![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 31.05.2005
![]() |
A co sądzicie o Gateway model VX 1120 za 820 zł?
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 |
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Witam!
Low-end szkoda kasy na takie badziewie. Akurat tak sie sklada, ze aby kupic porzadny LCD to trzeba wydac troche kasy - niestety.
![]() |
#18 |
Wyjadacz ;)
![]() |
A jaki polecacie monitor CRT >=21" do 900 zł na allegro.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Witam!
Chcesz kupowac monitor na Allego?... Moim zdaniem to kupowanie kota w worku... akurat monitory maja to do siebie, ze przed zakupem trzeba je ogladnac i zobaczyc jak dzialaja. Odradzam.
![]() |
#20 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Ja kupiłem cały komputer na allegro - sam wybrałem części, zamówiłem i wszystko jest ok więc czemu ma być inaczej z monitorem?
Zauważyłem, że sporo osób piszących tutaj boi się zakupów przez internet - niema się czego bać pod warunkiem, że pamięta się o kilku zasadach: kupuje się od osób z dużą ilością komentarzy i czyta się ze zrozumieniem opis przedmiotu. Pozatym zawsze możesz zwrócić towar - masz na to 10 dni !!! Więc teraz poradźcie mi jaki jest dobry monitor crt od 19 cali wzwyż. |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.08.2002
![]() |
W tej cenie 21 cali i w dodatku dobry ? .
Na Allegro istnieje pewien trend w opsiach monitorów podejżanie tanich . Ów trend to zmyłka pod nazwą "zapasy magazynowe" . Tak się składa iż widziałem jak te "zapasy" magazynowe są transportowane i kupowane na kilogramy w różnych krajach Unii .Jednym słowem wiekszośc z nich to "polisingowe" trupy ,odświerzane Ajaxem oraz proszkiem do prania . Są na allegro wyjątki ale naprawdę trzeba się sporo naszukać . Oczywiście nikt nie mówi ,że taki monitor nie pochodzi 9 dni czy nawet pół roku .Sęk w tym ,iż nawet rok gwarancji (co jest rzadkością na Allegro) to troche za mało jak na monitor za 900zł .Inna sprawa to egzekucja owej gwarancji ,transport itp. W cenie zbliżonej można nabyć 19 calowy Samsung SyncMaster 959 NF i to w 100% nowy ,z możliwością wglądu w jego parametry z 3 letnią gwarancją . Kupowanie monitora bez jego testu jest conajmniej objawem braku zdrowego rozsądku .Każdy egzemplarz może różnić się (geometria ,conwergencja) i to w obrębie jednego modelu . Jeśli już upierasz się przy Allegro (masz prawo) - wybierz sprzedawcę pewnego . Osobiście ,kiedy przechodziłem na 21 cali przez kilka miesięcy obserwowałem ciekawsze aukcje ,kontaktowałem się ze sprzedawcami aż znalazłem konkretnego kontrachenta . Wybór padł na 21 calowy Sony E530 (w momencie sprzedarzy w sklepach - jego cena wynosiła ok. 4000zł) .Gość z W-wy przyjechał z 4 tymi samymi monitorami (testowałem ok. 3 godzin) .Monitory były nietknięte - nawet ryski ,plomby na miejscu ,jakośc idealna ,papiery z magazynu Sony w Austrii - jednym słowem wszystko oprócz gwarancji (tylko roczna - Allegrowicza) . Kosztował znacznie więcej niż u innych Allegrowiczów ale się opłacało . 100Hz przy 1280x1024 ,conwergencja nienaganna ,mnogość trybów ,regulacji - głowa boli . To najlepszy monitor z ktorym kiedykolwiek miałem do czynienia . Jeśli jutro odmówi posłuszeństwa - jestem na lodzie - takie są zalety Allegro . Oprócz kartki z tyłu monitora ,lepsze modele posiadają w OSD funkcję odczytu daty produkcji - radzę nie wierzyć na słowo ,tylko sprawdzic samemu .Tutaj może się okazać iż nasz kupiony monitor to już prawdziwy weteran . Kupując monitor CRT na Allegro przestrzegam przed różnymi klonami typu : - Dell - HP - Compaq - Sun To nie są monitory ,które zrekompensują nasze ryzyko . Tylko modele z górnej półki ,one mają dużo wieksze szanse na pociągnięcie przez rok ,dwa . Pamiętaj iż Sony nie znaczy dobry .Jak każda firma i ta produkowała bardzo przeciętne modele oraz prawdziwe perełki . Przykładem perełki niech będzie GDM z serii FW (900) ,to mionitory uznawane za ideał wśród monitorów CRT . Pewno i tak zrobisz co będziesz chciał ,ja jednak ostrzegam przed Allegro odsoby ,które nie mają pojęcia odnośnie zbieżnosci kolorów ,zniekształceń ,odswieżania itp. - bez tych podstawowych wiadomości ,zmysłu - można po prostu wpaść . Modele ,które godne sa uwagi (Allegro) : Samsung 1100P ,Samsung 950P Plus (miałem swego czasu obydwa - zakup sklepowy) - nie maja idealnie plaskiego kineskopu ale jakość i możliwości są na dużym poziomie . IIYAMA Vision Master PRO 511 (można trafić na idealny model ,można też trafić na bubla) . SONY E530 (tylko prawdziwe zapasy magazynowe ,w ich istnienie dzisiaj wątpie) . IIYAMA Vision Master PRO 512 (patrz poprzedni model) . |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wyjadacz ;)
![]() |
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=66858038 - opłaca się ten kupić? Koleś ma jeszcze kilka monitorów crt IIYAMA - czy któryś byście polecili?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
***3665;***1769;***1758;
Data rejestracji: 21.04.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
IIYAMA sie zapatruje ? tak glosno mysle czy po prostu z 3 zostal 1 rok gwarancji ? ale cena dobra ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Monitor jest nieużywany w oryginalnym pudełku.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
***3665;***1769;***1758;
Cytat:
cytat: monitory posiadaj 36-miesieczna gwarancje liczacz od daty sprzedazy nie dluzej JEDNAK niz 39 miesiecy liczac od daty produkcji. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Born 2 ride, ride 2 live
Data rejestracji: 04.07.2004
![]() |
Cytat:
![]() Ale rzeczywiście cena dobra ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a propos serwisu i gwarancji IIYAMY - polecam zapoznac sie z przeboajmi jakie mial nasz forumowicz BD ze swoim monitorem
boje, co wazne, nie wygrane mimo ewidentnej racji! radze wybrac normalna firme, ktora dba o klienta takze PO zakupie towaru |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Młody żonkoś
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#29 |
***3665;***1769;***1758;
Teraz jest nowy servis to juz z nich miales problemy a ja wlasnie kupilem AG Neovo M-17
http://www.agneovo.pl/support/Warranties.htm |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
- monitory są na ogół w zastępczych opakowaniach; - żółto-brudne obudowy wskazują, że może i one leżakowały, ale w jakiejś kopalni węgla, czy siarki; - wyświetlają całkiem, całkiem... - rok produkcji od 2000 do 2002 na ogół; - serwis 1 rok u IIyamy rzeczywiście. Nawet może bym wziął, ale nie za te pieniądze. W końcu zdecydowałem się na http://www.allegro.pl/show_item.php?item=66373041 - i jak za taką cenę jestem zadowolony. Przynajmniej obudowa wygląda tak, jakby przed chwilą wyszła z fabryki, a pali ładnie w 1280x1024/100Hz. A jak go szlag trafi, to nie będzie szkoda pieniędzy. Ostatnio zmieniany przez Reetou : 14.10.2005 o godz. 00:35 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|