Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Windows Home a Professional - dwa bajty różnicy oszustwa MS (https://forum.cdrinfo.pl/f5/windows-home-professional-dwa-bajty-roznicy-oszustwa-ms-52852/)

Morris 04.08.2005 10:41

Cytat:

Napisany przez Burak_PL
mam tylko pytanie ale po co?

Tzn. po co to robić?
Nie wnikam w to już, ale skoro nie ma powodu żeby to robić, to by wynikało, że tym bardziej nie ma też powodu do tego, żeby zabraniać :|

Burak_PL 04.08.2005 14:03

ja rozumiem tak fajnie tylko wydaje mi sie jesli ktos chce prof to instluje prof :D dobra już nie wnikam :D

Morris 05.08.2005 07:41

Cytat:

Napisany przez Burak_PL
ja rozumiem tak fajnie tylko wydaje mi sie jesli ktos chce prof to instluje prof :D dobra już nie wnikam :D

Zgadza się, ale jeśli dokładnie przeczytałeś, przerobiony Windows nie jest dokładnie wersją Pro. Nie w porządku wg mnie jest przede wszystkim prawo, które zezwala na niepozwalanie użytkownikom na robienie, co im się podoba z ich własnością na własny użytek. :blee:

Morris 05.08.2005 07:53

Cytat:

Napisany przez Burak_PL

Zgadza się, ale jeśli dokładnie przeczytałeś, przerobiony Windows nie jest dokładnie wersją Pro. Nie o to jednak mi chodzi.
Nie w porządku wg mnie jest przede wszystkim prawo, które zezwala na niepozwalanie użytkownikom na robienie, co im się podoba z ich własnością na własny użytek i znajomych. :blee:

Reetou 05.08.2005 11:03

Z jaką 'ich własnością'? Nie kupujesz przecież praw własności do kodu źródłowego produktu. Microsoft w swej łaskawości i za niewielką opłatą :D udziela ci jedynie licencji na używanie _swojego_ produktu. I w licencji tej jest powiedziane, że nie możesz w jakikolwiek sposób modyfikować tego softu. A jednym z warunków instalacji oprogramowania jest zaakceptowanie umowy licencyjnej, więc...

Burak_PL 05.08.2005 11:40

ah kolega mnie wyprzedził :D a mam pytanie czym tak naprawdę sie róznie Home od PRofa?? bo nigdy nie uzywałem HOme'a tylko cały czas Prof :D i nie wem

Morris 05.08.2005 11:51

Cytat:

Napisany przez Reetou
Z jaką 'ich własnością'? Nie kupujesz przecież praw własności do kodu źródłowego produktu. Microsoft w swej łaskawości i za niewielką opłatą :D udziela ci jedynie licencji na używanie _swojego_ produktu. I w licencji tej jest powiedziane, że nie możesz w jakikolwiek sposób modyfikować tego softu. A jednym z warunków instalacji oprogramowania jest zaakceptowanie umowy licencyjnej, więc...

...więc to i tak nie zmienia faktu, że chorym jest zapis, żeby nie można było SAMEMU i na WŁASNY użytek przerabiać to, za co wybuliło się niemałą kasiorę.
Licencjonowanie na takich zasadach nie ma żadnego uzasadnienia dla użytkownika końcowego, który chce dostosować system do własnych potrzeb.
Całe szczęście, że w odwodzie jest open source, bo byłby już matrix zupełny...

Posłany 05.08.2005 13:40

To proste - osoba zmieniająca Home na Pro po prostu nie będzie miała licencji na Pro tylko na Home a co za tym idzie bedzie miała jakby nielegalnego Windowsa ;) Tak myśle ;)

Banana Coctail 06.08.2005 12:41

Wg mnie to nie byłby żaden z tych Windowsów. Za dużo na Home za mało na Pro a Mirosoft takiego nie zrobił. Proponowane nazwy: Advanced Home lub Almost Pro :D

Patrix 06.08.2005 23:16

Cytat:

Napisany przez Morris
...więc to i tak nie zmienia faktu, że chorym jest zapis, żeby nie można było SAMEMU i na WŁASNY użytek przerabiać to, za co wybuliło się niemałą kasiorę.

