Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   WOŚP 2013 (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wosp-2013-a-91915/)

ed hunter 15.01.2013 00:31

Cytat:

Napisany przez zene_k (Post 1238076)
Dawno mnie tu nie było.
Powiedzcie mi zwolennicy PIS-u, skąd w Was tyle jadu???
Dlaczego wszędzie widzicie tylko złodziei i bandytów???
Naprawdę uważacie, że to Wy i tylko WY jesteście tymi normalnymi i prawymi???
Myślicie, że macie na to monopol???

Nie musicie mi odpowiadać, bo to były pytania retoryczne. Waszej odpowiedzi się domyślam.

Ty lepiej przeczytaj coś napisał i się zastanów kto tu jadem zieje i do kogo.

rcobex 15.01.2013 00:30

zene_k : Dawno mnie tu nie było.

- Bez jadu ni ma ładu.

- Wszędzie nie, tylko tych, co pokazują na "Tusk Vision Network"

- Absolutnie NIE. No może czasami........:>

- Do monopolu w sobotę pocisnę......:D

Nie musicie mi odpowiadać, bo to były pytania retoryczne. Waszej odpowiedzi się domyślam.

Pytanie retoryczne, i po co się produkuję ? Szlag by to..... :wow:

Edit: Zmieniłem literkę bo mi moderator konto jeszcze zablokuje.......

Jarson 15.01.2013 00:04

Ale ona nie przejada większości wpływów. Ja też nie sądzę, że każda jedna złotówka jest wykorzystywana na cele statutowe, ale naprawdę widać, że ta fundacja coś robi.

Mi osobiście nie przeszkadzałoby, gdyby Owsiak miał z tego co robi porządną pensję. Nie myślę o kwotach typu 100 tys. zł/mc, ale 10-15 - a czemu nie? Oczywiście wiem, że w takim wypadku strasznie dużo osób oburzyłoby się niesamowicie (bo przecież nie ma to, jak pracować za darmo, ładnie to brzmi w telewizji).

Tak czy owak, ja się z Tobą, Ed zgadzam, że należy patrzeć krytycznie także na take organizacje jak WOŚP. Z zasady, po prostu jeśli gdzieś może dochodzić do defraudacji, to taką instytucję należy w jakiś sposób kontrolować - dlatego bardzo dobrze, że OPP muszą składać raporty finansowe ze swojej działalności. Nie ma sensu jednak z góry zakładać, że do nadużyć dochodzi. Moim zdaniem w tym konkretnym przypadku plusów jest znacznie więcej niż minusów, choć na pewno na różnych szczeblach jest różnie, łącznie z tym, że zawsze znajdą się jacyś "wolontariusze" z zakrzywionym drucikiem i chętką na winiacza...

zene_k 14.01.2013 23:47

Dawno mnie tu nie było.

ed hunter 14.01.2013 22:37

Nie ma takiego prawa, które nie zabroni przejadania fundacji większości wpływów, ja tylko chcę odczarować mit.

chris996 14.01.2013 22:29

Prezesik dobrze to skwitował. Jeśli są nieprawidłowości nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sprawę zgłosić do prokuratury i odpowiednich służb.
Jeśli pieniądze są źle wydawane lub przejadane również.

Prezesik 14.01.2013 22:16

Cyrk ratujący ludzkie życie.
Mi to pasuje.
Wolę taki, żeby te pieniądze zjadł ten cyrk niż aparat urzędniczy.

ed hunter 14.01.2013 22:14

Sugeruję pompowanie publicznych pieniędzy w cyrk, one się nie liczą jako koszty, darowizny, zupełnie się nie liczą, a znikają z naszych portfeli, a nie z czarnej dziury.

Prezesik 14.01.2013 22:03

Owsiak ma takie same prawo do poglądów, jak ja i Ty.
W dodatku ma takie samo prawo do głoszenia ich publicznie.
Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1238029)
jakby poparł Jarka, też by wszystko w moich oczach stracił.

Wybacz, ale w to nie uwierzę :P

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1238028)
Ale o czym Ty bredzisz? Jaka prokuratura? Ja tylko piszę o opłacalności całego cyrku suma sumarum, nie sugeruję nigdzie, że łamią prawo.

Bredzę o tym, że sugerujesz marnotrawstwo publicznych pieniędzy.

ed hunter 14.01.2013 21:57

No więc ja zacząłem temat nie o tym, że mi się akcja nie podoba, nie podoba mi się dyrygent, bo jawnie wdepnął w politykę, jakby poparł Jarka, też by wszystko w moich oczach stracił. Mam wrażenie, że duże pieniądze, nawet nie na własność, są w stanie zdeprawować każdego. Bizantyjskie koszty Orkiestry odbieram strasznie źle, mniej więcej odkąd zaczął robić taplaninę w błocie za nie.

ed hunter 14.01.2013 21:48

Cytat:

Napisany przez Prezesik (Post 1237998)
Zdecydowanie wolę, żeby te publiczne pieniądze poszły na organizację takie przedsięwzięcia, niż na pierdzenie w urzędnicze stołki. Prawda taka, że gdyby nie WOŚP, to te publiczne pieniądze wydane na organizacje zostałyby przejedzone przez aparat urzędniczy, a tak idą do ludzi.

A jeśli Edziu masz odpowiednią wiedzę, to idź do prokuratury i zgłoś podejrzenie popełnienia przestępstwa.
A jeśli nie, to nie oczerniaj nikogo i nie zachowuj się jak internetowy troll, który mocny jest w wyszukiwaniu tzw. niesprawdzonych źródeł. Idź do prokuratury, na policję, do CBA, CBŚ czy ABW i zajmij się tym.
Choć domyślam się, że jedyną rzeczą jaką Ci Jurek podpadł, to poparcie nie tego człowieka, którego Ty byś chciał.
Pamiętaj, że to był jego osobisty głos, a nie głos całej Fundacji.
Jerzy Owsiak też ma prawo do poglądów, też może je wyrażać i może popierać kogo chce.
Dla mnie to nie ma znaczenia.

