Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wszechobecne reklamy.. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wszechobecne-reklamy-64468/)

demek 11.04.2006 23:05

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
a tylko co chwilę słychać, jak dystrybutorzy narzekają, że im się działalność w ogóle nie opłaca.. Ja już tego kraju nie rozumiem, każdy działa na granicy opłacalności, a tylko 'poprzedniemu' ogniwu musi płacić ogromne pieniądze..

w tym kraju tak juz jest, ze kazdy mowi, ze jest lipnie z kasa a jak przychodzi podsumowanie roku to by sie pozabijali kto wiecej zarobil
Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Żeby ci dystrybutorzy za to chociaż sprowadzali do Polski filmy jednocześnie z ich światowymi premierami, a nie że czasami miesiącami, a nawet i latami trzeba czekać na film w kinie..

nagi instynkt 2 mial premiere w polsce chyba wczesniej niz w usa ....

Jabba the Hutt 11.04.2006 23:46

Reklamy na DVD kosztuj***261;cym 50-70 z***322; to bezczelno***347;***263;. Jesli kosztowa***322;oby 10 z***322; to zgadzam si***281;,***380;e sponsora trzeba pokaza***263;. Ale za 50 z***322; to ja jestem sponsorem i nie mam ochoty ogl***261;da***263; innych.

Igloo 12.04.2006 07:29

na reklamy na DVD jest potrzebny odtwarzacz z funkcj***261; pomijania tego badziewia :) kilka razy next i juz jestem w menu filmu :)

andrzejj9 12.04.2006 07:40

Cytat:

Napisany przez Predi
a jak Wam sie podobaja reklamki na onecie czy wp? np. podczas przegladania wiadomosci?

naglowek + dwie linijki
R
E
K
L
A
M
A
dwie linijki

+ dodatkowo wyskoczy mi super okienko ktore zacznie zajmowac coraz wieksza czesc ekranu.... nie wiem ja Wy, ale ja od razu wtedy patrze w gorny prawy rog w poszukiwaniu krzyzyk i ch** mnie obchodzi co to niby jest reklamowane....

reklam jest taki przesyt, ze nikt juz ich nie czyta/oglada.... nawet jak wyskoczy cos na caly ekran to czesto nie wiem co to bylo po wylaczeniu.... wskutek czego przynosza coraz mniejsze zyski, wiec musi ich byc wiecej.... i tak bledne kolo

kiedys reklamy byly ok. BA nawet porzyteczne (np. ja dzieki REKLAMIE na skrzynke s.p. kki.net.pl dowiedzialem sie o allegro (2000 rok - czasy kiedy jak mowilem ze biore udzial w internetowej aukcji to ludzie pytali "a coz to jest" ) )

Mam coś za darmo - muszę oglądać reklamy. Nie akceptuję tego - nie korzystam.

Takie rozumowanie jestem skłonny zrozumieć. Ale nie jeśli za coś płacę i to niemało..

Ja generalnie robię tak, jak ty - zamykam wszelkie 'niezamawiane' ustrojstwa zanim zdążą się do końca wczytać. Nie jestem nimi zainteresowany i nie przykują na dłużej mojej uwagi, nie mówiąc już w ogóle o jakimkolwiek oddziaływania, bo tak, jak ty nie mam bladego pojęcia, co tam było reklamowane.

Tak samo np. te reklamy w kinie. Wiem, że trzy razy leciała reklama jakiejś kawy.. Ale jakiej? Pojęcia nie mam. Nie byłem reklamą zainteresowany, nie zwracałem na nią uwagi. Na takich jak ja - a mam nadzieję, że z czasem będzie ich coraz więcej - szkoda pieniędzy ;)

andrzejj9 12.04.2006 07:41

Cytat:

Napisany przez demek
nagi instynkt 2 mial premiere w polsce chyba wczesniej niz w usa ....

Jak to mówią.. wyjątek potwierdza regułę.

A abstrachując już od tego.. wątpie ;) Nawet jeśli film był u nas wcześniej, to raczej przypadkiem, niż celowym zabiegiem dystrybutorów.

