Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Witamy W Unii Europejskiej (https://forum.cdrinfo.pl/f5/witamy-unii-europejskiej-34359/)

andrzejj9 03.05.2004 22:24

Cytat:

Napisany przez Dero
Mam pytanie : czy nagrywarki stanieja ? po chcialem kupic w kwietniu nagrywarke ale pare osob mi doradzilo zebym poczekal bo po 1 maja nagrywarki stanieja :mruga: czy to prawda ? a jesli tak to jak dlugo trzeba czeakc i o ile moga staniec ? :ysz:

Naprawde watpie, zeby nagrywarki mialy jeszcze staniec. Chyba, ze masz na mysli DVD. Te zwykle przeciez sa juz w tak niskich cenach, ze niemozliwe, aby byly jeszcze tansze.

Natomiast jezeli rzeczywiscie choci Ci o nagrywarke DVD, to taniec one beda caly czas, ale jakiejs wiekszej obnizki z uwagi na nasze wejscie do Unii to bym sie nie spodziewal.

BD 03.05.2004 23:05

Dero - napewno po pierwszym maja nie stanieje nic. Jak cos ma staniec to musisz zaczekac na to ze 2 albo 3 miesiace. NIe wczesniej. Nagrywarki CD raczej nie potanieja bo juz sa prawie za free rozdawane. Staniec moga napedy DVD ale to akurat normalne.

Andrzej9 - dokladnie tak wlasnie jest z tym podatkiem. Popatrz kto normalny i przy zdrowych zyskach odda 40% tego co zarobil widzac co sie dzieje w naszym kraju. Ja sam bym nie oddal i szukal WSZYSTKICH dostepnych legalnie sposobow obejscia tego. Takich ludzi jest bardzo wielu i do tego dochodzi jeszcze grupa ludzi ktorzy szukaja nielagalnych sposobow nieplacenia podatkow. Wielu ryzykuje i obawia sie wpadki - oni grzecznie zaplaca linowy i nizszy podatek.

Dero 04.05.2004 06:52

aha ,dzieki za odpowiedz. Na DvD nie mam tyle pieniadzy wiec palnuje kupic ja w przyszlosci , zreszta 150 zł za nagrywarke CD to nie jest az tak dluzo :chytry: Moj kumpel wydal kiedys za jakis Aopen 240 zeta a chodzi jak traktor :mruga: Hmmm tylko jaka firme najlepiej wybrac :ysz: ja mysalem o LG hmm

andrzejj9 04.05.2004 08:26

Cytat:

Napisany przez Dero
aha ,dzieki za odpowiedz. Na DvD nie mam tyle pieniadzy wiec palnuje kupic ja w przyszlosci , zreszta 150 zł za nagrywarke CD to nie jest az tak dluzo :chytry: Moj kumpel wydal kiedys za jakis Aopen 240 zeta a chodzi jak traktor :mruga: Hmmm tylko jaka firme najlepiej wybrac :ysz: ja mysalem o LG hmm

W dziale CDR znajdziesz duzo informacji na ten temat. Ze swojej strony powiem tylko, ze prawdopodobnie zdecydowalbym sie na Liteona, ktory teraz w wersji BOX (52x32x52) kosztuje cos okolo 139 zlotych. Sprawdz strone www.proline.com.pl , jest tam dosc tani sprzet.

BD 04.05.2004 09:04

O prosze zobaczcie tutaj http://biznes.onet.pl/0,912887,wiadomosci.html - o tym wlasnie myslalem piszac, ze mam nadzieje, ze dzieki UE zmieni sie w naszym kraju na lepsze. Akurat przyklad dotyczy innych krajow ale kwestia czasu jest by rowniez Polska byla lepiej kontrolowana.

andrzejj9 04.05.2004 09:11

Cytat:

Napisany przez BD
O prosze zobaczcie tutaj http://biznes.onet.pl/0,912887,wiadomosci.html - o tym wlasnie myslalem piszac, ze mam nadzieje, ze dzieki UE zmieni sie w naszym kraju na lepsze. Akurat przyklad dotyczy innych krajow ale kwestia czasu jest by rowniez Polska byla lepiej kontrolowana.

Zgadzam sie - Polske (przez Polske rozumiem tutaj polskich politykow - ogolnie osoby, ktore w najwiekszym stopniu sprawiaja, ze kraj ten wyglada, jak wyglada) ktos musi w koncu wziac za pysk i zaczac odpowiednio kontrolowac. Z tym, ze tutaj akurat jestem sceptykiem i uwazam, ze naprawde duzo czasu bedzie musialo uplynac, zanim taka kontrola przyniesie jakies efekty. Juz stracilismy bardzo wiele mozliwosci dotacji z Unii ze wzlgedu na nieprzygotowanie sie w odpowiednim czasie (roznie rozumiane - przygotowanie dokumentow i informacji, wlasne doinwestowanie, zorganizowanie czegos itp.). O ile sie nie myle, to nawet w kwestii drog moglismy od Unii dostac bardzo duzo pieniedzy, ale jakos odpowiedzialnemu za to ministrowi ta informacja jakos umknela. Podobnych sytuacji jest wiecej.

