Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wybór monitora LCD 19'' (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wybor-monitora-lcd-19-a-57470/)

rafalkam 10.10.2005 17:41

A co sądzicie o Gateway model VX 1120 za 820 zł?

Remix 10.10.2005 18:30

Witam!

Low-end szkoda kasy na takie badziewie. Akurat tak sie sklada, ze aby kupic porzadny LCD to trzeba wydac troche kasy - niestety.

rafalkam 11.10.2005 15:45

A jaki polecacie monitor CRT >=21" do 900 zł na allegro.

Remix 11.10.2005 16:32

Witam!

Chcesz kupowac monitor na Allego?...
Moim zdaniem to kupowanie kota w worku... akurat monitory maja to do siebie, ze przed zakupem trzeba je ogladnac i zobaczyc jak dzialaja.
Odradzam.

rafalkam 11.10.2005 16:39

Ja kupiłem cały komputer na allegro - sam wybrałem części, zamówiłem i wszystko jest ok więc czemu ma być inaczej z monitorem?
Zauważyłem, że sporo osób piszących tutaj boi się zakupów przez internet - niema się czego bać pod warunkiem, że pamięta się o kilku zasadach: kupuje się od osób z dużą ilością komentarzy i czyta się ze zrozumieniem opis przedmiotu. Pozatym zawsze możesz zwrócić towar - masz na to 10 dni !!!

Więc teraz poradźcie mi jaki jest dobry monitor crt od 19 cali wzwyż.

januszp 11.10.2005 19:18

W tej cenie 21 cali i w dodatku dobry ? .
Na Allegro istnieje pewien trend w opsiach monitorów podejżanie tanich .
Ów trend to zmyłka pod nazwą "zapasy magazynowe" .
Tak się składa iż widziałem jak te "zapasy" magazynowe są transportowane i kupowane na kilogramy w różnych krajach Unii .Jednym słowem wiekszośc z nich to "polisingowe" trupy ,odświerzane Ajaxem oraz proszkiem do prania .
Są na allegro wyjątki ale naprawdę trzeba się sporo naszukać .
Oczywiście nikt nie mówi ,że taki monitor nie pochodzi 9 dni czy nawet pół roku .Sęk w tym ,iż nawet rok gwarancji (co jest rzadkością na Allegro) to troche za mało jak na monitor za 900zł .Inna sprawa to egzekucja owej gwarancji ,transport itp.
W cenie zbliżonej można nabyć 19 calowy Samsung SyncMaster 959 NF i to w 100% nowy ,z możliwością wglądu w jego parametry z 3 letnią gwarancją .

Kupowanie monitora bez jego testu jest conajmniej objawem braku zdrowego rozsądku .Każdy egzemplarz może różnić się (geometria ,conwergencja) i to w obrębie jednego modelu .

Jeśli już upierasz się przy Allegro (masz prawo) - wybierz sprzedawcę pewnego .
Osobiście ,kiedy przechodziłem na 21 cali przez kilka miesięcy obserwowałem ciekawsze aukcje ,kontaktowałem się ze sprzedawcami aż znalazłem konkretnego kontrachenta .
Wybór padł na 21 calowy Sony E530 (w momencie sprzedarzy w sklepach - jego cena wynosiła ok. 4000zł) .Gość z W-wy przyjechał z 4 tymi samymi monitorami (testowałem ok. 3 godzin) .Monitory były nietknięte - nawet ryski ,plomby na miejscu ,jakośc idealna ,papiery z magazynu Sony w Austrii - jednym słowem wszystko oprócz gwarancji (tylko roczna - Allegrowicza) .
Kosztował znacznie więcej niż u innych Allegrowiczów ale się opłacało .
100Hz przy 1280x1024 ,conwergencja nienaganna ,mnogość trybów ,regulacji - głowa boli .
To najlepszy monitor z ktorym kiedykolwiek miałem do czynienia .
Jeśli jutro odmówi posłuszeństwa - jestem na lodzie - takie są zalety Allegro .
Oprócz kartki z tyłu monitora ,lepsze modele posiadają w OSD funkcję odczytu daty produkcji - radzę nie wierzyć na słowo ,tylko sprawdzic samemu .Tutaj może się okazać iż nasz kupiony monitor to już prawdziwy weteran .

