Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wiza turystyczna do USA - rozmowa z Konsulem (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wiza-turystyczna-usa-rozmowa-konsulem-54747/)

ona1234 02.02.2008 18:59

zaproszenie?

czy potrzebne są zaproszenia aby starać się o wizę?

ksviper 02.02.2008 19:18

zaproszenia nie s***261; potrzebne, ale s***261; jakim***347; tam udokumentowaniem tego, ***380;e masz si***281; gdzie zatrzyma***263;
mnie w rozmowie z pracownikiem konsulatu spytano tylko gdzie pracuj***281;

asiucha 04.06.2009 16:02

hej ja własnie staram sie o wize mam zaproszenie itp ale nczy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły co mogłabym pzredstawić konsulowi???chce jeschać tylko na 20 dni na wakacje (czy rezerwacja biletu byłaby pomocna???)

mcbrox 17.06.2009 11:36

Witam, zarejestrowałem się, bo widzę że dyskutujecie na interesujący mnie temat. Nie będę Was ściemniał. Siedziałem kiedyś w USA na wizie imigracyjnej przez 2 lata. Wiem, ze drugi raz nie dostanę. Chcę pojechać na turystyczną, i siedzieć tam i robić sobie na czarno, po prostu tam mieszkać. Jakie są moje szanse w ogóle na wizę??? Wiadomo, że w konsulacie się do tego nie przyznam :P Czy wystarczy, że mam tam kuzyna i dużo kumpli? Jak powiem, że jadę odwiedzić, to dadzą mi wizę na pare lat??? Żebym chociaż przez 2 lata mógł tam jeździć. Z góry dzięki za info :)

Stef 17.06.2009 12:44

jezeli przekroczyles termin waznosci wizy a ty tam nadal byles.. to raczej ciezko ci bedzie

mcbrox 17.06.2009 13:26

Nie nie nie. Zupełnie nie tak. Miałem wizę imigracyjną. Mogłem siedzieć ile chciałem. Wróciłem po dwóch latach. To było 10 lat temu. Byłem legalnie i wróciłem legalnie. Teraz chcę turystyczną :)

P.S. Tą imigracyjną miałem na czas nieokreślony. Z tym, że jak tu wróciłem, to się zielona karta przedawniła. Musiałbym w ciągu pół roku wrócić do USA, a już nie wróciłem ponad 10 lat :( Żałuję, ale nie ode mnie to zależało, tylko jeszcze wtedy od moich rodziców.

Stef 17.06.2009 14:42

aaa w takim wypadku, jesli w papierach wszytsko jest legalne, to mysle ze nie bedzie problemow z uzyskaniem wizy....

ale to wszystko i tak od konsula zalezy

mcbrox 19.06.2009 11:33

Tylko, że mnie niektórzy straszą, że jak tu nie mam żony, studiów albo coś, to znaczy, że nic mnie tu nie trzyma i mnie nie puszczą, bo od razu będą podejrzewać, że coś kombinuję... Naprawdę jest tak ciężko w takiej sytuacji? I mniej więcej na jak długo dają tak wizy zazwyczaj? Bo mnie by interesowało jak najdłużej, nie że 3 miesiące, tylko wizę tak na 5 lat żeby tam jeździć. I jeszcze jedno pytanie, jak się ma wizę na kilka lat, to jak często muszę wracać z USA do Polski żeby się tu meldować??? Bo jednak koszty przelotu nie są tanie, i im rzadziej tym lepiej :) Proszę o szybkie odpowiedzi :)

Szczota 19.06.2009 13:29

Jak masz tutaj dom/mieszkanie to nie powinno byc problemu... przeciez majatek Cie trzyma :)

mcbrox 19.06.2009 13:41

A jeśli dom jest rodziców? :) Ja mam 21 lat :)

andrzejj9 19.06.2009 20:36

Jeśli już kiedyś byłeś i wróciłeś w terminie, to działa to z pewnością na twoją korzyść. Z kolei jeśli nic cię tu nie trzyma to.. kiepsko ;) Najlepiej jeśli masz jakieś 'zabezpieczenie' typu ktoś potwierdzający pracę, jakieś przyszłe plany w Polsce itp.

Co do pobytu, to nie jestem pewien jak teraz, ale kiedyś mogłeś na raz przebywać do 6 miesięcy. Potem trzeba było wyjechać i chyba w sumie można było od razu wrócić (więc wystarczyło się przelecieć np. do Meksyku). Coś jednak mogło się pozmieniać.

mcbrox 20.06.2009 00:44

Oooo... a ja myślałem, że to nie tak, że trzeba wyjechać ze Stanów, tylko, że trzeba wrócić konretnie do Polski. A mówiąc o planach na przyszłość w Polsce, to nie wiem... mogę ściemnić np. że jestem w stałym związku albo coś? Albo że mam dostać mieszkanie od babci? :P Hehe :) Sorry, że Wam tak truje dupska o to, ale to ważny dla mnie temat, za każdą pomoć i podpowiedź serdecznie dziękuję :)

ed hunter 20.06.2009 00:52

narysuj jeszcze na kartce kredkami rodzinę, psa największego.

Szczota 20.06.2009 00:57

Czyli wsumie nic Cie tutaj nie trzyma. Z pytaniem o dom to chodzilo mi na wlasnosc

mcbrox 20.06.2009 15:14

Mam rozumieć, że nie ma szans???

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:28.