Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.08.2005, 09:37   #1
Morris
Coauctor delicti

Data rejestracji: 23.12.2002
Morris zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Windows 2003 server -> professional -> home

Witam.

Ma ktoś może pomysł w jaki sposób można zmienić rozpoznawanie W2k3 przez różnego rodzaju soft, tak żeby przedstawiał się nie jako wersja serwerowa, ale professional, albo home? Może jest do tego jakiś program?

Pozdrawiam.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.08.2005, 10:14   #2
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
mialem taki tweaker ktory umozliwial to i pare innych zeczy (np zdjecie timebomb z wersji testowej i przerobne z server na homestation kilkoma klikami)
ale nie polecam i sam skasowalem program, bo po przerobce sys mi nie wstawal twierdzac ze zly numer seryjny i nie dawal mozliwosci jego zmiany
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.08.2005, 10:37   #3
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
win 2003 ma tylko wersje serwerowa.

wiekszosc programow, ktore nie chca sie INSTALOWAC na 2k3 mozna przerobic programem ORCA [edytuje sie wpisy w plikach msi] - tam jest najczesciej po prostu zablokowany, razem z 98 i 95
jesli program nie chce sie odpalac, wtedy jest gorzej, jest program, ktory podmienia identyfikacje na 2000/xp, problem w tym, ze nie jest to tak jak sie niektorym wydaje prosta i mala zmiana w rejestrze. stawia to system do gory nogami a zmiana w ~polowie przypadkow nie jest odwracalna, znikaja niektore funkcje 2k3. wlasciwie, jesli ktos jest gootow pracowac na takim kastracie to nie powinien 2k3 instalowac. lepiej xp.
Stary 03.08.2005, 12:06   #4
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Mozna probowac wykorzystac wbudowane mechanizmy kompatybilnosci... czyli kilnac prawym klawiszem myszy i wybrac zakladke z odpowiednim systemem... jednak to nie zawsze sie sprawdza jesli jakis program nie chodzi to nie i juz... poszukac zamiennika

ja mam tak np. z windows media clasik, w win 2k3 bez sp1 chodzil, a po zintegrowaniu sp1 juz nie chodzi i nic nie moge na to poradzic

co do innych zastosowan, jesli juz na mus potrzebuje jakiegos oprogramowania, ktore nie dziala pod windowsem uzywam virtual PC i zainstalowanego na nim windowsa 98 SE
Stary 03.08.2005, 12:23   #5
nimal
Author
Zlotowicz

nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
uzywam na win2k3sp1 (integra firmowa zrobiona przez MS, wersja ang) mpc i dziala
moze masz Ormi stara wersje?
Stary 03.08.2005, 12:54   #6
Ormianin
Komandor

Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez nimal
uzywam na win2k3sp1 (integra firmowa zrobiona przez MS, wersja ang) mpc i dziala
moze masz Ormi stara wersje?
ja mam wersje pl, zintegrowalem win2k3 z SP1 i zainstalowalem od poczatku, mpc chodzil mi jakis czas, ale potem odmowil wspolpracy, to znaczy laduje sie do pamieci ale to wszystko... szkoda bo bardzo lubilem ten programik... mozliwe ze sa wersje win2k3SP1 nowsze, poprawione? ale puki chodzi mi to co mam w miare dobrze, nie bede zmienial...
Stary 03.08.2005, 13:12   #7
Piterniel
Cichy mod

Data rejestracji: 16.03.2003
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Może spróbuj innego buildu
Piterniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.08.2005, 14:10   #8
nimal
Author
Zlotowicz

oj, skoro dzialal i przestawl to znaczy ze to nie wina systemu jako takiego (bo przeciez dzialal) tylko syfu - sie juz musial system zasyfic albo cos innego przeszkadza mpc
czyszczenie generalne powinno pomoc
po reinstalce tez przejdzie, ale komu sie chce system reinstalowac... ja to robie jak komputer juz calkiem stoi, czyli zadko
Stary 03.08.2005, 14:51   #9
Ormianin
Komandor

no wlasnie - reinstalacja dla jednego mpc to banal
nic nie instalowalem aby sie "zasyfilo" w systemie, ten mpc przestal dzialac nagle... moze to sprawa ufoli?
Stary 03.08.2005, 22:25   #10
Morris
Coauctor delicti

Dzięki Wam serdeczne za podpowiedzi

@Sid: Chyba z Twojej rady skorzystam i spróbuję tego ORCA (tej ORCI? ).

Dodam jeszcze, że chodzi tu o program antywirusowy Avast. Próbowałem też od biedy z innymi freeware'ami takimi jak AVG i AntiVir, ale żaden z nich nie chciał się zintegrować z systemem serwerowym.
Ciekawy jestem jakie macie antyviry na swoich Win2k3 i doświadczenia z nimi.

Pytam, bo w końcu znalazłem trochę czasu na znLitowanie instalki i założenie jej na jeden z komputerów. Na razie muszę przyznać, że wrażenia bardzo pozytywne - brak jakichkolwiek niezgodności ze sprzętem (co wcześniej mi się często zdarzało i wymagało dociekania przyczyny problemu), wszystko się szybciej uruchamia, łączy się bezproblemowo w sieci, już na początku widać więcej możliwości konfiguracyjnych... zobaczymy jak będzie sobie radził z gierkami brata i jak długo utrzyma się bez restartu...
Stary 03.08.2005, 23:17   #11
nimal
Author
Zlotowicz

o, to podziel sie spostrzezeniami
sam jade bez antivira - stwierdzilem ze poziom mojej i Zony swiadomosci wystarczajaco obroni kompa
jak na razie dziala potwierdzane okresowymi skanami online - ZERO smiecia
ale jak dasz rade zmusic Avasta albo AVG do dzialania to daj znac jak
Stary 03.08.2005, 23:28   #12
Ormianin
Komandor

Cytat:
Napisany przez nimal
o, to podziel sie spostrzezeniami
sam jade bez antivira - stwierdzilem ze poziom mojej i Zony swiadomosci wystarczajaco obroni kompa
jak na razie dziala potwierdzane okresowymi skanami online - ZERO smiecia
ale jak dasz rade zmusic Avasta albo AVG do dzialania to daj znac jak
I ja tak samo postepuje... nie mam zadnego antywira... sporadycznie sprawdzam system na mks.com.pl skaner on-line i reszta dostepnego softu i jak dotad nie mam problemow z tymi sprawami... poza tym taki antywir pamieci siedzi i zabiera jakas tam moc procesora... o co ma mi taki soft spowalniac komputer
Stary 04.08.2005, 08:25   #13
Morris
Coauctor delicti

Cytat:
Napisany przez nimal
jak dasz rade zmusic Avasta albo AVG do dzialania to daj znac jak
Nie ma sprawy, ale nie wcześniej niż w weekend.

Cytat:
Napisany przez Ormianin
I ja tak samo postepuje... nie mam zadnego antywira...
Ale bez antyvira macie chyba jakiś porządny murek? U mnie avast parę razy już wykrył różne rzeczy w XP z SP2 - od fałszywych alarmów przez reklamiarze ( ) do konia trojańskiego. Wolałbym go mieć jednak w systemie nawet z f-walem, zwłaszcza w tych z których ja sam na co dzień nie korzystam, a tylko co jakiś czas je konserwuję.

Cytat:
Napisany przez Ormianin
poza tym taki antywir pamieci siedzi i zabiera jakas tam moc procesora... o co ma mi taki soft spowalniac komputer
Niby racja, ale jeżeli komp nie jest podłączony stałym do sieci, to można antyvira włączać tylko wtedy gdy jest potrzebny, jeżeli liczy się każdy kB. Z tym, że avast nie jest zbyt pamięciożerny, a zawsze zmniejsza szansę, że będę musiał naprawiać coś na telefon .

PS. @Nimal: Gratuluję MODa
Stary 04.08.2005, 09:09   #14
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
... u mnie identycznie jak u nimala, wysoka świadomość użytkowników, a na wszelki słuczaj, skanowanie online czasami, polecam Trend Micro, jedyny onlinek pod Firefoxa.
http://pl.trendmicro-europe.com/cons...secall_pre.php
Stary 04.08.2005, 11:24   #15
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
TrendMicro działa pod operą i ff dlatego, że nie jest napisany pod activex jak wszsytkie pozostałe, tylko jest w javie. Działa dzięki temu pod wszsytkim, choć niestety jest zdziebke wolny, takie uroki javy.

Co do avirusów pod 2k3, problem jest taki, że avirus i częściowo firewall MUSI bardzo blisko współpracować z kernelem systemu. Większość programów antywirusowych działa z 2k3 [część jest blokowana] jednak praktycznie nie ma takiego, który miałby działającą ochronę w czasie rzeczywistym. Do tego jest potrzebne przerobienie programu pod konkretny kernel, czego pewnie ze względu na koszty mniejszym producentom robić się nie chciało.
Dlatego od razu odpuściłbym sobie próbę walki o odpalenie programu skanera czasu rzeczywistego, jeśli nie działa to nie będzie [podejrzewam, że nawet po przerobieniu na 2000/xp]. Unikać wirusów można bardzo prosto, więc skan raz na miesiąc jakimś darmowym skanerem powinien całkowicie wystarczyć.

Wystarczy unikać IE, unikać Outlooka i nie odpalać podejrzanych programów z netu i nie bardzo widzę jak można cokolwiek złapać.

Firewall to inna sprawa, nie wyobrażam sobie pracy bez fw. Choć u mnie jego podstawowe zadanie to blokowanie prorgamów przed niekontrolowanym dostępem do netu. Stanowczo za dużo ostatnio programów chce się z netem łączyć..
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: