Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   win2k SP4 - pierwsze wrażenia (https://forum.cdrinfo.pl/f5/win2k-sp4-pierwsze-wrazenia-23703/)

prometeusz 26.07.2003 13:34

Ja mam nadinstalowanego na SP3 i wszystko jest O.K.
Alcocholer chodzi
Alcochol też 1.4.3.518 i nie ma problemow z wirtualnymi napedami.

Troche gorzej jest natomiast w przypadku gdu instalacja jest z integry( cala instalka jest bezproblemowa i bardzo szybka - 20 min i moge sie zalogowac.
Alcochola jeszcze nie instalowalem, lecz jak na razie to nie chce mi sie zainstalowac VM, system twierdzi iz mozna ja zainstalowac tylko razem z nowym systemem badz ServicePakiem i brutalnie przerywa instalacje.

prometeusz

prometeusz 26.07.2003 14:04

Na integrze wszystko co zwiazane z alcocholem tez chodi dobrze.
Jedyny prblem jak na razie to ta VM

prometeusz

eloise 26.07.2003 19:07

Re: Re: Re: Re: Re: win2k SP4 - pierwsze wrażenia

Cytat:

Toledo napisa***322;(a)

U mnie zwykla nakladka Sp4 na istniejace juz Sp3, dalej update na stronach Microsoftu, tam sa dwie laty i niema problemu, system znacznie przyspieszyl, i jest OK.

możesz napisać jakie te 2 łaty?

ew. jakieś linki

raptor123 26.07.2003 23:27

Cytat:

Maciej napisa***322;(a)
Dla znających angielski :
http://www.bink.nu/Bootcd/default.htm
Wraz z blokowaniem klucza przy instalce ...:)

Chciałem się spytać czy ktoś próbował tego sposobu z kluczem w przypadku wersji OEM z etykietą płytki W2POEM_PL.
Czy poskutkuje zmienienie tego PID na ten z artykułu??

Czy o to chodzi żeby wykasować tylko te 3 ostatnie znaki z PID'a a wstawienie wcześniej tej liczby z artykułu (nie do końca zrozumiałęm ten angielski tekst)??

Toledo 27.07.2003 00:30

Re: Re: Re: Re: Re: Re: win2k SP4 - pierwsze wrażenia

Cytat:

eloise napisa***322;(a)
możesz napisać jakie te 2 łaty?

ew. jakieś linki

Oznaczone jako krytyczne - KB823980, KB823559

raptor123 27.07.2003 01:51

Zrobiłem to według instrukcji i lipa.
Płytka bootuje i jest OK. Zaczyna kopiować początkowe pliki i sterowniki jest OK. Sprawdza czy jest wcześniejsza instalacja i nie wykrywa żadnej ( a jest), przechodzi dalej i... woła o płytke z win NT 3.51 lub 4 lub win95 lub win98. OK daje płytke z 98, przechodzi dalej i wyskakuje okienko że potrzebuje płytke z SP4 żeby sprawdzić czy doniej mam prawo. Tego nie mam i lipa.
Dlaczego woła o płytke z SP4.
Przy robieni integry korzystałem z postu "łopatologicznie" i Bootable CD z artykułów cdrinfo.pl, a wyrzucenie numerka z tego artykułu Marcina.
SP4 mam ze strony Microsoftu.
O co z tym SP 4 biega.
Pomóżcie plizz
Pozdr:)

memorando 27.07.2003 10:06

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: win2k SP4 - pierwsze wrażenia

Cytat:

Toledo napisa***322;(a)
Oznaczone jako krytyczne - KB823980, KB823559
o ile wiem po sp4 wyszły te 2 poprawki ale jedna to jest to słynne dziurawe mapowanie punktów końcowych wykryte przez LSD czyli prościej rpc:)

Maciej 27.07.2003 16:56

Cytat:

raptor123 napisa***322;(a)
Chciałem się spytać czy ktoś próbował tego sposobu z kluczem w przypadku wersji OEM z etykietą płytki W2POEM_PL.
Czy poskutkuje zmienienie tego PID na ten z artykułu??

Czy o to chodzi żeby wykasować tylko te 3 ostatnie znaki z PID'a a wstawienie wcześniej tej liczby z artykułu (nie do końca zrozumiałęm ten angielski tekst)??