Air 12.04.2006 10:16

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
b) co mnie to obchodzi?? Ceny biletów w Polsce i tak są bardzo wysokie i nie sądzę, że gdyby nie reklamy musiałyby być wyższe. To raczej sposób 'na boku' na dorobienie bez przejmowania się klientami i oferowania im ewentualnie bardziej atrakcyjnych opcji..

to ile wg Ciebie powinien kosztować bilet do kina ??? Ja płacę 12 zł w Multikinie i nie uważam tego za dużo. Dla mnie wypożyczenie filmu na DVD w cenie 7 zł za dobę jest zdzierstwem.

sobrus 12.04.2006 11:25

Z innej, "nie-kinowej" beczki - posiadaczom Firefoxa/Seamonkey proponuje zainstalowanie dodatku Adblock.
Fakt,ze nie robi wszystkiego calkowicie automatycznie, ale jak sie go dobrze skonfiguruje to reklam bedzie duzo mniej.
Ja to juz nawet plugin flasha wyrzucilem bo mi nerwy puszczaly jak musialem ganiac sie z latajacymi po ekranie, uciekajacymi przed kursorem myszy duperelami z przyciskiem zamkniecia wielkosci 1 pixela pojawiajacym sie po 30 sekundach. Jesli ten cholerny flash jest wykorzystywany w 99% do natretnych reklam i zzerania CPU to ja dziekuje za taki darmowy produkt. Od miesiaca nie mam flasha i zyje, a jak ktos nie umie zrobic strony bez uzywania tego badziewia to jego problem.

nimal 12.04.2006 12:11

ciekawe kiedy w relach na p2p bedzie doklejana rekalam do kazdego divixa :D
a tak na powaznie - do kina nie chodze, tv glownie discovery, filmy i tak ogladam przed premierami i bez reklam - jak sie mi ktorys wybitnie spodoba - kupuje orginal (kopia zapasowa bez smieci ma sie rozumiec jest robiona) chyba ze cena jest z lekka kosmiczna - wtedy wystarcza kopia zapasowa - nie dosc ze tansza to bez smieci :)
slowem - bez reklam da sie zyc :)
choc ze 2, moze 3 razy reklama okazala sie przydatna - znalazlem promocje na jakis produk ktorego akurat poszukiwalem (np ostatnia ksiazka o czarodzieju w okularach - reklama empiku na cdrinfo)
no - oczywiscie adblock pelna para i poczta z mocnym filtrem :)

andrzejj9 12.04.2006 12:32

Cytat:

Napisany przez Air
to ile wg Ciebie powinien kosztować bilet do kina ??? Ja płacę 12 zł w Multikinie i nie uważam tego za dużo. Dla mnie wypożyczenie filmu na DVD w cenie 7 zł za dobę jest zdzierstwem.

Szczerze? Biorać pod uwagę polskie realia i zarobiki, koło 5-7 złotych. Żeby pójście z całą rodziną do kina i ewentualne jeszcze przekąszenie czegoś na miejscu nie było aż tak znaczącym wydatkiem w domowym budżecie, jak jest teraz, tylko czymś, na co przeciętna rodzina z raz, dwa razy w miesiącu może sobie bez problemu pozwolić.

Ale mimo to akceptuję obecne ceny. Nie chodzę do kina często (no tu właśnie z ich względu, bo jest to mimo wszystko droga impreza), ale jestem w stanie zapłacić te 13 złotych za film, o którym wiem, że warto. Ale jeżeli już płacę, to nie życzę sobie najpierw pół godziny reklam i to jeszcze w czasie, kiedy zgodnie z planem powinien już trwać film. O to mi tu cały czas chodzi.

Kris 12.04.2006 12:40

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
(...)Widzisz, w Niemczech sprawa jest uregulowana i ok. Gdybym miał do wyboru oglądanie 20 minut reklam i zapłacenie za seans np. 10 złotych zamiast 13 prawdopodobnie (w zależności od dnia) bym na to przystał. Jednak u nas czegoś takiego nie ma, bo po prostu to wszystko akceptujemy, bądź tolerujemy. A może czas przestać..?

Zadałem sobie trud spojrzenia w ceny biletów do kina w Niemczech i wyszło od 4-8 EUR, to jest ok. 15-31 zł za bilet.

