![]() |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Jakoś nie lamentuję z tego powodu. Cytat:
Swoją drogą naprawdę przerażające, że ten cały sprzęt medyczny na ratowanie ludzkiego życia jest taką solą w oku tak wielu ludzi. Załóżcie swoją fundację, zbierajcie pieniądze, poświęćcie swoje życie temu celowi. Publicznie deklaruję - DOŁOŻĘ SIĘ. Pomimo różnic nas dzieląc - tak, żeby Ci zrobić na złość. A co! |
Cytat:
Publiczne pieniądze to także moje podatki, czyli datek na WOŚP zapłaciłem, choć nie chciałem. Już się w tym temacie nie odezwę. |
Zdecydowanie wolę, żeby te publiczne pieniądze poszły na organizację takie przedsięwzięcia, niż na pierdzenie w urzędnicze stołki. Prawda taka, że gdyby nie WOŚP, to te publiczne pieniądze wydane na organizacje zostałyby przejedzone przez aparat urzędniczy, a tak idą do ludzi.
A jeśli Edziu masz odpowiednią wiedzę, to idź do prokuratury i zgłoś podejrzenie popełnienia przestępstwa. A jeśli nie, to nie oczerniaj nikogo i nie zachowuj się jak internetowy troll, który mocny jest w wyszukiwaniu tzw. niesprawdzonych źródeł. Idź do prokuratury, na policję, do CBA, CBŚ czy ABW i zajmij się tym. Choć domyślam się, że jedyną rzeczą jaką Ci Jurek podpadł, to poparcie nie tego człowieka, którego Ty byś chciał. Pamiętaj, że to był jego osobisty głos, a nie głos całej Fundacji. Jerzy Owsiak też ma prawo do poglądów, też może je wyrażać i może popierać kogo chce. Dla mnie to nie ma znaczenia. Datki są dobrowolne. Chcesz dać, to daj. Nie - to nie. Taka jałowa gadka do niczego nie prowadzi. |
Cytat:
|
Wcale nie bzdura, dodaj do tych kosztów, to co wydaje Telewizja Polska, miasta, gminy itd. Koniec końca nie złapie, ale mamy za to świętego politycznego.
|
Cytat:
W sprawozdaniu za 2009r stoi: strona 59 a) Przychody z XVII finału z wpłat pieniężnych : 42.191.283,90 b) Przychody z darowizn rzeczowych i celowych : 7.841.055,69 c) Przychody z 1% podatku 4.473.931,18 Fundacja nie osiągała przychodów ze źródeł publicznych tj z budżetu państwa i budżetu gminy. Fundacja nie osiągała przychodów z działalności gospodarczej. Jak dobrze policzyłem, to przychody 54 506 270,77 zł. Str. 60: 4. Koszty realizacji zadań statutowych i pożytku publicznego Na koszty składają się następujące wydatki: - wydatki na zaopatrzenie placówek służby zdrowia i grup ratownictwa, hospicja i pomoc indywidualną 26.176.505,13 - wydatki na Program Powszechnych Przesiewowych Badań Słuchu u Noworodków 2.695.422,33 - Program Infant Flow 82.664,38 - Program leczenia cukrzycy pompami insulinowymi 38.988,59 - wydatki na szkolenia medyczne i ośrodek wolontariatu 2.365.318,21 - wydatki na działalność propagatorską i informacyjną i pożytku publicznego: - wydatki na organizację XVII Finału 2.275.545,45 - wydatki na organizację koncertu Przystanek Woodstock 2.661.877,57 - wydatki na działalność pożytku publicznego 702.305,98 5. Koszty finansowe Pozostałe koszty finansowe- ujemne różnice kursowe 2997628,22 złotych I dalej, str. 62 11. Przychody finansowe - odsetki od depozytów, wykup jednostek uczestnictwa z funduszu 1.608.121,73 Co kto chce wyczytać - to z tego wyczyta. Jak ktoś nie wie, co to różnice kursowe - to jest to różnica w kursie pomiędzy fakturą a zapłatą. Weźmy że kupią łóżka po 10tys. USD. W umowie i na fakturze jest taka cena. W momencie faktury kurs jest 3 zł za dolara. Ale wynegocjowali długi termin płatności. A za pół roku dolar kosztuje 3,5 zł. Czyli płacą 10 tys. USD. Ale gdy księgowali fakturę to w złotówkach łóżko kosztowało 30 tys. zł a w momencie zapłaty z konta wypływa 35 tys. zł. I te 5 tys. zł różnicy ląduje na różnicach kursowych. Generalnie - nie dajmy się zwariować i myślmy samodzielnie. Wydali niby tylko 73% - ale pozostałe 14mln zostało jako dochód. Czyli nie przejedli. Że niby finał kosztuje więcej niż przynosi? Bzdura - kwoty powyżej. A tak naprawdę ważne, ile fundacja przejada. Ile na wynagrodzenia, na siedzibę, usługi, prąd, samochody, na podróże służbowe itd. Proponuję porównać z innymi fundacjami. |
Nie ma to sensu, bo z publicznych pieniędzy idzie więcej na zorganizowanie tego cyrku niż oni zbierają. Z 1% podarowanych podatków wydają w ciągu roku prawie 10 baniek na koszty, a w nieruchomościach mają ponad 7,5, wszystko jest ok?
Cytat:
|
Dawno temu kilka razy wsparłem. Obecnie nie, bo... Tłumaczył nie będę, bo wiem, że to nie ma sensu.
|
Od krytyki Owsiaka i spekulowania, kto winien zaopatrzyć szpitale w sprzęt medyczny, tego sprzętu w szpitalach nie przybędzie. I nawet, jeżeli można zarzucić coś samym organizatorom, to jednak wymierne efekty tej akcji w postaci specjalistycznego sprzętu przede wszystkim na oddziałach dziecięcych też są faktem. Nastawić społeczeństwo wrogo do jakiejkolwiek akcji wcale nie jest trudno. Pamiętam, ze był swego czasu na forum temat o Fundacji DKMS. Wystarczył jeden tendencyjny program w telewizji, by zrobić z nich złodziei zawłaszczających sobie polskich dawców i robiących na nich biznes. Łatwo, a czasem nawet wygodnie, jest potępiać i krytykować, zwłaszcza wtedy, kiedy problem nas nie dotyczy, kiedy to nie my walczymy o życie dziecka, kogoś bliskiego czy swoje własne. I gdy z realiami polskiej służbie zdrowia nie nam dane jest się zmierzyć.
Bez względu jakie nie byłyby kulisy Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, nasz niewielki wkład raczej wyłomu nam w budżecie domowym nie zrobi, a i samego prezesa za bardzo nie wzbogaci. :) |
Cytat:
|
Wspierałem, wspieram i będę wspierał WOŚP!
Dzidek leżał w inkubatorze zakupionym przez "Orkiestrę". Tak na marginesie, wspieram również Caritas. |
Obyście Wy ani nikt bliski nie musiał nigdy skorzystać z tego sprzętu.
Ciekawe czy w imię wyższych racji wyciągniecie wtedy wtyczkę. Datki są dobrowolne i nie musicie wylewać swoich frustracji ani oczerniać nikogo. Nie, to nie. Nie róbcie kolejnej politycznej hucpy. |
Każdy zrobi jak uważa. Potraktuj artykuł jako inne zdanie w całej tej feerii 'achów' i 'ochów'. Warto, żeby ktoś "świętego" raz na jakiś czas prześwietlił.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:26. |