesi w pi..du.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
@ed już jakiś czas temu pisałem o tym. Oprócz powodów wymienionych przez Ciebie były jeszcze inne.
"Rok 1984" zbliża się coraz szybciej
|
|
|
#5 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...wedzkiego.html
a Jarek pewnie pilnował wówczas taborów, zamiast prowadzić na Sztokholm
|
|
|
#6 |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No i do VATU 22 (3..) % dochodzi w tym momencie kolejny 'podatek' w wysokości 2%. Tyle, że płacony prywatnym firmom (bankom). Dostajemy więc już podatek w wysokości ponad 1/4 wartości każdego towaru za który płacimy. Dla mnie to jest absurd..
|
|
|
#7 |
|
noob
Data rejestracji: 26.02.2005
![]() |
90% sklepów wrzuca ten podatek i tak w cenę produktu, więc nie odczuwasz tego (najczęściej tam gdzie możesz płacić kartą jest i tak taniej niż tam, gdzie kartą zapłacić nie możesz)
|
|
|
#8 | |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Czyli co - jak podatek jest ukryty to ja go nie odczuwam? Ciekawe rozumowanie.. Mam nadzieję, że rząd go za szybko nie podchwyci...
|
|
|
|
#9 |
|
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Zgadza się. Ale pamiętasz, jakie były problemy, kiedy wprowadzali obowiązkowe taksometry taksówkarzom? Nie wiem, jak jest w Szwecji, ale gdyby coś takiego zechcieć wprowadzić w Polsce, to terminale płatnicze (bezprzewodowe w dodatku) musieliby wprowadzić taksówkarze, kioskarze, sprzedawcy na targowiskach, czy osoby prowadzące publiczne zbiórki pieniędzy (WOŚP chociażby). Koszty takiej powszechnej cyfryzacji środków płatniczych byłyby ogromne i oczywiście wiadomo, kto by za to musiał zapłacić. Podejrzewam, że w Szwecji sytuacja nie różni się aż tak bardzo od naszej, żeby coś takiego dało się tanio wprowadzić.
|
|
|
#10 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
Szwecja jest sto lat przed murzynami,
a ci z kolei sto przed nami, więc...
|
|
|
#11 |
|
Zetoxa, ale my tu terminalach płatniczych rozmawiamy, a nie o rewolucji seksualnej
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
imho swietny pomysl z kartami
sam prawie nigdy nie nosze porfela ale musze miec jakas dyche w dokumentach, zeby glupie bulki kupic wracajac z pracy bo wiekszosc malych sklepow, przedszkole corki i setki innych punktow nie poczuwa sie do posiadania terminali wolalbym wycofanie pieniadza papierowego i zastpaienie go cyfrowym nawet w pracy - wydawanie reszty czasem bywa ceikawym rajdem w celach rozmiany, liczenie sporych kwot dostarcza adrenaliny a potem ich przechowywanie do czasu rozliczenia z szefostem jeszcze wiekszych prawde mowiac z obiegiem pieniadza papierowego jest zwiaznych tyle wydatkow (w punktach, ktore nim obracaja - czyli np sklepach i bankach), ze 2 % prowizji od obiegu elektronicznego to nie jest wiele kto pradowal w handlu ten to bedzie wiedzial - przyjmowanie, raportowanie, maszynki do liczenia i sprawdzania, czas pracownikow na to potrzebnych, czesto oddzielni pracownicy kasowi, przewozenie pieniedzy do banku, w bankach kolejki (czas znowu) i pracownicy specjalnie dedykowani do obslugi kasowej, ochrona pieniadza (od kasetek i kas w malych punktach po sejfy i ochrone w duzych) itd czy malkontenci to policzyli? no i ostatnia rzecz - bezpieczenstwo karta nie jest tak lakomym kaskiem dla zlodzieja jak gotowka trudniej tez sie pomylic przy liczeniu czy wydawaniu reszty (w zasadzie sie nie da) transakcje cyfrowe sa tez namiezalne, wiec utrudniaja zycie przestepcom (przynajmniej tym pospolitym, ktorych nie stac na oplacenie informatykow) itd itd imho to genialna sprawa, zdziwiony jestem, ze tyle kontrowersji to wywoluje |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Taaa.... już widzę płacenie za te bułeczki kartą. Już w tej chwili osoba płacąca za małe zakupy kartą zabiera kasjerce 3 razy więcej czasu. Chcecie być tacy moderni? Jedźcie do tej Szwecji, ja chcę za bułkę płacić monetami.
![]() I już widzę tego chłopa z ziemniakami, który ma terminal. ![]() Inna sprawa, że u nas ludzie potrafią za nowy samochód płacić gotówką... może z powodu pochodzenia tej gotówki?
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
ty sie nie śmiej, od dwóch tygodni w moim warzywniaku jest terminal,
wczoraj za ziemniaki i winogrona zapłaciłem kartą ![]() cośmy sie pośmiali z właścicielem to nasze
|
|
|
#15 | |
|
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
Cytat:
Sam pomysł z używaniem tylko elektronicznej karty jest moim zdaniem pomysłem poronionym. Bankom to się będzie opłacało, państwu też ale statystyczny kowalski więcej straci niż zyska. Sam używam karty bardzo często ale nie wyobrażam sobie nie posiadać gotówki. Wyobraźcie sobie, że każda wasza transakcja jest zapisywana do historii i bank ma do niej dostęp. Co jeśli bank po cichu będzie sobie "odsprzedawał" takie informacje innym firmom w celu dostosowania np. oferty reklamowej ? Gdzie tu prywatność? Z drugiej strony ucina się pewne koszty. Wyprodukowanie pieniądza kosztuje, ich przewożenie kosztuje, obsługa kosztuje. Drugi powód to bezpieczeństwo. Monitorowanie transakcji, karty z układami chipowymi są teoretycznie nie do skopiowania.
|
|
![]() |
| Tagi |
| newsy, polityka - won!, wiadomości |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Szukam Pracy | zick | Humor | 60 | 07.12.2024 16:57 |
| Dobry i tani tusz-zamiennik dla HP (56) & wielofunkcyjne 1315, co o tym sądzicie? | matteo | Off topic | 35 | 31.08.2007 16:20 |
| nie dziala nagrany plik | MrBiedrona | Napędy optyczne DVD | 17 | 22.10.2005 15:57 |
| Przykład jak mozna zarobic na naiwnosci ludzi | Ice | Off topic | 7 | 03.10.2005 01:41 |
| Dawno dawno temu za górami za lasami... | przemo_one | Off topic | 2 | 25.10.2003 01:52 |