Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Windows Home a Professional - dwa bajty różnicy oszustwa MS (https://forum.cdrinfo.pl/f5/windows-home-professional-dwa-bajty-roznicy-oszustwa-ms-52852/)

zorg 01.06.2005 17:04

yes indeed, you can***8217;t change an installed Windows but only your Installation CD (or even a recovery CD in case the manufacturer had not left out important parts)
Here***8217;s the detailed breakdown you asked for.

1. Copy the root directory and the i386 directory of the WindowsXP CD
to your harddisk
2. Extract the Bootsector of your WindowsXP CD
3. Change 2 Bytes in i386\Setupreg.hiv :
a) Open Regedit
b) Highlight HKEY_LOCAL_MACHINE
c) Menu: File -> Load Structure -> i386\Setupreg.hiv
d) Assign an arbitrary name to the imported structure e.g. ***8220;Homekey***8221;
e) Goto HKEY_LOCAL_MACHINE\Homekey\ControlSet001\Services\ setupdd
f) edit the binary key ***8220;default***8221; and change ***8220;01***8221; to ***8220;00***8221; and ***8220;02***8221; to
***8220;00***8221;
g) Highlight ***8220;Homekey***8221; and select menu: File -> unload structure
4. Burn your new XP Pro CD
5. Install WindowsXP as usual. Your XP Home Key will work.

Note: You cannot apply SP2 to such a WindowsXP Pro, so step 1.b)
might be to integrate SP2 in your Installation CD

Please check the menu-entries as I don***8217;t owe an English copy of
XP and have to guess them.

Patrix 01.06.2005 18:25

Cytat:

Napisany przez zorg
yes indeed, you can***8217;t change an installed Windows but only your Installation CD (or even a recovery CD in case the manufacturer had not left out important parts)
Here***8217;s the detailed breakdown you asked for.

dzięki za przepis

Cytat:

Napisany przez woitas
edit: przekroczyłem magiczną barierę 3000 postów... po 4 latach :P

gratuluje :D

<--

prometeusz 01.06.2005 18:29

Patrix, woitas jak wy żeście to zrobili 3000 w tym samym czasie, no gratuluję

kraluk 01.06.2005 18:55

Próbował już ktoś tego przepisu Zorga???

mgit 01.06.2005 19:01

Cytat:

Napisany przez kraluk
Próbował już ktoś tego przepisu Zorga???

Ten sposób owszem doda nowe funkcje do homa, ale i dodatkowo sprawi że legalny home stanie się piracki ||

prometeusz 01.06.2005 19:16

to znaczy że zorg piractwo szerzy wśród nas ;)
no,no kto by pomyślał :)

rosol 01.06.2005 19:40

A czym wy sie tak podniecacie? Wiadomo, że każdy chce zarobic jak najwiecej wiec po co robic od poczatku system skoro mozna zmienic jakies dane w jednym pliku i juz jest wersja okrojona. Jesli ktos ma orginalnego wina Home to na pewno tego nie zmieni, a jesli ktos ma pirata to na pewno ma juz Professional, bo jak juz piracic to na maksa. Ja mam problem z glowy bo mam wina 2003 na szczescie i jestem zadowolony :P

andrzejj9 01.06.2005 20:09

Jedyna kwestia może być, czy rzeczywiście taka zmiana we własnym zakresie byłaby nielegalna? Bo przecież kupuje się oryginalny system bez żadnego zastrzeżenia, że nie można dostosować go (w ten lub inny sposób) do swoich potrzeb. Przynajmniej nie podejrzewam, żeby na chwilę obecną coś takiego było zaznaczone.

Generalnie jednak zgadzam się z wypowiedzią Sida i kilku jeszcze osób. To jest normalna kolej rzeczy i nie ma tutaj co czuć się na siłę oszukanym..

Proton 01.06.2005 21:28

Dla zainteresowanych cały proces przeróbki w języku polskim:

http://www.winxp.com.pl/modules.php?...rder=0&thold=0

Patrix 01.06.2005 21:43

Cytat:

Napisany przez Proton
Dla zainteresowanych cały proces przeróbki w języku polskim:

http://www.winxp.com.pl/modules.php?...rder=0&thold=0

ale szybko te informacje płyną :D
już w ojczystym wydane :P

prometeusz 01.06.2005 21:50

to kto pierwszy testuje, ja tam zostaje przy 2000 i 2003 server

nimal 02.06.2005 08:13

andrzejj - oczywiscie ze to jest nielegalne - umowa licencyjna wyraznie zabranie wprowadzania jakichkolwiek przerobek w oprogramowaniu
przeciez windows nie jest opensourcem zeby tak mozna bylo! tylko opensorcy mozna przeraniac
jesli np przerobisz freeware nie bedacy opensourcem to tez lamiesz prawo - bo umowa licencyjna tego nie dopuszcza!

dobrze ze biadolenia z pierwszej strony sie skonczyly... home jest tanszy bo nie musial byc drugi raz opracowywany - pro zostal okrojony i jest sprzedawany taniej - wybierasz co potrzebujesz, placisz i masz to za co zaplaciles...
a tak btw: ile osob wkorzystuje mozliwosci pro? ilu sa one niezbedne do zycia? :> trudne pytania :D zaraz ktos odpowie ze bez group policies zyc nie mozna... mozna - placisz mniej, masz mniej
chcesz miec wszystko za free i legalnie - sciagaj linuxa

Eliasz 02.06.2005 11:08

Cytat:

Napisany przez rosol
[...]Jesli ktos ma orginalnego wina Home to na pewno tego nie zmieni, a jesli ktos ma pirata to na pewno ma juz Professional, bo jak juz piracic to na maksa. [...]

Dokładnie;)

Morris 04.08.2005 09:13

Cytat:

Napisany przez nimal
andrzejj - oczywiscie ze to jest nielegalne - umowa licencyjna wyraznie zabranie wprowadzania jakichkolwiek przerobek w oprogramowaniu
przeciez windows nie jest opensourcem zeby tak mozna bylo! tylko opensorcy mozna przeraniac jesli np przerobisz freeware nie bedacy opensourcem to tez lamiesz prawo - bo umowa licencyjna tego nie dopuszcza!

Rozumiem, że takiego przerobionego systemu nie można sprzedawać, ale czy zabrania też zrobienia tej przeróbki tylko i wyłącznie na własny użytek? Przecież np. taki XPantyspy też w jakiś sposób ingeruje w system. ???

Swoją drogą to ciekawe - kupuję procesor, przerabiam go i dalej go mogę użytkować (nikt mnie nie posądzi o łamanie prawa), a jedyną konsekwencją jest utrata praw dodatkowych, tj. gwarancji. Kupując soft, jak się okazuje można zostać przestępcą, tylko dlatego że się ma smykałkę... :blee:

Burak_PL 04.08.2005 10:15

mam tylko pytanie ale po co?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:22.