Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wybór OC (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wybor-oc-96137/)

misiozol 21.04.2017 10:28

Taa... ile zarabiasz M@X o ile to nie tajemnica :P , zrobimy statystyke lol2

M@X 21.04.2017 05:25

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1382557)
Ty misiu, w tymkraju zarabia się 4 razy mniej, także wiesz...

...uzasadnił sytuację swojemu chłopakowi oczytany Antoni :P

misiozol 21.04.2017 01:08

Nie w/g statystyk :P lol2

ed hunter 20.04.2017 20:17

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1382555)
Ale marudzisz , srednia cen w europie za takiego trupa to 800-1000e ze wszystkimi znizkami zakladajac ze ci beda chcieli ubezpieczyc bo ma powyzej 10lat i sie ubezpieczalnie wypinaja dupa, ciesz sie ze nie ma jeszcze takich kwiatkow w pl :P

Ty misiu, w tymkraju zarabia się 4 razy mniej, także wiesz...

ed hunter 20.04.2017 20:16

Ja jestem z Warszawy, nie znam Piaska, nie mam paszportu polsatu, karta Biedronki nic nie daje, zapłacę z 1000 w Link4, bo kur.. słoiki tłuką swoje SUVy nawzajem, i trza płacić. :sciana:

misiozol 20.04.2017 20:13

Ale marudzisz , srednia cen w europie za takiego trupa to 800-1000e ze wszystkimi znizkami zakladajac ze ci beda chcieli ubezpieczyc bo ma powyzej 10lat i sie ubezpieczalnie wypinaja dupa, ciesz sie ze nie ma jeszcze takich kwiatkow w pl :P

DejaVu 20.04.2017 17:29

Ja za 1,9sdi 99' złom zapłaciłem 640zł :sciana:mam 70%zniżki jestem w jakimś AXA a poprzednio w TUW płaciłem 245zł k***ateraz niby bym tam zapłacił 700z hakiem :ysz:

Jarson 20.04.2017 16:20

Mnie nie pytali o dziwo o roczny przebieg (powiedziałbym zgodnie z prawdą że do 10 000, to niedużo), ani nawet gdzie będzie parkowany (powiedziałbym, że w sejfie :haha:) Pewnie już się nauczyli, że to nie ma większego sensu, bo wszyscy Polacy mają parkingi podziemne strzeżone przez wojsko pod swoimi rezydencjami, a jeśli już wyjeżdżają, to nocą i w kolumnie :D

icemac 20.04.2017 12:18

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1382529)
Za mercedesa 2,5 TD zapłaciłem dziś 593 zł. Biorąc pod uwagę obecne realia to bardzo dobrze :taktak:

wynik super :spoko:

ja za Disko płacę 1200zł, ale to kufa WROcław ... to że niby my tacy bogaci i w ogóle k***a

Jarson 20.04.2017 11:06

Za mercedesa 2,5 TD zapłaciłem dziś 593 zł. Biorąc pod uwagę obecne realia to bardzo dobrze :taktak:

oberyk 03.02.2017 16:44

Ja za 1,4 płacę 1,1 tys... ;/

- Deckard - 15.01.2017 19:44

1.8l - tylko OC było 630zł na rok , teraz 780zł więc luz 8-)

grzeniu 15.01.2017 19:43

Wszędzie są wały i wałki. Siostrze stuknęli pełgota....zgłosiła szkodę (akurat był to PZU) - wyszacowali na 4kpln i chcieli sprawnie szybko wypłacić. Niestety nikt nie podjął się naprawy za taką kasę, bez szans.
Pojechała do serwisu pełgota, podjęli się ale zrobić to bezgotówkowo (czyli sami rozliczą się z pzu). No więc gitara. Jednak ich faktura dla pzu wyniosła 16,9 kpln i oczywiscie wypłacona :wow:
Później dowiedziała sie przy jakiejś okazji, że szkoda całkowita/wartość jej auta była 17 kpln. Jej auto nie było ani nowe ani na gwarancji.
Można więc tak? Ano można. :sciana:

Widziałem nawet tę fakturę. Ile tam było pozycji wzbudzających śmiech, to nawet nie pomnę. k***a
Faktem jest, że auto zrobili dobrze i ponoć na oryninalnych częściach...ponoć.