Kupując monitor CRT na Allegro przestrzegam przed różnymi klonami typu :
- Dell
- HP
- Compaq
- Sun
To nie są monitory ,które zrekompensują nasze ryzyko .
Tylko modele z górnej półki ,one mają dużo wieksze szanse na pociągnięcie przez rok ,dwa .
Pamiętaj iż Sony nie znaczy dobry .Jak każda firma i ta produkowała bardzo przeciętne modele oraz prawdziwe perełki .
Przykładem perełki niech będzie GDM z serii FW (900) ,to mionitory uznawane za ideał wśród monitorów CRT .
Pewno i tak zrobisz co będziesz chciał ,ja jednak ostrzegam przed Allegro odsoby ,które nie mają pojęcia odnośnie zbieżnosci kolorów ,zniekształceń ,odswieżania itp. - bez tych podstawowych wiadomości ,zmysłu - można po prostu wpaść .
Modele ,które godne sa uwagi (Allegro) :

Samsung 1100P ,Samsung 950P Plus (miałem swego czasu obydwa - zakup sklepowy) - nie maja idealnie plaskiego kineskopu ale jakość i możliwości są na dużym poziomie .
IIYAMA Vision Master PRO 511 (można trafić na idealny model ,można też trafić na bubla) .
SONY E530 (tylko prawdziwe zapasy magazynowe ,w ich istnienie dzisiaj wątpie) .
IIYAMA Vision Master PRO 512 (patrz poprzedni model) .

rafalkam 13.10.2005 16:37

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=66858038 - opłaca się ten kupić? Koleś ma jeszcze kilka monitorów crt IIYAMA - czy któryś byście polecili?

mensir67pl 13.10.2005 18:40

Cytat:

Napisany przez rafalkam
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=66858038 - opłaca się ten kupić? Koleś ma jeszcze kilka monitorów crt IIYAMA - czy któryś byście polecili?

objęty 12 miesieczną gwarancją producenta (od drzwi do drzwi) ciekawe jak na to sama
IIYAMA sie zapatruje ? tak glosno mysle czy po prostu z 3 zostal 1 rok gwarancji ?

ale cena dobra :)

rafalkam 13.10.2005 21:38

Monitor jest nieużywany w oryginalnym pudełku.

mensir67pl 13.10.2005 22:00

Cytat:

Napisany przez rafalkam
Monitor jest nieużywany w oryginalnym pudełku.

No zgoda - tylko wlasnie w gwarancjach pisze

cytat:
monitory posiadaj 36-miesieczna gwarancje liczacz od daty sprzedazy nie dluzej JEDNAK niz 39 miesiecy liczac od daty produkcji.

B@rtek 13.10.2005 22:04

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
IIYAMA sie zapatruje ? tak glosno mysle czy po prostu z 3 zostal 1 rok gwarancji ?

Trochę dziwne co? :>

Ale rzeczywiście cena dobra :D

nimal 13.10.2005 22:05

a propos serwisu i gwarancji IIYAMY - polecam zapoznac sie z przeboajmi jakie mial nasz forumowicz BD ze swoim monitorem
boje, co wazne, nie wygrane mimo ewidentnej racji!
radze wybrac normalna firme, ktora dba o klienta takze PO zakupie towaru

memorando 14.10.2005 00:03

Cytat:

Napisany przez nimal
a propos serwisu i gwarancji IIYAMY - polecam zapoznac sie z przeboajmi jakie mial nasz forumowicz BD ze swoim monitorem
boje, co wazne, nie wygrane mimo ewidentnej racji!
radze wybrac normalna firme, ktora dba o klienta takze PO zakupie towaru