Sory, obejrzę sobie reklamę czy dwie i pójdę za 13-14 zł w moim mieście do kina niż bym miał płacić 25-30 zł za to, że poświęcę te 10 minut (nie sądzę, żebym widział dłużej na ekranie reklamy wraz z trailerami) na reklamy (zazwyczaj w tym czasie otwieramy lizaki, soki etc. :mruga:)

BD 12.04.2006 12:44

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Widzisz, w Niemczech sprawa jest uregulowana i ok. Gdybym miał do wyboru oglądanie 20 minut reklam i zapłacenie za seans np. 10 złotych zamiast 13 prawdopodobnie (w zależności od dnia) bym na to przystał. Jednak u nas czegoś takiego nie ma, bo po prostu to wszystko akceptujemy, bądź tolerujemy. A może czas przestać..?

Nie pozostaje nic innego jak udać się do sądu...

tompol 12.04.2006 13:01

Wkurza mnie kazda forma reklamy! Nie bede juz pisac o szpeceniu okladek na ksiazkach i plytach, o reklamach w kinach, reklamach w necie, w trakcie filmow w tv... O tym wszystkim juz napisaliscie.

Powiem wiec o tym czego tu jeszcze nie ma.
Leci film w TV, ogladam go pierwszy raz, jest w nim jakas fajna muza, jakies fajne nagranie. Czekam z niecierpliwoscia na napisy koncowe by sie dowiedziec z nich kto jest wykonawca by jakos to nagranie zdobyc. I co sie okazuje? Okazuje sie ze szanowna telewizja dzieli ekran w pionie na pol i po lewej stronie leca zwezone napisy z filmu a po prawej reklama lub zapowiedz jakijes innej pozycji programowej. A zdarza sie tez ze to lewe okno z koncowka filmu jest zwezone nawet do 1/3 szerokosci ekranu. Ktos moze powiedziec, ze moge przeciez sobie znalezc ten film w necie doczytac sie szczegolowego opisu lub tez po prostu kupic caly soundtrack. Niestety nie zawsze to jest takie proste ale nie bede juz sie na ten temat rozpisywac bo moze to tylko moj problem.
Druga sprawa, ostatnio popularna szczegolnie na polsacie. Ogladam sobie film i niedosc ze co kilkanascie minut jest przerwa na kilkanascie minut reklam, niedosc ze w prawym gornym rogu ekranu jest logo polsatu a w lewym znaczek od ilu lat film jest dozwolony to jeszcze wpadli na genialny pomysl by w trakcie projekcji co jakis czas na dole pojawiala sie na 1/4 ekranu zapowiedz innego filmu.

Raklama jest coraz bardziej bezczelna i jesli tak dalej bedzie to nie wiem do czego to doprowadzi...

Mich@ł 12.04.2006 13:04

Dobrze, ***380;e nie ogl***261;dam telewizji ;)

Air 12.04.2006 13:05

Trzeba r***243;wnie***380; zwr***243;ci***263; uwag***281;, ***380;e reklama reklamie nie r***243;wna. Akurat w kinach nigdy si***281; nie spotaka***322;em z reklam***261; proszku do prania lub gadaj***261;cej Delmy. Reklamy w kinach to reklamy piwa, film***243;w, sprz***281;tu graj***261;cego, zazwyczaj zrobione z wi***281;kszym lub mniejszym polotem np. reklamy Nike i Playstation.

@Dj Mich@***322;, to ju***380; nie tylko telewizja. Product placement to dzia***322;anie na pod***347;wiadomo***347;***263; s***322;uchacza, widza ju***380; nawet w grach komputerowych, filmach w kinie jak r***243;wnie***380; w s***322;uchowiskach radiowych.

joujoujou 12.04.2006 13:07

Cytat:

Napisany przez Kristoferros
Zadałem sobie trud spojrzenia w ceny biletów do kina w Niemczech i wyszło od 4-8 EUR, to jest ok. 15-31 zł za bilet.

[...]

U mnie ceny podobne, zero reklam przed filmami. :taktak:

Niestety, czasy są takie, że kina kombinują jak mogą, by wyjść na swoje. :glaszcze:

A co do kupnych DVDków, to muszę sprawdzić, jak tu się sprawy z reklamami mają. :>
Faktem jest, że za taką cenę (DVD) powinienem otrzymać porządny produkt, bez wk#$%^ych dodatków. :|

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:05.