Chory czy niechory...
Windows jest "oprogramowaniem właśnościowym" MS, Ty dostajesz jedynie licjencje na jego użytek.
Reakcją na restrykcyjność tej licencji jest licencja GPL (General Public License).
Windows nie jest na zasadach Open Source (Otwartego oprogramowania), więc "nie masz prawa" ingerencji w kod - patchowanie /Home > Pro/ można nazwać taką ingerencją, więc używanie tego "nie wiadomo co" nie jest legalne :)

Nikt nie broni Ci kupić wersji BOX systemu 'na innych zasadach' np. Linux, kup i przerabiaj :> Jeśli wydając pieniądze nie wiesz w co sie pakujesz to wybacz...

KarolluZ 07.08.2005 13:03

Jakie są główne różnice pomiędzy wersją Home i Professional XP?

# Backup - XP Pro posiada standardowy program do backupu danych, wersja XP Home nie
# Dynamic Disks - wersja XP Pro wspiera tę funkcję, wersja XP Home nie
# IIS - XP Pro zawiera, XP Home nie
***8226; Encrypted File System (EFS) - Windows XP Pro wspiera tę funkcję, XP Home nie
# Wiele monitorów - XP Pro wspiera do 9 monitorów, wersja XP Home - tylko jeden
# Wieloprocesorowość - XP Pro wspiera do dwóch procesorów, XP Home jeden
# Członkostwo w domenie - Windows XP Pro może być członkiem domeny, XP Home nie może, ale ma dostęp do zasobów domeny
# Group Policy - XP Pro wspiera, XP Home nie
# IntelliMirror - XP Pro wspiera IntelliMirror, w skład czego wchodzi Microsoft Remote Installation Services (RIS) oraz zarządzanie użytkownikami, XP Home nie wspiera IntelliMirror
# Uaktualnienie z Windows 98/ME - obie wersje pozwalają na takie uaktualnienie
# Uaktualnienie z Windows NT/2000 - Tylko XP Pro pozwala na takie uaktualnienie
# 64-bit - Tylko XP Pro będzie miał 64 bitową wersję dla procesora Itanium
# Wsparcie sieci - XP Pro zawiera wsparcie dla Monitora Sieci, SNMP, IPSec oraz Client Services for NetWare, XP Home nie zawiera tych opcji

Burak_PL 07.08.2005 13:32

Cytat:

Napisany przez KarolluZ
Jakie są główne różnice pomiędzy wersją Home i Professional XP?

# Backup - XP Pro posiada standardowy program do backupu danych, wersja XP Home nie
# Dynamic Disks - wersja XP Pro wspiera tę funkcję, wersja XP Home nie
# IIS - XP Pro zawiera, XP Home nie
***8226; Encrypted File System (EFS) - Windows XP Pro wspiera tę funkcję, XP Home nie
# Wiele monitorów - XP Pro wspiera do 9 monitorów, wersja XP Home - tylko jeden
# Wieloprocesorowość - XP Pro wspiera do dwóch procesorów, XP Home jeden
# Członkostwo w domenie - Windows XP Pro może być członkiem domeny, XP Home nie może, ale ma dostęp do zasobów domeny
# IntelliMirror - XP Pro wspiera IntelliMirror, w skład czego wchodzi Microsoft Remote Installation Services (RIS) oraz zarządzanie użytkownikami, XP Home nie wspiera IntelliMirror
# Uaktualnienie z Windows 98/ME - obie wersje pozwalają na takie uaktualnienie
# Uaktualnienie z Windows NT/2000 - Tylko XP Pro pozwala na takie uaktualnienie
# 64-bit - Tylko XP Pro będzie miał 64 bitową wersję dla procesora Itanium
# Wsparcie sieci - XP Pro zawiera wsparcie dla Monitora Sieci, SNMP, IPSec oraz Client Services for NetWare, XP Home nie zawiera tych opcji

ehem WIELKIE THX

Piterniel 07.08.2005 13:34

Cytat:

Da się zrobić w HOME :)

KarolluZ 07.08.2005 14:07

Cytat:

Napisany przez Piterniel
Da się zrobić w HOME :)

Oj tam sie da :D zresztą który user pospolity to wykorzysta ?

Piterniel 07.08.2005 18:13

Nie wiem, ale można zintegorwać GPEDIT z HOME ;p

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:11.