Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.07.2002, 12:22   #1
raider85
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.07.2002
raider85 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wersja OEM systemu Windows

Witam.
Mam drobne pytanie.Wielu producentów do swoich zestawów komputeroiwych dołącza zmodyfikowane wersje systemów operacyjnych tak żeby miały na przykład zaimplementowane wszystkie sterowniki do części w konkretnym zestawie.W ten sposób jest znacznie mniej pracy z instalacją urządzeń.CZY DA SIĘ TAKĄ PŁYTKĘ WYPALIĆ W DOMOWYCH WARUNKACH.Czy są jakies strony z instrukcją działania??Chodzi mi głównie o win xp.
raider85 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.07.2002, 12:42   #2
Yahol
Gość

Tak, można Na CDR.info, jest poradnik jak wypalać płyty bootowalne, m.in. XP.
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.07.2002, 15:08   #3
+++LeWaP+++
Guru

Data rejestracji: 17.04.2002
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wersja OEM windows jest taka sama jak inne. Np Windows 98 OEM i 98 normalny mają to samo, ale różnica polega na tym, że windows OEM jest legalny tylko i wyłącznie z zestawem komputerowym z którym został sprzedany, a dokładnie z jedną z następujących części: CPU, płyta gł., dysk twardy (np.). Musisz mieć do tego fakturę, dowód zakupu, nie wystarczy sam certyfikat. Takiego windows nie można sprzedać osobno, bo będzie nielegalny .

Co do kopiowania takiej płyty, aby była bootowalna (od windows 98 wzwyż) musisz zrobić cd-copy.

Można zrobić legalnie 1 kopię bezpieczeństwa windowsa na własne potrzeby .
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.07.2002, 15:31   #4
Flacha1
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 26.06.2002
Flacha1 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
Wersja OEM windows jest taka sama jak inne. Np Windows 98 OEM i 98 normalny mają to samo, ale różnica polega na tym, że windows OEM jest legalny tylko i wyłącznie z zestawem komputerowym z którym został sprzedany, a dokładnie z jedną z następujących części: CPU, płyta gł., dysk twardy (np.). Musisz mieć do tego fakturę, dowód zakupu, nie wystarczy sam certyfikat. Takiego windows nie można sprzedać osobno, bo będzie nielegalny .

Co do kopiowania takiej płyty, aby była bootowalna (od windows 98 wzwyż) musisz zrobić cd-copy.

Można zrobić legalnie 1 kopię bezpieczeństwa windowsa na własne potrzeby .

Ja się nie zgadzam. Nie można zrobic żadnej kopi bezpieczeństwa!!! (Jest to w licencji). Można jednak zamówić sobie sam nośnik w wiadomej firmie za ok 10zł przedstawiająć dowód zakupu i licencję (nie dotyczy OEM)
Flacha1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.07.2002, 16:00   #5
lopus
WeldMaster

Data rejestracji: 16.08.2001
lopus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Z Windowsem OEM są nieraz problemy.Kolega ma Windows ME "tylko dla komputerów Optimus" i za cholere nie można go zainstalować na innym komputerze.Wyskakuje mniej więcej taki komunikat:"windows nie może zostać zainstalowany ze względu na restrykcje? cy cóś nałożone na ten komputer,skontaktuj sie...itd"
Miał ktoś taki przypadek?
lopus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.07.2002, 16:23   #6
Yahol
Gość

[QUOTE]+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
[B]Wersja OEM windows jest taka sama jak inne. Np Windows 98 OEM i 98 normalny mają to samo,

Nie! Win w wersji OEM, nie jest serwisowany przez MałyMiękki, ze względu na obecność obcych, dedykowanych do danego komputera sterowników i dodatków!
Microsoft nic nie ma do robienia kopii zapasowej i nie dostarcza jej po uszkodzeniu nośnika, trzeba oddać orginalną płytkę z licencją i dokumentami zakupu i oni po badaniu legalności Wina odsyłają oryginalny Windows (nie dotyczy wersji OEM) Informacja od serwisu MałyMiękki!
Wersje OEM, można zrobić kopię, nie można tylko jej instalować na innym komputerze i odstępować (kopii) można ją sprzedać powiadamiając własciciela praw, czyli MS lub firmę od której sie kopię nabyło.
BO PRZECIERZ KUPUJESZ KOPIĘ WIN-a :-D
Tak więc udoskonalanie, dodawanie-sterowników, programów - jest legalne!