Niepolecam Ag neovo przez serwis. Miałem panel 17 cali, pojawiła się plama. W mega avansie uznali że muszą odrzucać takie reklamacje. Serwis też odrzucił, a serwis postronny od monitorów Samsunga za sowitą opłatą zrobił ekspertyzę, gdzie potwierdzili że niebyła to usterka mechaniczna. Już mi się niechciało go odsyłać. I wywaliłem na śmieci. Krótko powiem i jest to moja opinia, polskie sklepy olewają klienta , zbywają byle czym tak samo serwisy, serwis canona jest najbardziej pazernym i złodziejskim serwisem na świecie, za wymianę częsci za 2 złote liczą 340 złotych marży, i jeszcze bezszczelni twierdzą że zmiana samego obiektywu kosztuje w ixusach tylko 50 zeta więcej. Paranoja. Serwis Ag neovo hest do kitu. Praktyki Hp czy Lg też zakrawają na kpinę. Jedyne serwisy normalne jakie znam to serwis alstora, i serwisy płyt asusa i msi, oraz samsunga. Jeżeli chodzi o panele, polecam samsungi bezproblemowa obsługa serwisowa. Mam nadzieję że będzie dane wyjechać z tego kraju. To co tutaj się dzieje niemiałoby prawa bytu w krajach typu niemcy anglia. Tam takie traktowanie klienta jak u nas oznaczałoby zamknięcie sklepu. Tutaj w polsce wciskają klientom ciemnotę. Przykład media markt w szczecinie wszystko na nie, kupiłem hdd samsunga od początku niedziałał nic nie zrobili. Łatwiej jest wymienić telewizor za 10000 niż dysk tak mówią sprzedawcy. W Poznaniu jest lepiej, normalne miasto, z normalnymi zasadami, i zdrowym podejściem do klienta. Szczególnie 3 sklepy się mi podobały, Komgus mieszczący się 200 metrów od półwiejskiej, zawsze super obsługują, bestcom w dwa dni wymienili mnie po zakupie płytę i proca, i komputronik, zawsze jak coś jest problematyczne szanują moje zdanie. Zresztą z tych 3 firm niemiałem żadnych problemów ze sprzętem. Proline się mi niepodoba marny serwis marna obsługa. Jak kupować panel lcd to samsunga są dobrej jakości, i dobry mają serwis. Mieszkam teraz w Szczecinie i powiem krótko, najbradziej chore miasto Polski. Warszawa, Poznań, Wrocław są najbliżej standardom europejskim. Pozdrawiam Ciebie Nimal:)

mensir67pl 14.10.2005 00:16

Teraz jest nowy servis to juz z nich miales problemy a ja wlasnie kupilem AG Neovo M-17

http://www.agneovo.pl/support/Warranties.htm

Reetou 14.10.2005 00:33

Cytat:

Napisany przez rafalkam

Też się temu sprzedawcy przyglądałem swego czasu i nawet odwiedziłem sklep. Wygląda to tak:

- monitory są na ogół w zastępczych opakowaniach;
- żółto-brudne obudowy wskazują, że może i one leżakowały, ale w jakiejś kopalni węgla, czy siarki;
- wyświetlają całkiem, całkiem...
- rok produkcji od 2000 do 2002 na ogół;
- serwis 1 rok u IIyamy rzeczywiście.

Nawet może bym wziął, ale nie za te pieniądze. W końcu zdecydowałem się na http://www.allegro.pl/show_item.php?item=66373041 - i jak za taką cenę jestem zadowolony. Przynajmniej obudowa wygląda tak, jakby przed chwilą wyszła z fabryki, a pali ładnie w 1280x1024/100Hz. A jak go szlag trafi, to nie będzie szkoda pieniędzy.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:48.