Jarson 15.01.2017 19:19

Ujmę to tak. Że to jest zdzierstwo - to nie ulega wątpliwości. Jeżeli do tej pory dało się - z wykazywanymi stratami - oferować ubezpieczenia w przedziale cenowym ~250-600 PLN na rok dla najbardziej popularnych modeli i przy pełnych zniżkach, to znaczy, że teraz dałoby się to zrobić podnosząc ceny o 20-30, niech będzie nawet, że 40%. Ale nie 100, nie 120, nie 150% - a tak to obecnie wygląda.

Rozumiem, że na obecną zmianę złożyło się kilka przyczyn.
1. Wojna cenowa, która przez ostatnie kilka lat powodowała niedoszacowywanie kwot ubezpieczeń.
2. Zmiany w prawie odnoszące się do konieczności wydania auta zastępczego na żądanie.
3. Pojawianie się jak grzyby po deszczu firm wywalczających wyższe odszkodowania, przede wszystkim przez wykazywanie szkód innych niż zniszczenie auta.

Ale są też takie argumenty wskazywane przez ubezpieczycieli, które są zwykłym wymyślaniem pretekstów. Na przykład: "na drogach w Pl jest coraz więcej aut, to przekłada się na większość ilość zdarzeń i wypłacanych odszkodowań". I co z tego? Więcej aut, więcej polis. Liczy się ilość zdarzeń na 1000 aut. A ta systematycznie spada.

Dochodzi do tego przeszacowywanie kosztów napraw. Byle naprawa to horrendalne kwoty na fakturach. Znajomy miał typową stłuczkę - zwolnił bo z przodu ktoś skręcał w lewo, dostał z tyłu, poprawił przodem. Trochę zniszczony tył, ledwo muśnięty przód. Ubezpieczyciel zaproponował albo szkodę całkowitą i chyba 11 tysięcy (za siedmioletniego opla combo od nowości posiadanego i wychuchanego przez kolegę), albo naprawę w swoim warsztacie z dopłatą drugie tyle. Kumpel wybrał bramkę numer trzy - poszedł do lokalnego znanego i dobrego fachowca, który wycenił naprawę nawet na mniej, a jak dowiedział się, ile daje ubezpieczyciel, no to już znalazł jakieś ukryte wady, które spowodowały, że faktura rzeczywiście musiała opiewać na tyle, ile chciał ubezpieczyciel :P

Ok, będzie trzeba, zapłacę i ponad 1000 zł rocznie. Szlag mnie trafi, ale przecież nie pozbędę się auta. Ale niech mi kurva ktoś zrobi jakąś szkodę - sprawię, że ubezpieczyciel będzie doskonale wiedział, dlaczego te OC są takie drogie. Mówią skubańcy, że to z powodu aut zastępczych? Nie odpuszczę auta zastępczego. Mówią, że ludzie żądają absurdalnego poziomu usług? Nawet ryski nie odpuszczę. I nie sądzę, żeby inni postąpili inaczej.

Ktoś powie, że właśnie dlatego OC drożeje - ale tu kolejność jest odwrotna. Jak płaciłem mało i czekałem 3 tygodnie na naprawę auta (miało być 5-7 dni roboczych o ile pamiętam), to nawet do głowy mi nie przyszło auto zastępcze - przecież są autobusy. I o ile wiem, temat aut zastępczych do dziś jest marginalny, mało kto ich żąda.

Co jednak na pewno nie zmieni jednego - tanio już było.

Leman39 15.01.2017 17:28

1,9 l > 2x1071 PLN rocznie (zniżka 10% za motorower z młodych lat i ubezpieczenie domu) plus dopisanie współwłaściciela który ma max zniżki... Paranoja...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:07.