Jak autor artykułu napisał działa tylko, jeśli masz licencjonowaną kopię Windows 2000....:blee:

raptor123 27.07.2003 17:12

Działa wszystko jak według instrukcji (po poprawkach, a o nich niżej)
Popełniłem dwa błędy przy robieniu teg (doszedłem do tego dopiero dzisiaj).
1 Zrobiłem przez przypadek spacje.
2.Wpisałem to 270 na początku czyli z wyżej wymienionym błędem wyglądało to tak 270 *****, a powinno *****270. i to wszystko.
Na szczęście mam licencjonowaną kopię :).

esem 27.07.2003 19:03

Cytat:

prometeusz napisa***322;(a)
Ja mam nadinstalowanego na SP3 i wszystko jest O.K.
Alcocholer chodzi
Alcochol też 1.4.3.518 i nie ma problemow z wirtualnymi napedami.
prometeusz

Jak można (i do czego) wykorzystać napędy wirtualne Alcohola które nie mają przypisanych liter (win2k - kończy się na literze Z):
Alcohol może utworzyć 31 napędów wirtualanych ale litery da się przypisać dwudziestu kilku. 8)

prometeusz 28.07.2003 09:12

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Jak można (i do czego) wykorzystać napędy wirtualne Alcohola które nie mają przypisanych liter (win2k - kończy się na literze Z):
Alcohol może utworzyć 31 napędów wirtualanych ale litery da się przypisać dwudziestu kilku. 8)

Nie bardzo wiem do czego Ci az tyle napedow, ja uzywam tylko 6 i 4 z DAEMON-a, lecz skoro tak bardzo chcesz wiedziec to:
Odmontuj naped, napedy ile tam ich potrzebujesz w menadrzerze dyskow,
a nastepnie podmontuj lecz nie przypisuj litery tylko daj mu "zainstaluj w tym folderze NTFS" - montowanie podobne jak w UNIX-e.
tam mozesz zakladac ich do woli.

prometeusz

esem 28.07.2003 09:28

Cytat:

Nie bardzo wiem do czego Ci az tyle napedow, ja uzywam tylko 6 i 4 z DAEMON-a, lecz skoro tak bardzo chcesz wiedziec to:
Odmontuj naped, napedy ile tam ich potrzebujesz w menadrzerze dyskow,
a nastepnie podmontuj lecz nie przypisuj litery tylko daj mu "zainstaluj w tym folderze NTFS" - montowanie podobne jak w UNIX-e.
tam mozesz zakladac ich do woli.

prometeusz

Autentycznie jest mi potrzebne: mój siedmioletni synek katuje nagrywarkę swoimi dziecinnymi gierkami - a tak ma założone na wirtualnym napędzie obrazy płyt i spoko.
Inne rozwiązanie: kupić tani CD-ROM pod potrzeby synalka. Wada: żona będzie używać tacki CD-ROMa jak podstawkę pod filiżankę z kawą.
Najkorzystniejsze rozwiązanie: 31 napędów wirtualnych: tylko jak im przypisać litery powyżej "Z" - oto jest pytanie.
Alcohol ma 31 napędów wirtualnych - tylko jak tą ilość można wykorzystać (wiedząc, że powyżej litery Z nie można przypisać kolejnych liter) - to też jest pytanie. 8)

prometeusz 28.07.2003 09:36

zrob wiec tak jak napisalem tam nie przypisujesz litery dysku lecz nazwe katalogu a ta moze byc dowolna.
Wlasnie to testowalem i chodzi

esem 28.07.2003 09:57

Cytat:

zrob wiec tak jak napisalem tam nie przypisujesz litery dysku lecz nazwe katalogu a ta moze byc dowolna.
Wlasnie to testowalem i chodzi

Spróbuję. Dzięki.
Ale te 31 napędów wirtualnych Alcohola mnie intryguje: jak z nich skorzystać? 8)

prometeusz 28.07.2003 09:59

Cytat:

esem napisał(a):
Spróbuję. Dzięki.
Ale te 31 napędów wirtualnych Alcohola mnie intryguje: jak z nich skorzystać? 8)

Cytat:

esem napisał(a):
Spróbuję. Dzięki.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:16.