Niestety - mentalnosc Polakow i to zarowno szarych obywateli, jak i rzadzacych panstwem, jest taka, ze lubimy narzekac. Nie szukamy sposobow rozwiazywania problemow, wolimy wszystkie sily przeznaczyc na przekonywanie calego swiata, w jakiej to paskudnej i niemozliwej do rozwiazania sytuacji sie znajdujemy. I dopoki to sie nie zmieni, dopoty w naszym panstwie rowniez nic sie nie zmieni na lepsze...

bgn 04.05.2004 10:08

No cóż. Zaden Unijny ani prounijny polityk nie uzywal do zachecania pojscia na referendum
danych z prognoz, ktore mowia, ze poziom zycia u nas dogoni rozwinete kraje Unii za ok 80 lat.Nasze wejscie do Unii do realizacja wlasnych celow przez ekipe Buzka i Millera.
Zamiast obnizac Vat ,do dla krotkookresowego zamkniecia Budzetu my podwyzszylismy
( a Czesi na trzy dni przed wejscie obizyli zarowno stawke podstawowa, jak i stawki uprzednio obnizone). Nasze gospodarka nidy nie byla specjalnie konkurencyjna - a teraz to juz zupelnie nie. Ostatni wzrost gospodarczy jest czysto rachunkowy i wynika glownie z obnizenia kursu zlotego do euro - co chyba kazdy odczuwa, czyli ma sie do rzeczywistosci tak jak pieniadze o ktorych mowi Lepper, a ktore maja byc w NBP.
Nie cieszmy sie zatem - bo nic rozowego w najblizszych latach nas nie czeka

nimal 04.05.2004 13:43

dopuki do rzadu zamiast poslow wybieramy oslow to tak bedzie
i w tym temacie nic sie nie zmiani bo spoleczenstwo nie zmadrzeje (mimo akcji np IQ prowadzonych przez TVN :D - joke oczywiscie)
od dawna wiadomo ze liniowe podatki sa jedyne sprawiedliwie, ale zaraz 40 roznych grop lobby sie oburza... nic tylko pogratulowac krotkowzrocznosci
UE ma tez swoje czarne strony - regulowane ceny na ponad 200 produkotw - czysty komunizm, ale co mielismy zrobic? wejsc w "uklad" z rosja? zeby za zabranie nam 40 wagonow wegla zgodzili sie wziasc 50 wagonow wolowiny? juz topzerabialismy...

andrzejj9 04.05.2004 16:44

Cytat:

Napisany przez nimal
dopuki do rzadu zamiast poslow wybieramy oslow to tak bedzie
.

coz, wybor mamy niewielki.... ;)

pawelblu 04.05.2004 20:10

Cytat:

Napisany przez nimal
dopuki do rzadu zamiast poslow wybieramy oslow to tak bedzie...

No wlasnie nie !!! Wyborcy nie wybieraja rzadu !!! Wybieraja poslow i senatorow. Moim zdaniem powinno byc mniej wiecej tak jak w rosji tylko ze bez parlamentu. Wybory na prezydenta. Prezydent dobiera sobie rzad i on ponosi za wszystko odpowiedzialnosc. Po co 460 darmozjadow i 100 jeszcze wiekszych darmozjadow !!!

BD 04.05.2004 20:45

Cytat:

Napisany przez pawelblu
No wlasnie nie !!! Wyborcy nie wybieraja rzadu !!! Wybieraja poslow i senatorow. Moim zdaniem powinno byc mniej wiecej tak jak w rosji tylko ze bez parlamentu. Wybory na prezydenta. Prezydent dobiera sobie rzad i on ponosi za wszystko odpowiedzialnosc. Po co 460 darmozjadow i 100 jeszcze wiekszych darmozjadow !!!

Nie jest to glupie ale kto bedzie pilnowac tych co wybral prezydent. Moim zdaniem nad rzadem powinna byc starszyzna plemienna w postaci 100 zacnych i powszechnie szanowanych senatorow. Natomiast sejm w obecnej postaci jest jedynie cyrkiem i powinien zostac zlikwidowany.

47 05.05.2004 00:09

Amen

nimal 05.05.2004 08:02

a co w jego miejsce? totalitaryzm? wyjsciem nie jest likwidacja izby nizszej tylko zmadrzenie spoleczenstwa, wtedy nie bedzie cyrku, a dopuki banda &$)(^%#(* wybiera bande (*^#^(@^^ to... mamy to co mamy
mozna sie zastanawiac tez nad cenzusem majatkowym czy wyksztalcenia, aleto nie jest do konca dobre rozwiazanie,zreszta i tak by nie przeszlo (a wyksztalcenie mozna kupic - vide pewna partia...)

Zetoxa 05.05.2004 08:26

... Churchill miał rację, podły ustrój ta demokracja, ale w mordę, nie wynaleźli nic lepszego. Status wykształcenia byłby napewno potrzebny, ale Nimal ma rację, nie przejdzie. Miałem mieszane uczucia jak widziałem w TV przechadzających się po korytarzach parlamentu w Strasburgu, znanych buraków w biało-czerwonych krawatach, Boże to są reprezentanci narodu :o

andrzejj9 05.05.2004 10:21

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
Miałem mieszane uczucia jak widziałem w TV przechadzających się po korytarzach parlamentu w Strasburgu, znanych buraków w biało-czerwonych krawatach, Boże to są reprezentanci narodu :o

He he, tez co do nich mam podobne zdanie, ale ja nie widze lepszych reprezentantow w Polsce...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:00.