![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Powiedzmy, ze mam gitare tradycyjna (model: Handmade Western - sw203tb), jestem kompletnie zielony co do niej
![]() a chce sie czegos nauczyc... przydalyby mi sie jakies podstawy gry, wiem, w necie jest tego masa (w googlu), nawet znalazlem jakies (niby) taby, potem gdzies indziej jakas piosenke z tabami - to jedno nie kleilo sie drugiego ![]() Moze ktos z Was umie grac, zna jaksa pewna stronke ... i wyjasni mi te doslownie "fundamenty" gry, jak czytac te taby itd ?? help
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
The Division Bell
Data rejestracji: 15.07.2002
![]() |
Ty, co to jest gitara tradycyjna?
Ja znam tylko klasyczne, akustyczne, elektroakustyczne, basowe, elektryczne, basowe akustyczne. A tradycyjnych nie znam. A tak poza tym: www.gitara.org |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
hiehie...
fajnie ze masz sprzet - przez pierwsze pol roku nie oczekuj ze cokolwiek bedziesz umial zagrac z sensem - to trudna sztuka - i dobrze, ci co i tak by nie grali sie zniecheca... taby - dobra rzecz na poczatek, choc potem radze przyjzec sie nutkom i poznac jak to dziala - warto jak czytac taby... E-----------------6-6-------------| B---------------------5-5-5h6p5---| G-----5-4-5---5-4---------------5-| D---4-----------------------------| A---------------------------------| E---------------------------------| ^ - stroj gitary - najnizej struna najgrubsza, anglosaskie 'b' to nasze 'h' - troche mylace... tutaj akurat mamy stroj tradycyjny dla gitary, czyli kwarty, i tercja pom. g i h - o tym jak stroic gitare i inne takie poczytaj na necie - kazdy ma wlasna metode, no i zupelnie inaczej stroi sie elektryka - tam latwiej flazolety wycisnac te cyferki oznaczaja prog na gitarze na ktorym ma sie oprzec struna - '0' oznacza ze nic nie naciskasz, '1' ze na pierwszym progu itd calosc jest rozpisana w czasie - wiekszosc amatorskich tabow nie ma zapisu pseudonutowego - tzn rytm musisz znalesc sam, niektore, ale naprawde zadko spotyane taby maja podzial na takty, z rozpisanymi pauzami, dlugosciami i tak dalej - znow odesle cie do googla - chyba ze bedzie ci sie chcialo mi glowe zawrocic przez gg - ostrzegam straszny ze mnie nauczyciel i to tyle co do tabow - znaczki sa wytlumaczone w kazdym tabie - bo jest wiele wariantow i nie ma co sie brac za ich opis na takiej gitarce jak twoja to pewnie bym nic nie zagral - bo twarda jest, ale i tak jak na poczatek polecam ci metalike - proste i latwo poznac ze brzmi dobrze - i jeszcze raz - nie wczesniej niz za pol roku bedziesz umial zrobic z gitara cos wiecej niz dobrze wygladac...
![]() |
![]() |
#4 | |
Pingwin specjalista.
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 | |
Pingwin specjalista.
Cytat:
![]() szukam w googlu szukam... Sid, pojętny jestem uczen ![]() ostry nauczyciel ?? ok prznajmniej cos ze mnie bedzie ![]() bede mial problem - wale do Ciebie na gg ![]() a co do postepow, jestem tego swiadom, ze troche czasu minie ... ale efekt ![]() PS Sa jakies ksiazki dla samoukow ?? pomijajac elementarze z 30 str.
![]() |
![]() |
#6 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
nie sadze zeby byly jakies wybiegajace ponad przecietny poziom miernoty samouczkow - gitare trzeba kochac, czcic i szanowac - inaczej daj sobie spokoj bo nic z tego nie bedzie
czyli gitara w dlon i mecz ja... dlugo
![]() |
![]() |
#7 |
Pingwin specjalista.
a moze cos znajde,
nie martw sie, nie znudzi mi sie to, bete to meczyc. niestety dzisiaj juz wiecej nie zagadam na gg bo mam cos pilnego.
![]() |
#8 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Patrix zobacz to:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=19116749 nie mam pojęcia czy dobry to podręcznik, czy zły - po prostu leży u mnie. Miłego grania ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Disce puer.
![]() |
Cytat:
Uczucie zmaltretowanych palców jest wspaniałe. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
`
Data rejestracji: 10.08.2001
![]() |
Cytat:
mysle, ze najpierw musisz okreslic swoje predyspozycje do gry wogole. 1 stopien wtajemniczenia muzycznego - to ludzie ktorzy rozróżniaja, kiedy graja, a kiedy nie 2 stopien wtajemniczenia - to ludzie ktorzy rozrozniaja, kiedy graja , a kiedy spiewaja Ja osobiscie posiadam 1 stopien, a TY ![]() To żart oczywiscie - zycze ci wiele wytrwalosci - mysle ze w necie znajdziesz podstawy i tzw.chwyty- bo kiedys przypadkowa widzialem pare stronek |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
The Division Bell
Data rejestracji: 15.07.2002
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
MAJSTER zlotowy
Zlotowicz
Data rejestracji: 23.06.2002
![]() |
Słynny skrzypek znalazł się w obcym mieście,gdzie miaał dać koncert w filharmonii,ale zepsuł mu się rower i szedł pieszo,bo w hotelu powiedzieli,ze to nie daleko.
Ale pobłądził i pyta przechodnia: Panie jak trafić do Filharmonii? _Ćwiczyć,ćwiczyć,cwiczyć ! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Disce puer.
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |