Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 24.09.2003, 00:53   #1
bas
MAJSTER zlotowy
 
Avatar użytkownika bas
 
Data rejestracji: 16.05.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,097
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Windows 98 SE PL OEM

Ma ktoś treść umowy licencyjnej? Jeśli tak to prosiłbym na maila albo o zamieszczenie tutaj pliku.
__________________
Mój mail
bas jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.09.2003, 01:07   #2
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika MaciejT
 
Data rejestracji: 20.06.2000
Lokalizacja: Bydgoszcz
Posty: 1,952
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tak swoja droga, skoro nikt takich bzdur nie czyta, to CZY WIEDZIELISCIE, ze Micro$hit zezwala nam (łaskawie) w licencji WinXP PRO PL OEM na podłączenie tego wlasnie Win$hita za pomoca sieci do maksymalnie 10 komputerow?

hehe


hehe


hehe


hehe





__________________
Copyright (C) 2000-2011 MaciejT, All Rights Reserved
MaciejT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.09.2003, 01:17   #3
bas
MAJSTER zlotowy
 
Avatar użytkownika bas
 
Data rejestracji: 16.05.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,097
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Problem polega na tym, że potrzebuje zainstalować 98se pl oem w firmie i nawet mam to na fakturze, mam naklejke na obudowie itd, jednak mam pewne wątpliwości a z tymi "miłymi ludkami" z microsoftu już mi się znudziło dyskutwanie, każdy z nich mówi coś innego. A w książeczcie jest jedynie stwierdzenie, że licencja jest dołączona do oprogramowania "online" a tak średnio mam ochote specjalnie instalować win98 do samego przeczyatnia licencji.
__________________
Mój mail
bas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.09.2003, 01:19   #4
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika MaciejT
 
Data rejestracji: 20.06.2000
Lokalizacja: Bydgoszcz
Posty: 1,952
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
licencja to chyba plik license.txt na płycie
__________________
Copyright (C) 2000-2011 MaciejT, All Rights Reserved
MaciejT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.09.2003, 01:24   #5
bas
MAJSTER zlotowy
 
Avatar użytkownika bas
 
Data rejestracji: 16.05.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,097
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
A konkretnie, który? Bo rzeglądam sobie tą płytkę i widzę tu stertę pllików license.txt ale żaden nie jest po polsku, a powinien być.
__________________
Mój mail
bas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.09.2003, 01:25   #6
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika MaciejT
 
Data rejestracji: 20.06.2000
Lokalizacja: Bydgoszcz
Posty: 1,952
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
miłej lektury

aha, nie potrafie ustalic czy to oem
Dołączone pliki
File Type: zip license.zip (8.9 KB, 19 oglądane)
__________________
Copyright (C) 2000-2011 MaciejT, All Rights Reserved
MaciejT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.09.2003, 01:26   #7
bas
MAJSTER zlotowy
 
Avatar użytkownika bas
 
Data rejestracji: 16.05.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,097
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Dzięki, a gdzie to cholerstwo siedziało?
__________________
Mój mail
bas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.09.2003, 01:27   #8
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika MaciejT
 
Data rejestracji: 20.06.2000
Lokalizacja: Bydgoszcz
Posty: 1,952
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
bas napisał(a)
Dzięki, a gdzie to cholerstwo siedziało?
:/win98/precopy2.cab\license.txt
__________________
Copyright (C) 2000-2011 MaciejT, All Rights Reserved
MaciejT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.09.2003, 01:30   #9
bas
MAJSTER zlotowy
 
Avatar użytkownika bas
 
Data rejestracji: 16.05.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,097
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Zbieg12 napisał(a)
:/win98/precopy2.cab\license.txt
Jak Ty to tam znalazłeś?
__________________
Mój mail
bas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.09.2003, 01:32   #10
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika MaciejT
 
Data rejestracji: 20.06.2000
Lokalizacja: Bydgoszcz
Posty: 1,952
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
tak zwyczajnie, zuzylem na to jakies 0,1 sekundy

totalCom: szukanie + szukanie w plikach skompresowanych (wszystkie za wyjatkiem uc2)

:zeby:
__________________
Copyright (C) 2000-2011 MaciejT, All Rights Reserved
MaciejT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.09.2003, 01:35   #11
bas
MAJSTER zlotowy
 
Avatar użytkownika bas
 
Data rejestracji: 16.05.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,097
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Dobrze wiedzieć. Przeczytam sobie tą licencję i pofaxuje(musze mieć ich stanwisko na piśmie i z podpisem) sobie z microsoftem.
__________________
Mój mail
bas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.09.2003, 01:36   #12
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika MaciejT
 
Data rejestracji: 20.06.2000
Lokalizacja: Bydgoszcz
Posty: 1,952
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A co tam jest takiego spornego/wieloznacznego (poza wszystkim), jeśli można wiedzieć?
__________________
Copyright (C) 2000-2011 MaciejT, All Rights Reserved
MaciejT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.09.2003, 01:51   #13
bas
MAJSTER zlotowy
 
Avatar użytkownika bas
 
Data rejestracji: 16.05.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,097
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Zbieg12 napisał(a)
A co tam jest takiego spornego/wieloznacznego (poza wszystkim), jeśli można wiedzieć?
Ja twierdzę, że oem oznacza zakup licencji na oprogramowanie razem ze sprzętem i późniejszy support tego oprogramowania przez sprzedawcę, ale nie oznacza konieczności zakupu nowej licencji jeśli wymienimy sprzęt(nawet cały komp). Traktuje licencję jako rzecz nabytą, niezbywalną a napewno nie przypisaną do komputera jako do całości.

W uproszczeniu: oem oznacza sposób sprzedaży moim zdaniem a nie maszynę, na której później jest instalowane to oprogramowanie.

Powiedzmy, że kupiliśmy sobie win 98seploem wraz z:
486 DX 66MHz
24MB RAM'u
305 MB HDD

itd
powyższe mam z książeczki "Uruchamianie MSWIN98", są to minimalne wymagania.

A teraz dla poprawy komfortu pracy kupiliśmy sobie nową płytę procesor, ram, grafike, hdd itd.
__________________
Mój mail
bas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.09.2003, 02:01   #14
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika MaciejT
 
Data rejestracji: 20.06.2000
Lokalizacja: Bydgoszcz
Posty: 1,952
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja kupowalem windowsy z karta sieciowa i dzwiekowa (o ile dobrze pamietam). Kto mi udowodni ze ta karta to nie tamta karta?
Poza tym dzwieku w biurze nie uzywam, a plyte procek i pamiec zmienialem juz ze 3 razy (karta dalej ta sama :zeby: )


Ciekawe jaki wynik uzyskasz...
__________________
Copyright (C) 2000-2011 MaciejT, All Rights Reserved
MaciejT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.09.2003, 02:15   #15
bas
MAJSTER zlotowy
 
Avatar użytkownika bas
 
Data rejestracji: 16.05.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,097
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
OPROGRAMOWANIE jest licencjonowane razem ze SPRZĘTEM jako pojedynczy zintegrowany produkt.

Powyższe jest dla mnie pratyką monopolistyczną. Należy sobie także zadać pytanie: Z którą konkretnie częścią? Gdyż powszechną praktyką jest rozksięgowywanie faktur(np na fakturze są buty i papier do drukarki a odlicza się tylko papier do drukarki a reszty nie bierze się pod uwagę), więc można przyjąć, że zakupiłem licencje oem na pakiet wraz z obudową na której jest naklejka.


OPROGRAMOWANIE może być używane tylko razem ze SPRZĘTEM, zgodnie z niniejszą Umową Licencyjną.

Nigdzie nie jest powiedziane, że sprzęt to cały komputer, zwłaszcza, że na fakturze figuruje jako podzespoły.
A możemy sobie wyobrazić, że nasz sklep komputerowy jest Przedsiębiorstwem Wielobranżowym i poza komputerami sprzedaje także wibratory, więc powstaje pytanie skoro mamy także nasz hipotetyczny wibrator(jest na tej samej fakturze na której podzespoły naszego komputera)to czy aby licencja była ważna musimy także wykazać się posiadaniem naszego wibratora?


ps. Mam nadzieje, że nikt nie poczuje się urażony tym strasznym słowem "wibrator".
__________________
Mój mail
bas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:00.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.