Datki są dobrowolne. Chcesz dać, to daj. Nie - to nie.
Taka jałowa gadka do niczego nie prowadzi.

Ale o czym Ty bredzisz? Jaka prokuratura? Ja tylko piszę o opłacalności całego cyrku suma sumarum, nie sugeruję nigdzie, że łamią prawo.

basia21 14.01.2013 21:48

Sam Owsiak jest osoba kontrowersyjną. Nie musimy się nim zachwycać, ale czy musimy na siłę odbrązawiać ideę samego przedsięwzięcia? Czy ktoś poskarżył się na ten sprzęt? Są jakieś dowody na to, że to przestarzałe maszyny? Rozliczamy ciągle jego. Spekulujemy, czy to uczciwe czy nie. Pytamy, od kogo kupuje, po jakich cenach, ile na tym zarabia? Ubolewamy nad tym, że inni pracują za darmo. A może chcą.
W takim razie co?
Zabronić Orkiestrze grać?
I wtedy będziemy zadowoleni, bo się skończy nieuczciwy proceder.
A sami, ile jesteśmy w stanie dla tych dzieci zrobić?
Ciekawa jestem, kto z tych, którzy widzą w Owsiaku oszusta, a nawet złodzieja (bo i takie opinie słyszałam) w przypadku, gdy to jego dziecko będzie potrzebowało inkubatora z systemem wspierającym oddech, sztucznej nerki, respiratora, powie nie, bo to sprzęt "z serduszkiem", z puszki tego pana.

Kris 14.01.2013 21:12

Piar piarem... a darowizn na WOŚP od podatku odliczyć nie można? :mruga:

Jarson 14.01.2013 20:59

Gdyby te firmy i podmioty nie pomogły za darmo WOŚP, to wątpię, żeby w ten sposób nie wydane pieniądze przeznaczyły na inny dobroczynny cel. Po części dlatego, że wówczas nie byłoby to tak widoczne (z pewnością sporej części firm chodzi o promocję - dobrze to wygląda, jeśli pomoże się za darmo w akcji z reguły przez społeczeństwo popieranej, a przy tym niezwykle rozpropagowanej). Po części dlatego, że łatwiej jest pomóc w ten sposób niż przekazać konkretną sumę - np. taka gmina udostępni za darmo lokal którego wynajęcie co prawda zwykle jest źródłem dochodów, ale tego dnia raczej i tak nikt by go do innego celu nie wynajął (choćby dlatego że podczas WOŚP raczej się płatnych koncertów nie organizuje). Itp. To źle, że dzięki tym darowiznom Orkiestra nie musi ponosić wielu kosztów i dzięki temu więcej z tego, co zbierają trafia bezpośrednio tam, gdzie powinno?

Nie krytykuję tych, którzy nic nie dają. I trochę, szczerze powiedziawszy, już mi obrzydło, że nawet w takim temacie ci, którzy pomagają często uważają nieuczestniczących za bezduszników, a niepomagający pomagających - za naiwniaków.

Z kolei uzależnianie oceny WOŚP od preferencji politycznych Owsiaka to dla mnie... porażka. A jakie to ma w tym wypadku znaczenie? Ja tylko pamiętam, że Owsiak robił Orkiestrę za wszystkich rządów, a nie np. zawieszał ją za rządów tych, których nie lubił, bo by jeszcze za dobre statystyki w szpitalach mieli. Gdyby naprawdę się okazało, ze Owsiak defrauduje zebrane pieniądze - o, to byłaby przyczyna krytyki. Ale na pewno nie to, że popiera tego czy innego polityka (a tak się akurat składa, że Owsiaka mógłbym nazwać swoim oponentem politycznym, więc na pewno nie pisze tego, bo akurat popiera tych, co ja).

Kris 14.01.2013 19:32

Cytat:

Napisany przez Prezesik (Post 1238008)
Swoją drogą naprawdę przerażające, że ten cały sprzęt medyczny na ratowanie ludzkiego życia jest taką solą w oku tak wielu ludzi.
Załóżcie swoją fundację, zbierajcie pieniądze, poświęćcie swoje życie temu celowi. Publicznie deklaruję - DOŁOŻĘ SIĘ.
Pomimo różnic nas dzieląc - tak, żeby Ci zrobić na złość. A co!

Prezesik, to nie chodzi o to, tylko czy czasem ktoś pod przykrywką kupowania sprzętu nie robi wałów (od kogo kupuje, po jakich cenach i czy rzeczywiście nowoczesne maszyny, ile jest wydatkowane z przychodów, na co itp.).

Nikt nikomu nie życzy tego, żeby leżał pod aparaturą "z serduszkiem". Szkoda, żeby wszystkie te dzieci kwestowały na mrozie, "ahtyści" grali za darmo, czas antenowy za darmo, w cholerę osób pracuje za darmo, a potem ktoś się z tego tytułu nachapie... Nawet te tekturowe puszki przekazuje WOŚP Stora Enso... jakie oni koszty mają? Wszyscy zapieprzają za darmo, produkują za darmo...
Pomagajmy, ale nie róbmy też ludzi w ...

Jeśli dyskusja ma być na zasadzie: "zamknij mordę, Owsiak pomaga", to nie ma o czym mówić. Media też się nie przyczepią, bo zaraz się świętość naruszy.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:57.