PS: dodatkowa informacja- jestem jeszcze w posiadaniu ORYGINALNEJ amerykańskiejwersji Win98 (N.York 11march99, Compaq) w której w Dodaj-Usuń programy, występują okienka:
keyboard&mouse
TV&video card

A najlepiej sprawdzić u żródła, co też uczyniłem, robiąc swoją kopię WindZgrozy.
Nie lepiej zainstalować LINUXA:-D
Stary 17.07.2002, 18:13   #7
Shider
Prawdziwy Shider ;)

Data rejestracji: 06.06.2002
Shider zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Wersja OEM systemu Windows

Wydaje mi sie ze panu raider85 chodzi o wypalenie plytki z winda i dodaniem do niego (wkompilowaniem) innych niestandardowych sterownikow a nie jak wielu osoba sie wydawalo o samo kopiowanie plyty bootowalnej

Sam bylbym bardzo zainteresowany informacja jak taka plyte (z dodatkowymi sterownikami wkompilowanymi w system) mozna wykonac.

Czy ktos zna na to odpowiedz???
Stary 17.07.2002, 19:48   #8
Yahol
Gość

I o takim Win-e pisałem, w osobnym katalogu zrobiłem wszystkie sterowniki jakich potrzebuje przy reinstalacji Nie gmeram w płytach, mam pod ręką. Wpisałem użytkownika i nr. seryjny i też mam spokój, klikam dalej. Etc.etc. Jest kupa miejsca na płytce z Winem, można dopisać swoje OEM Logo. I MałyMiękki może mi podskoczyć, to MOJA OEM-owa wersja Win98SE, niepowtarzalna:-D
Stary 17.07.2002, 21:13   #9
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja mam pytanko, jak zrobić taką wersję systemu, w której po zainstalowaniu miałbym standardowo zainstalowane wszystkie sterowniki (drukarka, skaner, modem, k.graficzna/dźwiękowa/sieciowa)? Chodzi mi o coś podobnego, jak np. dodawanie Service Pack'a do Windows 2000, którego nie trzeba instalować oddzielnie, bo jest zintegrowany z instalatorem systemu. Czy musiałbym w tym przypadku zmodyfikować pliki CAB instalatora (Windows Me)?

Ostatnio zmieniany przez ZiP : 17.07.2002 o godz. 21:15
ZiP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.07.2002, 23:58   #10
Yahol
Gość

Nie umiem zintegrować instalatorów, choć pewnie jest to możliwe!
Mam po prostu na bootującej płycie osobny folder ze sterownikami do urządzeń które mam zainstalowane w kompie. Nie muszę przy reinstalacji żonglować płytami, mam to na jednej płycie. I tylko tyle, i aż tyle. Pewnie dopisanie skryptu czy programu automatycznie instalującego sterowniki czy programy nie jest aż tak bardzo skomplikowane, ale tego nie potrafię. Przepraszam, że was zawiodłem.

PS: dla wyjaśnienia, jestem humanistą z bardzo, hmmm.... egzotyczną specjalnością, daleką od dzisiejszych potrzeb, a komputerami zajmuję się ....no, powiedzmy amatorsko. Serwisuje firmę księgarską. Na ogół jest to przenoszenie ciężkich elementów kompa, etc....ogólnie biorąc serwis:-D
Stary 18.07.2002, 00:44   #11
Flacha1
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 26.06.2002
Flacha1 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
ZiP napisa***322;(a)
Ja mam pytanko, jak zrobić taką wersję systemu, w której po zainstalowaniu miałbym standardowo zainstalowane wszystkie sterowniki (drukarka, skaner, modem, k.graficzna/dźwiękowa/sieciowa)? Chodzi mi o coś podobnego, jak np. dodawanie Service Pack'a do Windows 2000, którego nie trzeba instalować oddzielnie, bo jest zintegrowany z instalatorem systemu. Czy musiałbym w tym przypadku zmodyfikować pliki CAB instalatora (Windows Me)?

Są takie narzędzia niestety tylko dla partnerów OEM. Jestem w trakcie namawiania szefa na zakup czegoś takiego. Jak się to uda to napiszę jak to działa. Jeszcze podobno w 3pakach i 5pakach OEM jest jakaś dodatkowa płytka z marzędziami do tworzenia instalatorów ale nie miałem tego w rękach.
Flacha1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.07.2002, 08:35   #12
Kucyk
Bywalec

Data rejestracji: 05.06.2002
Kucyk w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czy nie prościej zrobić Norton Ghostem obraz partycji z nowo zainstalowanym systemem?
Kucyk jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.07.2002, 08:53   #13
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
no właśnie, Kucyk ma rację, zainstalować czysty system ze wszystkimi sterami, a nastepnie Duszka Nortonowego odpalić i jest gotowy system do ponownej instalki :cool:
Stary 18.07.2002, 11:25   #14
Przem
Bywalec

Data rejestracji: 24.06.2002
Przem w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
podzielam poglad ze najlepiej i naprościej jest zrobić to Nortonem "duszkiem" kilka minut i po sprawie
Przem jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: